Graditelji web stranica 101

Vodič za početnike za graditelje web stranica. Saznajte više o osnovama graditelja web stranica, kako rade i ako ih trebate koristiti za izradu vlastite web stranice.


Vodič za graditelje web stranica

Dobrodošli na našu stranicu za gradnju web stranica 101. Ovdje ćemo raspraviti sve što trebate znati o graditeljima web stranica i pomoći vam da odlučite je li upotreba iste prikladna za vas i vaše poslovanje. Ako prvi put izrađujete web mjesto, preporučujemo vam da pogledate cijeli vodič za seriju videozapisa o tome kako sami napraviti web mjesto. Iako će izgradnja web stranice trajati mnogo vremena i početnicima nudi brojne izazove, ovaj je članak namijenjen informiranju o osnovama graditelja web stranica – najvećim bogatstvom dostupnim onima koji žele sami izraditi web stranice i što je moguće jednostavnije..

Što je Builder web stranica?

Graditelj web stranica je neprocjenjiv alat koji snagu razvoja web stranica stavlja u ruke bilo kojeg „uradi sam“ koji želi napraviti vlastitu web stranicu. Ključ njihove korisnosti je oni eliminiraju potrebu za kodiranjem u HTML & CSS kako biste izgradili potpuno funkcionalno web mjesto.

Graditelji web stranica omogućuju intuitivniji razvoj procesa, koristeći vizualni povuci-i-ispusti set alata koji se osjeća ugodno i poznato korisnicima bilo koje razine tehničke vještine. Pomoću alata za izradu web stranica možete raditi sljedeće stvari:

 • Zamijenite slike unutra i van u letu.
 • Uredite sheme boja, fontove i izgled stranica s nekoliko jednostavnih klikova
 • Pripremite web lokaciju gotovo odmah, bez potrebe za ponovnom obnavljanjem čitavih stranica
 • Upotrijebite predložene predloške za profesionalni dizajn

Pored svoje jednostavne uporabe i nulte potrebe za kodom, graditelji web stranica mogu poslužiti i kao sveobuhvatna rješenja za izgradnju, hosting i održavanje vaše web stranice.

Platforme kao što su Wix, Squarespace i Weebly nude kompletne pakete na kojima se sve nalazi od registracije domena, hostinga, tehničke podrške, e-commerce rješenja i usluga e-pošte na jednom mjestu. To ne samo da pojednostavljuje postupak dobivanja internetske stranice za netehnike, ali će ukupni troškovi njihovih mjesečnih planova biti usporedivi ili znatno manji nego ako biste ove usluge postavili samostalno.

Graditelji web stranica su vrlo jednostavne i jednostavne usluge dizajniranja, izgradnje, hostinga i održavanja web stranice ili web trgovine vaše male tvrtke – i sve to bez pisanja bilo kojeg koda!

Kliknite za Tweet

Tko bi trebao koristiti Builder web stranica?

Vjerojatno su ako sada čitate ovo, već ste savršen kandidat za izradu web stranica. Vlasnici tvrtki koji žele preuzeti odgovornost za svoju internetsku prisutnost ili jednostavno žele smanjiti velike troškove zapošljavanja programera, imati će veliku korist korištenjem ovih alata.

Rad s graditeljem web stranica odlična je opcija za sve koji žele stvoriti blog, internetsku trgovinu, odredišnu stranicu, digitalni portfelj, informativne stranice ili gotovo bilo koju web lokaciju s nižim i srednjim prometom.

Za puno veće web stranice (mislite, Fortune 500) koje zahtijevaju ambiciozno pozadinsko programiranje ili ogromne kataloge e-trgovine, prije svega je angažiranje kvalificiranog razvojnog tima..

Za oba profesionalca & Svakodnevni korisnici

Mali posao uradi sam nije jedini namijenjeni korisnik popularnih graditelja web stranica. Mnogobrojni web dizajneri i digitalne agencije sada će prilagoditi svoje usluge prema graditeljima web lokacija ako klijentove potrebe ili preferencije to opravdavaju. Neke su agencije čak stvorile nišu na tržištu kako bi radile isključivo unutar tih platformi.

Neki web programeri mogu okrenuti nos zbog ideje o korištenju web mjesta za izradu web stranica, dok drugi prepoznaju prednosti i nužnost njihove upotrebe. Vjerujem da je krajnji proizvod sve što se računa; nije važno koji su se alati koristili, koliko god se koristili s integritetom. Hoće li korištenje alata za izradu web stranica pomoći smanjiti vanjsko radno opterećenje? Ili će se koristiti samo kao prečac? Naplaćivanje premijskih cijena samo za zamjenu novog teksta i nekih fotografija u unaprijed pripremljeni predložak za klijenta nije najčasnija usluga – a da i ne spominjemo da vjerovatno neće učiniti ništa za jačanje jedinstvene robne marke klijenta.

Graditelji web stranica idealno će poslužiti kao početna točka. Iako mogu biti najkorisnije sredstvo u arsenalu web dizajnera, i dalje im je potrebna spretna ruka i oštra pamet kako bi se povećao njihov potencijal. (Više o tome kasnije.)

Graditelji web stranica dovoljno su jednostavni za upotrebu za vlasnike malih poduzeća sa malo tehničke vještine, a ujedno su i dovoljno moćni za profesionalne dizajnere sa višegodišnjim iskustvom.

Kliknite za Tweet

Različiti okusi alata za izgradnju web stranica

U stare dane (devedesete), ako želite da se napravi web stranica, morali biste je sami predati, što rezultira strašno rudimentarnom stranicom jednostavnog teksta i jezivim bojama. Ili možete angažirati „stručnjaka“ iz novog područja web dizajna kako biste za vas napravili malo manje jezivu web stranicu.

Srećom, web stranice od tada su se razvile u mnogo veću ljepotu i funkcionalnost – pa tako i alate koji ih grade. Da biste uklonili sve zabune, treba napomenuti da postoje različiti tipovi građevinara vani; neki od njih služe određenim tipovima korisnika, a drugi su zastarjeli. Evo nekoliko primjera što podrazumijevamo pod stvaranjem web lokacije:

WYSIWYG Editor

WYSIWYG (izgovara se “wizzy-wig”) urednici bili su iskorak web razvoja. Ukratko za “Što vidiš, što dobiješ”, ovaj je vrsta uređivača na odgovarajući način omogućio dizajnerima da izrade web stranice vizualno jer automatski rukuje HTML oznakom ispod haube.

Njihov rezultat je, međutim, pogođen ili promašen (uglavnom promašaj). Stare verzije alata za izradu web stranica GoDaddy-a možda su omogućile prosječnom korisniku da podigne web-lokaciju, ali njihove ograničene značajke i blage teme izgledaju starinski i neprofesionalno prema jučerašnjim standardima. Vjerojatno ćete naći mnoge web stranice koje još uvijek progone Interwebs od ovog početnog procvata GoDaddy stranica. Nadajmo se da će njihovi vlasnici pronaći ovaj članak.

Macromedia’s Dreamweaver (sada Adobeov proizvod) prilagođen je profesionalnom WYSIWYG uređivaču koji omogućava naprednu izradu web stranica bez potrebe za kodiranjem. Opet, rezultati su rijetko izgledali vrhunski – i, vjerojatno, krivulja učenja potrebna za ovladavanje softverom učinila ga je još nestrpljivijim nego ionako samo učenje kodiranja.

Moderni graditelj web stranica

U samo nekoliko posljednjih godina mogućnosti stvaranja vizualnog povuci-i-ispusti web stranica eksponencijalno su porasle. Sada stvarno možete napraviti web stranicu bez dodirivanja jednog retka koda. Vodeće platforme nude sve što bi bilo potrebno za uspostavljanje web stranice, uključujući hosting i registraciju domena.

Snimak ekrana modernog graditelja web stranicaSnimka zaslona korištenja Wix-ove web stranice za izradu web stranica, moderno i sve u jednom rješenje za samostalno izgradnju kompletne web stranice.

Njihovi unaprijed dizajnirani predlošci često su dovoljno da udovolje zahtjevima većine korisnika. Ako ste vlasnik restorana, na Wixu postoji puno izvrsnih predložaka tematiziranih za restoran. Ako ste fotograf, SquareSpace nudi prekrasne teme portfelja s kojima možete raditi. Ako vam je jedini cilj prodaja proizvoda, nema boljeg rješenja od Shopifyja.

Kada je potreban napredni stil, mnogi graditelji web mjesta koji uključuju sve uključive omogućit će vam i da podesite CSS stranice ako ste dovoljno pametni – iako neće svi dozvoliti tu razinu slobode. Također, ovisno o platformi koju koristite, mnogi dodatni dodaci i aplikacije mogu proširiti funkcionalnost vaše web stranice, poput graditelja obrazaca, medija playera i portala samo za članove.

Uistinu je moguće stvoriti web stranice profesionalne kvalitete s onima koji su lako naučili. Izgledaju zapanjujuće i sposobni su za gotovo sve …

Profesionalni graditelji

Postoji još jedan tip web mjesta za izradu web stranica i oni su uglavnom rezervirani samo za prave profesionalce ili stručnjake za dizajn. Oni služe određenom nišom freelance web dizajnera ili agencija srednje veličine koji se izvrsno izrađuju u dizajnu savršenim za piksele, ali isto tako – pogodili ste! – ne želite kodirati.

Platforme poput Webydo, Webflow i Adobe Muse strukturirani su slično kao što su ranije spomenuti graditelji web-lokacija prilagođeni potrošačima (pa čak nude i slične modele cijena), ali njihove dizajnerske slobode i složeniji skupovi alata bolje odgovaraju profesionalcima koji bi vjerojatno mogli pisati kod, ali jednostavno to ne žele. (Nitko ne želi pisati kod.)

Ako imate iskustva s softverom poput Adobe Photoshopa, možda će vam se isplatiti isprobati ove napredne programere web mjesta. U svrhu ovog vodiča, međutim, oni će se prilično isključiti iz rasprave.

Što je s WordPressom?

WordPress je najpopularniji sustav za upravljanje sadržajem (CMS) na internetu – a trećina svih web stranica na svijetu pokreće ga. Malo je zanimljiva zvijer u tome, da, to je tehnički graditelj web mjesta, ali da biste je prilagodili, vjerojatno ćete morati zaprljati ruke u kodu.

Postoje dvije mogućnosti kada idete putem WordPressa:

WordPress.com

WordPress.com je tradicionalna usluga za izradu web stranica koja nudi sveobuhvatne planove s alatima za dizajn stranica, web hostingom, registracijom domena, predlošcima i drugim dodatnim značajkama. Njihovi mjesečni planovi s povoljnim cijenama odgovaraju tvrtkama svih veličina.

Iako nema puno pogrešnih postupaka s korištenjem WordPress.com-a kao graditelja web lokacije po izboru, bilo bi vam bolje da koristite jednu od tri glavne gore navedene gore za postizanje iste stvari. Da biste iskoristili pravu snagu WordPressa, trebat ćete istražiti WordPress.org …

WordPress.org & Dodaci za izgradnju stranice

WordPress.org posve je drugo čudovište. Ovaj softver otvorenog koda besplatno je za preuzimanje i početak korištenja za izradu web stranica. Međutim, ovdje ste prilično sami. Trebate postaviti vlastitu domenu, hosting i sve prilagodbe sami. Ne postoji ni tehnička podrška – ali na sreću, ogromna mrežna zajednica uvijek je tu da pomogne.

Kada izrađujete web mjesto s WordPressom, na raspolaganju vam je ogroman resurs tema za pomoć u njenom dizajnu i izgledu; međutim, ne može se zaobići činjenica da ćete za prilagodbu izgleda i funkcionalnosti tih tema morati brkati s kodom.

Srećom, tu se pojavljuju razni dodaci za izradu stranica. Dodaci su dodaci koji proširuju funkcionalnost WordPress tema, a obično se instaliraju kako bi se postiglo nešto što bi inače trebalo desetak sati kodiranja. Dodaci za izradu stranica nude ista sučelja povuci-i-ispusti i jednostavna upotreba kao što nude SquareSpace i Wix – ali uz razinu slobode WordPress omogućava.

Beaver Builder, Divi Builder, Elementor, i Vizualni skladatelj su premium dodaci (često za jednokratnu naknadu) koji mogu stvoriti zadivljujuće web stranice bez pisanja koda. Imajte na umu da je njihov glavni cilj pojednostaviti proces dizajniranja i sami možda neće nuditi istu postavu značajki kao i sve u jednom rješenja poput Wixa – ali tu su uključeni dodatni dodaci za WordPress.

Dok za WordPress treba savladati strmiju krivulju učenja, njegova sloboda i nivo kontrole nisu premca. U ovom moćnom sustavu možete doslovno stvoriti bilo koju vrstu web mjesta, a pomoću desnog dodatka sada je to puno lakše..

BRZI RECAP: Platforme poput Wix-a, Weeblya i Squarespace-a su sveobuhvatna rješenja koja najviše odgovaraju potrošačima. Webydo, Webflow i Adobe Muse naprednije su platforme koje pogodnije dizajnerima. WordPress.org najmoćnija je opcija, ali zahtijeva napredno znanje kodiranja – ali s dodacima za izradu stranica proces dizajniranja je pojednostavljen..

Profesionalci & Slabosti korištenja alata za izgradnju web mjesta

Svi spomenuti graditelji web stranica tehnički su sofisticirane platforme koje unose jednostavnost i kontrolu u proces web dizajna kakav tek prije pet godina ne bi bio moguć. Iako bi koristi mogle izgledati očite, ima još nekoliko nedostataka kojih trebate biti svjesni pri korištenju web-lokacije za izradu vaše web stranice. Ovdje je naputak nekih prednosti i nedostataka graditelja web stranica.

Prednosti upotrebe alata za izgradnju web mjesta

 • Jednostavnost korištenja – Izrađivači web stranica su najbolje rješenje za početnike s malo tehničkog znanja. Još je mala krivulja učenja, ali naš besplatni online tečaj pomoći će vam da se orijentirate i brzo napravite svoju prvu web lokaciju s lakoćom.
 • Nema šifre – Jesam li spomenuo da nema koda? U tome je cijela poanta!
 • dostupan – Mnoge platforme mogu vam ponuditi sve što vam treba za manje od 15 USD mjesečno. U usporedbi s tisućama dolara koje biste mogli potrošiti unajmljujući profesionalnog web dizajnera, gledate pravu ponudu!
 • Podrška kad vam je potrebna – Uključeni u vaš mjesečni plan korisna su podrška e-pošte ako se ikada izgubite.
 • Prilagodljivi dizajni – Iako možda dijelite unaprijed pripremljene predloške s drugim tvrtkama u vašoj industriji koji koriste isti sastavljač web stranica, mnoge platforme danas nude naprednu prilagodbu za korisnike koji vole dizajn..
 • Predivni dizajni koji su spremni za mobilne uređaje – Odgovarajući dizajn norma je modernog weba i teško će vam biti snažan pronalazak poznatog graditelja web stranica koji ne koristi predloške spremne za mobilne uređaje. Ovo je neprocjenjiva ušteda vremena!
 • Čist & SEO prijateljska markacija – HTML oznaka vaše web lokacije igra važan čimbenik u rangiranju tražilica. Graditelji web mjesta koji korisnicima olakšavaju uključivanje ključnih riječi, metaoznaka i opisa na svaku stranicu stvorit će više SEO-markiranja.

Slabosti korištenja alata za izgradnju web mjesta

 • Ograničena funkcionalnost – Funkcionalnost može biti ograničena na ono što nudi graditelj vaše web stranice. Graditelji web stranica obično nisu najbolji izbor za web stranice koje zahtijevaju jedinstvene značajke ili naprednu pozadinsku funkcionalnost. Za takve stvari trebate angažirati web programera, što nas dovodi do sljedeće točke …
 • Kodirati – Jesam li spomenuo da nema koda? Ups … Iako je istina da se većina išta može postići bez pisanja koda, često je korisno imati barem dobro znanje HTML-a & CSS kako biste izmijenili estetiku predloška u potpunosti za vaše potrebe. JavaScript je također koristan kada postane potrebno proširiti funkcionalnost web lokacije.
 • Prijenos vaše web stranice može biti problematičan – Graditelji web stranica često koriste svoj vlastiti specifični sustav, a prelazak na novi možda je težak. Možda ćete čak trebati ponovno stvoriti web lokaciju ispočetka. Na primjer, Wix ne nudi funkciju izvoza pa ste prilično zaglavili ako ih ikada želite ostaviti.
 • cijena – Iako graditelji web stranica sigurno koštaju manje od angažiranja dobrog web dizajnera, nisu sve usluge koje nude besplatne, a konačni račun može doći kao iznenađenje. Dosta nekoliko graditelja web stranica oglašava besplatni plan, ali oni se obično učitavaju s oglasima i ograničene funkcionalnosti, poput ne dopuštanja upotrebe vlastitog imena domene. Iako je usluga sjajna i oslobađa vrijeme potrebno za vođenje vašeg poslovanja, pokušajte gledati dodatni novac kao investiciju, a ne trošak..
 • Pitanja vlasništva – Ako koristite slike i snimke građevinara, vjerojatno ih ne možete kopirati na računalo ili objaviti negdje drugdje. Međutim, prema zakonu morate imati što god želite s bilo kojim dijelom sadržaja koji sami kreirate i prenosite. Vrlo je važno da provjerite korisničke odredbe i uvjete koji se odnose na intelektualno vlasništvo sadržaja vaše web stranice prije nego što se predate tvrtki za izradu web stranica..

Savjeti za početnike graditelja web stranica

Graditelji web stranica, veličanstveni kakvi jesu, ne bi se trebali smatrati čarobnim rješenjem koje će učiniti sav posao za vas. Iako se čini da postoji popularno uvjerenje da možete imati potpuno razvijenu web stranicu u nekoliko minuta, vrijedno je napomenuti da je ovakav rezultat vrlo malo vjerojatan i sigurno neće dobro služiti vašem poslu.. Dobre web stranice trebaju vrijeme, pažljivo planiranje i puno njege ako očekujete rezultate za svoje poslovanje.

Samo 2% korisnika web stranica zapravo uspijeva objaviti svoju web lokaciju na domeni.

Kliknite za Tweet

infographic Webydo otkriva otrežnjujuću statistiku da samo 2% DIYers web stranica zapravo uspijeva objaviti svoju web lokaciju na domeni. To sugerira da mnogi vlasnici tvrtki počinju sa svijetlim idejama i dobrim namjerama, ali usput se obeshrabruju izazovi web dizajna.

Ne odustaj. Izrada web stranice nije mali podvig – čak ni uz pomoć alata za izradu web stranica – ali s dovoljno odlučnosti u konačnici možete apsolutno uspjeti. Kako bismo vas potaknuli na ovom putovanju, evo nekoliko korisnih istaknutih stvari koje treba uzeti u obzir pri izradi prve web stranice.

 • Započnite učenjem osnova web dizajna. Ako steknete razumijevanje osnova, umanjit će se početna panika koju biste mogli osjetiti prilikom prvog otvaranja alata za izradu web stranica.
 • Ako vas beskrajne mogućnosti palete boja i fontova ostavljaju vrtoglavom glavom – ili još gore, ako miješate i slažete bez da stvarno znate što radite – odvojite malo vremena da naučite o boji, tipografiji i uparivanju fontova..
 • Planiranje pravog korisničkog iskustva na vašoj web stranici osiguravat će generiranje tih uvijek važnih pretvorbi za vaše poslovanje. Uostalom, iz estetskih razloga ne gradite samo web mjesto.
 • Ako utvrdite da web dizajn jednostavno nije vaš forte ili ako vam se ambiciozno prilagodi, ako zaposlite profesionalac, zaista je najpametnije rješenje. Ako dovedete razvojnog programera da se bavi samo izmjenama pojedinih dijelova, trošak neće u potpunosti slomiti banku – a vrijeme i frustracije koje ćete uštedjeti apsolutno vrijede.

Zaključak

Do sad biste trebali imati solidnu ideju je li korištenje alata za izradu web stranica pravo rješenje za vas. Ako jest, napravite sljedeći korak i usporedite graditelje web stranica kako biste napravili najbolji izbor za svoju malu tvrtku. Ako biste radije unajmili stručnjaka koji će vam sada pomoći, imamo ovaj zgodan popis mjesta za pronalaženje kvalificiranih web dizajnera.

Jeffrey Wilson Administrator
Sorry! The Author has not filled his profile.
follow me