Aplicació del principi de Pareto en comerç electrònic

Com podeu utilitzar el Principi Pareto a eCommerce per deduir probabilitats estadístiques i augmentar-ne l’eficiència & qualitat de les vostres vendes en línia.


El Principi Pareto en comerç electrònic

El Principi Pareto (també conegut com a Llei de la Vital Pocs) és una teoria que suggereix que per a la majoria dels esdeveniments, aproximadament el 80% dels efectes provenen del 20% de les causes. Això també ha fet que es conegui com a regla del 80/20, tot i que en molts casos es pot generalitzar la regla, de manera que el 90/10 també és possible.

Orígens i evidències

La primera persona que va notar aquest efecte va ser Vilfredo Pareto, que va assenyalar que el 80% de la terra a Itàlia era propietat del 20% de la gent, i que el 20% de les beines de pèsol del seu jardí produïen el 80% dels pèsols. Aquesta mateixa proporció o llei sembla aparèixer en molts llocs. Per exemple, l’economista Edward N Wolff, de la Universitat de Nova York, va calcular que el 20% més important de les llars nord-americanes posseïen el 85% de la riquesa. Un estudi de Tan i Sessie el 2009 va utilitzar les valoracions de Netflix com a mètode aproximat per definir pel·lícules vistes (amb una mida de mostra de més de 100 milions de títols de pel·lícules) i va trobar que el 20% més gran de les pel·lícules representava el 90% del percentatge de visites. S’han trobat evidències a aquest efecte en una àmplia gamma de fenòmens, inclosa la freqüència de paraules en els llibres i el trànsit a llocs d’Internet.

El Principi Pareto en comerç electrònic

Si el Principi Pareto es troba en tants llocs, lògicament es desprèn que hi ha d’haver implicacions per a empreses i comerç electrònic. Un estudi de Yahoo Auctions va demostrar que el 20% dels venedors van atraure més atenció i vendes i van constituir el 80% del mercat de subhastes. Un altre estudi es va realitzar mitjançant les dades del grup GfK sobre vendes de llibres a França, on es fa un seguiment de les vendes de llibres a gairebé tots els punts de venda (inclosos 3.500 punts de venda). Van comprovar que el 20% més venut dels venedors va ascendir al 87% de les vendes en línia i gairebé el 93% de les vendes fora de línia. Parant atenció al vostre propi negoci, podeu identificar patrons similars i utilitzar aquestes dades per millorar el vostre servei. Hi ha un ampli ventall de reclamacions per a les implicacions de comerç electrònic del principi Pareto, però seria una mala idea aplicar-les en tots els aspectes. No totes les idees s’han validat (ni invalidat), però s’ha de prestar atenció per veure si el patró coincideix en el cas concret de la vostra botiga.

A continuació es mostren algunes aplicacions del principi Pareto a eCommerce:

 • El 80% de les vostres vendes provenen del 20% dels vostres productes
 • El 20% dels vostres clients ocuparan el 80% del temps d’atenció al client
 • El 20% dels vostres esforços aconseguiran el 80% dels vostres resultats
 • El 80% dels beneficis d’una empresa prové del 20% del temps que dedica la seva plantilla
 • El 80% de les vendes d’una empresa el fan el 20% del personal de vendes

Aplicació del principi

Es tracta de mètriques de comerç electrònic fàcils de mesurar i, si es demostren certes en el vostre cas particular, es poden utilitzar per augmentar l’eficiència i la qualitat de les vostres vendes. Per exemple, les evidències suggereixen que el 20% de productes més populars constituirà el 80% de les vendes. Si la vostra botiga també coincideix amb aquest patró, té sentit assegurar-se que aquests productes sempre estan en estoc.

Quan es tracta d’atenció al client, si resulta que un 20% o menys dels vostres clients ocupen el 80% del temps d’atenció al client, convé valorar si els clients en qüestió tenen un valor elevat. Si és així, es pot justificar el temps dedicat. Tanmateix, si dediqueu el 80% del temps d’assistència al client donant suport a un subconjunt de clients que no constitueixen una gran quantitat de vendes, potser val la pena plantejar-se la reestructuració de com gestiona el servei d’atenció al client..

Com utilitzar el principi de manera eficaç

El Principi Pareto apareix en nombrosos aspectes de comerç electrònic, però no s’ha de tractar com a dogmàtica o “regla dura”. Un enfocament encertat seria configurar les mètriques per fer el seguiment de dades que puguin captar aquestes relacions i determinar on es pot millorar l’eficiència i la productivitat. Per exemple, fer un seguiment del temps que dediqueu al vostre negoci i examinar els efectes del treball us donarà una millor idea de on heu de centrar els vostres esforços. Identificar clients que tinguin en compte la majoria de les vostres vendes pot suposar dedicar-li més temps i prestar més atenció als seus hàbits, comportaments i necessitats. En lloc d’aplicar cegament les regles, l’enfocament que es proposa aquí és recopilar més dades sobre el vostre negoci i identificar on s’aplica el Principi Pareto amb cert grau, hi trobareu molts dels patrons esmentats, però ser segurs abans de fer canvis seria prudent..

Jeffrey Wilson Administrator
Sorry! The Author has not filled his profile.
follow me
  Like this post? Please share to your friends:
  Adblock
  detector
  map