Τι είναι η Προσβασιμότητα στο Διαδίκτυο και γιατί έχει σημασία;

Σχετικά με την προσβασιμότητα στον ιστό, τον τρόπο με τον οποίο οι χρήστες με αναπηρία έχουν πρόσβαση σε ιστότοπους και γιατί οι προγραμματιστές ιστού πρέπει να θεωρούν την προσβασιμότητα στον ιστό ένα σχετικό ζήτημα.


Καλές πρακτικές προσβασιμότητας στον Ιστό

Η προσβασιμότητα στον Ιστό είναι μια πρακτική στην ανάπτυξη και σχεδίαση ιστού που δίνει έμφαση στην ισότιμη ανάγκη για χρήστες με αναπηρία να έχουν πρόσβαση και να χρησιμοποιούν ιστότοπους. Ένας ιστότοπος λέγεται ότι είναι «προσβάσιμος» εάν μπορεί να χρησιμοποιηθεί πλήρως από κάποιο άτομο με αναπηρία ή αναπηρία. Η περιήγηση πραγματοποιείται μέσω ενός συνόλου συσκευών ή λογισμικού που επιτρέπει τη μετάφραση του περιεχομένου σε μια φόρμα στην οποία μπορεί να έχει πρόσβαση ο χρήστης. Ένα απλό παράδειγμα είναι ένα πρόγραμμα όπως JAWS, που βοηθάει άτομα με προβλήματα όρασης χρήστες που δεν μπορούν να χρησιμοποιήσουν το ποντίκι για πλοήγηση στο Διαδίκτυο διαβάζοντας το κείμενο και χρησιμοποιώντας φωνή για την παροχή επιλογών πλοήγησης.

Ένα μεγάλο πρόβλημα είναι ότι ένας μεγάλος αριθμός ιστότοπων, ίσως ακόμη και η πλειοψηφία, δεν γράφεται με γνώμονα την προσβασιμότητα. Επομένως, ένας αναγνώστης οθόνης δεν μπορεί να επωφεληθεί από τα επιπλέον δεδομένα που μπορούν να παρασχεθούν από έναν προγραμματιστή ή σχεδιαστή για να βοηθήσουν στην ανάγνωση και την πλοήγηση. Πολλοί με αναπηρίες ανέφεραν ότι απλώς δεν μπορούν να βιώσουν και να έχουν πρόσβαση στο μεγαλύτερο μέρος του Διαδικτύου. Ωστόσο, οι συνέπειες της έλλειψης προσβασιμότητας στον Ιστό υπερβαίνουν την ηθική απαίτηση για ίση πρόσβαση, και περιλαμβάνουν απώλεια δυνητικών αναγνωστών, πελατών, φήμης ιστότοπου, ακόμη και της προοπτικής νομικής ευθύνης.

Μύθοι εναντίον Πραγματικότητα

Λόγω της έλλειψης έμφασης ή σημαντικών πληροφοριών σχετικά με την προσβασιμότητα στον γενικό διάλογο σχετικά με την ανάπτυξη ιστότοπων, πολλοί μύθοι εξακολουθούν να αφορούν την ανάγκη προσβασιμότητας:

Μύθος: Τα άτομα με αναπηρία δεν χρησιμοποιούν το Διαδίκτυο.

Πραγματικότητα: Έρευνα από το Pew Internet Research Μελέτη: Ψηφιακές Διαφορές (2011), αποδεικνύοντας ότι το 54% των ενηλίκων που ζουν με αναπηρία είναι ενεργά στο Διαδίκτυο.

Μύθος: Καθιστώντας προσβάσιμες τις ιστοσελίδες μέσα που αφορούν την εμφάνιση και τη λειτουργικότητα.

Πραγματικότητα: Με την ευρεία χρήση των σημασιολογικών ετικετών και των προσθηκών του HTML5, είναι πλέον ευκολότερο από ποτέ να χρησιμοποιήσετε σημασιολογικές ετικέτες, όπως να ορίσετε στοιχεία πλοήγησης και να προσθέσετε χαρακτηριστικά ρόλου σε ετικέτες HTML για την παροχή δεδομένων πλοήγησης και διάταξης.

Μύθος: Τα άτομα με αναπηρίες δεν είναι βιώσιμοι πελάτες.

Πραγματικότητα: Λαμβάνοντας υπόψη ότι τα άτομα που ζουν με αναπηρίες έχουν τις ίδιες ανάγκες με οποιονδήποτε άλλο, δεν υπάρχει βάση για αυτήν την πεποίθηση. Ένα άλλο σημείο που παραβλέπει αυτός ο μύθος είναι ότι μόνο το 17% των ανθρώπων γεννήθηκαν με τις αναπηρίες τους. Αυτό θα μπορούσε να σημαίνει ότι ένας πελάτης που προηγουμένως μπόρεσε να χρησιμοποιήσει και να αγοράσει από τον ιστότοπό σας διακόπτεται ξαφνικά από την πρόσβαση.

Γιατί πολλοί ιστότοποι δεν διαθέτουν προσβάσιμο περιεχόμενο

Δυστυχώς, πολλοί προγραμματιστές ιστού δεν γνωρίζουν πρακτικές προσβασιμότητας στον ιστό. ΕΝΑ Δημοσκόπηση του 2014 χρηστών που χρησιμοποιούν προγράμματα ανάγνωσης οθόνης, που διεξήχθη από το WebAIM, μια εταιρεία που ειδικεύεται στην εμπειρία προσβασιμότητας, παρείχε ό, τι οι χρήστες αντιλήφθηκαν ως οι λόγοι:

Απάντηση# ερωτηθέντων% των ερωτηθέντων
Έλλειψη ευαισθητοποίησης σχετικά με την προσβασιμότητα στον Ιστό56639,6%
Έλλειψη δεξιοτήτων ή γνώσεων προσβασιμότητας στον Ιστό39227,4%
Ο φόβος ότι θα εμποδίσει την εμφάνιση, την αίσθηση ή τη λειτουργικότητα35024,5%
Έλλειψη προϋπολογισμού ή πόρων για να είναι προσβάσιμος1228,5%

Νομική ευθύνη

Αν και οι ηθικές ανησυχίες και οι ανησυχίες της αγοράς θα πρέπει να είναι αρκετές, υπάρχει επίσης η πιθανότητα αντιμετώπισης της νομικής δράσης λόγω της αποτυχίας παροχής υπηρεσίας σε χρήστες με προβλήματα. Το Υπουργείο Δικαιοσύνης των ΗΠΑ πρόσφατα συνήψε συμβιβασμό για την αποκατάσταση εικαζόμενων παραβιάσεων των Αμερικανών με Αναπηρία Νόμο. Η Peapod, ως μια μεγάλη εταιρεία, αποδεικνύει ότι η έλλειψη προσβασιμότητας και η παροχή μιας υπηρεσίας που δεν μπορεί να χρησιμοποιηθεί από άτομα με αναπηρίες (ένα πρόβλημα που μπορεί εύκολα να διορθωθεί), παρέχει ένα ζωντανό παράδειγμα περιπτώσεων όπου μπορεί να υπάρχουν εκεί μπορεί να είναι νομική ενοχή.

Πώς να αυξήσετε την προσβασιμότητα του ιστότοπού σας

Η Κοινοπραξία World Wide Web (W3C) δημοσίευσε ένα σύνολο οδηγιών γνωστό ως WCAG 2.0 που δεν εξαρτάται από την τεχνολογία. Παρακάτω αναφέρονται μερικά χρήσιμα εργαλεία και πόροι που μπορείτε να χρησιμοποιήσετε για να βοηθήσετε στη διαδικασία και στην εκπαίδευση σχετικά με τη δημιουργία προσβάσιμου περιεχομένου:

  • Το WebAIM παρέχει ένα δικό τους εργαλείο ελέγχου στο http://wave.webaim.org/
  • Η Google παρέχει εργαλεία που προσομοιώνουν την εξασθένηση του προγράμματος περιήγησης για τους προγραμματιστές να ελέγχουν το δικό τους περιεχόμενο https://code.google.com/p/google-axs-chrome/
  • Η Google παρέχει επίσης ένα εργαλείο ελέγχου προσβασιμότητας για το Chrome να αξιολογήσει στοιχεία που θα μπορούσαν να βελτιωθούν.

Για περαιτέρω υλικό ανάγνωσης, Σελίδα πόρων WebAIM παρέχει χρήσιμους συνδέσμους προς περιεχόμενο και εργαλεία που βοηθούν στην εκπαίδευση των ατόμων και τη βελτίωση της προσβασιμότητας στον ιστό. Αυτά περιλαμβάνουν:

Jeffrey Wilson Administrator
Sorry! The Author has not filled his profile.
follow me