Трябва ли да премина към Google AMP (Ускорени мобилни страници)?

Професионалисти & минуси, които да ви помогнат да определите дали трябва да внедрявате или не трябва да внедрявате ускорени мобилни страници на вашия сайт – от гледна точка на малкия бизнес.


Плюсове и минуси на Google AMP (Ускорени мобилни страници)

Най- Проект за ускорени мобилни страници (AMP) е поддържан от Google отворен стандарт, който има за цел да направи мрежата практически моментална за мобилни потребители. Той вече се използва и много големи издателства – като Forbes, Washington Post, & CNN – вече са преминали към AMP. Но какво да кажем за малкия бизнес и техните уебсайтове? Наистина ли си струва да се внедрява AMP на вашия сайт? Практичен ли е? Какви са плюсовете & минуси?

Ако обсъждате дали да преминете към AMP или не, тази статия ще ви помогне да определите какво да правите.

Големият въпрос – Трябва ли да внедря AMP на моя сайт?

Краткият отговор е „Да, трябва.“ Но може би не сега …

Истинският въпрос не е дали трябва или не трябва да го получите, а кога трябва да го получите. AMP все още е доста нова и изисква известна работа, за да бъде правилно изпълнена. Фазата на внедряване може да отнеме ресурси, вероятно да изисква разработчик (ако не сте специалист по отношение на технологиите) и не работи прекалено добре в много съществуващи системи за управление на съдържанието. Поради това различните фирми, уебсайтове и типове съдържание може да изискват различна времева линия да продължи в посока AMP.

ПОЛУЧЕТЕ МИ КЛАРИФИ: Скоростта е важна за подобряване на потребителското изживяване. AMP не е само за големи уебсайтове … По-бързото време за зареждане може значително да се възползва от всеки уебсайт, малък или голям. Въпросът за преминаването към AMP за малкия бизнес е цена, трудност и спешност. Повечето сайтове за малък бизнес няма да се нуждаят от него известно време, но в крайна сметка & трябва да се съсредоточи върху прилагането на AMP възможно най-скоро.

Какви са плюсовете & Минуси от AMP?

С казаното, нека да разгледаме по-подробно защо трябва да преминете към AMP, като същевременно обсъждаме някои недостатъци / неуспехи, с които може да се сблъскате при извършване на превключването. Ето някои плюсове & минуси, които ще ви помогнат да определите дали е практично да използвате AMP сега или да изчакате по-късна дата:

Основни плюсове на AMP

 • AMP е с отворен код. Това дава възможност на общността постоянно да подобрява и настройва своите принципи и изпълнение. Освен това е по-лесно за разработчиците да работят с рамката.
 • AMP позволява по-бързо време за зареждане на страниците, до 85% според Google и AMP проекта ресурси, значително подобряване на потребителското изживяване.
 • AMP вероятно ще осигури по-високи класирания за търсене благодарение на влиянието си върху скоростта на страницата, което е важен критерий за Google въз основа на влиянието, което оказва върху подобряването на потребителския опит.
 • AMP е насочена към мобилните потребители и огромен брой посетители на уебсайтове вече имат достъп до съдържание чрез мобилните си устройства. Това е важно за всички онлайн бизнеси, тъй като по-голямата част от вашите зрители вече са мобилни.
 • Уебсайтовете на AMP имат потенциално повишена честота на кликване (CTR) в резултатите от търсенето, тъй като те често се появяват във въртележка (резултатите от „Най-добрите истории“) и ясно се маркират със специална значка в Google. Можете да видите пример за това:
  Сайтове с AMP, посочени в
 • AMP може да бъде реализиран на съществуващите WordPress, Drupal, & Joomla сайтове благодарение на ново добавените плъгини / модули / разширения. Въпреки това, все още може да има някои проблеми с това (което споменавам по-късно).

Основни минуси на AMP

 • AMP изисква определено ниво на технически познания (може да се наложи дори да наемете разработчик) и това ще изисква известно време и ресурси за внедряване.
 • AMP изисква усилия за оптимизация и внимание към ресурсите на трети страни. Например външното съдържание ще се зареди много по-късно от останалата част от страницата, което ще доведе до т.нар проблем с координацията. Този феномен често се адресира по различни начини или се маркира под различни имена. Що се отнася до рекламното съдържание, това в момента се решава от проекта AMP с решение, известно като A4A.
 • Строителите на сайтове и системите за управление на съдържанието обикновено не са готови за AMP. Много популярни платформи като SiteBuilder, Squarespace и Wix понастоящем не поддържат AMP и ще трябва да изчакате по-дълго, докато го направят.
 • AMP ви пречи да използвате външен CSS и JavaScript, като поддържате само AMP JS (вж AMP сайт на проекта и GitHub хранилище за официална документация). Това може да изисква доста работа върху съществуващия шаблон или тема.
 • AMP може да не е напълно съвместим с по-стари браузъри (поддържа се на Edge и най-новите версии на Chrome, Firefox, Safari, Opera), въпреки че е предназначен да работи с широка съвместимост и се приемат корекции за браузъри с пазарен дял над 1%. Всеки неподдържан браузър може да не визуализира страницата така, както я възнамерявате, което потенциално може да генерира непредвидимо поведение.

Практичността на AMP за малкия бизнес

Въпреки че внедряването на AMP е сравнително лесно за разработчиците, ще бъде по-трудно за собствениците на малки фирми, които управляват собствения си сайт. Както споменах по-горе, ще ви трябва определено ниво на техническо ноу-хау. Ако сте амбицирани да опитате AMP, има два основни начина за изпълнение:

Кодиране директно

Това е най-трудният метод. Ако имате възможност да редактирате кода на уебсайта си и имате сравнително добро разбиране на HTML, CSS и JavaScript – да започнете с AMP трябва да е възможно. Просто преглед на Github хранилище и на официална страница на проекта ще ви отведе до страхотен старт.

Използване на система за управление на съдържанието

Понастоящем само няколко CMS платформи предоставят AMP поддръжка. Заслужава да се отбележи, че WordPress е може би най-лесният и най-разпространеният, но Joomla & Drupal също и други валидни решения.

WordPress, Drupal, & Joomla

Ако използвате WordPress, можете просто да инсталирате AMP плъгин. След като бъдат активирани, публикациите ще бъдат преведени в AMP. Подобно на Drupal, the Drupal AMP модул позволява преобразуване на страници от възел в AMP. За Joomla можете да използвате wbAMP. Във всички случаи може да забележите, че някои аспекти на дизайна на сайта не са запазени или някои компоненти са променени неправилно. Ако това се случи, за съжаление ще се нуждаете от по-усъвършенствано настройване на CSS и JavaScript елементи, което може да доведе до наемане на програмист за отстраняването им.

ПОЛУЧЕТЕ МИ КЛАРИФИ: AMP може да бъде практичен за много малки предприятия, използващи WordPress, Drupal или Joomla. Изпълнението може да бъде нещо толкова просто като инсталирането на плъгин / модул / разширение, ако всичко върви добре. От обратната страна може да се изисква модерно настройване. За други платформи може да се наложи да изчакате AMP да бъде подкрепен или да инвестирате ресурси в наемането на програмист.

Заключителни мисли

Скоростта е важна за всеки онлайн бизнес, голям или малък. Google AMP цели да накара уебсайтовете да се зареждат почти незабавно за мобилни потребители и е нещо, което ще искате да внедрите за вашия уебсайт. Въпреки че внедряването може да не е практично в настоящия момент за много малки предприятия, трябва да планирате да преминете към AMP възможно най-скоро. Засега все още имате време и можете да изчакате, за да видите как напредва развитието.

Jeffrey Wilson Administrator
Sorry! The Author has not filled his profile.
follow me