ВордПресс преглед

ВордПресс (тренутна верзија – 5.2) – је моћан систем за управљање садржајем који одлично функционише за развој различитих веб пројеката због обиља екстензија. Мотор се користи за израду блогова и информативних портала, али уз то је могуће покренути чак и веб продавницу помоћу интеграције додатака.


Количина ВордПресс екстензија непрестано расте, али систем се такође редовно ажурира, што елиминише потребу за инсталирањем неких додатака. Недавна моћна системска верзија 5.2 постала је доступна за преузимање директно на надзорној табли ВордПресс и носи назив „Јацо“ по познатом јазз басисти Јаку Пасторијусу. Ажурирање је значајно променило процес управљања садржајем увођењем напредних функција и алата. Ове иновације су олакшале поправљање новоотворене веб странице у случају да има грешака у процесу његовог развоја или даљег управљања. Систем сада нуди више ефикасних алата који се користе за препознавање и исправљање озбиљних грешака и проблема са конфигурацијом.

Да ли је то једноставније развијте веб локацију уз ВордПресс 5.2 сада? Шта се тачно променило након ажурирања система и јесу ли промене вредне пажње корисника? Одговоримо на сва питања у нашој рецензији.

1. Једноставност употребе

Можете да користите ВордПресс за покретање блогова, веб локација компанија, одредишних страница, онлајн продавница и портала који налажу потребу за регистрацијом корисника. Функционалност система много зависи од инсталираних додатака као и од вештина веб мастер-а: отворени код омогућава искусним веб програмерима да прилагоде систем у складу са њиховим потребама.

Многи корисници започињу своју каријеру развоја веб-страница ВордПресс-ом. Ово није најједноставније решење, јер овде се може много научити за креирање и постављање веб странице. Међутим, ажурирања платформе јасно показују да се креће ка поједностављивању процеса веб дизајна, мада, ипак нећете проћи без знања о програмирању за дубинско прилагођавање веб локација..

Шта је ново у вези са ВордПрессом 5.2?

Ажурирана верзија ВордПресс 5.2 наставила је да развија функцију Хеалтх Сите уведена у претходној верзији. Ова функција има за циљ да повећа сигурност и вероватноћу перформанси веб локације. Суштина функције Хеалтх Сите Сите-а је у томе што ће генерирати обавештења администраторима веб локација који настављају да користе застареле верзије ПХП-а.

Након инсталације нових додатака, Сите Хеалтх аутоматски ће их проверити да би утврдио њихову компатибилност са ПХП верзијом коју тренутно користите. Ако нови додатак користи ажурирану верзију (што га чини неспојивим са вашом веб страницом), Хеалтх Хеалтх веб сајта неће дозволити његово инсталирање да би избегли даље проблеме.

Ажурирана 5.2 верзија ВордПресс-а додатно додаје две нове странице које ће вам помоћи да успешно одправите проблем са проблемима у вези са конфигурацијом веб локација и додатака. Штавише, додаје простор који омогућава програмерима да укључују исправљање погрешака које би веб дизајнери могли да раде, док раде на пројекту. Успут, имајте на уму да тренутно тренутно подржана ПХП верзија чини 5.6.20, тако да, ако користите другу верзију, можда ћете се суочити са проблемима неспојивости система. Ако не желите да вам брат сложите нијансе веб кодирања, можете пренесите вордпресс сајт у вик да се осећате на сигурној страни и искористите вишеструке предности које нуди градитељ веб локација.

2. Карактеристике & Флексибилност

Пре него што почнете да правите веб локацију са ВордПрессом, морате да изаберете погодно хостинг и добити име домена. Неки хостинг провајдери нуде посебне планове који су оптимизовани добро за рад са платформом, али их није обавезно купити – стандардни виртуелни хостинг биће довољан за вашу прву веб локацију.

Када је у питању инсталирање ВордПресс-а, чак се и почетник неће суочити са било каквим проблемима – систем се лако инсталира на већини хостова за пар минута и само једним кликом. Ово се такође односи на најновију верзију. Међутим, треба бити опрезан са исправкама. Главни ризик је некомпатибилност платформе и додатака након ажурирања.

ВордПресс 5.0 Дасхбоард

Ако сте већ имали веб локацију креирану са старом верзијом ВордПресс-а, али сте се одлучили да пређете на 5.0, препоручује се да детектујете сва проширења пре ажурирања како бисте их додатно активирали једно по једно да бисте проверили њихову функционалност. ВордПресс 5.0 је у развоју већ дужи временски период. Дакле, већина дизајнера додатака и шаблона успела је да ажурира своје производе. Међутим, још увијек постоје изузеци, посебно када је ријеч о бесплатним рјешењима.

Одмах након инсталације ВордПресс је прилично груб систем који захтева додатно подешавање. Међу обавезним стварима које ћете морати учинити, сљедеће би требало споменути:

 1. Прегледајте све одељке поставки да одредите назив и адресу веб локације, врсту редовних веза, формат почетне странице и друге параметре.
 2. Изаберите и инсталирајте предложак.
 3. Додајте и подесите додатке за заштиту од нежељене поште, СЕО оптимизацију, израду ситемапа, транслитерацију наслова итд.

Учинићете све ове кораке у административном панелу. Да не занемаримо важне нијансе, препоручујемо употребу ВордПресс веб локације за креирање и подешавање водича приликом покретања првог пројекта. Сви главни аспекти су тамо откривени.

За искусне кориснике, који могу да раде са ЦСС-ом и ПХП-ом, ВордПресс нуди интегрисани уређивач кода. Помоћу ње можете дубоко да прилагодите веб локацију, додајући виџете и блокове или замените стандардне коментаре, на пример, спољном апликацијом. Међутим, има смисла извести датотеке шаблона са хостинга и уређивати их на рачунару, креирајући резервну копију датотеке приликом прављења озбиљних измена. Ово омогућава добијање почетног дизајна шаблона ако је потребно.

ВордПресс 5.0 Едитор кода

Након увођења верзије 5.0, потреба за уређивањем кода знатно је смањена због примене уређивача блока Гутенберг. Чим направите и претходно поставите веб страницу, она ће постати главни алат који можете користити за покретање веб страница и постова. Класични уредник је у почетку пружао ограничену функционалност управљања садржајем. Да би додали додатне функције, корисници су морали да инсталирају додатке. То није увек било прикладно због више фактора, укључујући повећано оптерећење сервера. Гутенберг уредник решава овај проблем, нудећи функционалне блокове садржаја, наиме:

 • Наслов, одломак, цитат, листа;
 • Слика, галерија, аудио, видео и датотека;
 • Код и елементи распореда;
 • Видгети и додаци популарних сервиса.

Сваки блок се може подесити појединачно. Од сада не морате радити са кодом да бисте додали видгет на веб страници или пост у свој Твиттер феед. Само морате одабрати одговарајући блок и одредити везу до садржаја који вас занима да бисте га видели у пољу за уређивање. Редовне комбинације блокова могу се сачувати као предлошке, повећавајући брзину објаве након објављивања.

У основи, Гутенберг омогућава ВордПресс корисницима да заврше задатак који је понудио популарни веб сајтови током дугог временског периода – фокусирати се на дизајн садржаја без ометања сложених конфигурацијских поставки. Када радите у визуелном уређивачу, можете видети начин на који се приказује ваша веб страница или пост и извршити потребне промене у интерфејсу без измене кода.

Многи корисници ВордПресс-а нису волели замену класичног уређивача Гутенбергом. Они који више воле традиционални текст / ХТМЛ уређивач, могу добити приступ новом продужетку Цлассиц Едитор-а доступном на листи додатака. Одмах након што га додате у систем, Гутенберг је деактивиран и видећете стандардни прозор за рад са текстом и ознакама.

Нова верзија програма ВордПресс 5.2 увела је унапређену заштиту ПХП од грешака, што је од велике важности за администраторе веб локација. Омогућује им сигурно и ефикасно поправљање грешака и грешака повезаних са коефицијентима, без потребе да ангажују веб програмере. Ова функција такође омогућава да се решите добро познатог „белог екрана смрти“ и помаже да се активира начин опоравка како би се паузирала или онемогућила предлошке или додаци, што може потенцијално угрозити безбедност веб локације.

Након ажурирања система, појавило се 13 нових икона надзорне табле како би се повећала стопа ангажованости корисника. Ажурирањем система добићете приступ сет БуддиПресс икона, Инстаграма, ротираних икона Земље и многих других. Поред тога, ВордПресс 5.2 је увео нову вп_боди_опен куку, што омогућава новим предлошцима да подрже опцију убризгавања кода на почетку елемента.

ВордПресс 5.2 СЕО

Основна комплетирање ВордПресс-а није најбољи узорак СЕО оптимизације. Међутим, ако мало радите са системом, на крају ћете добити високе позиције на веб локацијама у резултатима претраживача без икаквих проблема ако објавите користан и занимљив садржај.

Први корак ка оптимизацији веб страница је избор шаблона који је прилагођен СЕО. Таква тема треба да буде у складу са сетом захтева, од којих неки укључују стандардно ЦСС3 / ХТМЛ5 кодирање веб локација као и велику брзину учитавања веб страница. Ако купујете или преузимате бесплатни предложак са веб локације треће стране, обратите пажњу на његов опис. Требало би навести да ли је тема прилагођена СЕО или СЕО оптимизована.

Одмах након што одаберете одговарајући предложак, мораћете да промените стандардну конфигурацију коришћења ВордПресс-а.

ВордПресс 5.0 СЕО

Досегните општа подешавања да бисте одредили адресу веб странице у истом стилу – са или без ВВВ. Да би претраживачи јасно дефинисали веб локацију на одређеној адреси, додајте је у Гоогле Сеарцх Цонсоле. Подесите следећи формат везе «веб локација / категорија / наслов поста». Приступите одјељку „Редовне везе“ у поставкама, одаберите опцију „Случајно“ и уметните сљедеће значење у поље /%цатегори%/%постнаме%.хтмл.

Даљња оптимизација система могућа је само путем интеграције додатака.

За пристојну оптимизацију веб локације биће потребна и инсталација једног моћног додатка – Алл ин Оне Сео Пацк или Иоаст СЕО -.

Одмах након што их додате, у уређивачу ће се појавити нови одељак у којем можете одредити наслов, опис и кључне речи за пост. Утицај СЕО додатака на ВордПресс није ограничен само на ову функционалност. Постоји много опција у њиховим подешавањима, а постоје и посебни водичи о томе како радити са њима.

 • Све у једном пакету покрива све потребе за оптимизацијом веб локација, почевши од мета тагова за претраживачке роботе па све до стварања КСМЛ ситемапа.
 • Иоаст СЕО нуди готово исту функцију, што може компликовати избор.

У сваком случају, добићете моћне алате за израду веб страница ВордПресс.

3. Дизајни

Број тема:10к+
Бесплатне теме&# к2714; ДА
Трошак плаћених тема:$ 25- $ 299
Нацрт са одзивом&# к2714; ДА
Сортирај према индустрији:&# к2714; ДА
Уређивање ЦСС кода:&# к2714; ДА

Веб странице се израђују на основу образаца којима ВордПресс обилује. Стандардни каталог шаблона доступан је на надзорној табли система, наиме у одељку „Дизајн“. Овде можете одабрати и поставити шаблон из библиотеке, као и учитати датотеке преузете из других извора.

Није проблем пронаћи ВордПресс тему. Компатибилност верзија је далеко озбиљнији проблем. Одмах након увођења Гутенберговог уређивача, неће сви бесплатни предлошци радити са системом без икаквих грешака. Управо зато нова верзија 5.0 додатно нуди нову стандардну тему Двадесет деветнаест.

Да бисте избегли непотребне проблеме, морате да будете сигурни да је одабрани предложак оптимизован за најновију верзију програма ВордПресс пре него што га инсталирате. Ако нема одговарајуће варијанте, то није проблем. Гутенберг можете да користите за прилагођавање шаблона, што би претходно захтевало уређивање кода.

ВордПресс 5.0 теме

Приликом прегледа функционалних ВордПресс опција, разговарали смо о функцијама које нови уређивач нуди. У основи, можете га користити за подешавање интерфејса веб странице, креирање нових страница и додавање видгета и блокова на њих. Ако сте раније имали искуства са сарадницима са градитељима веб локација, одмах ћете схватити како то функционише. Иако вам је овај ВордПресс вебсајт први покушај, ионако се нећете суочити са проблемима. Употребом видгета, додатака и кратких кодова брзо можете креирати потребни дизајн веб страница.

Поред тога, свака ВордПресс тема поседује појединачна подешавања, која омогућавају постављање логотипа веб локације, промену шеме боја, креирање главног менија и омогућавање / онемогућавање приказа засебних виџета. Количина параметара која ће вам требати да подесите измене у вези са шаблоном са којим радите, али основни је скуп и даље доступан у свакој теми. Ако имате срећу да имате ЦСС / ПХП вештине кодирања, добићете више опција за прилагођавање дизајна захваљујући отвореном изворном коду система и интегрисаном уређивачу кода који долази са свим датотекама шаблона.

4. Корисничка подршка

Када је у питању корисничка подршка, ВордПресс уопште нема. Као бесплатна услуга, има велику светску заједницу која је увек спремна да помогне новорођенима да пронађу одговоре на своја питања. Такође можете наићи на више текстуалних и видео приручника, упутстава и водича које су саставили други корисници система. Без обзира на обиље ових материјала, још увек ћете морати да истражите нијансе система, унесите потребне измене и сами водите рачуна о могућностима подршке. То се односи и на сам систем и на додатну функционалност, као што су интеграбилни додаци, предлошци и друга проширења.

Управо зато, корисници који нису компетентни у ниши за веб дизајн често се суочавају са ситуацијама када једноставно не могу да користе систем са максималном ефикасношћу, чак и ако то желе. Као резултат, они морају да измене систем у једноставнијој, интуитивнијој и кориснијој комерцијалној алтернативи – веб сајтовима.

5. Политика цена

Платформа је доступна бесплатно. Можете преузми га са званичне веб странице или инсталирајте директно из административног панела хостинга. Превладавајући износ домаћина пружа ову опцију. Не морате такође да плаћате додатке и шаблоне. Чак и ако се неко проширење обезбеди уз одређену цену, увек постоји бесплатна алтернатива која ће вам омогућити да довршите задатак на пристојном нивоу. Међутим, уопште нећете ићи без улагања у развој веб локација: мораћете да добијете име домена и платите за изабрани план хостинга.

Стандардна цена имена .цом домене износи око 10 до 15 долара годишње. Продуљење ће вас коштати око 5- $ 15 више, зависно од регистрара. Ако желите да купите име домене у другој зони, спремите се да платите више. На пример, цена домена .цлуб или .нет почиње са 20 УСД годишње.

Трошкови хостинга такође зависе од броја веб локација које намеравате да направите и потребног простора за складиштење података. На пример, најјефтинији Блуехост план нуди прилику за покретање једног пројекта са неограниченим прометом и бесплатним ССЛ-ом од 3,95 долара месечно. 50 ГБ простора за складиштење диска биће више него довољно за прављење промо веб локације или портфеља. Тако ће вас годишње изнајмљивање сервера коштати само 47,4 УСД.

Блуехост Прицинг

Што више простора за складиштење треба вашој веб локацији, хостинг ће бити скупљи. Употреба неограничена Цхоице Плус план, на пример, омогућава вам да направите велики информативни портал, који ће вас коштати 5,45 долара месечно. Ако из неког разлога осетите недостатак простора за складиштење, можете испробати ВПС / ВДС опције и наменски физички сервер. Имајте на уму, међутим, да добро раде за велике пројекте.

6. За и против

ВордПресс 5.2 наставља да користи погодности које пружа Гутенберг-ов уредник. Потоњи додаје режим уређивања визуелног садржаја. Њеним увођењем се открива прелазак система на поједностављење и смањење кривуље учења за новорођенче. Гутенберг чини бесмислену инсталацију низа проширења, нудећи сличне функционалности у основном ЦМС сету.

Остале предности система остале су непромењене након озбиљног ажурирања система:

 • Једноставан административни панел;
 • Интегрисани управитељ датотека, који је због увођења Гутенберговог уређивача постао лакши за употребу;
 • Опсежна библиотека додатака која проширује основну функционалност система;
 • Компетентна заједница и обиље туторијала.

Међутим, нови уређивач се не свиђа свим корисницима. Главна притужба је истовремено деактивација класичног алата за уређивање. Да бисте га вратили, морате инсталирати додатак Цлассиц Едитор. Гутенберг је у том случају аутоматски онемогућен. Истовремена доступност обе верзије уредника – старе и нове – могла би бити разумно решење.

Увођењем ВордПресса 5.2 и променом политике ажурирања појављује се још један недостатак – чести проблеми са некомпатибилношћу предложака и додатака. Функција Сите Хеалтх донекле помаже у решавању проблема, али и даље је горуће питање за већину ВордПресс корисника. Раније су велика ажурирања пуштана два пута годишње. Од сада ће их програмери чешће издавати. Излаз постоји, међутим: не морате ажурирати одједном – само похраните верзије са њиховим изменама да бисте то учинили.

7. Такмичари

Због отвореног кода и велике количине проширења, ВордПресс нуди функционалност коју може да обезбеди ограничени број алата за веб изградњу. Када је у питању израда веб страница, моћ алата је мање важна од његове ефикасности у реализацији пројекта. Са ове тачке гледишта, постоји много сервиса који су једноставнији и омогућавају обављање различитих задатака није горе од ВордПресс-а.

Вик вс ВордПрессСкуареспаце вс ВордПрессВебноде вс ВордПрессВеебли вс ВордПрессвебфлов вс вордпрессЈимдо вс ВордПрессСхопифи вс ВордПрессАдобе Мусе вс ВордПрессГоогле Ситес вс ВордПрессуЦоз вс ВордПрессБоокмарл вс ВордПресс

Без обзира на чињеницу да се најновија верзија ВордПресс-а креће ка поједностављивању алата за управљање садржајем, у том погледу још увек заостаје за врхунским градитељима веб локација. У основи, Гутенберг је такође екстензија, која додаје карактеристике визуелног уређивача у ЦМС, које су дате у основном сету.

Једноставност израде веб страница није ограничена само дизајнирањем веб страница и садржаја. Када креирате веб локацију са градитељима веб локација у облаку, корисник не треба да брине о стварима, осим о дизајну и садржају, који су потпуно постављени у режиму визуелног уређивања. С друге стране, ово пружа више могућности прилагођавања које тренутно не могу да се похвале сви произвођачи веб локација.

Суштина

ВордПресс је један од најједноставнијих алата за прављење веба, који је издавањем пете верзије постао много једноставнији због увођења визуелног уређивача. Што се тиче развоја веб локација и прелиминарних поставки, нема озбиљних промена. Корисници још увек морају да бирају хостинг, да сами воде рачуна о сигурности веб страница и гледају исправке.

ВордПресс 5.0 нуди неограничену функционалност која се заснива на приступу отвореног кода и богатој разноврсности екстензија. Међутим, ниједан пројекат не захтева такву снагу и универзалну природу. На пример, ако треба да креирате почетне странице, а веб локација компаније или а мала интернет продавница, тада ће употреба програмера веб страница бити ефикасније и разумније решење.

У сваком случају, ВордПресс је једно од главних алата за креирање веба, које је тражено и код новака и код искусних веб дизајнера. Може се применити за решавање различитих задатака, а на вама је само да одлучите, ако дође до реализације ваше идеје.

Испробајте ВордПресс бесплатно

Jeffrey Wilson Administrator
Sorry! The Author has not filled his profile.
follow me
  Like this post? Please share to your friends:
  Adblock
  detector
  map