Защо цветната психология трябва да повлияе на вашия уеб дизайн

Научете за науката за цветовете в уеб дизайна & как цветовете, които избирате за вашия уебсайт / марка, могат да повлияят психологически върху мислите и действията на вашите потребители.


Използване на науката за цветовете в уеб дизайна

Някъде в широкия пейзаж на поведенческата психология съществува сложната и на пръв поглед произволна наука на цветна психология. Въпреки че изследванията в тази област не могат да бъдат етикетирани като „точна наука“ поради субективното и личното влияние на индивида, цветът без съмнение играе дълбока роля за нашето поведение, възприятия и навици, когато е свързан с търговската марка на бизнеса..

ЗНАЕШЕ ЛИ? Потребителите отнеме по-малко от 90 секунди да вземе решение за даден продукт и 62 до 90% това решение се основава само на цвета!

Вече трябва да е ясно, че вашата марка е безмилостно преценявана буквално на мига, най-вече поради цветовете, които решите да представите вашия бизнес. Тогава вашият уебсайт трябва да показва цветова палитра, която внимателно обмисля как потребителите ще възприемат вашата марка. Цветната психология може да бъде мощен инструмент за това как променяте това възприятие и мотивирате действие. Например, интелигентното използване на цветовете може да повлияе на решенията за сърфиране на вашите потребители въз основа на процентите на конверсия и тяхната лекота при навигация около вашия сайт.

Общи цветови влияния върху нашето възприятие

Нека да разгледаме сега светлинния спектър и да видим как отличителните характеристики на всеки цвят могат да влияят по различен начин на психологията на потребителя.

червен

Цветна психология на червеното в уеб дизайна

Червеното е цвят, който вдъхновява спешност, бдителност, страст, и оцеляване. Особено в западната култура, червеният цвят предупреждава хората за жизненоважни предупреждения; той изпраща звънчета за аларма; тя командва внимание. Тогава не е изненада, че червеното е един от най-ефективните цветове, които се използват за стимулиращо действие – сега! Освен ако целият уебсайт вече не е червен (обикновено не се препоръчва), поставянето на елемент от забележителен червен тон навсякъде на страницата ви със сигурност ще привлече вниманието на потребителя първо към него.

Полезни съвети

 • Известно е, че увеличава сърдечната честота. Използвайте отговорно.
 • Използва се за убеждаване на импулсивни купувачи. Разпродажбите с червен етикет създават усещане за неотложност.
 • Повишава апетита. Използва се в ресторанти и на уебсайтове в хранително-вкусовата промишленост.
 • Цветът на Нетфликс и YouTube– вероятно защото стимулира потребителя активно да гледа повече съдържание, докато по-приглушеният цвят би имал обратен ефект.
 • Не е добър избор за авиокомпании, финанси или други компании, където доверието и спокойствието са важни.

оранжев

Цветна психология на оранжевото в уеб дизайна

Оранжевото съчетава спешността на червеното с жизнерадостното жълто, което води до цвят, който е ентусиазиран, шега, утешава, и уверен. Използването на оранжево е добър избор за бутони за призив към действие или всеки елемент, който изисква внимание – може би по-добър начин от червения, защото е по-приятелски и поканен.

Полезни съвети

 • Създава усещане за забавление, вълнение и детско чудо. Често се използва в областта на спорта и игрите. Също така, погледнете Nickelodeon!
 • Вдъхва увереност в бутоните за призив за действие.
 • Предлага достъпност и икономии. Използва се от компании като Плати по-малко, Амазонка, Домашно депо, и Namecheap.

жълт

Цветна психология на жълтото в уеб дизайна

Жълтото често се нарича the щастливият цвят. Това предизвиква вълнение, доброжелателство, и оптимизъм. Жълтото повдига настроението на човек и осигурява вдъхновение. Психолозите казват, че хората често свързват щастливите спомени с жълтия цвят, така че някои компании използват този цвят, за да се възползват от весели чувства.

Полезни съвети

 • Използва се в много бебешки продукти, тъй като изследванията показват, че това е първият реагиращ на бебето цвят.
 • Цветът на слънцето. Свързан с много марки на открито и зареждащи с енергия.
 • Използвайте пестеливо: известно е твърде много жълто, за да създадете усещане за безпокойство.
 • Определени нюанси на жълто могат по невнимание да доведат до усещане за гадене …

зелен

Цветна психология на зеленото в уеб дизайна

Зеленото е цвят, който вдъхновява ведрина, баланс, благосъстояние, и връзка към природа. Ако вашата марка е в екологично, екологично или органично поле, тогава зеленият цвят е очевидният избор за вас. Интересното е, че зеленото също се използва предимно в технологичния свят. По-тъмните нюанси се свързват с пари и финанси. В точната средна точка на дъгата зеленото е хармонията както на логичното, така и на емоционалното; следователно той е изключително универсален цвят.

Полезни съвети

 • Използва се в магазините за отпускане и успокояване на клиентите.
 • Вдъхновява креативността.
 • Има много малко отрицателни конотации в сравнение с други цветове.
 • Представлява растеж и просперитет, което го прави очевиден избор за финансовия сектор.

Син

Цветна психология на синьото в уеб дизайна

Може би най-популярният цвят в нашето общество, вдъхва синьото продуктивност, Доверие, и спокойствие. Докато червеното засилва сетивата с усещане за физическа неотложност, синьото влияе повече на психичното състояние с усещане за мир и спокойствие. Това е неинвазивен цвят, така че не рискува да бъдете непосилни или отвратителни, каквито могат да бъдат някои от по-ярките цветове. Синьото създава усещане за доверие и доверие и затова се използва предимно във финансови институции, корпорации или области, където прозрачността е важна.

Полезни съвети

 • Най-универсално харесвания цвят – дори от онези, които са с цветни щори!
 • Използва се на работното място за увеличаване на производителността.
 • Не се препоръчва за храна, защото намалява апетита.
 • Използвайте го, за да кажете: „Забавете се. Отпуснете се. Всичко е яко. “

Лилаво

Цветна психология на лилавото в уеб дизайна

Цветът лилаво предизвиква мистерия, въображение, изтънченост, и успех. В много култури често се свързва с духовност и магия, както и с роялти и лукс. Много артикули от висок клас като бижута и козметични продукти използват лилаво за своята елегантност и елегантност – а също и за да приспособяват към женската публика. Лилавото вдъхновява нова мисъл и креативност; ще видите, че се използва от компании, които ценят мъдростта, въображението и интроспективата.

Полезни съвети

 • Един от най-харесваните цветове от жените; един от най-малко харесваните цветове от мъжете.
 • Вдъхновява богатството, което го прави друг предпочитан цвят за финансовата индустрия.
 • Не е голям мотиватор за елементи с призив за действие – потребителите вероятно ще размишляват върху Вселената, а не да натискат бутон.

розов

Цветна психология на розовото в уеб дизайна

Розовото е рядко използван цвят, който създава съчувствие, романтизъм, и младост. Поне в западната култура розовото е почти напълно изплашено от мъжете; поради тази причина се използва изключително в по-женствени марки. Розовото е емоционален цвят, често се използва за разпалване на романтика и игривост. Подхранващото му качество го прави добър избор за терапевти, благотворителни организации или продукти, насочени към деца.

Полезни съвети

 • Чудесен избор за декадентски храни като бонбони, тарталети, сладолед или шоколадови бонбони.
 • Насочва се към конкретно женска аудитория.
 • Създава успокояваща и грижовна атмосфера.
 • Използвайте пестеливо: твърде много розово може да се източва и да създава усещане за незрялост.

черно

Цветна психология на черното в уеб дизайна

Пълното отсъствие на цвят, вдъхва черно власт, мощност, елегантност, и сериозност. Черното прави смело изявление и затова трябва да се използва с повишено внимание. Прекалено голяма част от него може да бъде пресилена или да даде отрицателна конотация. Високият й контраст с други цветове, особено белият, го прави универсален като фон, за да привлече вниманието към други елементи. Черното добавя усещане за лукс и изтънченост и затова се използва от марки, които са пригодени само за най-богатите на клиентела.

Полезни съвети

 • Използва се от марки, които се гордеят с изключителност в лукса. виждам Gucci, Chanel, Lamborghini, и ягуар.
 • Добър избор за дрехи от висок клас и елегантни технологии.
 • Не е добър избор за храна, финанси или здравни грижи.

бял

Цветна психология на бялото в уеб дизайна

Бялото е комбинацията от всички цветове с пълна интензивност, създаваща визуално усещане за съвършенство, чистота, простота, и творчество. Честно казано, можете ли наистина да сбъркате с бялото? Много уебсайтове използват бялото в изобилие, тъй като е добре дизайн дизайнът да се запълват с бяло пространство, за да се даде възможност за дишане в оформлението. Бялото може да предизвика елегантност и елегантност, използвани в витрините и магазините за електронна търговия, за да създадат модерна и изискана атмосфера (помислете за ябълка).

Полезни съвети

 • Бялото е празен шисти; вдъхновява свежи идеи и нови начала.
 • Използвайте бяло, за да се откажете от дизайна и да привлечете вниманието само към вашия продукт или съдържание.
 • Използвайте го, за да отворите пренаселените области на вашия уебсайт.
 • Твърде многото бяло може да създаде усещане за изолация или скука.

Използване на цвят за реализации

Разбира се, непременно трябва да има причина за цялото това внимание, което се обръща към избора на подходящите цветове за вашия уебсайт. Докато естетическата привлекателност на вкусна цветова палитра има своето място в цялостното потребителско изживяване, истинската цел на цветната психология е да мотивира действията и увеличаване на конверсията.

Разбирайки защо определени цветове вдъхновяват по-големи резултати от други, можете да използвате тази информация, за да планирате дизайна и визуалната йерархия на вашия уебсайт, за да увеличите максимално взаимодействието с потребителите. Въоръжавайки се с тези знания, често е необходимо да експериментирате с различни цветове и да тествате кои от тях се представят по-добре, но в крайна сметка ще трябва познайте своята аудитория за да постигнете най-добри резултати.

Помислете каква услуга предлага вашата марка и за какъв тип потребители отговаряте. Вашата марка е насочена към импулсивни шопаголици или приспособява повече към внимателни и пестеливи купувачи? Доверието и доверието ли са важни крайъгълни камъни в изявлението на вашата марка – или клиентите ви се грижат повече за забавление и вълнение? Всеки от тези фактори може да бъде свързан със собствения му цвят, така че цветовата схема на вашата марка може ефективно да бъде определена от нейните собствени стойности и потребителска база.

Предпочитания за пола

Очевидна индикация за вашата публика е свързана с нейния пол и не е изненада, че мъжете и жените се различават по своите предпочитания за цвят. Общо взето, Жени са склонни да предпочитат по-меките цветове и нюанси, гравитиращи към син, лилаво, и зелен. хора обикновено харесват по-смели цветове и нюанси, като предпочитат син, зелен, и черно.

А изследователски проект проведено от Джо Халлок, показва някои интересни открития, свързани с предпочитанията за цвят по пол:

Любимите цветове на мъжете и женитеЛюбимите цветове на мъжете и жените. Източник на изображението.
Мъжете и жените най-малко любими цветовеНай-малко любимите цветове на мъжете и жените. Източник на изображението.

Нямам представа защо светът обича синьото толкова много, но изглежда, че е доста сигурен залог, че ще направите щастливи много хора, като го включите някъде на вашия уебсайт. Също така, лош оранжев …

Някои цветове наистина ли са по-ефективни от другите?

Маркетинговите агенции са склонни да се губят в детайлите с A / B тестване. Чрез казуси за експериментиране с промените в цвета на уебсайтовете и измерване на разликите в процентите на конверсия, много търговци бързат с твърдението, че определени цветове са просто по-ефективни от други при увеличаване на действията на потребителите. Това води до смели декларации като „Голям оранжев бутон“ е бъдещето на бутоните за призив към действие – сякаш всеки друг цвят е и завинаги ще бъде по-нисък от всемогъщия BOB.

Безброй бизнеси парадират екстатични резултати от промяна на цветовете за увеличаване на реализациите. Често чуваме потресаващи твърдения като „продажбите се повишиха със 175% чрез преминаване от зелен бутон към жълт!“ И все пак наистина превключването в цвят е отговорно за огромната промяна в успеха – или има и други психологически фактори?

Пример за преобразуване на цветната психологияПървоначалният зелен CTA бутон на VegasSlotsOnline.com беше заменен с жълт, което заяви, че увеличава конверсията със 175%.

Разглеждайки горния пример, изглежда малко късогледство, за да скочиш нагоре и да изповядваш чудодейните сили на жълтия цвят за бизнеса навсякъде. Би било грешка да се предположи, че тази проста промяна в цвета може да осигури универсални резултати за уебсайтове в целия Интернет, които все още използват зелени бутони. Въпреки че конкретният цвят, който избирате неизменно, има своето значение, също така е жизненоважно да забележите контекста, в който се използват тези цветове.

Контрастът прави разлика

Контрастът може да повлияе на възприятието на потребителя също толкова, колкото цветния тон. Отново погледнете горния пример и се опитайте да заключите може би защо жълт бутон би мотивирал по-големи действия на потребителите в сравнение със зеления. Въз основа на зеления фон на банера – и може би в останалата част от цветовата палитра на уебсайта – зеленият CTA бутон се губи само при еднаквост. Изглежда, че това е просто допълнително копие, което не предлага нищо привличащо вниманието, което командва „Хей! Щракнете върху мен! “ Златисто-жълт нюанс е идеалният избор в този контекст: той се съчетава добре със зеления фон и най-важното – грабва очите на потребителя и ги примамва да насочат курсора си върху него.

Когато сме погълнати от един и същи цвят за известно време, очите ни естествено търсят противоположен цвят като визуална почивка. тези допълващи се цветове се открояват един от друг с най-висок контраст и по този начин те са най-ефективни за елементи на уебсайта, като бутони за CTA, заедно с основния текст. Ето защо е разумно да обмислите контраста на цветовата схема на собствения си уебсайт – вместо да следвате сляпо водещата позиция на друга марка с техните невероятни резултати от изместване на цветовете.

БЪРЗ СЪВЕТ: Очите ни първо естествено преминават към най-светлия цвят. Синьото, зеленото и синьото са склонни да отстъпват, когато се поставят заедно с по-топлите цветове като жълто, оранжево или червено. Използвайте дискретност, когато искате определен цвят да насочи вниманието на потребителя.

заключение

Цветовете на вашия уебсайт говорят много за стойностите и клиентела на вашата марка. Изберете правилните и ще се радвате на подобрени реализации и интерактивност на потребителите. Изберете грешните обаче и можете да изолирате аудиторията си или да ги оставите объркани и неактивни. Вземете решение за вашата цветова схема е повече от просто да изберете цветовете, които „изглеждат приятно“. Зад всеки цвят стоят дълбоки психологически и подсъзнателни значения – и по някакъв начин те могат да повлияят на вашата аудитория в още по-голяма степен от качеството на вашия продукт или услуга.

Ако съдържанието е цар, тогава цветът със сигурност е кралица.

Jeffrey Wilson Administrator
Sorry! The Author has not filled his profile.
follow me