Πρέπει να αλλάξω στο Google AMP (Accelerated Mobile Pages);

Πλεονεκτήματα & Μειονεκτήματα για να σας βοηθήσουμε να καθορίσετε εάν θα πρέπει ή όχι να εφαρμόσετε Accelerated Mobile Pages στον ιστότοπό σας – από μια μικρή επιχείρηση.

Πλεονεκτήματα και μειονεκτήματα του Google AMP (Accelerated Mobile Pages)

ο Έργο Accelerated Mobile Pages (AMP) είναι ένα ανοιχτό πρότυπο που υποστηρίζεται από την Google και στοχεύει να κάνει τον Ιστό σχεδόν άμεσο για χρήστες κινητών. Χρησιμοποιείται ήδη και πολλοί μεγάλοι εκδότες — όπως το Forbes, το Washington Post, & CNN — έχουν ήδη κάνει τη μετάβαση σε AMP. Τι γίνεται όμως με τις μικρές επιχειρήσεις και τους ιστότοπούς τους; Αξίζει πραγματικά να εφαρμοστεί το AMP στον ιστότοπό σας; Είναι πρακτικό; Ποια είναι τα υπέρ & μειονεκτήματα?

Εάν συζητάτε αν θα κάνετε εναλλαγή σε AMP ή όχι, αυτό το άρθρο θα σας βοηθήσει να προσδιορίσετε τι πρέπει να κάνετε.

Η μεγάλη ερώτηση – Πρέπει να εφαρμόσω το AMP στον ιστότοπό μου?

Η σύντομη απάντηση είναι “Ναι, πρέπει.” Αλλά ίσως όχι τώρα …

Το πραγματικό ερώτημα δεν είναι εάν πρέπει ή όχι να το πάρετε, αλλά πότε πρέπει να το πάρετε. Το AMP είναι ακόμα αρκετά νέο και απαιτεί κάποια εργασία για να εφαρμοστεί σωστά. Η φάση υλοποίησης μπορεί να καταναλώνει πόρους, ενδεχομένως να απαιτεί προγραμματιστή (εάν δεν είστε τεχνικός) και δεν λειτουργεί πολύ καλά σε πολλά υπάρχοντα συστήματα διαχείρισης περιεχομένου. Εξαιτίας αυτού, διαφορετικές επιχειρήσεις, ιστότοποι και τύποι περιεχομένου ενδέχεται να απαιτούν διαφορετικό χρονοδιάγραμμα για να προχωρήσουν προς την κατεύθυνση AMP.

ΑΝΕΞΑΓΩΓΗ: Η ταχύτητα είναι σημαντική για την ενίσχυση της εμπειρίας του χρήστη. Το AMP δεν είναι μόνο για μεγάλους ιστότοπους… Ο γρηγορότερος χρόνος φόρτωσης μπορεί να ωφελήσει σημαντικά οποιονδήποτε ιστότοπο, μικρό ή μεγάλο. Το ζήτημα της μετάβασης σε AMP για μικρές επιχειρήσεις είναι το κόστος, η δυσκολία και ο επείγων χαρακτήρας. Οι περισσότεροι ιστότοποι μικρών επιχειρήσεων δεν θα το χρειαστούν για λίγο, αλλά τελικά θα το κάνουν & θα πρέπει να επικεντρωθεί στην εφαρμογή AMP το συντομότερο δυνατό.

Ποια είναι τα πλεονεκτήματα & Μειονεκτήματα του AMP?

Με αυτά τα λόγια, ας πάρουμε περισσότερες λεπτομέρειες σχετικά με το γιατί πρέπει να μεταβείτε στο AMP, ενώ συζητάμε επίσης μερικά μειονεκτήματα / μειονεκτήματα που ενδέχεται να αντιμετωπίσετε κατά την αλλαγή. Εδώ είναι μερικά πλεονεκτήματα & μειονεκτήματα για να σας βοηθήσουμε να προσδιορίσετε εάν είναι πρακτικό να χρησιμοποιήσετε το AMP τώρα ή να περιμένετε αργότερα:

Κύρια πλεονεκτήματα της AMP

 • Το AMP είναι ανοιχτού κώδικα. Αυτό επιτρέπει στην κοινότητα να βελτιώνει συνεχώς και να τροποποιεί τις αρχές και την εφαρμογή της. Είναι επίσης ευκολότερο για τους προγραμματιστές να συνεργάζονται με το πλαίσιο.
 • Το AMP επιτρέπει ταχύτερους χρόνους φόρτωσης σελίδας, έως και 85% σύμφωνα με Google και το έργο AMP πόρων, βελτιώνοντας σημαντικά την εμπειρία χρήστη.
 • Το AMP είναι πιθανό να παρέχει υψηλότερες βαθμολογίες αναζήτησης χάρη στον αντίκτυπό του στην ταχύτητα της σελίδας, το οποίο αποτελεί σημαντικό κριτήριο για το Google, με βάση τον αντίκτυπο που έχει στη βελτίωση της εμπειρίας των χρηστών.
 • Το AMP απευθύνεται σε χρήστες κινητών συσκευών και ένας μεγάλος αριθμός επισκεπτών ιστότοπων έχουν πλέον πρόσβαση σε περιεχόμενο μέσω των κινητών συσκευών τους. Αυτό είναι σημαντικό για όλες τις διαδικτυακές επιχειρήσεις, καθώς η πλειονότητα των θεατών σας είναι πλέον κινητές.
 • Οι ιστότοποι AMP έχουν δυνητικά αυξημένη αναλογία κλικ προς αριθμό εμφανίσεων (CTR) στα αποτελέσματα αναζήτησης, επειδή εμφανίζονται συχνά στο καρουζέλ (τα αποτελέσματα “Κορυφαίες ιστορίες”) και επισημαίνονται σαφώς με ένα ειδικό σήμα στο Google. Μπορείτε να δείτε ένα παράδειγμα αυτού:
  Οι ιστότοποι με AMP παρατίθενται εντός
 • Το AMP μπορεί να εφαρμοστεί σε υπάρχον WordPress, Drupal, & Ιστότοποι Joomla χάρη στις προσθήκες / λειτουργικές μονάδες / επεκτάσεις που προστέθηκαν πρόσφατα. Ωστόσο, εξακολουθούν να υπάρχουν ορισμένα ζητήματα με αυτό (το αναφέρω αργότερα).

Κύρια μειονεκτήματα της AMP

 • Το AMP απαιτεί ένα συγκεκριμένο επίπεδο τεχνικών γνώσεων (ίσως χρειαστεί ακόμη και να προσλάβετε έναν προγραμματιστή) και θα χρειαστεί λίγος χρόνος και πόροι για την εφαρμογή.
 • Το AMP απαιτεί προσπάθειες βελτιστοποίησης και προσοχή σε πόρους τρίτων. Για παράδειγμα, το εξωτερικό περιεχόμενο θα φορτωθεί πολύ αργότερα από την υπόλοιπη σελίδα, με αποτέλεσμα το λεγόμενο πρόβλημα συντονισμού. Αυτό το φαινόμενο αντιμετωπίζεται συχνά με διαφορετικούς τρόπους ή επισημαίνεται με διαφορετικά ονόματα. Στην περίπτωση διαφημιστικού περιεχομένου, αυτό αντιμετωπίζεται επί του παρόντος από το έργο AMP με μια λύση γνωστή ως A4A.
 • Οι δημιουργοί ιστότοπων και τα συστήματα διαχείρισης περιεχομένου δεν είναι γενικά έτοιμα για AMP. Πολλές δημοφιλείς πλατφόρμες όπως το SiteBuilder, το Squarespace και το Wix δεν υποστηρίζουν αυτήν τη στιγμή το AMP και θα πρέπει να περιμένετε περισσότερο έως ότου το κάνουν.
 • Το AMP σας εμποδίζει να χρησιμοποιήσετε εξωτερικό CSS και JavaScript, υποστηρίζοντας μόνο το AMP JS (βλ Ιστοσελίδα έργου AMP και Αποθήκη GitHub για επίσημη τεκμηρίωση). Αυτό μπορεί να απαιτεί αρκετή δουλειά στο υπάρχον πρότυπο ή θέμα σας.
 • Το AMP ενδέχεται να μην είναι πλήρως συμβατό με παλαιότερα προγράμματα περιήγησης (υποστηρίζεται στο Edge και στις πιο πρόσφατες εκδόσεις των Chrome, Firefox, Safari, Opera) παρόλο που προορίζεται να λειτουργήσει με ευρεία συμβατότητα και γίνονται δεκτές διορθώσεις για προγράμματα περιήγησης με μερίδιο αγοράς άνω του 1%. Οποιοδήποτε μη υποστηριζόμενο πρόγραμμα περιήγησης ενδέχεται να μην απεικονίζει τη σελίδα όπως σκοπεύετε, ενδεχομένως να δημιουργήσει απρόβλεπτη συμπεριφορά.

Η πρακτικότητα του AMP για μικρές επιχειρήσεις

Παρόλο που η εφαρμογή AMP είναι σχετικά εύκολη για προγραμματιστές, θα είναι πιο δύσκολο για τους ιδιοκτήτες μικρών επιχειρήσεων που διαχειρίζονται τον δικό τους ιστότοπο. Όπως ανέφερα παραπάνω, θα χρειαστείτε ένα ορισμένο επίπεδο τεχνικής τεχνογνωσίας. Αν είστε φιλόδοξοι να δοκιμάσετε το AMP, υπάρχουν 2 γενικοί τρόποι εφαρμογής του:

Κωδικοποίηση απευθείας

Αυτή είναι η πιο δύσκολη μέθοδος. Εάν μπορείτε να επεξεργαστείτε τον κώδικα του ιστότοπού σας και να έχετε σχετικά καλή κατανόηση των HTML, CSS και JavaScript – θα πρέπει να κάνετε το ξεκίνημα με το AMP. Απλά αναθεωρώντας το Αποθήκη Github και το επίσημη σελίδα έργου θα σας οδηγήσει σε μια υπέροχη αρχή.

Χρήση συστήματος διαχείρισης περιεχομένου

Μόνο μερικές πλατφόρμες CMS παρέχουν υποστήριξη AMP. Αξίζει να σημειωθεί ότι το WordPress είναι ίσως το πιο εύκολο και πιο διαδεδομένο, αλλά το Joomla & Το Drupal επίσης άλλες έγκυρες λύσεις.

WordPress, Drupal, & Τζούμλα

Εάν χρησιμοποιείτε WordPress, μπορείτε απλά να εγκαταστήσετε ένα Πρόσθετο AMP. Μόλις ενεργοποιηθεί, οι δημοσιεύσεις θα μεταφραστούν σε AMP. Ομοίως για το Drupal, το Drupal AMP module επιτρέπει τη μετατροπή σελίδων κόμβων σε AMP. Για το Joomla, μπορείτε να χρησιμοποιήσετε wbAMP. Σε όλες τις περιπτώσεις, ενδέχεται να παρατηρήσετε ότι ορισμένες πτυχές του σχεδιασμού του ιστότοπου δεν διατηρούνται ή κάποια στοιχεία έχουν τροποποιηθεί λανθασμένα. Εάν συμβεί αυτό, δυστυχώς θα χρειαστείτε πιο προηγμένη τροποποίηση στοιχείων CSS και JavaScript, κάτι που μπορεί να οδηγήσει στην πρόσληψη ενός προγραμματιστή για να τα διορθώσετε.

ΑΝΕΞΑΓΩΓΗ: Το AMP μπορεί να είναι πρακτικό για πολλές μικρές επιχειρήσεις που χρησιμοποιούν WordPress, Drupal ή Joomla. Η εφαρμογή μπορεί να είναι τόσο απλή όσο η εγκατάσταση ενός πρόσθετου / μονάδας / επέκτασης εάν όλα πάνε καλά. Από την άλλη πλευρά, μπορεί να απαιτείται προηγμένη προσαρμογή. Για άλλες πλατφόρμες, ίσως χρειαστεί να περιμένετε να υποστηριχθεί το AMP ή να επενδύσετε πόρους για την πρόσληψη ενός προγραμματιστή.

Τελικές σκέψεις

Η ταχύτητα είναι σημαντική για οποιαδήποτε διαδικτυακή επιχείρηση, μεγάλη ή μικρή. Το Google AMP στοχεύει να κάνει τους ιστότοπους να φορτώνουν σχεδόν αμέσως για χρήστες κινητών συσκευών και είναι κάτι που θέλετε να εφαρμόσετε για τον ιστότοπό σας. Παρόλο που η εφαρμογή ενδέχεται να μην είναι πρακτική αυτή τη στιγμή για πολλές μικρές επιχειρήσεις, θα πρέπει να σχεδιάσετε τη μετάβαση στο AMP το συντομότερο δυνατό. Προς το παρόν, έχετε ακόμα χρόνο και μπορείτε να περιμένετε να δείτε πώς εξελίσσεται η ανάπτυξη.

Jeffrey Wilson Administrator
Sorry! The Author has not filled his profile.
follow me