Zašto koristiti mrežu za dostavu sadržaja (CDN)?

Vodič za mreže za dostavu sadržaja (CDN-ovi) – Što su, kako rade i zašto se vašoj web stranici treba brzo učitati & efikasno.

Vodič za mreže isporuke sadržaja

Zamislite surfanje Internetom … gdje je svaka web stranica učitana odmah, preglednik gledatelja je to zatražio, bez ijednog milisekunde čekanja. Iako to još nije moguće, pojavljuju se tehnologije koje nam pomažu da se približimo nekoliko koraka. mreža za dostavu sadržaja, ili CDN ukratko, jedan je od tih koraka ka ostvarenju ovog cilja. U ovom ću članku objasniti što je CDN, kako se CDN model uspoređuje s tradicionalnim modelom web hostinga, razgovarati o prednostima i nedostacima upotrebe CDN-a za svoju web stranicu, a na kraju, pokazati vam kako započeti svoju web stranicu s CDN-om.

CDN je sustav web poslužitelja geografski raspoređenih po svijetu koji se koriste za učinkovitije posluživanje sadržaja vaše web lokacije krajnjim korisnicima.

Kliknite za Tweet

Kako djeluje CDN?

CDN može potencijalno značajno smanjiti vrijeme učitavanja vaše web stranice. U osnovi, to je sustav web poslužitelja geografski raspoređenih po svijetu koji se koriste za učinkovitije posluživanje sadržaja vaše web lokacije krajnjim korisnicima. Kad korisnik učita sadržaj vaše web stranice, sadržaj će poslužiti najefikasniji poslužitelj (tj. Poslužitelj najbliži korisniku). To pomaže značajno poboljšati vremena učitavanja sadržaja vaše web lokacije. Izvlačeći CDN (najpopularnija vrsta CDN-a) pročitaće vaše datoteke s njihovog izvornog mjesta za pohranu s trenutnim pružateljem web hostinga i zatim ih automatski cache na poslužiteljima širom svijeta (vidi dolje) kako bi se učitala vaša web stranica brže.

Osnovni dijagram kako CDN radi.

Tradicionalni web hosting bez CDN-a

S tradicionalnim modelom web hostinga sve se datoteke vašeg web mjesta (HTML, CSS, slike itd.) Nalaze na jednom mjestu u svijetu – u osnovi gdje god se nalazi podatkovni centar vašeg davatelja web hostinga. Kad krajnji korisnici pristupe vašoj web lokaciji, sadržaj web lokacije uvijek se preuzima s ove jedne lokacije. Ključna točka koja ovdje treba napomenuti jest da ovaj model poslužuje sve vaše datoteke s jednog mjesta na svijetu. Zbog toga postoji nekoliko negativnih implikacija:

Brzina se smanjuje na daljinu

Recimo da se podatkovni centar vašeg davatelja web hostinga nalazi u Teksasu. Svaki put kada korisnik želi učitati vaše web mjesto, zahtjev će biti poslan teksaškom centru podataka. Brzina prijenosa obično se smanjuje dalje što se korisnik geografski nalazi s vašeg poslužitelja, jer datoteke trebaju prijeći daljnju udaljenost. Što se korisnik dalje nalazi iz datacentra, duže je potrebno za učitavanje vaše web stranice. Nastavljajući s primjerom, korisnik web stranice u Teksasu moći će učitati vaše web mjesto brže od korisnika u Kini, zbog blizine centra podataka.

Ograničene cijene prijenosa

Razmislite o situaciji kada više korisnika pokušava istovremeno učitati vašu web stranicu. Kao što vaše osobno računalo ima ograničenja u brzini prijenosa datoteka putem mreže (brzina propusnosti), tako i poslužitelji imaju ograničenja u brzini prijenosa datoteka. Je li vaš trenutni web hosting pripremljen na takav skok u prometu? Posebno razmislite o rješenjima za zajedničko gostovanje kod kojih brzine transfera nisu navedene. U tim i drugim okruženjima brzine prijenosa mogu biti prilično ograničene, što može rezultirati vidljivim učinkom performansi kada na vašoj web lokaciji raste promet. Iz tih razloga, porast prometa može povećati vrijeme učitavanja vaše web stranice, jer se sadržaj web stranice odjednom šalje svim krajnjim korisnicima..

Pozitivne implikacije CDN Hosting modela

CDN modelom možemo prevladati negativne implikacije tradicionalnog web hosting modela. To stvara nekoliko pozitivnih implikacija kao što su:

Učitavanje sadržaja s više lokacija kako bi se ubrzalo vaše web mjesto

Imajte na umu da što se daljnji korisnik nalazi iz podatkovnog centra vašeg pružatelja usluga hostinga, duže će trajati učitavanje vaše web stranice jer datoteke trebaju biti prenesene na daljnjoj udaljenosti. CDN će posluživati ​​sadržaj iz rubni poslužitelj koji je najbliži ili najučinkovitiji za svakog pojedinog krajnjeg korisnika, ovisno o tome gdje se nalaze u svijetu. Na primjer, ako bi netko u Kini učitao vašu web lokaciju, CDN može automatski učitati kopiju sadržaja vaše web lokacije s poslužitelja u Kini. Ako bi netko pristupio vašoj web lokaciji iz Engleske, umjesto toga može se upotrijebiti poslužitelj u Engleskoj za učitavanje vaše web stranice tom određenom korisniku. CDN će automatski odrediti koji je poslužitelj najučinkovitiji izbor za svakog krajnjeg korisnika.

Dijagram tradicionalnog modela hostinga prema CDN modelu.

Raspršeni prijenos datoteka radi više prometa

Kao što je prethodno spomenuto, poslužitelji sadrže ograničenja u tome koliko podataka može biti preneseno odjednom. CDN pomaže poboljšati vrijeme učitavanja vaše web stranice kada više korisnika pokušava pristupiti istodobno. S obzirom na prirodu funkcioniranja CDN-a, istodobno će se rješavati istovremeni zahtjevi na vašu web stranicu višekratnik poslužitelji u više područja širom svijeta, ovisno o tome odakle dolaze zahtjevi. Na taj način, jedan određeni poslužitelj nije preplavljen svim zahtjevima korisnika. Davatelji CDN-a također će implementirati druge postupke kako bi osigurali da se vaše datoteke učinkovito učitavaju čak i uslijed velikog broja prometa.

Ublažavanje i zaštita DDoS-a

DDoS napad je kada je vaš poslužitelj preplavljen nelegitimnim zahtjevima za vaše web mjesto, s ciljem rušenja vaše web stranice ili zbog povećanja troškova propusne moći zbog pretjeranog prijenosa. Vaš će pružatelj CDN-a vjerojatno ponuditi mehanizme za otkrivanje i ublažavanje DDoS-a koji će pomoći poboljšati rad vaše web stranice i produženje rada usred DDoS napada.

Koji su nedostaci korištenja CDN-a?

CDN-ovi su obično plati po upotrebi

CDN pružatelji usluga često naplaćuju na temelju količine sadržaja koji prenosite. Zbog toga vam mjesečni troškovi variraju od mjeseca. Vaš trenutni pružatelj usluga web hostinga možda već uključuje određeni iznos mjesečnog prijenosa kao dio vašeg trenutnog hosting paketa; stoga ćete morati razmotriti je li dodani trošak CDN-a održiv za vaše internet prisustvo. Imajte na umu da dobavljači “push CDN” često naplaćuju i prostor za pohranu (vidi dolje).

Da biste lakše razumjeli što će vas koštati prijelaza na oblak, razmislite o sljedećem scenariju. Recimo da je veličina vaše web stranice jednaka 1 MB, a vaš davatelj CDN naplaćuje $ 0,085 / GB od prijenosa. Cijena 10.000 korisnika koji pristupaju cijeloj vašoj web stranici bila bi: ((1/1024) × 10.000) ÷ 0,085 = 114 centi, ili 1,14 USD po 10 000 zahtjeva.

Kao što vidite, ovo nije nevjerojatan trošak. Međutim, većina CDN ponuda čita vaše datoteke s njihovog mjesta pohrane kod vašeg trenutnog pružatelja usluga hostinga, što predstavlja dodatni trošak. Ovaj poslužitelj porijekla mogao bi biti sustav za pohranu datoteka kao što je Amazon S3 ili bi mogao biti vaš trenutni pružatelj usluga hostinga. Ako vaša web stranica sadrži dinamički sadržaj, i dalje ćete trebati održavati hosting rješenje koje može obraditi te vrste datoteka.

Budući da su CDN rješenja često plati po upotrebi, DDoS napad može biti financijski nepovoljan – drastično povećanje prijenosa datoteka uzrokovano ovom vrstom napada rezultiralo bi većim troškovima za vaše poslovanje. Međutim, davatelji CDN-a rade na otkrivanju i ublažavanju ovih vrsta napada, kao što je ranije raspravljano.

Oni zahtijevaju dodatnu konfiguraciju za učinkovito predmemoriranje promjena sadržaja

Imajte na umu da CDN funkcionira tako da kešira kopije sadržaja vaše web stranice širom svijeta. Međutim, većina web stranica sadrži neki sadržaj koji se mijenja ovisno o određenom korisniku koji pristupa web mjestu ili drugim kriterijima (poruke dobrodošlice za određenog korisnika, kolica itd.). Ova vrsta sadržaja nije toliko trivijalna za keširanje u cijelom svijetu, jer se stalno ažurira po zahtjevu. Datoteke za strujanje drugi su oblik sadržaja koji zahtijeva posebnu pozornost da bi se mogla koristiti u CDN-u. Pogledajte dolje za nekoliko pojedinosti.

Ostala razmatranja CDN-a

Osvježavanje predmemorije datoteke prilikom ažuriranja datoteka

Kada trebate ažurirati jednu datoteku pomoću povučenog CDN-a, sve predmemorirane kopije u cijelom svijetu trebat će isteći i da se osvježe na sljedećem zahtjevu. Da bi se to dogodilo, možda ćete trebati pričekati prema zadanom vremenu isteka (ovisno o davatelju usluga) ili prisiliti da se predmemorirane datoteke odmah nevaže. Iako ažuriranje datoteka može uključivati ​​ovaj dodatni korak, statičke datoteke na vašoj web stranici vjerojatno se neće ažurirati prečesto.

Osigurajte dovoljno vremena isteka za datoteke koje se često pristupaju

“Pull CDN” rješenja ne sadrže uvijek kopiju datoteka na svakom rubnom poslužitelju – o tome će biti riječ detaljnije u nastavku. Ako već nema spremljene verzije datoteke, datoteku je potrebno izvući s izvornog poslužitelja. To je više problem velikih datoteka kao što su videozapisi jer se učinak učitavanja ovih vrsta datoteka s matičnog poslužitelja može osjetiti prilično značajno. Neka rješenja ovog problema jesu produljenje vremena isteka spremljene datoteke (ako je moguće) tako da datoteku nije potrebno često osvježavati s matičnog poslužitelja ili pohraniti velike datoteke na rješenje „push CDN“ (vidi ispod).

Statički naspram dinamičnog sadržaja

Web stranice sadrže dvije glavne vrste podataka – statički i dinamički sadržaj. Većina sadržaja koji vidite na web mjestu (tj. Izgled i dojam, slike, videozapisi, CSS i JavaScript datoteke itd.) Često je statički sadržaj. Statični se sadržaj nikad ne mijenja (osim ako niste ponovno prenijeli izvornu datoteku). Na primjer, logotip vaše tvrtke neće se promijeniti u izgledu, bez obzira tko posjećuje vašu web lokaciju ili koliko puta ponovno učitavate stranicu. Promjene dinamičnih sadržaja ovisno o tome tko zahtijeva podatke ili druge kriterije. Primjerice, kad se Ivan prijavi na svoj bankovni račun, vidi njegove dugove. Međutim, kad se David prijavi, balansi nisu isti kao Joe. Kao još jedan primjer, nakon što se prijavite na nadzornu ploču WordPressa, vidjet ćete poruku poput “Zdravo, Johne!”. To se također smatra dinamičnim sadržajem jer se mijenja ovisno o tome tko je prijavljen. Sadržaj koji se mijenja ovisno o korisniku ili drugim kriterijima smatra se dinamičnim sadržajem.

Kako CDN obrađuje statički, dinamički i strujni sadržaj?

U ovom trenutku dolazimo do važnog pitanja: “Koje vrste datoteka mogu pohraniti na CDN?” Budući da statičke datoteke obično ostaju iste bez obzira na to tko učitava vašu web stranicu, dobro je spremiti ih u svijetu za spremanje podataka putem CDN-a jer se datoteke rijetko ažuriraju. Što se tiče dinamičkog sadržaja (tj. Košaricu), često ne postoji jedna datoteka koja se može spremiti u cijeli svijet jer se često mijenja za svakog korisnika ili druge kriterije. Međutim, davatelji CDN-a implementiraju rješenja za poboljšanje učinkovitosti učitavanja dinamičkog sadržaja, poput pronalaženja najbržeg puta između korisnika i vašeg hosting poslužitelja. Mnogi pružatelji CDN-a također su implementirali rješenja za strujanje medija i medija na zahtjev putem CDN-a.

Kako započeti s korištenjem CDN-a?

U ovom trenutku vjerojatno razmišljate, “Uvjeren sam da web-lokaciji mog poduzeća treba CDN! Kako mogu prijeći? ” Odgovor ovisi o vrsti CDN rješenja koju koristite. Neki pružatelji web hosting usluga nude mogućnost jednostavnog omogućavanja CDN-a putem svoje upravljačke ploče. Ostale postavke trebaju dodatne korake.

Dodajte CDN sloj na cijelu web lokaciju

Ova je opcija jedna od najjednostavnijih za postavljanje za vlasnike malih poduzeća. Svaki zahtjev korisnika za pristup sadržaju vaše web stranice prvo će se filtrirati kroz sustav kojim upravlja davatelj CDN-a. Statički sadržaj učitavat će se s CDN-a, dok će se dinamički sadržaj učitavati izravno s vašeg postojećeg poslužitelja (ili se može koristiti tehnika za poboljšanje vremena učitavanja dinamičkog sadržaja, kao što je prethodno spomenuto). Povlačenje CDN-a zapravo će se provoditi u pozadini radi distribucije datoteka putem CDN-a. CloudFlare je jedna takva tvrtka koja nudi ovu vrstu CDN rješenja. Neke tvrtke kao što je CloudFlare osigurat će i druga poboljšanja za uspješnost vaše web stranice izvan samog CDN-a.

Postaviti: Glavni korak u postavljanju ove vrste CDN sustava je ažuriranje DNS zapisa vaše web stranice kako bi se ukazalo na CDN sloj. Sloj CDN tada će prema potrebi usmjeravati zahtjeve prema vašem izvornom poslužitelju. I dalje ćete trebati zadržati svoje trenutno rješenje za hosting kako bi CDN mogao iz njega povući datoteke.

Povucite CDN

Ovo CDN postavljanje funkcionira tako što datoteke povlači s matičnog poslužitelja da bi ih po cijelom svijetu predmemoriralo. Kad prvi put korisnik zatraži datoteku (tj. Novu ili isteklu datoteku), CDN poslužitelj će morati pročitati datoteku s vašeg izvornog poslužitelja (tj. Vašeg trenutnog pružatelja usluga hostinga). Rubni poslužitelj će pohraniti predmemoriranu verziju datoteke. Budući zahtjevi za datoteku dolaze izravno s rubnog poslužitelja (umjesto da se povlače s matičnog poslužitelja), sve dok datoteka ne istekne. Nakon isteka datoteka će se ponovo trebati osvježiti s matičnog poslužitelja i spremiti u predmemoriju.

Postaviti: Navodite mjesto datoteka na izvornom poslužitelju za distribuciju na CDN-u. CDN će tada po potrebi povući datoteke s izvornog poslužitelja. Također ćete trebati ili ažurirati veze na datoteke na vašoj web lokaciji do krajnje točke CDN-a ili ažurirati svoje DNS postavke tako da upućuju na CDN.

Pritisnite CDN

Potisni CDN omogućava korisnicima da same prenesu svoje datoteke na CDN, a datoteke se odmah nakon prijenosa distribuiraju na rubne poslužitelje. Vaše datoteke su već pohranjene na svim rubnim poslužiteljima, bez potrebe da ih izvlačite s matičnog poslužitelja. Ovo je manje uobičajena opcija; međutim, ona je povoljna za distribuciju velikih medijskih datoteka jer će kopija medija uvijek biti pohranjena na rubnim poslužiteljima.

Postaviti: Pošaljite svoje datoteke davatelju CDN-a. Također ćete trebati ili ažurirati veze na datoteke na vašoj web lokaciji do krajnje točke CDN-a ili ažurirati svoje DNS postavke tako da upućuju na CDN.

Trebam li napustiti svog pružatelja usluga web hostinga?

Ne. Čak i nakon kupnje CDN rješenja, obično ćete trebati ostati s davateljem web hostinga. Imajte na umu da se CDN koristi za predmemoriranje sadržaja; ako vaša web stranica sadrži bilo koji dinamički sadržaj, i dalje ćete morati zadržati svoje trenutno rješenje za hosting kako biste obradili taj sadržaj.

Zaključak

CDN-ovi su održivo rješenje za poboljšanje učinkovitosti vaše web stranice smanjenjem vremena potrebnog za prijenos datoteka korisnicima. To služi za povećanje povećanja zadržavanja korisnika na vašoj web lokaciji i možda čak poboljšava ocjenu rezultata pretraživanja. CDN-ovi će također smanjiti učitavanje datotečnih zahtjeva na vašem trenutnom postavljanju hostinga, što može pomoći u upravljanju velikim količinama prometa. Međutim, CDN često dolazi po povećanim troškovima. Vaša web stranica zaslužuje poboljšanje performansi koje CDN može ponuditi, ali koristi moraju nadmašiti potencijalne troškove i druge kompromise..

Jeste li koristili CDN za svoju web stranicu? Javite nam u komentarima ispod što mislite o CDN-ovima!

Jeffrey Wilson Administrator
Sorry! The Author has not filled his profile.
follow me