Шта је име домена и како функционишу домени?

шта је име домена и како домени раде


Процес израде веб странице започиње одабиром имена домена. Овде се већина почетника суочава са првом препреком на путу до успешне имплементације. Леђа им је уз зид због многих техничких проблема и израза као што су веб хостинг, регистрација домена, сервер итд.

Са друге стране, немогуће је имати веб страницу без домена. У овом ћемо водичу покушати да покренемо сваки број који би могао звучати превише техничко за новорођенче. Разговараћемо о потреби домена, њиховим типовима као и брзим начинима њиховог избора и куповине. Главна мисија је објаснити како ће правилан домен одлично функционисати на вашој веб локацији у будућности. Хајде да почнемо.

Шта је уствари назив домена?

Нећемо дубоко ући у дефиницију појма. Да би ствар била једноставнија, веб локација садржи два основна елемента. То укључује:

 • Веб сервер – Рецимо, то је физичка (дигитална) меморија за датотеке и садржај ваше веб локације. Ради као механизам који чува све датотеке и шаље их посетиоцу сваки пут када он или она оде на вашу веб локацију.
 • Име домена – Како свака зграда има физичку адресу, име домена је адреса веб странице. Другим речима, име помаже људима да пронађу вашу веб локацију уписујући је у прегледач.

Глобални Веб представља огромну мрежу милиона уређаја који су повезани. Сви рачунари, лаптоп рачунари, таблети или паметни телефони међусобно делују. ИП адреса је једини начин да се идентификују сваки одређени уређај унутар мреже. С друге стране, типична ИП адреса изгледа као бескрајни списак цифара које је немогуће запамтити.

Имена домена желе да поједноставе процес идентификације веб локација уместо да укуцавају бескрајне бројеве. Корисници морају упамтити само кратко име које није само лако уносити, већ је и релевантно за главни концепт веб локације.

Како функционише домен?

Упркос непознатим условима, поступак изгледа прилично једноставно. Састоји се од следећих фаза.

 1. Укуцавате име домена у прегледач.
 2. Након што то учините, он аутоматски шаље захтев ДНС.
 3. Мрежа идентификује сервере имена повезаних са доменом веб локације.
 4. Одређени сервер имена прима почетни захтев.
 5. Шаље податке натраг у прегледач корисника.

У овом кругу, сервер имена је машина коју подржава ваш одређени хостинг провајдер. Другим речима, ДНС захтев ће бити прослеђен на место на коме се налази ваша веб локација. Послужитељи имена користе посебан софтвер за дохваћање садржаја веб локације као и свих његових веб страница.

Зашто је потребно имати име домена?

Осим додјељивања интернетске адресе вашој веб локацији, имена домена могу играти пресудну улогу када је ријеч о препознавању веб локације међу циљаним корисницима. У исто вријеме, може се чинити да је то од виталног значаја алат за промоцију и оптимизацију како би ваш пројекат био виши у рангу претраге.

 • Утисак првог корисника. Име домена је прво што посетиоци виде. Домен је лице вашег пројекта. Он дефинише да ли ће посетиоци имати добар утисак или не. Учините их да запамте име ваше веб странице са јасним и привлачним доменом.
 • СЕО Аффецт. Размотримо, знате барем неке основне СЕО алате. Имати кључну реч за фокус у вашем домену сигурно ће бити огроман плус и услови за оптимизацију веб локација. Проверите да ли кључна реч одражава специјализацију вашег сајта или поље.
 • Промотивне могућности. Запамтљив и оштар домен одличан је инструмент за промоцију. Лако се можете истакнути од својих конкурената у ниши и осигурати успешно брендирање на дуже стазе.

Дефинисање типова имена домена

Након што сте сазнали за начин на који домен функционише и шта они у ствари јесу, треба да истакнемо главне типове домена. Они укључују различита проширења и нивое који такође могу играти виталну улогу у даљем развоју веб локација.

Кључ успеха је да одаберете врсту у зависности од врсте веб странице да ли покрећете краткорочни пројекат или креирате солидан краткорочни посао на Интернету. Дакле, ево главних типова домена на које можете наићи:

 • ТЛД – скраћеница означава домене највишег нивоа. То значи да се може похвалити највишом оценом уврштења међу осталим типовима домена. Најпопуларнији ТЛД-ови укључују екстензије попут .цом, .нет, .орг и неке друге.
 • ццТЛД – тип уводи ТОП ЛЕВЕЛ домене са кодом земље. Они идентифицирају одређену регију веб странице што олакшава циљној публици да буде у току. Вероватно сте вероватно видели таква проширења као што су .ук, .де, .ин, итд.
 • сТЛД – други тип ТЛД који се односи на спонзорисана имена домена. Они углавном припадају заједницама, непрофитним организацијама, социјалним и образовним центрима итд. Најпопуларније међу њима су .гов или .еду. Они се сматрају и најпоузданијим.

ТЛД-ови нису једине врсте домена на које можете наићи. Ево још неких категорија које су ређе иако могу и даље служити одређеним циљевима.

Домене другог нивоа

Судећи према изразу постаје јасно да су ови домени постављени директно под ТЛД-ом. У правилу се такви типови односе на владине или финансијске институције, универзитете, академске установе итд. Већина вас је вероватно видела проширења као .гов.ук која се састоји од два завршетка уместо једног .цом.

Поддомене

Неки власници веб локација обично користе поддомене за представљање неколико одељења предузећа. Поддомена може прецизно одредити одређени одељак или директоријум без куповине засебног ТЛД-а. Користе се углавном за одвојене промотивне кампање, одредишне странице, услуге итд. Међутим, нису увек добра идеја, поготово када је реч о бесплатним поддоменама.

У неким случајевима ћете можда требати користити домене за преусмеравање. То значи када корисник посети вашу почетну веб локацију, он се аутоматски прослеђује на другу веб локацију. Може бити добро за промотивне кампање, привремене странице микро-сајтова.

Разлози за избегавање бесплатних поддомена

Као што је раније поменуто, поддомене су регистроване за покретање подређених верзија на веб локацијама. На пример, име вашег домена је суперблог.цом. За видео одељак морате да направите посебан дечији сајт. У овом случају, видео.суперблог.цом ће бити име домена.

Разлози да се добије поддомена могу бити следећи:

 • Привремене промоције.
 • Одвојене одредишне странице.
 • Краткорочни микроситиви.

Корисницима се препоручује да користе поддомене само за привремене задатке и веб странице које неће бити од користи у блиској будућности. Поддомене дугорочно неће радити за дугорочно пословање. Иако напорно радите на стварању висококвалитетног и СЕО прилагођеног садржаја за свој главни пројекат, тешко да ћете ценити промет квалитетног промета на привремену страницу са главног домена.

Из бриге о маркетингу и СЕО-у, боља је идеја да концентришете своју циљну публику око великог пројекта, а не да га делите на две различите веб странице. За велике компаније којима је потребан раст боље је купити неколико ТЛД-ова са различитим проширењима како би се избегли додатни трошкови у будућности.

Савети за избор имена домена

Крајње је време да почнемо са одабиром одговарајућег домена за нашу веб локацију. Задатак је данас прилично једноставан с обзиром на генерације домена и других услуга које олакшавају пројекат. Али, као што смо већ рекли, домен је лице ваше веб странице. Добра идеја је да смислите упечатљиво маркирано име, а не да се одлучите за генеричке алтернативе.

Самостални домени

Ако одлучите да сами направите име домена, фокусирајте се на следећа питања:

 • Нека буде другачије – осигурајте да ваш домен звучи другачије од конкурената, иако је и даље релевантно. Не бојте се да изразите своју креативност и учините је што памћенијом и препознатљивијом.
 • Користите синониме – покушајте да будете јединствени и избегавајте традиционалне речи. Уместо тога, уз помоћ доступних мрежних сервиса као што је Тхесаурус, користите привлачне синониме.
 • Нека буде кратко – избегавајте дугачка имена домена. Покушајте да будете што краћи. Добра идеја је да останете негде између 7-14 знакова. Не прелазите те границе.
 • Једноставно за унос и правопис – корисници ће тешко ценити имена домена која је тешко уписати. Они би се радије одлучили за лакше име веб странице. Проверите да ли је ваш домен једноставан за писање.

СЕО-домени

Домен није само за представљање ваше веб странице. Ово може изгледати као ефикасно средство из перспективе СЕО оптимизације. Правилно спроведено име веб странице може утицати на његове даљње редове претраживача. С друге стране, не треба претјеривати с циљаним кључним ријечима. Ево шта можете да учините у вези са тим:

 • Уметните фразну кључну фразу – добра идеја је направити име домена са кључном речју која се фокусира унутра. Требало би да буде релевантно за вашу одређену нишу. Овако изгледа већина генеричких имена. Једини проблем је што су препуни кључних фраза које име чине тешким за читање и препознавање. То је оно што би требало да избегавате да спречавате нежељену пошту.
 • Избегавајте привремене домене – неки власници веб локација мењају домене након извесног времена. Лоша је идеја поготово ако покренете посао ради његовог даљњег раста и ширења. Ако промените име веб локације, то ће се негативно одразити на СЕО и ред претраживача пројекта.

Двапут размислите пре него што започнете поступак регистрације.

Генериц Домаинс

То су домени аутоматски генерисани путем мрежних сервиса. Све што требате је да упишете име или нишу компаније и добијете неколико доступних опција са различитим проширењима. С једне стране, они могу бити једноставно решење за оне који траже брзо решење. Међутим, препоручујемо употребу ексклузивних домена са ознаком.

Зашто генерички домени нису тако добри као Брандабле?

Главни проблем генеричких домена је тај што су они углавном слични. Од интернетске услуге не треба очекивати много креативности, поготово ако је бесплатна. Брендабилни називи веб локација изгледају јединствено. Лакше их је упамтити и чини се да су препознатљивији. Добра идеја да се истакнете од главних конкурената.

С друге стране, генеричке домене можете користити као извор инспирације у случају да не успете да смислите своје име. Међутим, требало би избегавати типична имена која би могла циљати публику. Тешко бисте ценили ваш саобраћај да бисте делили веб странице са истим истим називима домена.

Какво проширење домена одабрати?

Након што направите задивљујуће и оригинално име за своју веб страницу, мораћете да одаберете проширење. О овом проблему смо већ писали када смо разговарали о врстама домена. Овог пута ћемо детаљније погледати доступне опције.

Проширење домене је суфикс који користимо након тачке. То може бити кључни фактор за будућу промоцију. Иако већина власника веб страница жуди за .цом, није добро да се неки типови веб локација фокусирају на одређену земљу или регион. У овој ситуацији, ццТЛД изгледа као боља опција.

Другим речима, проширење се ослања на врсту веб локације, циљеве, сврхе итд. Погледајте неке од доступних алтернатива:

 • .инфо – добар за блогове, инфо пројекте и веб локације које нису повезане са комерцијалним активностима.
 • .За разлику од претходног суфикса, ово проширење се користи за комерцијалне веб локације.
 • .орг – погодно за образовне установе, добротворне организације или друге врсте непрофитних пројеката.
 • .нето – погодно за техничке блогове, мрежне водиче, приручнике, хостинг провајдере итд.

Осим традиционалних ТЛД-ова који су горе поменути, постоје и спонзорисана проширења. Они могу бити добро решење за одређену нишу јер појашњавају индустрију на коју се ваш пројекат односи. На пример, неке од најпопуларнијих екстензија спонзора укључују:

 • .фотографија – савршена за онлине галерије и фото пројекте. Они ће добро радити и за професионалне фотографе.
 • .медији – проширење домена за пројекте као што су услуге видео стриминга, платформе за смештање и дељење медијских датотека итд.
 • .клуб – проширење ТЛД-а које користе различите заједнице и клубови који су повезани са спортским тимовима, образовним организацијама, музичким окупљањима итд.

Спонзорисане домене су скупље у поређењу са типичним ТЛД-овима. С друге стране, они су мање флексибилни. На примјер, пребацивање између различитих ниша са .цом доменом је лакше него скакање у ново поље помоћу .цлуб. Дакле, претходно морате добро размислити о плану проширења.

Водич за куповину имена домена

У данашњем интернет окружењу постоји неколико начина да повежете име вашег домена са веб страницом. За неке од њих није потребан посебан поступак регистрације. Неке платформе нуде све-у-једном решења за кориснике. У сваком случају, можете бирати између три главне варијанте:

 • Услуге регистрације домена – долазе као алати који се користе само за регистрацију домена. То значи да ћете морати сами да поступате са процесом, а затим да га повежете са својом веб локацију у зависности од платформе. Процес захтева много времена, иако постоји могућност да уштедите у пар долара.
 • Хостинг Провидерс – добра опција за оне који жуде за решењем са свим карактеристикама у паковању. Водеће платформе нуде бесплатне домене у оквиру плаћеног плана.
 • Веб сајтови – још један начин да се домена већ повеже са вашом будућом веб страницом. Заправо добијате алат за изградњу са планом који такође укључује бесплатно име домена. С друге стране, мораћете да се држите једног инструмента.

Ако вам је потребна максимална слобода и флексибилност, прва опција може бити добра идеја. Можете да региструјете домен који вам се свиђа, а затим изаберете најприкладнију платформу која задовољава потребе ваше веб локације. У овом случају, морате извршити 5 битних корака.

Корак # 1 – Проверите доступност домена

Ваш пут ће кренути од провјере домена. Морате да будете сигурни да је ваш домен слободан за регистрацију и да га други сајтови не заузимају. Постоји много доступних услуга попут ИЦААН ВХОИС омогућавајући вам да проверите слободно место на мрежи са само неколико кликова.

2. корак – Претражите домен

Након што сте одабрали матичара, морате да укуцате жељено име и проверите да ли је доступан. Систем ће саветовати неколико других опција различитих цена и додатака.

Корак # 3 – Изаберите име

Ако вам се неко име свиђа, можете га додати у корпу и довршити поступак регистрације.

Корак # 4 – Процес регистрације

У овој фази морат ћете слиједити једноставне кораке да бисте довршили регистрацију. Припремите се за попуњавање празнина и пружите потребне податке у контролној табли или оквиру за подешавање. Требате навести стварне податке. никада не користите лажне личне податке, јер би овај фактор могао бити од пресудног значаја за решавање проблема са ауторским правима или борбе са ауторитетом домене. Након што сте послали све информације, преостао је само један корак.

Корак # 5 – Верификација домена

Завршни корак је провјера вашег новог домена и доказивање власништва. Добићете посебну везу за верификацију која ће бити прослеђена на вашу е-пошту коју сте навели током корака 4.

5 ствари на које треба пазити

Као што видите, поступак куповине домена није толико тежак као што можда изгледа. Међутим, и даље морате бити свесни неких скривених ризика и претњи на које морате пазити током поступка регистрације.

 • Скривени трошкови – скривене додатне накнаде и трошкови су уобичајени за неке мрежне услуге. Морате пажљиво прочитати ценовну политику да бисте избегли нове трошкове у будућности. Неке компаније нуде велике попусте за прву годину уз дупло већа обнављања. Проверите да ли је цена иста и да се неће мењати током целог уговора. Штавише, требало би да избегавате платформе које вас присиљавају да купујете њихове додатке који нису од користи.
 • Заштита приватности – детаљи домена су обично бесплатни за јавност. Ова чињеница може подстаћи нежељене поште и хакере. Добра идеја је да се одлучите за компаније које гарантују приватност корисника и за то не наплаћују додатне накнаде.
 • Лични подаци – брига о вашим личним подацима од виталног је значаја јер неке услуге продају информације корисника трећим странама. Прочитајте услове за заштиту приватности да бисте избегли комерцијалне понуде других маркетиншких или промотивних веб локација и организација.
 • Потражите транспарентност – уобичајена је ситуација када компанија нуди приступачне накнаде за регистрацију и обнављање. Политика цена је јасна, с изузетком трошкова отказивања или трансфера. У неким случајевима отказивање или пренос домена може вас коштати читавог богатства. Потражите транспарентност и унапред цене како бисте избегли непријатна изненађења у будућности.
 • Подршка муштеријама – витална карактеристика коју почетници често потцењују. Не оклевајте да се обратите тиму за подршку пре процеса куповине. Проверите да ли је спреман да реши проблеме и одмах одговори.

Опоравак и продужење домена

Данас корисник има шансу да региструје домен у трајању од 10 година као максимални термин. Међутим, добра идеја је започети са периодом од најмање 1 или 2 године. Куповање дугорочних и краткорочних домена има своје предности и мане.

Разлози за куповину дугорочно:

 • не постоји ризик да ваш домен дође до конкурената.
 • добра вредност за новац, јер већина услуга пружа попусте на дугорочне куповине.
 • нема потребе за сталним обнављањем.

Разлози за куповину краткорочних:

 • лакше пратити све домене и остати у контакту са њиховим статусима.
 • минимални притисак на цене домена, јер не морате журити са попустима.
 • мањи ризик од истека домена.

И дугорочни и краткорочни домени захтевају редовно обнављање. У супротном, ваша веб локација неће бити доступна корисницима. Једном када име домене истекне и нисте га успели обновити на време, постоји ризик да га изгубите. Такмичари често користе одбачене домене у своје СЕО сврхе, као и за зарађивање новца током аукција.

Из тог разлога, морате осигурати да има довољно времена до следеће обнове. Добра идеја је да платите унапред. По правилу, регистратори шаљу обавештења неколико дана / недеља пре истека рока. Све што требате је да уђете на свој рачун и искористите неки од доступних начина плаћања за пренос потребних средстава.

Међутим, неки корисници могу пропустити датум. Добра вест је да они још увек могу да искористе продужење грејс периода који може трајати и до месец дана. Само почетни власник домена има право да га обнови или поврати током грејс периода. Након што сте пропустили тај период, сваки корисник са глобалног веба може редовно да региструје име домена.

Доња граница

Назив домена прва је фаза вашег коришћења на мрежи, упркос ниши или врсти веб локације. Ваша је шанса да направите добар први утисак, као и да повећате СЕО рангове или циљате посетиоце из одређеног региона.

Уз толико различитих услуга, још увек морате извршити истраживање и издвојити најбоље опције са јасним ценама, без скривених накнада, добром корисничком подршком и заштитом приватности. То ће вам помоћи да избегнете неочекиване финансијске и техничке замке у начину на који развијате свој пројекат. Проверите да ли је ваше име домена у добрим рукама, како би ваша веб локација могла да траје годинама.

Jeffrey Wilson Administrator
Sorry! The Author has not filled his profile.
follow me
  Like this post? Please share to your friends:
  Adblock
  detector
  map