Rishikimi Drupal

Drupal – Eshte nje CMS falas me burim të hapur, e cila sigurohet si bazë me veçori të përgjithshme dhe grupe tematike të nevojshme për të zgjidhur detyra të caktuara si krijimi i dyqaneve në internet, për shembull. Në përgjithësi, sistemi është një krijues i faqeve në internet i përpiluar me module që një webmaster organizon në konfigurimin e kërkuar.


Karakteristikat kryesore të Drupal përfshijnë fleksibilitet dhe mundësi për të zgjidhur të njëjtat detyra në mënyra të ndryshme. Kjo e bën sistemin të popullarizuar me projektuesit profesionistë të internetit, të cilët i japin përparësi lirisë së veprimeve mbi të gjitha. Në të njëjtën kohë, Drupal do të jetë një mjet i dobishëm për newbies. Thjesht duhet të kaloni pak kohë duke mësuar bazat e performancës së tij.

1. Lehtësia e përdorimit

Do të jetë më e vështirë për fillestarët të eksplorojnë të gjithë grupin tipar të Drupal në krahasim me WordPress ose joomla, për shembull. Sidoqoftë, ata nuk do të përballen me probleme serioze kur zotërojnë platformën. Shtë e mundur të shkoni pa aftësi programuese dhe të përdorni vetëm detyra të gatshme ose madje të shkarkoni paketën e instalimit të softuerëve të nevojshëm për të përfunduar një detyrë të veçantë si lançimi i një uebfaqeje eCommerce, për shembull.

Redaktor Drupal

Ju mund të përdorni Drupal si një bazë për organizimin e faqes së lajmeve, fillimi i një forumi dhe portal me përbërësin e zhvilluar social, duke bërë shitje në internet. Farëdo ideje që keni, do të gjeni një katalog që ofron një modul ose softuer falas me grupin e veçorive të gatshme të nevojshme për të përfunduar me sukses detyrën tuaj. Ndërgjegjësimi i aftësive të kërkuara përkatëse do t’i ndihmojë një përdoruesi të krijojë në mënyrë të pavarur module ose të modifikojë shtesat në dispozicion.

2. Set i Karakteristikave dhe fleksibiliteti

Drupal është më shumë si një kornizë e menaxhimit të përmbajtjes sesa një sistem. Në përgjithësi, kjo është baza që një përdorues në mënyrë të pavarur plotëson modulet dhe aplikacionet e nevojshme për performancën e duhur të faqes në internet.

Baza në vetvete siguron një sasi shumë të kufizuar të mjeteve të menaxhimit të përmbajtjes. Ky nuk është gabimi i zhvilluesve, por një zgjidhje e menduar mirë siç thekson fleksibilitetin e sistemit dhe orientimin e tij tek zhvilluesit me përvojë ose ata, të cilët janë të gatshëm të mësojnë, të lexojnë forume dhe të shikojnë manuale të videos.

Sidoqoftë, edhe një mjet i tillë minimalist vjen me elemente që kanë shumë rëndësi për një faqe interneti në të ardhmen. Këto janë, për shembull, mjete të para-instaluara për organizimin e llogarive personale të përdoruesve. Ato ndihmojnë në zhvillimin e portaleve në shkallë të gjerë me forume dhe mjete të tjera sociale të ndërveprimit të përdoruesve.

Drupal Krijo Post

Baza jep vetëm ato tipare, të cilat janë domosdoshmëri për të krijimin e një faqe interneti CMS nga e para. Formimi i mëtejshëm i funksionalitetit realizohet përmes integrimit të moduleve, të cilat janë përgjegjëse për shtimin e këtyre ose atyre veçorive. Sidoqoftë, lëshimi i një sistemi për projekte të ngjashme nga e para nuk është zgjidhja më e përshtatshme. Kjo është arsyeja pse, përdoruesit kanë zbatuar një mundësi për të formuar paketat e instalimit të softuerëve që funksionojnë shkëlqyeshëm për përfundimin efektiv të një detyre të caktuar.

Supozoni, ju keni një qëllim të krijoni një dyqan në internet me Drupal. Ka dy mënyra për ta bërë atë këtu, përkatësisht:

 1. Për të shkarkuar versionin bazë të sistemit, gjeni dhe shkarkoni modulet e e-commerce në tuaj dhe më pas rregulloje dhe vendos faqen e internetit në lidhje me nevojat tuaja.
 2. Për të shkarkuar paketën përkatëse të instalimit të softuerit dhe krijoni një faqe në internet me ndihmën e saj.

Mundësia e dytë është shumë më e thjeshtë, por vjen deri te zhvillimi i vetëm detyrave tipike. Nëse krijoni një faqe në internet me funksionalitet të pamjaftueshëm, atëherë mbetet vetëm një variant këtu – të shkarkoni bazën e kornizës së Drupal dhe të shtoni në mënyrë të pavarur module dhe aplikacione në të.

Për t’ju ndihmuar të kuptoni gamën e detyrave që mund të zgjidhni me opsionet e paketave të instalimit të softuerëve, hidhini një sy listës së shkurtër të koleksioneve tematike:

 • Atrium i Hapur – një zgjidhje biznesi me një blog, kalendar dhe listën e detyrave.
 • Drupal Commons 3.0 – një rrjet i korporatave me të drejtat e aksesit të përbashkët, profilet e përdoruesve dhe lajmet.
 • Driggs – një koleksion i nevojshëm për të krijuar faqet e internetit të lajmeve.
 • OpenStore – një paketë instalimi softuerësh me një mjet mjetesh të nevojshme për të organizuar shitjet në internet.

Zgjatshmëria e Drupal ka një veçanti të rëndësishme, e cila ndryshon platformën nga CMS të ngjashme. Ndërsa WordPress bën të mundur shtimin e një veçori të caktuar duke instaluar një shtojcë, atëherë modulet Drupal përdoren më së shumti në kombinime. Kjo është gjithashtu zgjidhja e qëllimshme e zhvilluesve të uebit pasi qasja e tillë lejon që modulet të kontribuojnë në grupet e veçorive të njëri-tjetrit pa asnjë dublikim.

Cilësimet e Drupalit

Për të instaluar një modul, fillimisht duhet të shkarkoni skedarin në kompjuterin tuaj dhe më pas ta shtoni atë në platformë përmes seksionit “Extensions” në pult. Drupal nuk ka një katalog të përshtatshëm të integruar si ai në WordPress. Ju nuk do të shkoni pa module këtu.

Për shembull, për të shtuar faqe dhe përmbajtje, sistemi përdor mjetin vizual CKEditor. Për të marrë mjete më të dobishme të nevojshme për bërjen e publikimeve, duhet të aktivizoni modulin IMCE. Moduli “Taksonomi” është përgjegjës për shfaqjen e botimeve në faqen e internetit. Kjo nuk është për të përmendur parametrat e SEO, të cilat mungojnë në grupin themelor fare.

SEO drupal

Drupal i përshtatet kërkesave të motorit të kërkimit si parazgjedhje, por për të përmirësuar pozicionet e faqes tuaj në rezultatet e motorit të kërkimit, do të duhet të përdorni module. Optimizimi teknik do të përfshijë disa faza:

 • Vendosja e Alias.
 • Integrimi i metadata dhe paraqitja e mikro.
 • Krijimi i sitit.

Përmbajtja paraqitet në sistem në modalitetin e nyjeve – këto janë elementet që vijnë me URL-të e tyre. Adresat e tyre janë të kuptueshme për makinat, ndërsa njerëzit mund ta kenë të vështirë të perceptojnë pasi ato ndryshojnë vetëm në numrat e disponueshëm në fund të lidhjes.

SEO drupal

Për të krijuar URL të kuptueshme për botimin ose faqen, është e rëndësishme të përdorni sinonime – këto janë të ashtuquajturat pseudonime. Ju mund ta bëni atë me dorë kur publikoni postimin ose bëni procesin e automatizuar duke përdorur kombinimin e moduleve Token, CTool dhe Pathauto.

Për ta bërë të gjithë sistemin të funksionojë në mënyrë korrekte, duhet të vendosni shabllonin, por kjo është shumë më e përshtatshme sesa t’i shtoni me emrin pseudonimet çdo herë.

Për t’i bërë të dhënat meta të shfaqura në redaktor, duhet të instaloni edhe module module. Një nga kombinimet më të njohura është Metatag dhe SEO në kohë reale për Drupal. Menjëherë pas shtimit dhe aktivizimit të tyre, seksioni me meta tags do të shfaqet në faqen e përmbajtjes që shton dhe redakton. Modulet gjithashtu kanë cilësime. Për shembull, mund të shtoni përshkrimet me dorë ose të përdorni fragmentin e tekstit të dhënë automatikisht.

Harta e sitit është e nevojshme për indeksimin e saktë të burimeve. Për ta krijuar atë, përdorni hartën XML. Në modalitetin automatik, vetëm faqja kryesore do të shtohet në hartë. Kjo është arsyeja pse, ju duhet të hapni cilësimet e modulit dhe të shtoni manualisht faqe të tjera në internet.

3. Modelimet

Numri i Temave:2000+
Temat Falas&# X2714; PO
Kostoja e Temave të Paguara:$ 23- $ 58
Dizajn të përgjegjshëm&# X2714; PO
Renditur sipas industrisë:&# X2714; PO
Redaktimi i kodit CSS:&# X2714; PO

Drupal ju lejon të vendosni jo vetëm hartimin e seksionit të përdoruesit, por edhe atë të panelit gjithashtu. Kjo është një nuancë tjetër, e cila tregon fleksibilitetin e sistemit. Kjo veçanërisht ka shumë rëndësi për projektuesit me përvojë të internetit, të cilët krijojnë sistemin për të përmbushur nevojat e tyre në të gjitha aspektet.

Menjëherë pas instalimit të Drupal, një përdorues ka qasje në disa modele standarde. Ju mund të zgjidhni një nga variantet në dispozicion dhe ta modifikoni ose drejtpërdrejt të vazhdoni në katalog në faqen zyrtare të internetit. Ajo ofron mbi 2000 shabllone – ka tema, të cilat madje nuk kanë një model të përgjegjshëm, por edhe ju hasni në variante bashkëkohore. Natyrisht, ka kuptim të zgjidhni modele të përgjegjshme për ta bërë faqen e internetit lehtësisht të arritshme nga pajisjet e tjera, përveç atyre desktop.

Disavantazhi kryesor është pamundësia për të instaluar temën që ju pëlqen menjëherë nga pulti, pasi kjo mund të bëhet në WordPress. Për të shtuar një model të ri në sistem, fillimisht duhet ta shkarkoni në kompjuterin tuaj si skedar arkivi dhe më pas ta ngarkoni në serverin e internetit përmes seksionit Paraqitja.

Modeli i ngarkuar do të bëhet i arritshëm në listën e përgjithshme të modeleve të instaluar – do të duhet të zgjidhni dhe aktivizoni atë.

Cilësimet e Temës Drupal

Pavarësisht se sa tërheqës është modeli i zgjedhur, ai duhet të përshtatet në avantazh duke shtuar / fshirë widget, vendosjen e menutë, zgjedhjen e skemave me ngjyra, krijimin e logove etj. Për të përfunduar këto detyra, Drupal ofron dy mjete kryesore:

 • Skema e bllokimit – redaktori vizual, në të cilin përcaktohet dizajni i përgjithshëm i faqes në internet ashtu si në ndërtuesit më të njohur të faqeve të internetit – domethënë duke zvarritur elementët e gatshëm.
 • Cilësimet e temës – parametrat e shabllonit, duke përdorur të cilat mund të ndryshoni plotësisht skemën e ngjyrave, të specifikoni parametrat e ekranit të figurës, të vendosni logon dhe favicon.

Nëse nuk mund të gjeni një temë të përshtatshme në koleksionin e shablloneve falas ose nuk mund të vendosni shabllonin ashtu siç ju nevojitet, mund të porosisni zhvillimin e dizajnit nga projektuesit profesionistë të internetit. Për fat të mirë, Drupal është një sistem mjaft i përhapur dhe popullor për t’ju lejuar të gjeni një specialist në këtë sferë pa probleme fare.

4. Ndihma për klientët

Shtë e vështirë të quash mbështetje të klientit Drupal tepër të gjerë, por opsionet që ai ofron mbulojnë shumën mbizotëruese të nevojave të përdoruesit. Kjo veçanërisht ka të bëjë me përdoruesit e herës së parë, të cilët përpiqen të bëjnë më të mirën e tyre për të eksploruar dhe zotëruar të gjitha nuancat e platformës para se të nisë faqet e internetit me të.

Drupal krenohet gjerësisht mbështetje të komunitetit dhe bollëkun e materialeve edukative që ofrojnë të gjitha informacionet e kërkuara në lidhje me përdorimin e sistemit, specifikimet e tij, veçoritë kryesore dhe detajet e aplikacioneve.

Këtu ekziston një forum i fuqishëm i komunitetit, i cili përmban tema të shumta të lidhura me Drupalin dhe azhurnohet nga përdoruesit e sistemit dhe ekspertët e bazës së rregullt. Për të kontaktuar me ekipin mbështetës, është e mundur të përdorni opsionin e postës elektronike, komunikimin telefonik dhe madje edhe mbështetjen e drejtpërdrejtë.

5. Politika e çmimeve

Drupal është në dispozicion për shkarkim ose instalim falas nga pulti i gjetur në host. Paketat e sistemit mund të gjenden brenda koleksioneve ose planeve të veçanta të Linux, por ato kryesisht nuk përputhen me versionin e kërkuar. Kështu që, aplikimi i tyre mund të mos jetë mjaft i sigurt.

Përveç bazës së sistemit, ekzistojnë koleksione të ndryshme – për shembull, versioni i lehtë i Drupal ose zgjidhja e gatshme për një dyqan në internet. Ato janë gjithashtu në dispozicion për Shkarko falas, por disa pako të instalimit të softuerëve nuk janë azhurnuar për një periudhë mjaft të gjatë kohore. Kjo është arsyeja pse, shkarkimi i bazës dhe shtimi i moduleve të pamjaftueshme në të ose instalimi i sistemit përmes pultit të disponueshëm në host janë zgjidhjet më të sigurta.

Sidoqoftë, ju ende duhet të planifikoni një buxhet të caktuar para se të krijoni një faqe në internet në Drupal. Paratë do të shpenzohen për pritjen (ne ju rekomandojmë Bluehost) dhe emri i domain. Kjo e fundit blihet për një vit me mundësi zgjatjeje ose mund të jetë merrni falas. Kostoja e domenit në përgjithësi varet nga zona që i përket, por në përgjithësi duhet të llogaritni 15 – 30 $ në vit. Pritja e përbashkët do të kushtojë gati $ 3 – 5 $, llogaritur për një muaj.

6. Pro dhe kundër

Përparësia kryesore e Drupal-it u përmend disa herë tashmë. Kjo është fleksibiliteti i sistemit që bën të mundur vendosjen e tij në lidhje me nevojat tuaja. Në paketën themelore, platforma ofron vetëm paketën minimale të veçorive, por përdorimi i zgjuar i shtesave dhe aftësive e shndërrojnë atë në një sistem universal të zhvillimit të projektit të aftë për të zgjidhur detyra të nivelit të kompleksitetit të larmishëm. Përfitimet e tjera janë si më poshtë:

 • Performanca e qëndrueshme e bazës së sistemit.
 • Kod i hapur, i cili ka grumbulluar komunitetin e përparuar të përdoruesve rreth sistemit.
 • Niveli i lartë i sigurisë.
 • Performanca më e shpejtë për shkak të arkëtimit të sistemit individual.
 • Baza e pasur e dokumenteve shtesë shtesë, përfshirë temat dhe shtesat.

Do përdorues mund të krijojë module me Drupal, por ato do të shtohen në katalog vetëm pas një moderimi të rëndë. Kjo është arsyeja pse, nëse përdorni burime të besueshme, atëherë nuk do të përballeni me probleme malware ose me ato që lidhen me module të mbrojtura dobët.

Një avantazh tjetër që duhet të merret parasysh këtu është sistemi mbështetës i organizuar nga përdoruesit e Drupal. Platforma është mjaft e vështirë për t’u zotëruar nga newbies. Kjo është arsyeja pse, shumica e përdoruesve shpesh përballen me nevojën për të kërkuar përgjigjet e pyetjeve të tyre diku tjetër. Shumica e problemeve standarde janë diskutuar në forumet e përdoruesve të Drupal, por nëse keni hasur në një gabim askush të hasur më parë, atëherë komuniteti mund t’ju ndihmojë të zgjidhni kolektivisht pa asnjë përpjekje fare.

Sistemi gjithashtu ka uljet e tij, të cilat janë mjaft të dukshme, me të vërtetë. Përdoruesit për herë të parë do ta kenë të vështirë të zhyten në procesin e zhvillimit të internetit që nga fillimi. Fillimisht do të duhet të shpenzoni kohë për të eksploruar motorin dhe për të lexuar forume. Procesi mund të duket i ndërlikuar në krahasim me WordPress, për shembull, por nuk është ashtu – ju duhet vetëm më shumë kohë për të kuptuar se si gjithçka është e organizuar këtu.

Nëse vazhdojmë ta krahasojmë Drupal me WordPress, atëherë Drupal ka më pak shabllone dhe module, gjë që është mjaft e qartë. Të gjithë elementët dhe veçoritë më të mira janë dhënë për përdoruesit e licencës së paguar. Situata është e ngjashme me CMS të tjera falas, por sasia e ofertave falas ju lejon të anashkaloni me sukses këtë pengesë.

Një demerit tjetër është teknik dhe ndikon në koston e faqes në internet. Drupal shpesh adreson bazën e të dhënave. Kjo është arsyeja pse, është e domosdoshme të blini një pritje më të shtrenjtë për të mbështetur performancën e mirë të projektit tuaj në krahasim me CMS të tjera falas.

Vija e poshtme

Audienca e synuar Drupal ka përfshirë gjithmonë stilistë më me përvojë të internetit, të cilët vlerësojnë shkallëzueshmërinë dhe fuqinë e sistemit mbi të gjitha. Sidoqoftë, komuniteti profesional i përdoruesve ka bërë shumë për ta bërë platformën e vlerësuar nga newbies. Baza e të dhënave të njohurive dhe koleksionet e gatshme kanë ulur kurbën fillestare të të mësuarit, por Drupal mbetet akoma një sistem mjaft i komplikuar dhe i vështirë për tu zotëruar në krahasim me WordPress ose krijuesit e faqeve të internetit..

Para se të jepni përparësi për këtë CMS, ju duhet të vlerësoni kompleksitetin e projektit. Rekomandohet të përdorni Drupal për projekte në shkallë të gjerë, të cilat vendosin fleksibilitet, qëndrueshmëri dhe siguri si përparësitë kryesore në krahasim me lehtësinë e përdorimit..

Nëse keni një qëllim të krijoni një blog ose një dyqan në internet me një asortiment të kufizuar produktesh, atëherë do të jetë shumë më e thjeshtë të hulumtoni dhe zotëroni WordPress ose Joomla, nëse nuk jepni përparësi ndërtuesit e faqeve bashkëkohore. Këto janë shërbime bashkëkohore, të cilat ofrojnë funksionalitet të nevojshëm për të zgjidhur një larmi të mahnitshme të ideve pa vendosur kërkesa të larta në aftësitë teknike të përdoruesit.

Provoni Drupal falas

Jeffrey Wilson Administrator
Sorry! The Author has not filled his profile.
follow me
  Like this post? Please share to your friends:
  Adblock
  detector
  map