Χρήση του Google Analytics για την κατανόηση της επισκεψιμότητας ιστότοπων

Μάθετε πώς να χρησιμοποιείτε τις Αναφορές του Google Analytics για να δείτε τη συμπεριφορά των χρηστών & ανακαλύψτε ποιες προσπάθειες μάρκετινγκ οδηγούν επισκεψιμότητα στον ιστότοπό σας.


Κατανόηση της επισκεψιμότητας ιστότοπων με το Google Analytics

Σήμερα, οι επιχειρήσεις μπορούν να έχουν πληθώρα δεδομένων σχετικά με τους πελάτες και τους επισκέπτες του ιστότοπού τους – δεδομένα που μπορούν να βοηθήσουν στη λήψη ενημερωμένων αποφάσεων μάρκετινγκ. Στα 20 χρόνια της εμπειρίας μου στο μάρκετινγκ, έχω δει πολλές επιχειρήσεις να συνεχίζουν να λαμβάνουν δαπανηρές αποφάσεις με βάση τη διαίσθηση και τις ενημερωμένες πληροφορίες. Αν και αυτές μπορεί να μην είναι κακές επιλογές, αυτές είναι επιλογές που δεν βασίζονται σε διορατικά δεδομένα.

Για να αξιολογήσετε σωστά και να προσαρμόσετε τη στρατηγική ψηφιακού μάρκετινγκ, πρέπει να γνωρίζετε την απόδοση των διαφημιστικών σας προσπαθειών. Για επιχειρήσεις που μόλις ξεκινούν με αναλυτικά στοιχεία ιστότοπων, η παρακολούθηση της επισκεψιμότητας του ιστότοπού σας είναι ένα εξαιρετικό μέρος για να ξεκινήσετε να συμπληρώνετε μια μεγαλύτερη εικόνα της συμπεριφοράς του κοινού και της απόδοσης περιεχομένου.

Από πού προέρχονται οι επισκέπτες του ιστότοπού σας?

Το Google Analytics μπορεί να παρακολουθεί την επισκεψιμότητα του ιστότοπού σας που προέρχεται από τα ακόλουθα προεπιλεγμένα κανάλια: οργανική αναζήτηση, άμεση, πληρωμένη αναζήτηση, άλλα, παραπομπή, προβολή, κοινωνική αλληλογραφία και email.

Τύποι επισκεψιμότητας ιστότοπων

Τι σημαίνουν αυτά τα κανάλια; Η επισκεψιμότητα αναφέρεται ως:

Οργανική αναζήτηση – όταν ένας επισκέπτης αναζητά τον ιστότοπό σας ή μια σχετική λέξη-κλειδί και κάνει κλικ στον ιστότοπό σας στη σελίδα αποτελεσμάτων της μηχανής αναζήτησης (SERP).

Άμεση – όταν ένας επισκέπτης εισάγει απευθείας τη διεύθυνση URL του ιστότοπού σας.

Πληρωμένη αναζήτηση – όταν ένας επισκέπτης επισκέπτεται τον ιστότοπό σας κάνοντας κλικ σε έναν σύνδεσμο σε μία από τις διαφημίσεις αναζήτησης.

Αλλα – όταν η πηγή ενός επισκέπτη δεν μπορεί να κατηγοριοποιηθεί. Αυτό μπορεί να συμβεί εάν οι παράμετροι UTM για πηγή ή μέσο δεν έχουν ρυθμιστεί σωστά (αυτό θα εξηγηθεί αργότερα).

Παραπομπή – όταν ένας επισκέπτης επισκέπτεται τον ιστότοπό σας κάνοντας κλικ σε έναν σύνδεσμο σε άλλον ιστότοπο (εκτός από τις μηχανές αναζήτησης και τα περισσότερα κοινωνικά δίκτυα).

Απεικόνιση – όταν ένας επισκέπτης επισκέπτεται τον ιστότοπό σας κάνοντας κλικ σε έναν σύνδεσμο σε μία από τις διαφημίσεις προβολής σας, τότε θα αναφέρεται ως επισκεψιμότητα προβολής.

Κοινωνικός – όταν ένας επισκέπτης κάνει κλικ σε έναν σύνδεσμο που οδηγεί στον ιστότοπό σας από ένα κοινωνικό δίκτυο (αυτός που παρακολουθείται από το Google Analytics), τότε θα αναφέρεται ως κοινωνική κίνηση.

ΗΛΕΚΤΡΟΝΙΚΗ ΔΙΕΥΘΥΝΣΗ – όταν ένας επισκέπτης κάνει κλικ σε έναν σύνδεσμο μέσα σε ένα email, τότε θα αναφέρεται ως επισκεψιμότητα μέσω email.

Ρύθμιση παρακολούθησης του Google Analytics

Για να μπορείτε να παρακολουθείτε αυτές τις διαφορετικές πηγές επισκεψιμότητας και να εμβαθύνετε σε μια βαθύτερη, πιο λεπτομερή παρακολούθηση, πρέπει πρώτα να ρυθμίσετε έναν λογαριασμό Google Analytics και να τοποθετήσετε τον κώδικα στον ιστότοπό σας.

Ακολουθεί το άρθρο της Google σχετικά με ρύθμιση της παρακολούθησης του Google Analytics. Έχω επίσης ένα γρήγορο & απλός Μάθημα Google Analytics που θα σας δείξει αναλυτικές οδηγίες για τη ρύθμιση του λογαριασμού σας και την παρακολούθηση.

Ποιες προσπάθειες μάρκετινγκ ωθούν την επισκεψιμότητα στον ιστότοπό σας?

Χρησιμοποιώντας το Google Analytics, μπορείτε να προσδιορίσετε την απόδοση των προσπαθειών μάρκετινγκ και των καμπανιών σας. Η δυνατότητα αξιολόγησης της απόδοσης επένδυσης και της συνολικής αξίας των τρεχουσών καμπανιών επιτρέπει στην επιχείρησή σας να προσαρμόσει τη στρατηγική μάρκετινγκ με βάση μετρήσιμες μετρήσεις απόδοσης. Οι αναφορές απόκτησης σας βοηθούν επίσης να προσδιορίσετε την αποτελεσματικότητα διαφορετικών πηγών, όπως το Twitter, το Facebook και το LinkedIn, καθώς και μέσα, όπως email, κοινωνική και ψηφιακή διαφήμιση.

Μαζί με τις νέες πληροφορίες πηγής και μέσου, μπορείτε να προσδιορίσετε ποια περιεχόμενα είναι δημοφιλή προγράμματα οδήγησης κυκλοφορίας ΚΑΙ σε ποιες πηγές και μέσα έχουν την καλύτερη απόδοση. Για παράδειγμα, ας υποθέσουμε ότι ανακαλύψατε ότι μία από τις αναρτήσεις ιστολογίου σας οδηγεί σε υψηλό όγκο επισκεψιμότητας και λαμβάνει συνεχώς πολλές προβολές σελίδας. Εάν έχετε ρυθμίσει παραμέτρους UTM για παρακολούθηση (εξηγείται αργότερα), ενδέχεται επίσης να ανακαλύψετε ότι το 40% αυτής της επισκεψιμότητας προέρχεται από οργανικά, 25% από το Twitter και 25% από ένα μηνιαίο ενημερωτικό δελτίο ηλεκτρονικού ταχυδρομείου. Με αυτές τις πληροφορίες, μπορείτε να αρχίσετε να επενδύετε περισσότερο σε αυτές τις συγκεκριμένες πηγές για τον συγκεκριμένο τύπο περιεχομένου ή θέματος. Πριν κάνετε πάρα πολλές υποθέσεις με βάση αυτό το σημείο δεδομένων, θα θέλετε να συνεχίσετε να ελέγχετε και να αξιολογείτε όλους τους παράγοντες απόδοσης και, στη συνέχεια, να προσαρμόζετε τις στρατηγικές και τις τακτικές μάρκετινγκ.

Εύρεση πηγών επισκεψιμότητας στο Google Analytics

Κάτω από τις αναφορές απόκτησης, θα βρείτε τις κύριες πληροφορίες επισκεψιμότητας στην Επισκόπηση. Παρακάτω, θα δείτε τα προεπιλεγμένα κανάλια στα οποία αναφέρεται η επισκεψιμότητα του ιστότοπού σας.

Μια ματιά στην προεπιλεγμένη επισκόπηση καναλιών στο Google Analytics

Όλη η κυκλοφορία > Κανάλια

Μια ματιά στα κανάλια από όλη την επισκεψιμότητα στο Google Analytics

Όλη η κυκλοφορία > Πηγή / Μέσο

Η αναφορά Πηγή / Μεσαίο είναι πολύ σημαντικό για να κατανοήσετε πού πρέπει να επενδύσετε τις προσπάθειες μάρκετινγκ και τον προϋπολογισμό σας. Για να μάθετε πώς να χρησιμοποιείτε την αναφορά Πηγή / Μέσο, μπορείτε να παρακολουθήσετε αυτό το βίντεο φροντιστήριο που έχω δημιουργήσει:

Εάν θέλετε να αναζητήσετε έναν συγκεκριμένο τύπο περιεχομένου, θέμα, σελίδα ή ενότητα του ιστότοπού σας, μπορείτε να δημιουργήσετε μια δευτερεύουσα ιδιότητα και, στη συνέχεια, να χρησιμοποιήσετε την επιλογή φίλτρου εκ των προτέρων για να αναζητήσετε μια λέξη-κλειδί. Για παράδειγμα, μπορείτε να προβάλετε την Πηγή / Μέσο για μεμονωμένες σελίδες στο ιστολόγιό σας δημιουργώντας μια δευτερεύουσα ιδιότητα για “Σελίδα” και ένα σύνθετο φίλτρο για σελίδες που περιέχουν “/ blog /” στη διεύθυνση URL. Ένας άλλος τρόπος για να γίνει αυτό είναι να δημιουργήσετε μια δευτερεύουσα διάσταση για Πηγή / Μέσο κάτω από τη Συμπεριφορά>Περιεχόμενο ιστότοπου>Αναφορά όλων των σελίδων και προσθήκη φίλτρου για “/ blog /.”

Όλη η κυκλοφορία > Παραπομπές

Μια ματιά στις παραπομπές για όλη την επισκεψιμότητα στο Google Analytics

Κοινωνικός > ΣΦΑΙΡΙΚΗ ΕΙΚΟΝΑ

Μια ματιά στην επισκεψιμότητα από το κανάλι κοινωνικής δικτύωσης στο Google Analytics

Καμπάνιες > Όλες οι καμπάνιες

Στην ενότητα Όλες οι καμπάνιες, θα βρείτε όλα τα ονόματα καμπανιών που έχετε παρακολουθήσει με μια παράμετρο καμπάνιας UTM. Εάν χρησιμοποιείτε το Google AdWords, αυτή η παράμετρος προστίθεται αυτόματα για εσάς σε αυτές τις καμπάνιες, εκτός εάν έχετε απενεργοποιήσει τις ετικέτες καμπάνιας (είναι ενεργοποιημένη από προεπιλογή).

Μπορείτε να κάνετε κλικ σε μεμονωμένες καμπάνιες για να δείτε την Πηγή / Μέσο και την απόδοση των καμπανιών σας σε διαφορετικά κανάλια και μέσα. Από τη σελίδα Όλες οι καμπάνιες, μπορείτε επίσης να δημιουργήσετε μια δευτερεύουσα ιδιότητα για την προβολή πηγής / μέσου ή ακόμη και μεμονωμένων σελίδων.

Μια ματιά στη Δευτερεύουσα διάσταση σε όλες τις Campagins στο Google Analytics

Τρόπος ρύθμισης παραμέτρων παρακολούθησης καμπάνιας / UTM

Η παρακολούθηση της επισκεψιμότητας της καμπάνιας σας είναι τόσο απλή όσο η προσθήκη κάποιου επιπλέον κειμένου στη διεύθυνση URL με την οποία συνδέεστε. Θα πρέπει να προσθέσετε παραμέτρους UTM για να παρακολουθείτε την επισκεψιμότητα της καμπάνιας σας. Ανατρέξτε στο προηγούμενο δημοσιευμένο άρθρο μας σχετικά με τις παραμέτρους UTM που καλύπτει πώς να το κάνετε αυτό.

συμπέρασμα

Συνολικά, είναι σημαντικό να παρακολουθείτε σωστά και να αναλύετε την επισκεψιμότητα του ιστότοπού σας, καθώς μπορεί να σας παρέχει τα δεδομένα που χρειάζεστε για να λάβετε αποτελεσματικές αποφάσεις μάρκετινγκ. Για να μάθετε περισσότερα σχετικά με τον τρόπο χρήσης του Google Analytics με πλήρη λεπτομέρεια, μπορείτε να παρακολουθήσετε το δικό μου Μάθημα Αναφορών Google Analytics Deep-Dive: Αναφορές απόκτησης στο Udemy. Μπορεί ακόμη και να μπορείτε να αξιοποιήσετε τους οδηγούς κυκλοφορίας που δεν γνωρίζατε ότι είχατε! Τι σας είπε η κυκλοφορία σας; Θα ήθελα πολύ να το ακούσω! Μη διστάσετε να σχολιάσετε παρακάτω ή επικοινωνήστε μαζί μου στο Twitter: @janetdmiller.

Jeffrey Wilson Administrator
Sorry! The Author has not filled his profile.
follow me
    Like this post? Please share to your friends:
    Adblock
    detector
    map