Ο απόλυτος οδηγός δημιουργίας αντιγράφων ασφαλείας και επαναφοράς του ιστότοπού σας

Μάθετε πώς να δημιουργείτε αντίγραφα ασφαλείας και να επαναφέρετε τον ιστότοπό σας με αυτές τις βέλτιστες πρακτικές του κλάδου, ανεξάρτητα από το ποιος από τους ιστότοπους CMS ή τη μέθοδο που χρησιμοποιήθηκε για την κατασκευή του ιστότοπού σας.


Πώς να δημιουργήσετε αντίγραφα ασφαλείας και να επαναφέρετε τον ιστότοπό σας

Κατά την κατασκευή του ιστότοπού της επιχείρησής σας, το πρώτο πράγμα που σας απασχολεί γενικά είναι η λειτουργία και η λειτουργία του ιστότοπού σας. Χρειάζεται πολλή δουλειά, το κύριο πράγμα είναι να λειτουργούν τα πάντα. Είναι έτοιμο και λειτουργεί ομαλά και ξαφνικά συμβαίνει κάτι. Εφυγε. Λείπουν τα αρχεία σας.

Εάν έχετε δημιουργήσει τον ιστότοπό σας σε έναν τοπικό διακομιστή, μπορεί να πιστεύετε ότι έχετε ήδη αντίγραφο ασφαλείας. Έχετε τα πάντα σε δύο μέρη, σωστά; Υπάρχουν αρχεία στον διακομιστή και στον υπολογιστή σας. Τι θα μπορούσε να πάει στραβά; Δεν χρειάζεται πολλή φαντασία για να σκεφτούμε τι μπορεί να συμβεί. Ο υπολογιστής σας πεθαίνει για κάποιο λόγο, είτε πρόκειται για απροσδόκητη αύξηση ρεύματος, είτε ο 3χρονος σας αποφασίσει ότι είναι διασκεδαστικό να ρίχνετε γάλα στο φορητό υπολογιστή σας. Γεια σου, το έχετε αποθηκεύσει στον διακομιστή, οπότε γιατί πρέπει να ανησυχείτε, σωστά; Οχι τόσο γρήγορα….

Τι γίνεται αν ο διακομιστής έχει πρόβλημα ή ότι ο εξαιρετικά φθηνός και φαινομενικά αξιόπιστος πάροχος φιλοξενίας πηγαίνει στην κοιλιά χωρίς προειδοποίηση; Τι γίνεται με το γεγονός ότι ο ιστότοπός σας διαθέτει μια βάση δεδομένων; Έχετε ακριβές αντίγραφο κάθε αρχείου στον υπολογιστή σας?

Σε αυτό το άρθρο, θα καλύψω όλα όσα πρέπει να γνωρίζετε σχετικά με τη δημιουργία αντιγράφων ασφαλείας του ιστότοπού σας, συμπεριλαμβανομένων των λόγων, του τι και του πώς.

Contents

Γιατί να δημιουργήσετε αντίγραφα ασφαλείας?

Υπάρχουν διάφοροι λόγοι για τους οποίους πρέπει να δημιουργήσετε αντίγραφα ασφαλείας του ιστότοπού σας.

Το κακόβουλο λογισμικό, το τυχαίο λογισμικό, τα διαγραμμένα αρχεία, οι κακές εντολές, τα ανθρώπινα σφάλματα, οι δυσαρεστημένοι προγραμματιστές ή οι υπάλληλοι και οι διακοπές λειτουργίας του διακομιστή είναι όλοι οι λόγοι για τους οποίους πρέπει να δημιουργήσετε αντίγραφα ασφαλείας του ιστότοπού σας!

Κάντε κλικ στο Tweet

Κακόβουλο λογισμικό / λογισμικό Randsomware

Χωρίς να αναφερθώ σε πολλές λεπτομέρειες, δεν υπάρχει κανένα απόλυτα ασφαλές σύστημα. Ανεξάρτητα από το πόσες διαδικασίες και πρωτόκολλα ασφαλείας εφαρμόζετε, όλα τα συστήματα είναι ευάλωτα. Ενώ υπάρχουν βαθμοί ασφαλείας, ορισμένα συστήματα είναι πιο ευάλωτα από άλλα. Είναι σχεδόν αδύνατο να αποτρέψετε τον ιστότοπό σας από όλους τους τύπους επιθέσεων, και μάλιστα εάν πραγματικά περιμένετε από τους χρήστες να χρησιμοποιούν τον ιστότοπό σας. Σκεφτείτε το σαν το σπίτι σας. θα μπορούσατε να το σφραγίσετε όπως το Fort Knox, αλλά τότε κανείς δεν θα μπορούσε να μπει καθόλου, οπότε πρέπει να έχετε πόρτες. Σίγουρα οι πόρτες σας έχουν καλές κλειδαριές, αλλά κάποιος θα μπορούσε πάντα να εισβάλει σε ένα παράθυρο.

Το πιο αδύναμο σημείο σε οποιοδήποτε σύστημα είναι οι άνθρωποι. Το μόνο που χρειάζεται είναι ένα κακό κλικ ή η απάντηση σε αυτό που έμοιαζε με ένα σημαντικό email, για να υποκύψει σε μια επίθεση ηλεκτρονικού ψαρέματος. Μόλις κάποιος βρίσκεται στο σύστημά σας, μέσω λογισμικού ή άλλως, είναι πιθανό να πάρει τον έλεγχο των αρχείων σας για λύτρα. Αντί να χρειαστεί να διαθέσετε χρήματα σε κάποιον άγνωστο που μπορεί ή όχι να επιστρέψει τον ιστότοπο ή τα αρχεία σας, είστε πολύ λιγότερο ευάλωτοι εάν έχετε ένα αντίγραφο.

Διαγραμμένα αρχεία / Κακές εντολές / σφάλματα ανθρώπου

Κάτι τόσο απλό όσο η διαγραφή λανθασμένου αρχείου στον διακομιστή σας, είτε με ένα απλό “κλικ / διαγραφή” σε Windows / Mac, είτε με μια γραμμή εντολών στο Linux ή τα παράγωγά της θα μπορούσαν να διαγράψουν ένα βασικό αρχείο ή για αυτό το θέμα όλα τα αρχεία (Σε Linux , η εντολή rm -r diretoryname καταργεί έναν κατάλογο και όλα τα αρχεία σε αυτόν, συχνά χωρίς επιβεβαίωση, ακόμη χειρότερα, το rm -rf / μπορεί να διαγράψει ακόμη και αρχεία μόνο για ανάγνωση και όλα από τη ρίζα, τα οποία ουσιαστικά θα σκοτώσουν ολόκληρο το μηχάνημά σας! ).

Χακς

Η κακόβουλη συμπεριφορά είναι πιο συνηθισμένη από ό, τι θα θέλαμε. Μερικές φορές δεν είναι ούτε τόσο απλό όσο κακόβουλο λογισμικό ή hacking τύπου ransomware. Υπάρχουν πολλοί εκεί έξω που εισβάλλουν σε ιστότοπους ως αθλητισμός. Ακόμα κι αν το περιεχόμενο του ιστότοπού σας είναι κάτι που ίσως δεν πιστεύετε ότι έχει υψηλή αξία για έναν χάκερ, αυτό μπορεί να συμβεί. Αυτό αποτελεί ιδιαίτερα κίνδυνο για όσους χρησιμοποιούν δημοφιλείς πλατφόρμες όπως το WordPress, οι οποίες έχουν πολλές καλά τεκμηριωμένες αδυναμίες, οι οποίες, αν δεν επιδιορθωθούν, σας αφήνουν έναν μεγάλο στόχο στην πλάτη σας.

Κακός προγραμματιστής / Υπάλληλος / Όποιος

Πολλές επιχειρήσεις βασίζονται σε μεγάλο βαθμό σε τρίτους για να σχεδιάσουν τους ιστότοπούς μας. Στις περισσότερες περιπτώσεις, οι προγραμματιστές ιστού είναι τόσο ειλικρινείς όσο οι υπόλοιποι από εμάς. Οι περισσότεροι (όπως το δικό σας αληθινά) είναι υπέροχοι και ειλικρινείς άνθρωποι (και μετριοπαθείς!). Ωστόσο, ίσως αντιμετωπίζετε μια διαφωνία πληρωμής; Οι άνθρωποι που είναι άνθρωποι ποικίλλουν ευρέως σε ό, τι θεωρούν ηθική συμπεριφορά. Είναι πολύ εύκολο για έναν θυμωμένο (ή κακόβουλο) υπάλληλο που έχει πρόσβαση στον ιστότοπό σας να απλώς καταργήσει τον ιστότοπο εάν δεν είναι ευχαριστημένοι ή για οποιονδήποτε λόγο. Αυτό είναι κάτι που δεν θέλουμε να σκεφτούμε, αλλά είναι γενικά καλή ιδέα να είμαστε ασφαλείς.

Σφάλματα διακομιστή

Η τεχνολογία είναι εξαιρετική όταν λειτουργεί. Στις περισσότερες περιπτώσεις, ειδικά εάν χρησιμοποιείτε μια σταθερή και αξιόπιστη εταιρεία φιλοξενίας, ο διακομιστής διακόπτεται όταν σβήνονται τα δεδομένα σας είναι ένα σπάνιο περιστατικό. Αλλά ακόμη και οι καλύτεροι πάροχοι έχουν προβλήματα. Επίσης, σε πολλές περιπτώσεις αυτές τις μέρες, ο ιστότοπός σας πιθανότατα φιλοξενείται σε έναν εικονικό διακομιστή. Με άλλα λόγια, τα δεδομένα σας δεν είναι σε ανεξάρτητο φυσικό υπολογιστή, αλλά κοινοποιούνται σε πολλά άλλα άτομα ή επιχειρήσεις. Είναι πολύ κοινό για τους παρόχους φιλοξενίας να φιλοξενούν πολλές διαφορετικές «εικονικές» παρουσίες σε έναν φυσικό διακομιστή.

Για τις περισσότερες εταιρείες φιλοξενίας, αυτό είναι πιο συνηθισμένο από ό, τι και αν δεν είστε διατεθειμένοι να πληρώσετε τα μεγάλα χρήματα για να αποκτήσετε τον δικό σας φυσικό διακομιστή, είναι πολύ πιθανό να μοιράζεστε χώρο. Εάν κάτι πάει στραβά σε άλλο τμήμα, μπορεί να επηρεάσει τον ιστότοπό σας και τα αρχεία σας.

Επίσης, ακόμη και αν έχετε φιλοξενήσει τον ιστότοπό σας σε έναν φυσικό διακομιστή, είναι ουσιαστικά ακόμη απλά έναν υπολογιστή. Ενώ οι διακομιστές τείνουν να αποθηκεύονται σε ασφαλή μέρη, όπως και με τον υπολογιστή σας, υπάρχει πάντα η πιθανότητα κάτι να πάει στραβά. Οι διακομιστές μπορούν να υπερθερμανθούν, μπορεί να υπάρξει μια απροσδόκητη φυσική καταστροφή, μια διακύμανση ισχύος ακριβώς τη λάθος στιγμή, ή ακόμα και ένα κρυφό ελάττωμα του κατασκευαστή που θα μπορούσε να προκαλέσει την απώλεια των δεδομένων σας. Επιπλέον, οι ομάδες διακομιστών μπορούν να αποτελέσουν στόχο συντονισμένων επιθέσεων Dedicated Denial of Service (DDOS), οι οποίες σε ακραίες περιπτώσεις μπορεί να απαιτούν πλήρη επανεκκίνηση. Αυτό έχει πάντα τον πιθανό κίνδυνο απώλειας ορισμένων ή όλων των δεδομένων.

Για αυτούς τους λόγους, είναι γενικά καλή ιδέα να διατηρείτε ένα αντίγραφο όλων των κρίσιμων δεδομένων σε άλλο μέρος, οπότε αν ένα από αυτά είναι δυνατόν, ανεξάρτητα από το πόσο απίθανο (ποικίλλει από περίπτωση σε περίπτωση) αυτά θα συμβούν.

Τι να δημιουργήσετε αντίγραφα ασφαλείας?

Οι τύποι πραγμάτων που μπορεί να θέλετε να δημιουργήσετε αντίγραφα ασφαλείας μπορούν να χωριστούν στις ακόλουθες κατηγορίες:

Αρχεία

Αυτά είναι όλα τα αρχεία που αποτελούν τον ιστότοπό σας. Περιλαμβάνουν όλες τις σελίδες / σενάρια / αρχεία CSS και εικόνες ή έγγραφα ή οποιοδήποτε περιεχόμενο πολυμέσων που αποτελεί το βασικό μέρος του ιστότοπού σας. Μπορείτε να σκεφτείτε ότι είναι περιεχόμενο που δεν αλλάζει. παραμένουν ως στατικά αντικείμενα. Ως αποτέλεσμα, είναι συνήθως τα πιο εύκολα μέρη του ιστότοπού σας για διαχείριση και δημιουργία αντιγράφων ασφαλείας.

Βάση δεδομένων

Όπως συμβαίνει, οι περισσότεροι ιστότοποι χρησιμοποιούν βάσεις δεδομένων για την αποθήκευση προϊόντων, μεμονωμένων σελίδων ή άλλων στοιχείων που ενδέχεται να είναι παραλλαγές του διπλότυπου περιεχομένου. Εάν η βάση δεδομένων σας είναι κάπως στατική (δηλαδή τα περισσότερα στοιχεία στον ιστότοπό σας αλλάζουν σπάνια) είναι σχετικά απλό να διατηρείτε αντίγραφα ασφαλείας, όπως τα αρχεία. Ωστόσο, εάν, όπως στις περισσότερες περιπτώσεις, αυτό το περιεχόμενο είναι ρευστό, όπως αναρτήσεις ιστολογίου, προϊόντα, συναλλαγές ή οτιδήποτε άλλο αλλάζει ή προστίθεται με τακτικό τρόπο, θα χρειαστεί να βρείτε έναν τρόπο δημιουργίας αντιγράφων ασφαλείας αυτών των δεδομένων τακτικά.

Λογαριασμοί email

Εάν αποθηκεύετε ένα αρχείο με email ή στοιχεία επικοινωνίας των χρηστών. Επίσης, πιθανότατα έχετε έναν πλήρη διακομιστή email και αρχεία όλων των συναλλαγών email σας μέσω του κεντρικού υπολογιστή σας. Πιθανότατα θα θέλατε να διατηρείτε όλα τα αρχεία των αλληλεπιδράσεων, των μηνυμάτων ηλεκτρονικού ταχυδρομείου και των λιστών αλληλογραφίας σας χρησιμοποιώντας αυτόν τον λογαριασμό.

ΓΡΗΓΟΡΗ ΣΗΜΕΙΩΣΗ: Εάν αποθηκεύετε στοιχεία επικοινωνίας σε μια βάση δεδομένων διαφορετική από τον διακομιστή αλληλογραφίας σας, θα πρέπει επίσης να δημιουργήσετε αντίγραφα ασφαλείας!

Πώς να δημιουργήσετε αντίγραφα ασφαλείας?

Η δημιουργία αντιγράφων ασφαλείας του ιστότοπού σας δεν είναι ιδιαίτερα δύσκολη, αλλά για να ξεκινήσετε, πρέπει να καταλάβετε ότι υπάρχουν πολλές μέθοδοι. Διαφέρουν ανάλογα με την ποιότητα, την αξιοπιστία και την ευκολία (ανάλογα με το επίπεδο δεξιοτήτων σας). Είναι γενικά καλή ιδέα να χρησιμοποιείτε περισσότερα από ένα.

1. Μέσω του οικοδεσπότη Ιστού σας

Οποιοσδήποτε καλός οικοδεσπότης Ιστού πρέπει να δημιουργήσει ένα αυτόματο αντίγραφο ασφαλείας όλων των αρχείων στον διακομιστή ιστού. Ο οικοδεσπότης Ιστού πρέπει να το κάνει αυτό εσωτερικά και συνήθως θα δημιουργεί καθημερινά αντίγραφα ασφαλείας ανεξάρτητα από το τι κάνετε. Επομένως, θα πρέπει να είστε σε θέση να επιστρέψετε στο αντίγραφο ασφαλείας του οικοδεσπότη Ιστού σας εάν συμβεί κάτι. Ωστόσο, οι οικοδεσπότες Ιστού συνήθως δεν διατηρούν πολλές εκδόσεις αντιγράφων ασφαλείας και είστε στο έλεος τους. Θα έχουν κάποιο είδος εργαλείου για να δημιουργήσετε χειροκίνητα τα δικά σας αντίγραφα ασφαλείας. Για παράδειγμα, μπορείτε εύκολα να δημιουργήσετε ένα πλήρες αντίγραφο ασφαλείας του ιστότοπού σας μέσω του cPanel, ενός κοινού πίνακα ελέγχου που χρησιμοποιείται από τους περισσότερους οικοδεσπότες Ιστού.

Μη αυτόματη δημιουργία αντιγράφων ασφαλείας ιστότοπων μέσω του cPanelΔεν χρησιμοποιούν όλοι οι διακομιστές cPanel, αλλά συνήθως προσφέρουν ένα εργαλείο δημιουργίας αντιγράφων ασφαλείας παρόμοιου τύπου έναντι αμοιβής.

Για να χρησιμοποιήσετε τα εργαλεία δημιουργίας αντιγράφων ασφαλείας του διακομιστή σας, θα πρέπει να ρωτήσετε τον παροχέα σας και να διαβάσετε τυχόν εγχειρίδια που έχουν παράσχει. Συνήθως τα αρχεία σας θα αποθηκευτούν ως συμπιεσμένα αρχεία και θα αποθηκευτούν στον διακομιστή σας. Ίσως χρειαστεί να καθορίσετε τον τύπο μορφής που θέλετε, ανάλογα με την πλατφόρμα σας. Θα παράσχουν επίσης οδηγίες για τον τρόπο επαναφοράς ενός αντιγράφου ασφαλείας, εάν είναι απαραίτητο.

δημιουργία αντιγράφων ασφαλείας αρχείων διακομιστή ιστούΕάν ο οικοδεσπότης Ιστού σας παρέχει αυτό το αντίγραφο στο διακομιστή, βεβαιωθείτε ότι είναι αποθηκευμένο σε διαφορετικό διακομιστή από τον ιστότοπό σας. Οι διακομιστές ενδέχεται να παρουσιάσουν σφάλμα!

Τα πλεονεκτήματα της χρήσης των υπηρεσιών του παρόχου σας είναι αρκετά προφανή. είναι συνήθως απρόσκοπτη με τον οικοδεσπότη σας.

Ωστόσο, τα μειονεκτήματα σχετίζονται ειδικά με τον πάροχο φιλοξενίας σας. Παρόλο που μπορεί να είναι εξαιρετικοί στη φιλοξενία του ιστότοπού σας, δεν είναι ποτέ σοφό να διατηρείτε όλα τα αυγά σας σε ένα καλάθι. Εάν κάτι πάει στραβά, όπως υπάρχει πυρκαγιά στο διακομιστή του διακομιστή τους, ή δέχονται κάποιο είδος επίθεσης από χάκερ (ναι, αυτό συμβαίνει κατά καιρούς. Κανείς δεν είναι άνοσος και οι πάροχοι φιλοξενίας είναι πρωταρχικοί στόχοι).

Για αυτούς τους λόγους και πολλά άλλα, είναι πολύ καλή ιδέα να κατεβάζετε περιστασιακά ένα αντίγραφο των αρχείων στον υπολογιστή σας. Επίσης, πιθανότατα θα επιθυμείτε να διατηρήσετε τουλάχιστον ένα αντίγραφο του ιστότοπού σας μόνοι σας.

2. Πρόσθετα CMS

Εάν χρησιμοποιείτε ένα δημοφιλές CMS, όπως το WordPress, υπάρχουν πολλά πρόσθετα που μπορείτε να εγκαταστήσετε, όπως το Backup Buddy. Αυτά είναι πολύ βολικά και τείνουν να είναι πολύ εύκολο στην εγκατάσταση.

Ωστόσο, οι προσθήκες αντιγράφων ασφαλείας μπορεί συνήθως να έχουν το αρνητικό αποτέλεσμα της επιβράδυνσης του ιστότοπού σας. Καθώς η PHP είναι η μητρική γλώσσα προγραμματισμού για το WordPress, τα περισσότερα πρόσθετα χρησιμοποιούν επίσης την PHP. Ενώ αυτό μπορεί να είναι αποτελεσματικό, μπορεί να τείνει να λειτουργεί αργά, πράγμα που σημαίνει ότι θα μπορούσαν να επιβραδύνουν τον ιστότοπό σας κατά τη διάρκεια της εκτέλεσης (συνήθως θα τρέχουν από τον ίδιο κινητήρα που παράγει τον ιστότοπό σας), προσθέτει επίσης ακαταστασία στον ιστότοπό σας, και είναι επίσης υψηλότερου επιπέδου άντληση από ό, τι είναι ιδανικό.

Ένας άλλος παράγοντας είναι ότι, ειρωνικά, μπορείτε να κάνετε τον ιστότοπό σας πιο ευάλωτο. Η ίδια η PHP έχει κάποια γνωστά ζητήματα ασφαλείας, ειδικά εάν ο κώδικας που χρησιμοποιείται είναι ξεπερασμένος ή έχει γράψει ατημέλητα. Εάν δεν είστε απολύτως βέβαιοι για τον κωδικό που εισέρχεται σε αυτά τα πρόσθετα (και σοβαρά, ποιος έχει χρόνο να διερευνήσει τον πηγαίο κώδικα κάποιου άλλου;) η προσθήκη που χρησιμοποιείτε για να διατηρήσετε τα δεδομένα σας ασφαλή μπορεί να την κάνει λιγότερο ασφαλή. (Ναι, πολλοί είναι αξιόπιστοι και παρέχουν ποιοτικό κώδικα. Δεν θα πανικοβληθώ εδώ, αλλά αυτό είναι κάτι που πρέπει να θυμάστε).

Ενώ η PHP είναι μια υπέροχη γλώσσα κωδικοποίησης (είναι από τα αγαπημένα μου και την χρησιμοποιώ καθημερινά), είναι καλή ιδέα να διατηρήσετε όσα χαρακτηριστικά λειτουργούν εκτός αυτής της πλατφόρμας. Συνήθως, εάν θέλετε να εκτελέσετε αντίγραφα ασφαλείας σε επίπεδο λειτουργικού συστήματος. Εάν εκτελείτε Linux ή οποιοδήποτε από τα παράγωγά του, πιθανότατα θα θέλατε να εκτελείτε ένα σενάριο κελύφους, ή ένα αρχείο δέσμης στα Windows ή ένα αρχείο macos σε Mac.

3. Χειροκίνητα αντίγραφα ασφαλείας

Πολλοί από εμάς μπορεί να είναι εξοικειωμένοι με τον τρόπο «παλιού σχολείου» για τη δημιουργία αντιγράφων ασφαλείας αρχείων: δημιουργία αντιγράφου όλων των αρχείων και τοποθέτηση τους σε αφαιρούμενο σκληρό δίσκο ή αποθήκευση τους στο cloud. Αυτή είναι ουσιαστικά η ίδια μέθοδος που θα χρησιμοποιούσατε με τον ιστότοπό σας, με κάποιες προειδοποιήσεις.

Φυσικά, εάν αναπτύξετε τον ιστότοπό σας τοπικά και μετά τον μεταφέρετε μέσω FTP (ή ελπίζουμε ότι SFTP) στον κεντρικό υπολογιστή σας, έχετε τεχνικά ήδη ένα αντίγραφο του ιστότοπού σας. Ωστόσο, υπάρχει μια βασική διαφορά. Εάν έχετε μια βάση δεδομένων στον ιστότοπό σας, πιθανότατα έχετε διαφορετικό περιεχόμενο τοπικά (στη δοκιμαστική βάση δεδομένων) από ό, τι στον ζωντανό ιστότοπο. Αυτό ισχύει ιδιαίτερα εάν χρησιμοποιείτε κάποιο είδος λογισμικού CMS (WordPress και παρόμοια). Σε αυτήν την περίπτωση, σχεδόν όλο το περιεχόμενο στον ιστότοπό σας αποθηκεύεται σε μια βάση δεδομένων και δεν υπάρχει καθόλου αρχείο, εκτός της ίδιας της βάσης δεδομένων.

Η δημιουργία αντιγράφων ασφαλείας της βάσης δεδομένων είναι στην πραγματικότητα σχετικά εύκολη, ειδικά εάν χρησιμοποιείτε το MySQL. Απλώς πρέπει να λάβετε μια απόρριψη SQL της βάσης δεδομένων. το οποίο είναι απλώς ένα αρχείο απλού κειμένου που περιέχει όλο το περιεχόμενο της βάσης δεδομένων σας. Μόλις δημιουργηθεί, μπορεί απλά να μεταφορτωθεί ή να εκτελεστεί ως αρχείο για να ξαναχτίσει τη βάση δεδομένων.

Μέθοδος γραμμής εντολών

Αυτό είναι σχετικά απλό. Η ακόλουθη εντολή θα δημιουργήσει αντίγραφα ασφαλείας ολόκληρης της βάσης δεδομένων.

$ mysqldump -u [uname] -p [pass] db_name > db_backup.sql
Επιλέξτε κωδικό

Εάν θέλετε περισσότερες λεπτομέρειες σχετικά με την εκτέλεση αυτών και τις διάφορες επιλογές, ρίξτε μια ματιά στο Τεκμηρίωση MySQL

Μέθοδος PhpMyAdmin

Μεταβείτε στην καρτέλα εξαγωγής της βάσης δεδομένων, ορίστε όλες τις επιλογές που χρειάζεστε (συνήθως θα θελήσετε να συμπεριλάβετε “πίνακες πτώσης” και δημιουργήστε επιλογές βάσης δεδομένων για να κάνετε τη φόρτωση ενός νέου αντιγράφου σε μια παλαιότερη έκδοση, αλλά ο αγοραστής πρέπει να προσέξει … θα αφαιρέστε πραγματικά τα υπάρχοντα δεδομένα για να τα αντικαταστήσετε με ένα νέο αντίγραφο).

Στη συνέχεια, μπορείτε να τραβήξετε όλα τα αρχεία που δημιουργήθηκαν (τον πηγαίο κώδικα, τη βάση δεδομένων και τις εικόνες) και να τα φερμουάρ και να διατηρήσετε αντίγραφα όπου θέλετε (προσωπικά μου αρέσει να χρησιμοποιώ αποθήκευση cloud όπως το Google Drive ή το Dropbox).

Το προφανές μειονέκτημα είναι ότι πρέπει να θυμάστε να το κάνετε αυτό και είναι πολύ εύκολο να το ξεχάσετε. Επομένως, εάν θέλετε να προχωρήσετε ένα βήμα παραπέρα, μπορείτε να γράψετε σενάρια που κάνουν όλα αυτά και να χρησιμοποιήσετε το σύστημα για να τα εκτελείτε σε περιοδική βάση. Στο Linux είναι σχετικά εύκολο να εκτελέσετε το sql dump μέσω της γραμμής εντολών και, στη συνέχεια, να εκτελέσετε αυτό το σενάριο ως cronjob, να εκτελέσετε μία φορά την ημέρα, την εβδομάδα ή όποιο χρονικό διάστημα θέλετε. Στα παράθυρα μπορείτε να χρησιμοποιήσετε μια παρτίδα και τον ενσωματωμένο προγραμματιστή εργασιών. Ο τυπικός τρόπος για να το κάνω αυτό είναι να τρέξω μια παρτίδα με ένα sql dump και έπειτα ένα μαζικό αντίγραφο ολόκληρου του καταλόγου στο λογαριασμό μου στο Dropbox.

ΓΡΗΓΟΡΗ ΣΗΜΕΙΩΣΗ: Θα θελήσετε να καθαρίζετε περιοδικά τον κατάλογο όπου αποθηκεύονται. ενώ τα αρχεία sql, τα οποία είναι αρχεία κειμένου, τείνουν να είναι μικρά, μπορούν να δημιουργηθούν με την πάροδο του χρόνου και εάν εκτελείτε άλλα αντίγραφα ασφαλείας εικόνων ή αρχείων πολυμέσων, μπορείτε να διαπιστώσετε ότι ο δίσκος / ο διακομιστής σας εκρήγνυται πριν από πολύ καιρό.

4. Υπηρεσίες δημιουργίας αντιγράφων ασφαλείας

Φυσικά, ο χειρισμός όλων αυτών με το χέρι μπορεί να είναι λίγο συντριπτικός. Απαιτείται ακόμη προσοχή και κάτι τόσο απλό όσο το να ξεχνάτε να καθαρίζετε έναν κατάλογο μπορεί να έχει ως αποτέλεσμα την κατάργηση αρχείων ή την προσθήκη ξαφνικών χρεώσεων στο λογαριασμό σας (το Dropbox επιτρέπει μερικές συναυλίες δωρεάν, αλλά στη συνέχεια ανεβαίνει γρήγορα από εκεί).

Για αυτόν τον λόγο, εάν εκτελείτε έναν ιστότοπο επιχείρησης, είναι ίσως καλή ιδέα να χρησιμοποιήσετε μια επαγγελματική υπηρεσία δημιουργίας αντιγράφων ασφαλείας. Αυτά θα κάνουν συνήθως όλα όσα αναφέρονται από όλα τα παραπάνω, αλλά με πιο αξιόπιστο τρόπο. Σε αντίθεση με τα χειροκίνητα αντίγραφα ασφαλείας, κάποιος άλλος θα κάνει τη δουλειά για εσάς και θα φροντίσει για όλα αυτά τα μικρά προβλήματα που ενδέχεται να αντιμετωπίσετε. Σε αντίθεση με τις προσθήκες, θα εκτελούνται εκτός του ιστότοπού σας. δεν χρειάζεται να τα προσθέσετε. Δεν πρέπει να αφαιρούν ταχύτητα επεξεργασίας και να μην δημιουργούν ευπάθειες ασφαλείας ενώ το κάνουν.

Ακολουθεί μια πολύ σύντομη δειγματοληψία ορισμένων δημοφιλών εφεδρικών υπηρεσιών. (Αποποίηση ευθυνών: Αυτό δεν προορίζεται να είναι καν εξ αποστάσεως ολοκληρωμένος οδηγός, αρκεί για να κατανοήσω τι είναι εκεί έξω. Δεν έχω δοκιμάσει όλες τις προαναφερθείσες υπηρεσίες).

Βέλτιστες πρακτικές για τη δημιουργία εφεδρικής στρατηγικής

Ανεξάρτητα από τη μέθοδο που θα επιλέξετε, η δημιουργία αντιγράφων ασφαλείας του ιστότοπού σας θα πρέπει να έχει σχέδιο ροής εργασίας. Ενώ όλες οι μέθοδοι που αναφέρονται παραπάνω θα λειτουργήσουν, θα πρέπει απολύτως να έχετε εφαρμόσει μια στρατηγική, ή οποιοδήποτε αναφερόμενο σύστημα θα μπορούσε να υποφέρει από κάποια σοβαρά τρωτά σημεία. Δημιουργήστε μια λίστα ελέγχου και καθορίστε τις απαντήσεις στις ακόλουθες κατηγορίες

Πόσο συχνά δημιουργείτε αντίγραφα ασφαλείας?

Αυτό είναι σημαντικό. Θέλετε να εκτελείτε αντίγραφα ασφαλείας καθημερινά ή μηνιαία; Μπορείτε να σκεφτείτε την ιδέα της εκτέλεσης κάθε φορά που υπάρχει αλλαγή στον ιστότοπό σας (νέο προϊόν, νέα ανάρτηση ιστολογίου κ.λπ.). Αυτό εξαρτάται από εσάς, αλλά πρέπει να βεβαιωθείτε ότι έχετε σχεδιάσει.

Αυτοματοποιημένος προγραμματισμός

Ακολουθώντας τα παραπάνω, ο καθορισμός ενός προγράμματος είναι το κλειδί. Ως βασική γραμμή, ίσως θέλετε να ορίσετε ένα χρονοδιάγραμμα για το πότε θα δημιουργηθούν αντίγραφα ασφαλείας.

Χρησιμοποιήστε απομακρυσμένο χώρο αποθήκευσης

Πού αποθηκεύετε αυτά τα δεδομένα; Δεν θα θέλετε απλώς να διατηρείτε αντίγραφα στον διακομιστή σας ή ακόμα και στον φορητό υπολογιστή σας. Πρόκειται να χρησιμοποιήσετε έναν εξωτερικό σκληρό δίσκο; Το σύννεφο? Ποια υπηρεσία cloud?

Διάρκεια διατήρησης

Πόσο καιρό πρέπει να διατηρείτε αντίγραφα κάθε αντιγράφου ασφαλείας; Θα είναι απαραίτητα αρχεία από ένα χρόνο πριν, ή απλά συλλέγουν σκόνη και μπορούν να αντικατασταθούν από πιο πρόσφατα αντίγραφα ασφαλείας?

Κρυπτογράφηση

Η ασφάλεια για τα αντίγραφα ασφαλείας σας είναι σημαντική, ιδιαίτερα εάν έχετε ιδιόκτητες πληροφορίες (όπως εμπιστευτικές πληροφορίες τιμολόγησης προϊόντος ή ακόμα πιο σημαντικές, αρχεία πελατών). Έχετε ένα σχέδιο για τη διατήρηση κρυπτογραφημένων αντιγράφων ασφαλείας & προστατευμένο (κρυπτογράφηση ιδιωτικού κλειδιού AES 256-bit και ασφάλεια μεταφοράς TLS / SSL). Μάθετε περισσότερα σχετικά με την κρυπτογράφηση.

Αποθηκεύστε αντίγραφα ασφαλείας σε συστοιχίες RAID

Οι συστοιχίες RAID (πλεοναστικοί πίνακες ανεξάρτητων δίσκων) δεν είναι μόνο καλή ιδέα για τη δημιουργία πολλαπλών αντιγράφων του ιστότοπού σας ή / και των δεδομένων σας, αλλά και για τη βελτίωση της απόδοσης. Θα παρέχουν επιπλέον προστασία σε περίπτωση αποτυχίας ενός δίσκου. Αυτό είναι ένα τυπικό χαρακτηριστικό που παρέχεται από επαγγελματικές υπηρεσίες δημιουργίας αντιγράφων ασφαλείας.

Επιλεκτική επαναφορά

Εφαρμόστε μια διαδικασία σε περίπτωση που δεν χρειάζεται να επαναφέρετε κάθε κομμάτι του ιστότοπού σας. Ίσως τα περισσότερα είναι καλά, αλλά μερικά κομμάτια μπορεί να έχουν χαθεί. Για παράδειγμα, εάν ένας πίνακας προϊόντων είναι κατεστραμμένος, πρέπει να αντικαταστήσετε μόνο αυτό το κομμάτι στο SQL dump. Αυτή είναι συνήθως μια καλύτερη ιδέα από το να σβήσετε τα πάντα για να αντικαταστήσετε ένα αρχείο. Στην πραγματικότητα είναι κοινό λάθος να αντικαθιστούμε τα πάντα αν κάτι πάει στραβά. Σίγουρα, αυτό θα λειτουργήσει, αλλά θα χάσετε όλα όσα συνέβησαν μετά το τελευταίο αντίγραφο ασφαλείας. Είναι καλύτερο να προσδιορίσετε εάν πρέπει να αντικαταστήσετε τα πάντα. Αποθηκεύστε τα πλήρη αντίγραφα ασφαλείας για έσχατη λύση εάν αποτύχουν όλα τα άλλα.

Επαναφορά του αντιγράφου ασφαλείας σας

Εντάξει, οπότε ο ιστότοπός σας εξαφανίστηκε, αλλά έχετε ένα αντίγραφο ασφαλείας. Πώς επαναφέρετε τον ιστότοπό σας από το αντίγραφο ασφαλείας; Αυτό είναι σχετικά απλό. Εάν το αντίγραφο είναι αποθηκευμένο ως αρχείο zip, απλώς αποσυμπιέστε το και φορτώστε όλα τα αρχεία στην αρχική τους θέση. Πάρτε το αρχείο SQL (το αρχείο κειμένου που δημιουργήθηκε κατά τη διάρκεια της απόρριψης SQL) και είτε δημιουργήστε ξανά τη βάση δεδομένων χρησιμοποιώντας τη γραμμή εντολών, είτε εάν χρησιμοποιείτε το phpMyAdmin (ή οποιοδήποτε άλλο σύστημα διαχείρισης βάσεων δεδομένων όπως το MySQL Workbench) και εισαγάγετε το αρχείο ή αντιγράψτε ολόκληρο το πράγμα σε ένα παράθυρο SQL και εκτελέστε το.

Δοκιμάστε το τοπικά και αν όλα λειτουργούν, φορτώστε τα όλα αντίγραφα ασφαλείας στον διακομιστή. Θα πρέπει να δημιουργήσετε αντίγραφα ασφαλείας και να τρέξετε σε χρόνο μηδέν.

Εάν χρησιμοποιείτε μια επαγγελματική υπηρεσία δημιουργίας αντιγράφων ασφαλείας, αυτή η διαδικασία πιθανότατα θα είναι ακόμα πιο εύκολη. Οποιαδήποτε αξιοπρεπής υπηρεσία θα πρέπει να σας παρέχει εργαλεία για την αποκατάσταση του αντιγράφου ασφαλείας σας, είτε πρόκειται για μερική αποκατάσταση είτε για πλήρη αποκατάσταση ιστότοπου.

Επιπλέον πίστωση: Σταδιοποίηση για ανάπτυξη

Πέρα από την απλή δημιουργία αντιγράφων ασφαλείας των υπαρχόντων αρχείων, εάν αναπτύσσετε τον δικό σας ιστότοπο ή συνεργάζεστε με μια ομάδα προγραμματιστών, ίσως θελήσετε να εξετάσετε ένα σύστημα εκδόσεων για τη διατήρηση όλων των σταδίων κατά τη διάρκεια της διαδικασίας ανάπτυξης. Κατά την κατασκευή του ιστότοπού σας, συνήθως θα υπάρχουν εκδόσεις και αλλαγές στον τρόπο σχεδιασμού του ιστότοπού σας. Ίσως κάνετε έναν πλήρη επανασχεδιασμό του ιστότοπού σας, αλλά θα θέλατε να διατηρήσετε ένα αντίγραφο του παλιού ιστότοπου.

Επίσης, όπως συμβαίνει συχνά, κατά την ανάπτυξη του ιστότοπου, κάτι πηγαίνει τρομερά λάθος και πρέπει να βρείτε ένα αρχείο όπως ήταν πριν από την αλλαγή. Θα θελήσετε επίσης να διατηρήσετε μια έκδοση τοπικής ανάπτυξης του ιστότοπού σας για την πραγματοποίηση ενημερώσεων ή αλλαγών προτού την εκκινήσετε δημόσια.

Εδώ μπαίνουν τα συστήματα εκδόσεων. Αυτά είναι παρόμοια με τη δημιουργία αντιγράφων φακέλων κάθε φορά που κάνετε μια αλλαγή, αλλά είναι πολύ πιο οργανωμένες και μπορούν να επιτρέψουν τη συνεργατική ανάπτυξη.

Γκιτ είναι ένα φανταστικό εργαλείο για τη διατήρηση της διαδικασίας ανάπτυξης σας καλά οργανωμένη. Λειτουργεί για τη δημιουργία καλών αντιγράφων ασφαλείας κώδικα τόσο σε τοπικό επίπεδο, όσο και για εύκολη μετακίνηση εμπρός-πίσω στο cloud για ασφαλή απομακρυσμένη δημιουργία αντιγράφων ασφαλείας. Αντί να έχετε πολλά αντίγραφα αρχείων σε διαφορετικούς καταλόγους. αποθηκεύονται σε κλάδους, τα οποία μπορούν να επιτρέψουν σε πολλά άτομα να εργαστούν σε αρχεία χωρίς τόσους κινδύνους διενέξεων. Όταν είναι έτοιμοι μπορούν να συγχωνευτούν σε κύριους κλάδους ανάπτυξης και τελικά σε έναν κύριο κλάδο που θα αναπτυχθεί.

Ακολουθούν δύο από τα πιο δημοφιλή αποθετήρια Git.

  • GitHub είναι δωρεάν αν θέλετε να μοιραστείτε τον πηγαίο κώδικα (είναι το Open Source στην καρδιά του), αλλά προσφέρει επίσης πολύ προσιτές ιδιωτικές αποθήκες κώδικα. Είναι επίσης ένα εξαιρετικό μέρος για να αναζητήσετε αποσπάσματα κώδικα και φιλοξενεί μια εξαιρετική κοινότητα προγραμματιστών
  • BitBucket είναι παρόμοιο; Αν και δεν είναι τόσο μεγάλη από μια κοινότητα, προσφέρουν δωρεάν ιδιωτικά αποθετήρια.

συμπέρασμα

Ενώ ορισμένες μέθοδοι έχουν καλύτερα πλεονεκτήματα σε σχέση με άλλες, η δημιουργία αντιγράφων ασφαλείας του ιστότοπού σας είναι μια αναγκαιότητα που δεν πρέπει να παραβλέπεται. Στην ιδανική περίπτωση, θα πρέπει να εξετάσετε το ενδεχόμενο να χρησιμοποιήσετε έναν συνδυασμό των μεθόδων που αναφέρονται παραπάνω. Το να βεβαιωθείτε ότι έχετε διπλά αντίγραφα αρχείων θα σας σώσει έναν τεράστιο πονοκέφαλο στο δρόμο. Ακόμα κι αν δεν συμβαίνει τίποτα κακό στον ιστότοπό σας και δεν το χρειάζεστε, σκεφτείτε τον επιπλέον ύπνο που δεν θα ανησυχείτε για αυτό. Δημιουργείτε αντίγραφα ασφαλείας των αρχείων σας στον υπολογιστή σας. ο ιστότοπός σας πρέπει να ακολουθεί τους ίδιους κανόνες.

Jeffrey Wilson Administrator
Sorry! The Author has not filled his profile.
follow me