Zašto psihologija boja treba utjecati na vaš web dizajn

Saznajte o znanosti o boji u web dizajnu & kako boje odabrane za vaše web mjesto / marku mogu psihološki utjecati na misli i postupke vaših korisnika.

Korištenje znanosti o bojama u web dizajnu

Negdje u širokom krajoliku psihologije ponašanja postoji složena i naizgled proizvoljna znanost o psihologija boja. Iako se istraživanja na ovom polju ne mogu označiti kao “točna znanost” zbog subjektivnog i osobnog utjecaja pojedinca, boja bez sumnje igra duboku ulogu u našem ponašanju, shvaćanjima i navikama kada je povezana sa zaštitnim znakom tvrtke..

DALI SI ZNAO? potrošači treba manje od 90 sekundi donijeti odluku o proizvodu i 62 do 90% odluka se temelji samo na boji!

Sada bi trebalo biti jasno da vašu marku nemilosrdno ocjenjujete doslovno, uglavnom zbog boja za koje odaberete da predstavljaju vašu tvrtku. Vaša web stranica tada mora prikazati paletu boja koja pažljivo razmatra kako će korisnici shvatiti vašu marku. Psihologija boja može biti moćan alat u načinu na koji mijenjate tu percepciju i motivirate za djelovanje. Na primjer, pametno korištenje boje može utjecati na odluke pregledavanja vaših korisnika na temelju stope pretvorbe i njihove jednostavne navigacije po vašoj web lokaciji..

Opći utjecaj boje na našu percepciju

Pogledajmo sada svjetlosni spektar i vidimo kako prepoznatljive karakteristike svake boje mogu drugačije utjecati na psihologiju korisnika.

Crvena

Psihologija boje crvene boje u web dizajnu

Crvena je boja koja nadahnjuje hitnost, opreznost, strast, i opstanak. Osobito u zapadnoj kulturi, crvena boja upozorava ljude na vitalna upozorenja; odašilje zvona alarma; to zapovijeda pažnjom. Stoga ne čudi da je crvena jedna od najefikasnijih boja za stimulativno djelovanje – sada! Osim ako je cijela web lokacija već crvena (općenito se ne preporučuje), stavljanje elementa upečatljivog crvenog tona bilo gdje na vašoj stranici zasigurno će prvo privući pažnju korisnika na nju..

Korisni savjeti

 • Poznato je da povećava otkucaje srca. Koristite odgovorno.
 • Koristi se za uvjeravanje impulzivnih kupaca. Prodajna dozvola za crvenu oznaku stvaraju osjećaj hitnosti.
 • Povećava apetit. Koristi se u restoranima i na web stranicama u prehrambenoj industriji.
 • Boja Netflix i YouTube— Vjerojatno zato što potiče korisnika na proaktivno gledanje više sadržaja, dok bi prigušena boja imala suprotan učinak.
 • Nije dobar izbor za zrakoplovne kompanije, financije ili druge tvrtke u koje su važno povjerenje i mir.

naranča

Psihologija boje naranče u web dizajnu

Narančasta kombinira hitnost crvene s veseljem žutom, što rezultira bojom koja je oduševljen, zabava, utješno, i uvjeren. Korištenje narančaste boje je dobar izbor za gumbe za pozivanje na radnju ili bilo koji element koji zahtjeva pažnju – možda na bolji način od crvenog jer je prijateljskiji i poziva.

Korisni savjeti

 • Stvara osjećaj zabave, uzbuđenja i čuvanja djece. Često se koristi u području sporta i igara. Također, pogledajte Nickelodeon!
 • Inspirira povjerenje u gumbe za poziv na radnju.
 • Predlaže pristupačnost i uštedu. Koriste ih tvrtke poput Plati manje, Amazon, Kućno skladište, i Namecheap.

Žuta boja

Psihologija boje žute boje u web dizajnu

Žuta se često naziva najsretniji boja. To evocira uzbuđenje, prijateljstvo, i optimizam. Žuto podiže raspoloženje i pruža inspiraciju. Psiholozi kažu da ljudi često povezuju sretna sjećanja s žutom bojom, pa neke tvrtke koriste ovu boju da bi iskoristile vesele osjećaje.

Korisni savjeti

 • Koristi se u mnogim proizvodima za bebe, a kako istraživanje pokazuje da je novorođenčad prva boja na koju reagira.
 • Boja sunca. Povezana s mnogim robnim markama na otvorenom i energičnom mjestu.
 • Koristite štedljivo: poznato je previše žutog za stvaranje tjeskobe.
 • Određene nijanse žute mogu nenamjerno dovesti do osjećaja mučnine …

zelena

Psihologija boje zelene boje u web dizajnu

Zelena je boja koja nadahnjuje spokoj, ravnoteža, bogatstvo, i vezu s priroda. Ako se vaša marka nalazi u ekološkom, ekološkom ili organskom polju, onda je zelena boja očigledan izbor za vas. Zanimljivo je da se zelena boja također koristi pretežno u svijetu tehnologija. Tamnije nijanse povezane su s novcem i financijama. U točnoj sredini duge, zelena je sklad i logičkog i emocionalnog; stoga je izuzetno svestrana boja.

Korisni savjeti

 • Koristi se u trgovinama za opuštanje i smirenje kupaca.
 • Inspirira kreativnost.
 • Ima vrlo malo negativnih konotacija u usporedbi s drugim bojama.
 • Predstavlja rast i prosperitet, što ga čini očitim izborom za sektor financija.

plava

Psihologija boje plave boje u web dizajnu

Možda najpopularnija boja u našem društvu, plava umetanje produktivnost, povjerenje, i smirenost. Dok crvena pojačava osjetila osjećajem tjelesne nužde, plava više utječe na mentalno stanje s osjećajem mira i spokojstva. To je neinvazivna boja, tako da ne riskira da bude preteran ili neugodan kao što mogu biti neke svjetlije boje. Plava boja stvara osjećaj povjerenja i koristi se pretežno u financijskim institucijama, korporacijama ili područjima gdje je transparentnost važna.

Korisni savjeti

 • Boja je univerzalno najdraža – čak i oni koji su u boji!
 • Koristi se na radnom mjestu radi povećanja produktivnosti.
 • Ne preporučuje se za hranu jer smanjuje apetit.
 • Upotrijebite ga da kažete: “Usporite. Opustiti. Sve je u redu. “

purpurna boja

Psihologija boje ljubičaste boje u web dizajnu

Ljubičasta boja evocira misterija, mašta, profinjenost, i uspjeh. U mnogim kulturama često je povezan s duhovnošću i magijom, kao i kraljevstvom i luksuzom. Mnogi vrhunski predmeti poput nakita i kozmetičkih proizvoda koriste ljubičastu boju za svoju eleganciju i eleganciju – a također i za prilagođavanje ženskoj publici. Ljubičasta nadahnjuje novu misao i kreativnost; vidjet ćete da ga koriste kompanije koje cijene mudrost, maštu i introspekciju.

Korisni savjeti

 • Jedna od najomiljenijih boja žena; jedna od najmanje voljenih boja muškaraca.
 • Inspirira bogatstvo, što ga čini još jednom preferiranom bojom za financijsku industriju.
 • Nije sjajan motivator za elemente poziva na radnju – korisnici će vjerojatno razmišljati o svemiru umjesto da kliknu na gumb.

Ružičasta

Psihologija boje ružičaste boje u web dizajnu

Ružičasta je rijetko korištena boja koja stvara samilost, romantizam, i mladost. Barem u zapadnjačkoj kulturi, ružičasto je gotovo u potpunosti sušilo muškarce; iz tog razloga se koristi isključivo u više ženstvenih marki. Ružičasta je emocionalna boja, često se koristi za poticanje romantike i razigranosti. Njegova hranjiva kvaliteta čini ga dobrim izborom za terapeute, dobrotvorne organizacije ili proizvode usmjerene na djecu.

Korisni savjeti

 • Izvrstan izbor za dekadentnu hranu poput slatkiša, cupcakesa, sladoleda ili čokolade.
 • Cilja specifično žensku publiku.
 • Stvara umirujuću i brižnu atmosferu.
 • Koristite štedljivo: previše ružičaste boje može biti isušeno i stvoriti osjećaj nezrelosti.

Crno

Psihologija boje crne boje u web dizajnu

Potpuna odsutnost boje, crni uvuče vlast, vlast, elegancija, i ozbiljnost. Crno daje odvažnu izjavu i zato ga treba koristiti s oprezom. Previše toga može biti nadjačano ili dati negativnu konotaciju. Njegov visoki kontrast s drugim bojama, posebno bijelom, čini ga svestranim kao pozadina za privlačenje pozornosti na druge elemente. Crno dodaje osjećaj luksuza i sofisticiranosti, pa ga koriste brendovi koji kroje samo najbogatije klijentele.

Korisni savjeti

 • Koristi ih brendovi koji se luksuzom ponose ekskluzivnošću. Vidjeti Gucci, Chanel, Lamborghini, i Jaguar.
 • Dobar izbor za vrhunsku odjeću i elegantne proizvode.
 • Nije dobar izbor za hranu, financije ili zdravstvo.

bijela

Psihologija boje u bijelom u web dizajnu

Bijela je kombinacija svih boja u punom intenzitetu, stvarajući vizualni osjećaj savršenstvo, čistoća, jednostavnost, i kreativnost. Iskreno, možeš li stvarno pogriješiti s bijelom? Mnoge web stranice obilno koriste bijelu boju, jer je dobro dizajnirati područja ispuniti praznim prostorom kako bi se izgledu omogućio prozračnost. Bijela može evocirati klasnost i eleganciju, koja se koristi u trgovinama i trgovinama e-trgovine kako bi se stvorila trendi i sofisticirana atmosfera (pomislite na Jabuka).

Korisni savjeti

 • Bijela je prazna ploča; nadahnjuje svježe ideje i nove početke.
 • Upotrijebite bijelu boju da biste se odrekli dizajna i skrenuli pažnju samo na svoj proizvod ili sadržaj.
 • Koristite ga za otvaranje prenapučenih područja na vašoj web lokaciji.
 • Previše bijelog može stvoriti osjećaj izoliranosti ili dosade.

Upotreba boje za pretvorbe

Naravno, sigurno mora postojati razlog za svu tu pažnju posvećenu odabiru pravih boja za vaše web mjesto. Iako estetska privlačnost ukusne palete boja ima svoje mjesto u cjelokupnom korisničkom iskustvu, istinski cilj psihologije boja je motivirati za djelovanje i povećati pretvorbu.

Shvaćajući zašto određene boje nadahnjuju veće rezultate od drugih, možete upotrebljavati te informacije za planiranje dizajna i vizualne hijerarhije vaše web stranice kako bi se maksimizirala interakcija s korisnicima. Ooružavanje ovim znanjem često zahtijeva eksperimentiranje s različitim bojama i testiranje da biste vidjeli koje od njih imaju bolju izvedbu, ali na kraju ćete to morati znajte svoju publiku kako bismo postigli najbolje rezultate.

Razmislite o tome koju uslugu nudi vaš brand i kojoj vrsti potrošača prilagođavate. Da li vaša marka cilja impulzivne kupce ili se prilagođava pažljivim, štedljivim kupcima? Jeste li pouzdanje i povjerenje važni kamen temeljaci vaše robne marke ili se vaša klijentela više brine za zabavu i uzbuđenje? Svaki od ovih čimbenika može se povezati s njegovom vlastitom bojom, tako da se shema boja vašeg branda učinkovito može odrediti vlastitim vrijednostima i korisničkom bazom.

Spolna sklonost

Očigledan pokazatelj vaše publike ima veze s njegovim spolom, i ne čudi da se muškarci i žene razlikuju u svojim preferencijama boja. Općenito, žene imaju tendenciju da preferiraju mekše boje i nijanse, koje gravitiraju plava, purpurna boja, i zelena. Muškarci općenito vole podebljanije boje i nijanse, više vole plava, zelena, i crno.

istraživački projekt koje je proveo Joe Hallock pokazuje zanimljiva otkrića vezana za preferiranje boja prema spolu:

Muške i ženske omiljene bojeMuške i ženske omiljene boje. Izvor slike.
Muški i ženski najmanje omiljene bojeNajmanje omiljene boje za muškarce i žene. Izvor slike.

Nemam pojma zašto svijet toliko voli plavu boju, ali čini se da je prilično sigurna oklada da ćete usrećiti puno ljudi ako je uključite negdje na svoju web stranicu. Također, loša naranča…

Da li su određene boje doista učinkovitije od ostalih?

Marketinške agencije imaju tendenciju da se izgube u detaljima s A / B testiranjem. Kroz studije slučaja eksperimentiranja s promjenama boje na web stranicama i mjerenja razlika u stopama konverzije, mnogi trgovci užurbano tvrde da su određene boje jednostavno učinkovitije od drugih pri povećanju djelovanja korisnika. Ovo vodi do podebljane deklaracije poput „Velikog narančastog gumba“ budućnost je tipki za pozivanje na akciju – kao da je bilo koja druga boja i zauvijek će biti inferiorna svemoćnom BOB-u.

Bezbroj poslova propada ekstatični rezultati od promjene boja do povećanja broja konverzija. Tako često čujemo zapanjujuće tvrdnje poput „prodaja je porasla za 175% prelaskom sa zelenog gumba na žuto!“ Pa ipak, je li samo puki preokret u boji odgovoran za ogromne uspjehe – ili postoje drugi psihološki čimbenici?

Primjer pretvorbe psihologije u bojiIzvorni zeleni CTA gumb na VegasSlotsOnline.com zamijenjen je žutom bojom, za što su tvrdili da je povećao konverziju za 175%.

Gledajući gornji primjer, čini se da je malo kratkovidno uskočiti i isprobati čudesne moći žute boje svim tvrtkama posvuda. Bilo bi pogrešno pretpostaviti da ovaj jednostavan pomak u boji može pružiti univerzalne rezultate na web stranicama širom Interneta i dalje korištenjem zelenih gumba. Iako određena boja koju odaberete stalno ima svoju važnost, važno je primijetiti i kontekst u kojem se ove boje koriste.

Kontrast čini razliku

Kontrast može utjecati na percepciju korisnika jednako koliko i ton boje. Ponovno pogledajte gornji primjer i pokušajte zaključiti zašto bi žuti gumb motivirao veće radnje korisnika u odnosu na zeleni. Na temelju zelene pozadine natpisa – a možda i na ostatku paleta boja web mjesta – zeleni CTA gumb gubi se jednoliko. Čini se da je riječ o samo dodatnoj kopiji, ne nudi ništa što privlači pažnju što zapovijeda: “Hej! Klikni me! ” Zlatno-žuta nijansa je savršen izbor u ovom kontekstu: on se dobro spaja sa zelenom pozadinom i, što je najvažnije, hvata korisnikov pogled i mami ih da pokažu pokazivač preko njega.

Kad smo neko vrijeme apsorbirani u istoj boji, naše oči prirodno traže suprotan boja kao vizualni prijelom. To komplementarne boje ističu se jedni od drugih s najvećim kontrastom, pa su najefikasniji za elemente web stranice poput tipki CTA pored glavnog teksta. Stoga je pametno uzeti u obzir kontrast vaše sheme boja vlastite web lokacije – umjesto da slijepo slijedite vodstvo druge marke s njihovim zadivljujućim rezultatima promjene boje..

BRZI SAVJET: Naše oči prvo prelaze na najsvjetliju boju. Plava, zelena i cijan boja imaju tendenciju povlačenja ako se postave uz toplije boje poput žute, narančaste ili crvene. Koristite diskreciju kada želite da određena boja usmjeri pažnju korisnika.

Zaključak

Boje vaše web stranice govore puno o vrijednostima i klijentima vašeg branda. Odaberite ispravne i uživat ćete u poboljšanim konverzijama i interaktivnosti korisnika. Birajte krive, međutim, možete izolirati svoju publiku ili ih ostaviti zbunjenim i neaktivnim. Odlučiti se za svoju shemu boja je više nego samo odabrati boje koje “izgledaju lijepo”. Iza svake boje stoje duboka psihološka i podsvjesna značenja – i na neki način mogu utjecati na vašu publiku čak i u većoj mjeri od kvalitete vašeg proizvoda ili usluge.

Ako je sadržaj kralj, boja je zasigurno kraljica.

Jeffrey Wilson Administrator
Sorry! The Author has not filled his profile.
follow me