7 съвета за работа с вашия уеб дизайнер

Как да създадете гладка връзка клиент-уеб дизайнер, за да осигурите успешно завършен проект. Какво трябва да знаете, когато работите с уеб дизайнер.


Специална оферта за уеб дизайн

Сега, след като сте намерили перфектния уеб дизайнер за вашия проект, следващата стъпка е да ги наемете за вашия проект и да започнете да работите заедно. Важно е да започнете сътрудничеството си на десния крак. В тази статия ще разгледаме съвети как да се възползвате максимално от връзката клиент-уеб дизайнер, какво можете да очаквате в процеса на изграждане на вашия сайт и някои важни подробности относно плащанията, договорите и правата на интелектуална собственост, за да помогнете избягвате неприятности по пътя.

Създаване на гладка връзка клиент-уеб дизайнер

Някои проекти за уеб дизайн вървят по-добре от други. Един от най-важните начини, по които можете да гарантирате, че вашият проект върви добре, е да се съсредоточите върху качеството на връзката с вашия уеб дизайнер.

Уеб дизайнерите и клиентите често не говорят един и същ език. Това може да доведе до погрешни очаквания, които сриват проектите и спират една или двете страни да се чувстват подведени, дори измамени..

Ето няколко съвета, които да ви помогнат да извлечете максимума от връзката клиент-уеб дизайнер и да се уверите, че вашият проект върви гладко от началото до края.

1. Никога не се приближавайте до вашия уеб дизайнер, казвайки „Това е просто обикновена работа“

За уеб дизайнера това е едно от най-унизителните неща, които можете да чуете от клиент. Има и други варианти на това твърдение, които също трябва да избягвате, като например: „не би трябвало да ви отнеме много време“ или дори „аз бих го направил сам, но нямам време“.

Тъй като има много инструменти за изграждане на уебсайтове, много собственици на малки фирми и предприемачи смятат, че потребителски уебсайт може да бъде изграден с малко усилия. Вярно е, че тези създатели на шаблони се подобриха и ние имаме списък с любимите си, които можете да прегледате. Ако обаче сте решили да наемете уеб дизайнер, вероятно вашият проект изисква специализиран уеб специалист. Най-добре е да започнете от десния крак и да разберете, че сайтът ви е сложен и се нуждаете от помощ, за да го стартирате.

Трудността и количеството време, необходимо за изграждането на уебсайт или извършването на някаква задача, свързана с уеб, е нещо, което най-добре се оставя на вашия уеб дизайнер да определи. След като отделите време да намерите и наемете най-добрия уеб дизайнер за вашия проект, трябва да се чувствате уверени в техните умения. От техния опит и примери за портфолио трябва да става ясно, че са инвестирали много време и енергия в занаята си – доверете им се да преценят работата по отношение на трудността и времето, необходимо за завършване.

И накрая, дори ако работата за вас не отнема повече от десет минути, трябва да разпознаете знанията, обучението и опита, необходими за извършване на сложна промяна на кода за сравнително кратко време. Наличието на опит да ви спести време и да се уверите, че е постъпило правилно с най-добрите най-добри практики, трябва да се разглежда като добавена стойност, а не като наказание срещу уеб дизайнера или като индикация, че работата наистина е „проста”.

2. Запазете края на сделката

През цялото времетраене на вашия уеб дизайн проект ще има неща, от които вашият уеб дизайнер се нуждае от вас. Най-добре е да обсъдите всяко съдържание, графика, активи на марката или допълнителна информация, която вашият уеб дизайнер може да се нуждае по време на процеса на интервю. По този начин можете да сте сигурни, че разполагате с всичко, което вашият уеб дизайнер ще трябва, за да направи плавен старт на вашия проект.

Например, обичайна практика е студиото за уеб дизайн да моли клиентите да попълнят въпросник като част от процеса на борда. Този документ трябва да включва въпроси за вашия бизнес, целева аудитория, конкуренти и цели за вашия уебсайт. Направете всичко възможно да предложите подробни и изчерпателни отговори. Колкото повече информация предоставяте, толкова по-голям е шансът вашият уеб дизайнер да изгради уебсайт, който да отговаря на целите на вашия бизнес.

Отделете време, за да съберете всички допълнителни елементи, които се очаква да предоставите – като изображения, текстово съдържание, идентификационни данни за достъп до хостваните файлове на уебсайта ви или всякакви премиум теми и приставки, които сте закупили за сайта. Подробностите за това, което се очаква от двете страни, трябва да бъдат обхванати в договор, който ще разгледаме по-долу.

Важна забележка: Ако се уверите, че своевременно предоставяте необходимата информация, ще извървите дълъг път към осигуряване на безпроблемното изпълнение на проекта и спазването на сроковете.

3. Не бързайте с процеса на уеб дизайн

Като клиент бихте искали новият ви уебсайт да бъде готов след няколко седмици. Може би имате бюджетни ограничения или вашата компания се нуждае от уебсайт, който работи и работи веднага.

Бързането на вашия уеб дизайн проект увеличава риска от завършване на продукт с подпарти.

Качествената работа изисква време. Вашият уеб дизайнер се нуждае от време, не само удобно време за проектиране и кодиране, но и време за оценка на различни решения и очертаване на подхода, който най-добре отговаря на нуждите на вашия бизнес.

4. Следете напредъка на своя уебсайт & Останете ангажирани

Един от най-добрите начини за осигуряване на гладка връзка между дизайнер и клиент е да бъдете включени във всяка фаза на проекта и наистина да го видите като сътрудничество.

Резултатите могат да страдат и крайните срокове могат лесно да бъдат пропуснати, когато клиент стартира проект за уеб дизайн и след това изчезне точно преди датата на стартиране. И обратно, никога не е добра идея за уеб дизайнер да се скрие, докато работи върху външния вид на уебсайта и да се свърже с клиента за обратна връзка, само когато крайният продукт е готов.

Ако някоя от страните чака твърде късно преди да прегледа работата, някои важни изисквания могат да бъдат пропуснати. По-добре е да забележите проблеми, тъй като възникват, а не след значителна инвестиция от времето на уеб дизайнера. Това не само може да увеличи разходите, но и може да доведе до триене и безсилие. В крайна сметка качеството на уебсайта страда, когато връзката клиент-уеб дизайнер не се поддържа през целия проект.

Бъдете ангажирани във всяка фаза на проекта, от преглед на първоначални скици и телени рамки, до оценка на прототипи и участие в тестовете на сайта. Последният момент е особено важен. Вашите познания за вашата клиентска база са безценни, когато става въпрос за тестване на използваемост и как клиентите вероятно ще се ориентират в сайта.

Наистина съвместният подход, включващ както вас, така и вашия уеб дизайнер в създаването на крайния продукт, е най-продуктивен и благоприятен за успешен резултат.

5. Не питай семейството & Приятели за обратна връзка по всякакви дизайни без контекст

По време на процеса на изграждане на вашия сайт, вашият уеб дизайнер ще ви изпрати скици, телени рамки, доказателства за концепции и цялостни дизайни, като поиска коментари или одобрение, преди да преминете към следващата фаза.

Изкушаващо е да споделите тези макети и дизайни с хората, на които имате най-голямо доверие – вашето семейство, приятели и колеги. В крайна сметка, наличието на допълнителен набор от очи за оценка на продукта на вашия уеб дизайнер ви помага да се чувствате по-уверени в посоката, в която върви работата.

За съжаление, това може да предложи обратна реакция, което води до обтегнати взаимоотношения клиент и уеб дизайнер. Особено когато става въпрос за вземане на естетически преценки, често няма обективни критерии, които да подкрепят различните мнения, които получавате от приятели и семейство. Обратната връзка като „Не ми харесва как изглежда“ или „Не ми харесва черно“ ще се увеличи, отколкото да елиминира всякакви съмнения, които имате, без да предлага нищо ясно, което да помогне за подобряване на дизайна.

Помолете вашия уеб дизайнер да направи безкрайни промени въз основа на мнението на този или онзи член на семейството няма да насърчава страхотни работни отношения, можете да сте сигурни в това.

Когато почувствате, че трябва да получите външно мнение от някой, на когото имате доверие, най-добрият подход е първо да ги информирате за мисловния процес, ръководен от избора на дизайна, а не просто да поискате тяхното мнение. Предоставянето на този контекст ще помогне за намаляване на напълно субективни мнения за дизайна и ще доведе до по-продуктивни отзиви, които можете да споделите с вашия уеб дизайнер.

6. Не преценявайте дизайна на уебсайта си

Едно е да си сътрудничите с вашия уеб дизайнер, като предоставяте необходимо съдържание и активи на марката, отговаряте на заявките за обратна връзка и изяснявате всички бизнес цели за вашия сайт. Съвсем друго е да се включите прекалено много в дизайнерския проект, в който събирате небрежен брой инструкции и се надявате вашият уеб дизайнер да получи всичко „точно както трябва“.

Имайте предвид, че няма такова нещо като „перфектния дизайн“. Дизайнът на уебсайтове, като всеки дизайн е субективен и това, което смятате за страхотен дизайн, може да не бъде гледано по същия начин от другите. Освен това уеб дизайнът включва много повече от естетически съображения: уебсайтът ви трябва да е лесен за навигиране и използване, посетителите трябва да се ангажират с него и да изпълнят вашите призиви за действие. Какво става, ако дизайнът, който ви харесва най-много, е кошмар за използваемост, т.е. – изглежда страхотно, но няма ясен начин да се ориентирате в сайта? Какво става, ако това не насърчава посетителите да кликнат върху бутона за абониране или да купят вашите продукти?

Там също си струва да се отбележи, че често не можете да видите дали дизайнът наистина работи, докато не поставите уебсайта онлайн и не проследите как хората действително взаимодействат с него във времето. Като чакате и правите промени въз основа на поведението на посетителите на вашия сайт, можете да сте сигурни, че ощипването ви ще се основава на реални твърди данни, а не просто субективно мнение.

Тъй като нищо не е поставено на камък и искате да видите как хората взаимодействат с вашия сайт, преди да направят промени, често най-доброто за успешен проект за уеб дизайн е сътрудничеството между уеб дизайнера и клиента да продължи добре след стартирането на уебсайта..

7. Не правете Micromanage вашия уеб дизайнер – дайте им проблеми, а не решения

Партньорството между уеб дизайнера и клиента върви гладко, когато и двамата се придържат към съответните си роли. Като собственик на бизнес или предприемач, вашата роля е да съобщавате ясно вашите нужди и проблеми на вашия уеб специалист. Задачата на вашия уеб дизайнер е да измисли блестящи решения на вашите проблеми, които отговарят на вашите нужди.

Клиентите могат да бъдат много полезни, като идентифицират проблем, например: цветовата палитра е твърде нежна за конкретната им марка. Обаче твърде често това, което се случва по-нататък е, че те казват на уеб дизайнера как да отстранят проблема, например: заменете сивия цвят с червен.

Проблемът с представянето на „решение“ по този начин е, че вашият уеб дизайнер няма да научи за основния проблем и следователно не е в състояние да предложи още по-добри решения въз основа на техните знания и опит.

Попадането в този капан е нещо, което искате да избегнете. Вашият уеб дизайнер ще се почувства обезценен и по-малко ангажиран с вашия проект. По същия начин вие ще се лишите от тяхното професионално ноу-хау. В резултат на това партньорството ви ще бъде повредено и уебсайтът ви няма да изглежда като професионалния продукт, за който сте платили.

Бонусен съвет – Подпишете договор с вашия уеб дизайнер!

Каквато и платформа да използвате за наемане на уеб дизайнер, най-добре е да имате договор, за да сте сигурни, че всички са на една и съща страница. Ето няколко причини защо:

Договорът е гаранция както за вас, така и за вашия уеб дизайнер. Той очертава съответните ваши задължения и очаквания. Освен това е отправна точка, в която подробно се описват обхвата и целите на проекта. В случай, че връзката не се получи, договор ще ви предпази от най-лошото и трябва да предостави ясни подробности какво да правите в това злощастно събитие.

По-долу са някои точки, които договорът ви трябва да обхваща подробно. Когато е възможно, използвайте нелегален език в договора си, така че и двете страни да разбират съдържанието му ясно и правилно.

Цената на вашия проект & Условия за плащане

Тук са детайлни общите разходи за вашия уебсайт, както и подробно изчисление на всяка включена задача. Уверете се, че тук не е останало нищо за догадки. Например, ако се обаждате на вашия уеб дизайнер, за да говорите често за проекта, проверете дали времето, прекарано в разговори с вас по телефона, е включено в крайната цена или има своя отделна цена.

За условията на плащане проверете дали вашият уеб дизайнер очаква депозит преди да започне работата и какви условия са обвързани с депозита: Ако проектът падне, ще получите ли депозита си обратно? Ако вашият уеб дизайнер изчезне и никога повече не чуете от него или от нея, ще можете ли да възстановите депозита си или евентуално платени допълнителни плащания?

Условията за плащане също трябва да уточняват графика на плащанията: кога се дължат фактури? Има ли санкция за забавени плащания?

И накрая, ако не сте наели уеб дизайнера си чрез платформа, която включва плащане, не забравяйте да проверите какви методи на плащане приема вашият уеб дизайнер.

Крайни & Времева линия за вашия сайт

Този раздел от договора трябва да посочва точно задачите, които вашият уеб дизайнер ще изпълни и всички услуги, които ще предостави, както и колко време ще отнеме всяка фаза на проекта и общата оценка на времето за завършване на вашия сайт.

Като дума за предпазливост, не приемайте просто „уебсайт“ като своя доставка и „един месец“ като времева рамка. Вашият договор с вашия уеб дизайнер трябва да бъде специфичен, за да поддържа нещата безпроблемно. Ето примерен списък на това, което може да очаквате да бъде изброено под резултатите:

  • Виж & Усещам: включва ли фазата на проектиране макет на Photoshop или PSD, работещ прототип на HTML / CSS, който можете да видите във вашия уеб браузър или и двете? Колко дизайнерски концепции можете да изберете? Колко дизайни и ревизии на страници са включени?
  • Текстово съдържание: това нещо трябва ли да предоставите или отговорност на уеб дизайнера ли е? До коя дата трябва да е на разположение? Ако студиото за уеб дизайн предоставя текстовото съдържание, колко ще струва това?
  • Графика и изображения: кой доставя графичните активи? Какви графични формати се препоръчват, например: PNG, JPG, вектор и т.н.? Колко изображения са необходими? Имате ли нужда от изображения с висока разделителна способност?
  • технологии: включват ли HTML, CSS, JavaScript, PHP, кодиране във фронтенд и задния ред? Включва ли се WordPress? Или вместо това се използва собствена CMS?
  • Тестване на браузъра: на какви браузъри и версии на браузъра ще се тества уебсайтът? На какви операционни системи, например: Windows или Mac? Ами мобилното тестване: на iPhone, Android, телефони и таблети? Какво включват тестовете – използваемост, външен вид и усещане, скорост на зареждане на страницата и други технически оценки? Ще изглежда ли уебсайтът абсолютно еднакъв във всички браузъри и всички платформи, или за предпочитане, ще бъде ли отзивчив сайт, който се „адаптира“ към всяка платформа?
  • SEO / Маркетинг: включена ли е оптимизацията на търсачките в крайната цена или тази услуга се изчислява отделно? Какво включва това – изследване на ключови думи, оптимизирани заглавия и алтернативен текст за изображения или мета информация в маркирането на HTML? Включени ли са стратегията и маркетинга за социалните медии и какво включват – един туит на ден, два актуализации на състоянието на Facebook на ден? Включен ли е бюлетин по електронната поща и колко често се изпраща?

Важна забележка: Когато става въпрос за подробности, уверете се, че всяка допълнителна услуга има свой собствен ценови маркер, начин на плащане и график, ясно посочени!

Правата на интелектуална собственост

Тази ключова клауза в договора ви трябва да описва подробно кой е собственик на съдържанието на вашия сайт и кой носи отговорност за нарушения на търговска марка или авторски права. С други думи, ако предоставите текста, графиката или каквото и да е друго произведение на изкуството, като например лого, тази клауза изяснява, че сте собственик на този материал или имате разрешение да го използвате. Вашият уеб дизайнер също трябва да ви даде същата увереност, предоставяйки собственост върху работата, която те доставят, както и собственост или правилно лицензиране на всички свързани активи, текст, графика или други произведения на изкуството, необходими за завършване на сайта. Тази клауза има за цел да защити двете страни от всякакви претенции относно собствеността върху уебсайта или който и да е от неговите активи.

Този раздел от договора следва да обхваща и защита за всяка претенция, която трета страна може да предяви срещу вас или вашия уеб дизайнер по отношение на собствеността върху който и да е от компонентите на уебсайта. Например, ако купите куп стокови изображения на пазар и ги предоставите на вашия уеб дизайнер, тази клауза трябва да ви идентифицира като страна, която носи отговорност, ако са нарушени някакви лицензионни условия. С други думи, пазарът или авторът на съдържанието не може да предприеме съдебни действия срещу вашия уеб дизайнер, но може да го направи срещу вас за неспазване на лицензионните условия. Същото важи за всяко съдържание, графики или изображения, предоставени от вашия уеб дизайнер, в този случай вашият уеб дизайнер трябва да носи отговорност в случай на претенции.

IP клаузата също трябва да уточнява подробно дали получавате изходните файлове на вашия уебсайт, кой е длъжен да съхранява резервни копия на източника и кой притежава правата за собственост върху кода, използван в уебсайта ви, като персонализирани приставки и други скриптове.

След пускане в експлоатация & Гаранция

Уебсайтът никога не е завършен. Струва си отново да споменем, че идеалната ситуация е да продължите сътрудничеството си с вашия уеб дизайнер, след като сайтът ви излезе на живо.

По-специално, трябва да помислите за поддръжка на уебсайтове. Например, ако уебсайтът е създаден на WordPress, който е отговорен за това, че софтуерът, като темата и всички приставки, е актуален?

Друго нещо, което трябва да се има предвид, е непрекъснатата борба за увеличаване на ангажираността и процента на реализация на уебсайта Ви. Например проследяване на действията на потребителите и извършване на A / B тестване за интерпретиране на данните и коригиране на дизайна на вашия уебсайт въз основа на резултатите.

Освен това, какво се случва, ако след като сайтът стартира на живо, установите, че той не се показва както се очаква в един от браузърите, обхванати от вашия договор? Тук е важно да обърнете внимание на гаранционната клауза в договора: дали вашият уеб дизайнер ще отстрани проблема като част от гаранцията? Има ли допълнителни разходи за гаранцията? Колко дълго трае гаранцията? Какво се случва, когато изтича? Могат ли да бъдат закупени планове за разширено обслужване?

И накрая, какво ще стане, ако започнете да се замерите с изходните файлове и да счупите нещо на уебсайта? Това покрива ли се гаранцията?

Поверителност

Ако смятате, че вашият бизнес изисква проектът или някои негови аспекти да бъдат поверителни, можете да включите в договора си клауза за поверителност..

Клауза за Деяния на Бог

Въпреки името, „Деяния на Бога“ не се отнася до никаква религиозна концепция. Това е правен израз използва се за описание на събития, които са извън човешкия контрол, където никой не може да бъде отговорен.

Вие и вашият уеб дизайнер трябва да посочите по какви начини, ако има такива, специфичните права и задължения, посочени в договора, ще се променят след настъпването на такова събитие.

Ако къщата ви е унищожена при земетресение, ще се очаква ли да плащате за работата в планираните часове? От друга страна, ако офисът на вашия уеб дизайнер е унищожен от наводнение, те ще си запазят правото да прекратят договора или да забавят посочения график, докато не са отново на крака?

Условия за анулиране

Тези условия трябва да посочват какво се случва в злощастното събитие, проектът е анулиран, от вас или вашия уеб дизайнер, преди да бъде завършен. Какво се случва, ако отмяната се случи по взаимно съгласие? Какво се случва, ако анулирате проекта или вашият уеб дизайнер го анулира? На какво дължиш? Какви задължения ви дължи вашият уеб дизайнер?

Важна забележка: Договор с горепосочените ситуации ще ви помогне да защитите както вас, така и вашия уеб дизайнер!

Заключение:

След като сте намерили подходящия уеб дизайнер, установяването на добри взаимоотношения клиент и уеб дизайнер преминава дълъг път към гарантиране на успеха на вашия проект. Уверете се, че очакванията са ясни, предоставяте необходимата информация и съдържание и бъдете ангажирани през целия процес.

Също така бъдете сигурни, че имате сключен добър договор, който подробно описва всички възможности, без значение колко е жалко или малко вероятно. По-добре е да сте на сигурна страна и това ви дава спокойствие да се концентрирате върху продуктивното сътрудничество с вашия уеб дизайнер.

Най-важното е да се доверите на това, че сте намерили подходящия уеб дизайнер и им позволете да използват своите таланти до най-добрите си способности, без да управляват микрофона или да ги принуждават да прилагат решения. Като поддържате добра комуникация и оставате ангажирани през цялото време, можете също така да откриете проблемите правилно, тъй като те възникват и да поддържате времевата си рамка напред към стартиране на вашия сайт.

Закон за отказ от отговорност: Ние не сме адвокати, нито сме експерти по законите и разпоредбите на вашата страна по всички въпроси, обхванати по-горе. Ние не отправяме претенции за точността и тези съвети за вашия конкретен бизнес или местност. Преди да подпишете какъвто и да е договор, отнасящ се до вашия бизнес, трябва да имате лицензиран юридически професионалист да прегледа документа и да предостави тяхното експертно мнение.

Jeffrey Wilson Administrator
Sorry! The Author has not filled his profile.
follow me