Как да стартирате блог в 3 лесни стъпки

Научете как да направите блог с нашето просто 3 стъпково ръководство за начинаещи, използващи WordPress, най-добрата платформа за блогове, доверена и на двата бизнеса & индивиди.


Как да започнем блог

Искали ли сте някога да започнете свой собствен блог? Независимо дали е за вашия бизнес или просто лично като хоби, блоговете са невероятно полезно и забавно занимание. Нужно е само малко техническо ноу-хау, някои прилични умения за писане и силна отдаденост.

В това ръководство ще разгледаме всичко, което трябва да знаете, за да започнете блог. Ще ви покажем каква платформа да използвате за блоговете, как да изградите блога си и след това как да го настроите, за да можете да започнете да пишете първата си публикация! Така че нека започнем!

Какво е блог & Защо имате нужда от такъв

Да започнем с основните положения. Първо, какво е блог? Според Wikipedia, блогът е технически дискусионен или информационен уебсайт, публикуван в мрежата, съдържащ неформални текстови записи в дневник („публикации“).

Терминът идва от скромни начала, когато е бил известен като личен уеб дневник. Подобно на дигиталния дневник, тук човек ще регистрира деня си и терминът уеб дневник скоро е съкратен до блог.

Маркетолозите бързо видяха потенциала по този нов начин за комуникация онлайн и тенденцията скоро отне голямо време.

ЗНАЕШЕ ЛИ? Блогирането е от деветдесетте години и днес има повече от това два милиона публикации в блога се публикуват всеки ден!

Има много страхотни причини за започване на блог, особено за вашия бизнес, включително:

 • Страхотно е за годеж
 • Увеличава трафика на вашия сайт
 • Изгражда доверие и показва вашия опит
 • Привлича клиенти и клиенти
 • Това е дългосрочна система с непрекъснати ползи

Как да направя блог?

Сега, когато знаете защо трябва да започнете блог, нека разгледаме практичността на как да го направя.

Трудност при създаването на блог

Блогът сам по себе си е сравнително лесен. Най-трудната част е получаването на настройка на блога. Това е най-объркващата и завладяваща част от процеса, просто защото изисква малко техническо ноу-хау.

Добрата новина е, че няма да е необходимо да научавате никакво програмиране! Въпреки това ще трябва да научите малко (основите) на най-добрите практики в уебсайта и как да използвате правилния софтуер за настройка и управление на вашия блог. Мислете за това като за първи път да използвате компютър. Не е необходимо да знаете как да програмирате нищо, но ще трябва да се научите как да го използвате. В началото това може да ви се стори, че се удавяте в претоварване на информация, но затова сме тук и затова сме съставили това подробно ръководство за вас. Винаги можете свържете се с нас ако имате някакви въпроси по пътя.

Научете се да правите блог следвайки тези 3 прости стъпки

За да направим това възможно най-лесно, разделихме това ръководство на 3 прости стъпки. За да започнете да работите с блога си, ще трябва да направите следното:

Изберете платформа за блогове

Стъпка 1: Изберете платформа

Изберете платформа за блогове, която ще използвате за изграждането на блога си.

Изберете име на домейн и уеб хостинг

Стъпка 2: Вземете домейн & Хостинг

Регистрирайте име на домейн и уеб хостинг, за да могат хората да виждат вашия блог в мрежата.

Изберете платформа за блогове

Стъпка 3: Настройка на вашия блог

Настройте и персонализирайте блога си, така че да изглежда и да се държи по начина, по който искате.

Това е! Това са трите прости стъпки, които всеки успешен блог изисква. Разбира се, постигането на това е по-лесно, отколкото да се направи. Така че без допълнително обожание, нека продължим!

Как да си направим блог - стъпка първа

Стъпка 1: Изберете вашата платформа

Първата стъпка е да изберете платформата, с която ще управлявате блога си. Това е по същество софтуерът, който ви позволява да изграждате и управлявате блога си без кодиране. Технически е известен като Система за управление на съдържанието или CMS за кратко.

CMS прави нещата лесни, така че не е нужно да знаете каквото и да е програмиране. CMS автоматично ще генерира всички кодове, които вашият блог има нужда за вас, така че блогът ви да бъде незабавно изграден. Всеки CMS има някакъв вид контролен панел, в който можете да влезете, за да управлявате блога си. Тук ще добавите нови публикации, редактирате или изтриете съществуващите и оправяте настройките на блога си.

Контролен панел на системата за управление на съдържанието

Има много CMS, но WordPress е най-популярният (сега над 28% от всички уебсайтове в мрежата го използват) и според нас най-добрият избор за стартиране на блог. Толкова е страхотно, че сами използваме WordPress!

Както можете да видите по-долу, тази графика от W3Techs.com показва пазарния дял на 30 популярни CMS – и WordPress се използва най-много.

Marketshare на популярните блог платформиПазарният дял на 30 популярни системи за управление на съдържанието Източник на изображението

Защо да използвате WordPress за вашия CMS?

Както споменахме по-горе, има много CMS, от които можете да избирате, но WordPress е маршрутът, който трябва да извървите. Без да навлизате в твърде много подробности, ето защо:

WordPress за блогове

 • WordPress е БЕЗПЛАТЕН – Самият CMS е напълно безплатен и никога не трябва да плащате за лиценз, за ​​да го използвате в търговски план.
 • WordPress е МОБИЛЕН & ГЛАВНО – WordPress не се използва само за блогове, но може да се използва за изграждане на напълно разработени уебсайтове, които са отзивчиви & мобилни приятелски.
 • WordPress е ПОПУЛЯРЕН – Използва се от 28% от мрежата! И малкият, и големият бизнес го използват. Големи марки като BBC America, Bloomberg, Sony, Forbes, CNN и много други използват WordPress.
 • WordPress е ЛЕСЕН ЗА ИЗПОЛЗВАНЕ – Това може да е малко подвеждащо, но в сравнение с други CMS, WordPress е лесен за използване. Трябва обаче да запомните, че всички CMS могат да бъдат объркващи в началото за всеки начинаещ.
 • WordPress е ОТВОРЕН ИЗТОЧНИК – Това означава, че всеки може да прегледа кода, използван за създаване на WordPress и да докладва за грешки или проблеми със сигурността на своята общност с отворен код, в крайна сметка го прави по-безопасен и по-добър.
 • WordPress е лесен за получаване на ПОМОЩ & ПОДДЪРЖА – Тъй като има такава огромна общност, има много места, на които можете да отидете, за да намерите помощ. Много форуми и блогове непрекъснато публикуват съвети и трикове, за да ви помогнат по-добре да използвате WordPress. И разбира се, самият WordPress има a огромен ресурс да ти помогне.

КОЯТО РАБОТА СЕ СЪБИРА? Ако започнете да правите какви ли не изследвания за WordPress, скоро ще откриете, че има две версии на WordPress! Единият е WordPress.com, а другият е WordPress.org. Това са две много различни опции – и в това ръководство имаме предвид само последната опция (.org). Опцията .org е препоръчителният път. Можете да научите повече за WordPress.org срещу WordPress.com тук.

Сега, когато сте решили коя платформа да използвате за вашия блог, е време да преминете към следващата стъпка!

Как да си направим блог - стъпка втора

Стъпка 2: Вземете име на домейн & Уеб хостинг

Следващата стъпка е да получите име на домейн и уеб хостинг. Ще ви трябват тези, за да имате блог. Но какви точно са те?

Какво е име на домейн?

Вероятно вече знаете какво е име на домейн. Име на домейн е адресът на вашия уебсайт. Това е, което хората ще въвеждат в адресната лента на браузъра си, когато искат да отидат на вашия сайт. Например, нашето име на домейн е HowToGetOnline.com. Всеки уебсайт / блог се нуждае от име на домейн, за да можете лесно & удобно го посетете.

Какво е уеб хостинг?

Уеб хостингът е услуга, предлагана от компания, която ви предоставя онлайн пространство за съхранение на вашия блог, като по същество го прави достъпно в World Wide Web. Компанията е известна като уеб хост и те ще запазят вашия блог на уеб сървър, като онлайн хард диск. Без него хората в мрежата няма да могат да преглеждат блога ви.

БЪРЗ РЕКАП: Името на домейн и уеб хостингът са необходими за всеки уебсайт или блог.

Защо WordPress се нуждае от тези?

Версията на .org на WordPress (безплатната версия, която споменахме по-горе) изисква работа на уеб хостинг. Всъщност всеки съществуващ уебсайт прави и .com версията на WordPress. Версията .com просто предоставя собствен уеб хостинг, което е част от причината да не е безплатна. Не забравяйте, че WordPress по същество е софтуер и трябва да бъде инсталиран на уеб сървър, който може да го стартира правилно и да позволи на потребителите в мрежата да го виждат. За щастие, почти всички уеб хостове правят много лесно инсталирането на WordPress за няколко минути.

Къде получавате име на домейн & Уеб хостинг?

Сега, когато знаете защо имате нужда от име на домейн и уеб хостинг, където схващаш ли?

Къде да получите име на домейн и уеб хостинг

Обикновено ще получите име на домейн от компания, която предлага регистрация на име на домейн и уеб хостинг от компания, която предлага уеб хостинг услуги. За щастие днес повечето уеб хостинг компании предлагат и регистрация на имена на домейни, така че можете удобно да получите и двете от едно и също място. Имаме списък с най-добрите уеб хостинг компании за WordPress, които можете да използвате, но HostGator е един от най-препоръчителните уеб хостове за блогове и този, който ще използваме в това ръководство.

КОЛКО СТРУВА? Като общо правило можете да очаквате да плащате около $ 5 на месец за уеб хостинг плюс $ 15 на година за вашето име на домейн. Това е основната цена, за да имате свой собствен блог.

Записвам се

Закупуването на име на домейн и уеб хостинг е доста бързо и лесно и е задължително, ако искате да имате професионален блог. Нека да преминем през стъпките за регистрация много бързо.

Посетете HostGator.com и отидете на техния хостинг план за начално ниво, за да започнете. Работихме с HostGator, за да Ви осигурим специална отстъпка от 60%, ако следвате нашия линк!

Кликнете върху жълтия бутон за регистрация, за да продължите да плащате. Този план ще съдържа всичко, което вашият блог ще се нуждае от уеб хостинг през следващите няколко години.

HostGator за блогове

На страницата за плащане ще трябва да регистрирате ново име на домейн. Въведете името на домейна, което искате да регистрирате. Важно е да изберете добро име на домейн и ние имаме полезно ръководство за това, за да можете да прегледате първо. Излишно е да казвам, че доброто име на домейн е важно за вашия блог.

Изберете име на домейн

След това ще трябва да изберете уеб хостинг план (тип пакет). Дръжте го на Hatchling (който трябва да бъде избран по подразбиране), тъй като това е страхотен план за начално ниво. Също така препоръчваме 36 месеца за платежния цикъл, тъй като ще спестите най-много и все още можете да отмените по всяко време.

Изберете хостинг план

На следващо място, въведете данните си за плащане, което е почти направо напред. След това ще стигнете до секцията с допълнителни услуги. Премахнете отметката от всички тях, тъй като това са добавки, които вашият блог вероятно все още няма да има нужда. Винаги можете да ги добавите по-късно, ако го направите.

Блог на допълнителни услуги

След това потвърдете цялата си информация на страницата и кликнете върху жълтия бутон за поръчка. Вече имате уеб хостинг и име на домейн! Сега нека да подготвим вашия уеб хостинг акаунт и да го подготвим за WordPress!

Подготовка на вашия уеб хостинг акаунт за WordPress

Може да отнеме няколко минути на HostGator, за да настроите всичко за вас. Трябва да получите имейл за потвърждение на поръчката с подробности за това как да влезете в новия си акаунт за уеб хостинг с HostGator. След като влезете, вашето главно табло за управление (наричат ​​го Порталът на клиентите) трябва да изглежда така:

Портал за хостинг уеб хостинг хост

Кликнете върху бутона Packages от менюто (подчертано на екранната снимка по-горе) и след това влезте (трябва да има синя връзка с името на вашия уеб сървър отдясно на текста „Вход“), използвайки вашето потребителско име и парола, които бяха изпратени по имейл Вие. Вече трябва да сте в контролния панел на вашия уеб хостинг, който изглежда така:

Контролен панел за уеб хостинг на HostGator

ЗАБАВЕН ФАКТ: Вече сте влезли във вашия контролен панел, който по същество седи на действителния уеб сървър, който ви предоставя хостинг компания (в нашия случай HostGator). Ако погледнете URL адреса в адресната лента на браузъра, ще видите нещо като „gatorXXXX.hostgator.com“ някъде там. Това е името на уеб сървъра, което HostGator му дава. Вашият блог ще бъде инсталиран на този конкретен уеб сървър, но всичко, което трябва да направите, е да въведете името на домейна на вашия блог, за да получите достъп до него (след като бъде инсталиран блогът, до който ще стигнем след малко).

След като сте в контролния си панел, не се преуморявайте от броя на опциите, които имате. Контролните панели за уеб хостинг предлагат много функции и функционалност, тъй като те трябва да поддържат голямо разнообразие от функции на уебсайта. Просто потърсете WordPress – 1 Щракнете върху опцията за инсталиране (както е показано на екрана по-горе), за да започнете процеса на инсталиране на WordPress на вашия уеб сървър. Ще видите страницата за инсталиране на HostGator WordPress:

Съветник за инсталиране на WordPress - изберете домейн

Пренебрегнете професионалните опции, които струват пари и просто изберете името на домейна, което сте избрали при регистрация (вижте екрана по-горе). Оставете полето за директория празно и щракнете върху бутона Next.

Съветник за инсталиране на WordPress - инсталирайте настройки

След това ще трябва да попълните полетата, подчертани на екрана по-горе. В този момент не се притеснявайте да се съсредоточите върху заглавието на блога си. Винаги можете да промените това по-късно. В полето за потребител на администратор препоръчваме да използвате вашето име с всички по-ниски главни букви. Повечето хора използват „администратор“, но това ще улесни хакерите да се опитат да отгатнат вашия вход. Щракнете върху бутона Install, за да инсталирате WordPress на вашия уеб сървър.

WordPress инсталация завършена

Трябва да видите съобщение за пълно инсталиране (нещо подобно, както е показано по-горе). Честито! WordPress е инсталиран на вашия уеб сървър и официално имате първия си блог! Можете да потвърдите това, като отидете на името на вашия домейн и го прегледате. Трябва да изглежда нещо като:

WordPress блог свеж инсталирате

Това е много основен блог с основен дизайн, но WordPress е много адаптивен и това ни превежда към следващата стъпка – която включва последната стъпка, настройката му!

Как да си направим блог - стъпка трета

Стъпка 3: Настройка & Персонализирайте своя блог

Последната стъпка е да настроите и персонализирате вашия блог. За да направите това, ще трябва да влезете в администрацията на WordPress. Просто напишете “/ wp-admin” в края на URL адреса на вашия блог. Например:

www.myblog.com/wp-admin

Ако току-що сте завършили инсталацията на WordPress от стъпката по-горе, можете просто да щракнете върху оранжевия бутон за вход от екрана на инсталацията. HostGator ще ви изпрати и имейл инструкции как да влезете във вашия WordPress сайт / блог.

Използване на WordPress

Когато влезете в WordPress, първо ще видите страницата на таблото за управление. Всичко това е част от страничната или административна страна на WordPress. Подобно на контролния панел, тук можете да редактирате всички публикации и настройки на блога си. Страницата на таблото за управление трябва да изглежда приблизително така (обърнете внимание, че HostGator добавя собствен екран за съветник за въвеждане, който сме деактивирали и можете да го направите):

Снимка на таблото за управление на WordPress

Администрирането на WordPress в началото може да изглежда обезсърчително, но ще трябва да се запознаете с него и да научите как да го използвате. Това ще отнеме известно време. От лявата страна ще видите главното меню за навигация (показано вертикално по-горе), което ви предоставя всичко необходимо за настройка и персонализиране на вашия блог. Нека бързо да обсъдим това:

 • Табло – Това е целевата страница по подразбиране, на която сте заснети всеки път, когато влизате в WordPress.
 • Публикации – Това е мястото, където трябва да управлявате публикациите на блога си. Можете да добавяте, изтривате и редактирате всяка публикация, която вашият блог има от тук.
 • Медия – Това е мястото, където трябва да управлявате вашите изображения. Можете да качвате изображения и да управлявате съществуващи изображения, които са били качени преди това.
 • Страници – Това е мястото, където трябва да управлявате страниците на блога си. Подобно на публикациите, можете да добавяте, изтривате и редактирате всички свои страници от тук. За да научите разликата между WordPress страница спрямо публикация, която можете Прочети това.
 • Коментари – Тук ще управлявате коментарите на блога си. От тук можете да видите всеки коментар, добавен в блога ви, за да ги одобрите, редактирате или изтриете по същество.
 • Външен вид – Това е мястото, където трябва да управлявате външния вид на блога си. WordPress използва теми, които всъщност са като шаблони, които променят дизайна на вашия блог.
 • Приставки – Това е мястото, където трябва да управлявате вашите WordPress приставки. WordPress приставки добавете допълнителни функции и функционалност към вашия блог. Те са много мощни и полезни и могат значително да подобрят функционалността на вашия блог. Обърнете внимание, че ще намерите множество добавки, които вече са добавени при вашата инсталация на WordPress. HostGator, заедно с много други уеб хостове, избират и избират определени плъгини, които смятат, че ще са от полза за вашия сайт. Можете, разбира се, да деактивирате и изтриете тези приставки и да изберете свой собствен.
 • Потребители – Това е мястото, където трябва да управлявате потребителите на блога си. По подразбиране трябва да има само един потребител, себе си. А вашият потребителски акаунт трябва да има прилагани администраторски роли. Ако обаче искате други хора да пишат и публикуват в блога си, можете да създадете акаунт за тях от тук.
 • Инструменти – Тук ще намерите някои разширени функции, които най-вероятно няма да имате нужда още.
 • Настройки – И накрая, тук ще отидете да управлявате вашите настройки за WordPress. Има различни настройки, които можете да настроите от тук.

БЪРЗ СЪВЕТ: Разгледайте горните опции за администриране на WordPress и си поиграйте с него. Запознайте се с начина, по който ще управлявате целия си блог!

Направете своя блог по начина, по който го искате

Сега, когато сте запознати с администрацията на WordPress, е време да започнете да настройвате блога си по начина, по който искате! Въпреки че управлението и настройването на блога ви наистина е непрекъснат процес, ето няколко основни задачи, които първо трябва да се съсредоточите:

 • Основни настройки – Това е едно от първите неща, които ще искате да конфигурирате за вашия блог. В администрацията на WordPress прегледайте Настройки и коригирайте неща като заглавието на вашия блог, таглин, структура на постоянни връзки (препоръчително е името на публикацията), броя публикации, които да се показват на страница и т.н. Всички те са доста обясними и ще искате да прегледате тези настройки да отговарят на вашите нужди.
 • Външен вид – Друга задача, върху която трябва да се съсредоточите, е персонализирането на външния вид на вашия блог, който се контролира от тема на WordPress. Можете да поддържате съществуващата си тема на място (ако желаете) или да търсите онлайн други теми на WordPress. ThemeForest е чудесно място за намиране на премиум теми. В допълнение към темата ви, ще искате да работите върху брандирането – като качване на вашето лого, персонализирани заглавки на изображения и всякакви цветови схеми, които може да има вашият бизнес.
 • Функционалност – След това ще искате да добавите WordPress плъгини, за да подобрите функционалността на вашия блог. Можете да добавяте неща като социални бутони за споделяне, формуляри за регистрация по имейл, кеширане, оптимизация за търсачки и други полезни функции за вашия блог чрез тези приставки.

И накрая, време е всъщност да поставите писалка на хартия (или с пръсти към клавиатурата) и да започнете да блогирате!

Поздравления, имате блог!

Какво следва?

Съвети за успешно блогване

Блогът е дълга игра и ако искате да видите резултати, трябва да продължите. Огромен процент блогъри се отказват след няколко седмици или месеци, но е важно редовно да публикувате нови статии и да продължите блога. Уверете се, че вашият блог е актуален, както технически (вашите плъгини, тема и самата WordPress), така и съдържанието (всичките ви публикации в блога и информацията, които сте написали), така че винаги да е от значение.

Искате да научите повече за блоговете?

Следвайте ни в социалните медии и се запишете за нашия бюлетин (очаквайте скоро!), Където ще получите съвети и трикове за уебсайт / блог за създаване на успешен блог, който обичате.

Jeffrey Wilson Administrator
Sorry! The Author has not filled his profile.
follow me
  Like this post? Please share to your friends:
  Adblock
  detector
  map