Защо да използвате мрежа за доставка на съдържание (CDN)?

Ръководство за мрежи за доставка на съдържание (CDNs) – какво представляват, как работят и защо вашият уебсайт се нуждае от такъв, за да се зарежда бързо & ефикасно.


Ръководство за мрежи за доставка на съдържание

Представете си, че сърфирате в мрежата … където всяка уеб страница се зарежда моментално, браузърът на зрителя го поиска, без нито една милисекунда време за изчакване. Въпреки че това все още не е възможно, се появяват технологии, които ни помагат да се приближим няколко стъпки. А мрежа за доставка на съдържание, или CDN за кратко, е една от тези стъпки към постигане на тази цел. В тази статия ще ви обясня какво представлява CDN, как моделът на CDN се сравнява с традиционния уеб хостинг модел, ще обсъдя плюсовете и минусите на използването на CDN за вашия уебсайт и накрая ще ви покажа как да стартирате уебсайта си с CDN.

CDN е система от уеб сървъри, географски разпределени по целия свят, които се използват за по-ефективно обслужване на съдържанието на уебсайта Ви за крайните потребители.

Кликнете, за да щракнете

Contents

Как работи CDN?

CDN има потенциал да намали значително времето за зареждане на вашия уебсайт. По същество това е система от уеб сървъри, географски разпръснати по целия свят, които се използват за по-ефективно обслужване на съдържанието на вашия уебсайт за крайните потребители. Когато потребителят зарежда съдържанието на уебсайта ви, най-ефективният сървър (т.е. най-близкият до потребителя сървър) ще обслужва съдържанието. Това помага значително да се подобри времето за зареждане на съдържанието на уебсайта Ви. Издърпващ се CDN (най-популярният тип CDN) ще прочете вашите файлове от оригиналното им място за съхранение с текущия ви доставчик на уеб хостинг услуги и след това автоматично ще ги кешира на сървъри по целия свят (вижте по-долу), за да ускори зареждането на уебсайта ви.

Основна диаграма за това как работи CDN.

Традиционен уеб хостинг без CDN

С традиционния модел за хостинг, всички файлове на вашия уебсайт (HTML, CSS, изображения и т.н.) се хостват от едно място в света – основно където и да се намира центърът за данни на вашия хостинг доставчик. Когато крайните потребители имат достъп до вашия уебсайт, съдържанието на сайта винаги се извлича от това едно място. Ключовият момент, който трябва да отбележим, е, че този модел обслужва всичките ви файлове от едно място в света. Поради това има няколко отрицателни последици:

Скоростта намалява на разстояние

Да речем, центърът за данни на вашия хостинг доставчик се намира в Тексас. Всеки път, когато потребителят иска да зареди вашия уебсайт, заявка ще бъде изпратена до центъра за данни в Тексас. Скоростта на прехвърляне има тенденция да намалява още повече, когато потребителят се намира географски от вашия сървър, тъй като файловете трябва да изминат още разстояние. Колкото по-нататък се намира потребител от центъра за данни, толкова повече време отнема да се зареди вашия уебсайт. Продължавайки с примера, потребител на уебсайт в Тексас ще може да зареди вашия уебсайт по-бързо, отколкото потребител в Китай, поради близостта до центъра за данни.

Ограничени трансферни цени

Помислете за ситуация, когато множество потребители се опитват да заредят уебсайта ви едновременно. Точно както вашият личен компютър има ограничения по отношение на бързината на прехвърляне на файлове в мрежата (скорост на пропускане), така и сървърите имат ограничения по отношение на това колко бързо могат да прехвърлят файлове. Подготвен ли е вашият настоящ уеб хостинг за такъв скок в трафика? Особено помислете за споделени хостинг решения, където скоростите на трансфер не са посочени. В тези и други среди скоростта на трансфер може да бъде доста ограничена, което може да доведе до забележимо въздействие върху производителността, когато има увеличение на трафика към вашия уебсайт. Поради тези причини скокът на трафика може да увеличи времето за зареждане на уебсайта Ви, тъй като съдържанието на уебсайта се изпраща наведнъж до всички крайни потребители.

Положителни последици от хостинг модела на CDN

С CDN модел можем да преодолеем негативните последици от традиционния уеб хостинг модел. Това създава няколко положителни последици като:

Зареждане на съдържание от няколко локации, за да ускорите вашия уебсайт

Не забравяйте, че колкото повече се намира потребителят от центъра за данни на вашия доставчик на хостинг услуги, толкова по-дълго ще отнеме зареждането на уебсайта ви, тъй като файловете трябва да се прехвърлят на по-далечно разстояние. CDN ще обслужва съдържание от крайния сървър който е или най-близък до или най-ефективен за всеки отделен краен потребител, в зависимост от това къде се намират в света. Например, ако някой в ​​Китай зарежда вашия уебсайт, CDN може автоматично да зареди копие от съдържанието на уебсайта ви от сървър в Китай. Ако някой има достъп до вашия сайт от Англия, може да се използва сървър в Англия, който да зареди уебсайта ви към този конкретен потребител. CDN автоматично ще определи кой сървър е най-ефективният избор за всеки краен потребител.

Диаграма на традиционен хостинг модел срещу CDN модел.

Разпръснато прехвърляне на файлове за обработка на повече трафик

Както бе споменато по-рано, сървърите съдържат ограничения върху това колко данни могат да бъдат прехвърлени наведнъж. CDN помага да се подобри времето за зареждане на уебсайта ви, когато множество потребители се опитват да получат достъп до него наведнъж. Предвид естеството на функционирането на CDN, едновременните заявки до вашия уебсайт вероятно ще бъдат обработвани многократни сървъри в множество области по света, в зависимост от това откъде идват заявките. По този начин един конкретен сървър не е залят от всички заявки от потребителите. Доставчиците на CDN ще прилагат и други процедури, за да гарантират, че вашите файлове ще се зареждат ефективно дори на фона на скок в трафика.

Ограничаване и защита на DDoS

DDoS атака е, когато вашият сървър е залят от нелегитимни заявки за вашия уебсайт, с цел да срине вашия сайт или да предизвика увеличени такси за честотна лента поради прекомерно прехвърляне. Вашият доставчик на CDN вероятно ще предложи механизми за откриване и смекчаване на DDoS, които ще помогнат за подобряване на ефективността на уебсайта ви и време за работа сред DDoS атака.

Какви са недостатъците при използване на CDN?

CDN обикновено са платени за употреба

Доставчиците на CDN често таксуват въз основа на това колко съдържание прехвърляте. Поради това месечните ви разходи варират според месеца. Вашият настоящ доставчик на уеб хостинг може вече да включва определена сума на месечен превод като част от текущия ви хостинг пакет; следователно, ще трябва да помислите дали добавената цена на CDN е жизнеспособна за онлайн присъствието на вашия бизнес. Обърнете внимание, че доставчиците на “CDN” често също таксуват за място за съхранение (вижте по-долу).

За да ви помогнем да разберете какво ще ви струва прехода към облака, помислете за следния сценарий. Кажете, че размерът на уебсайта Ви е с размер 1MB и вашият доставчик на CDN таксува 0,085 $ / GB на прехвърляне. Цената на 10 000 потребители, които имат достъп до целия ви уебсайт, ще бъде: ((1/1024) × 10 000) ÷ 0,085 = 114 цента, или 1,14 долара за 10 000 заявки.

Както можете да видите, това не е скандален разход. Въпреки това повечето CDN предложения четат вашите файлове от тяхното място за съхранение при текущия ви доставчик на хостинг услуги, което е допълнителен разход. Този първоначален сървър може да бъде система за съхранение на файлове като Amazon S3 или може да е вашият текущ хостинг доставчик. Ако вашият уебсайт съдържа динамично съдържание, все пак ще трябва да поддържате хостинг решение, което да обработва тези типове файлове.

Тъй като решенията на CDN често се заплащат за употреба, DDoS атаката може да бъде финансово неблагоприятна – драстичното увеличение на прехвърлянето на файлове, причинено от този тип атака, би довело до увеличени разходи за вашия бизнес. Въпреки това доставчиците на CDN работят върху откриването и смекчаването на тези видове атаки, както беше обсъдено по-рано.

Те изискват допълнителна конфигурация за ефективно кеширане на промяната на съдържанието

Имайте предвид, че CDN работи, като кешира копия на съдържанието на вашия уебсайт по целия свят. Въпреки това повечето уебсайтове включват известно съдържание, което се променя в зависимост от конкретния потребител, който осъществява достъп до уебсайта или други критерии (съобщения за добре дошли за конкретен потребител, пазаруващи колички и т.н.) Този тип съдържание не е толкова тривиално да кешира в целия свят, тъй като непрекъснато се актуализира по заявка. Поточните файлове са друга форма на съдържание, която изисква специално внимание, за да се използва в CDN. Вижте по-долу за още подробности.

Други съображения на CDN

Освежаване на кеша на файловете при актуализиране на вашите файлове

Когато трябва да актуализирате един от вашите файлове с изтеглящ CDN, всички кеширани копия по целия свят ще трябва също да изтекат, така че да бъдат освежени при следващата заявка. За да се случи това, може да се наложи или да изчакате времето за изтичане по подразбиране (което варира според доставчика) или да принудите кешираните файлове да бъдат анулирани незабавно. Въпреки че актуализирането на вашите файлове може да включва тази допълнителна стъпка, статичните файлове на уебсайта ви вероятно няма да се актуализират твърде често.

Осигурете достатъчно време за изтичане на файловете, които са рядко достъпни

Решенията „Издърпайте CDN“ не съдържат непременно копие на вашите файлове на всеки ръчен сървър по всяко време – това ще бъде разгледано по-подробно по-долу. Ако вече няма кеширана версия на файл, файлът трябва да бъде изтеглен от първоначалния сървър. Това е повече проблем за по-големи файлове като видеоклипове, тъй като въздействието върху зареждането на тези типове файлове от първоначалния сървър може да се усети доста значително. Някои решения на този проблем са да се увеличи времето на изтичане на кеширания файл (ако е възможно), така че файлът да не се нуждае от често обновяване от първоначалния сървър или да се съхраняват големи файлове в решение „push CDN“ (виж По-долу).

Статично спрямо динамично съдържание

Уебсайтовете съдържат два основни типа данни – статично и динамично съдържание. По-голямата част от съдържанието, което виждате на уебсайт (т.е. вид и усещане, изображенията, видеоклиповете, CSS и JavaScript файловете и т.н.), често е статично съдържание. Статичното съдържание никога не се променя (освен ако не качите отново файла на източника). Например логото на вашата компания няма да се промени във външния вид, без значение кой посещава уебсайта ви или колко пъти презареждате страницата. Динамични промени в съдържанието в зависимост от това кой иска данните или други критерии. Например, когато Джон влезе в банковата си сметка, той вижда балансите си. Въпреки това, когато Дейвид влиза, балансите не са същите, каквито вижда Джо. Като друг пример, след като влезете в таблото за управление на WordPress, ще видите съобщение от рода на „Howdy, John!“. Това също се счита за динамично съдържание, тъй като се променя в зависимост от това кой е влязъл. Съдържанието, което се променя в зависимост от потребителя или други критерии, се счита за динамично съдържание.

Как CDN обработва статично, динамично и поточно съдържание?

На този етап стигаме до важен въпрос: „Какви файлове мога да съхранявам на CDN?“ Тъй като статичните файлове са склонни да остават същите по всяко време, независимо кой зарежда уебсайта ви, те са добре пригодени за кеширане по целия свят чрез CDN, тъй като файловете се актуализират рядко. Що се отнася до динамичното съдържание (т.е. кошница за пазаруване), често няма един единствен файл, който да бъде кеширан по целия свят, тъй като често се променя за всеки потребител или други критерии. Доставчиците на CDN обаче прилагат решения за подобряване на ефективността при зареждане на динамично съдържание, като например намиране на най-бързия маршрут между потребителя и вашия хостинг сървър. Много доставчици на CDN също са внедрили решения, за да предават както на живо, така и на поискване медии чрез CDN.

Как да започна с използване на CDN?

В този момент вероятно си мислите: „Убеден съм, че уебсайтът на моя бизнес се нуждае от CDN! Как да премина? “ Отговорът зависи от типа на CDN решение, което използвате. Някои доставчици на уеб хостинг предоставят възможност за лесно активиране на CDN чрез контролния панел. Други настройки изискват допълнителни стъпки.

Добавете CDN слой към целия си уебсайт

Тази опция е една от най-простите за създаване за собственици на малък бизнес. Всяка заявка от потребителите за достъп до съдържанието на уебсайта ви първо ще бъде филтрирана през система, управлявана от доставчик на CDN. Статичното съдържание ще бъде заредено от CDN, докато динамичното съдържание ще се зарежда директно от съществуващия ви сървър (или може да се използва техника за подобряване на времето за зареждане на динамично съдържание, както беше обсъдено по-рано). Издърпващ се CDN всъщност ще бъде реализиран зад кулисите, за да се разпространяват файлове чрез CDN. CloudFlare е една такава компания, която предлага този тип CDN решение. Някои компании като CloudFlare ще предоставят и други подобрения за ефективността на уебсайта Ви извън CDN.

Настройвам: Основната стъпка при настройката на този тип CDN система е да актуализирате DNS записи на уебсайта си, за да насочите към слоя CDN. След това слоят CDN ще маршрутизира заявки към вашия сървър за начало, ако е необходимо. Все още ще трябва да запазите текущото си хостинг решение, за да може CDN да изтегля файлове от него.

Издърпайте CDN

Тази настройка на CDN работи, като изтегля файлове от първоначалния сървър, за да ги кешира по целия свят, ако е необходимо. Първият път, когато потребителят поиска файл (т.е. нов или изтечен файл), CDN сървърът ще трябва да прочете файла от вашия сървър за произход (т.е. от текущия ви хостинг доставчик). След това крайният сървър ще съхранява кеширана версия на файла. Бъдещите заявки към файла ще идват директно от крайния сървър (вместо да бъдат изтеглени от първоначалния сървър), докато файлът изтече. След изтичане файлът отново ще трябва да бъде обновен от първоначалния сървър и кеширан.

Настройвам: Вие посочвате местоположението на вашите файлове на вашия първоначален сървър за разпространение на CDN. След това CDN ще изтегли файловете от първоначалния сървър, ако е необходимо. Също така ще трябва или да актуализирате връзките към файловете на вашия уебсайт до крайната точка на CDN, или да актуализирате настройките на DNS, за да сочите към CDN.

Натиснете CDN

Натискането на CDN позволява на потребителите да качват своите файлове в самия CDN и след това файловете незабавно се разпространяват на крайните сървъри, след като бъдат качени. Вашите файлове вече се съхраняват на всеки ръб сървър, без да е необходимо да се изтеглят от първоначален сървър. Това е по-рядко срещаният вариант; обаче е изгодно за разпространение на големи медийни файлове, тъй като копие на медията винаги ще се съхранява на крайните сървъри.

Настройвам: Качете вашите файлове в доставчика на CDN. Също така ще трябва или да актуализирате връзките към файловете на вашия уебсайт до крайната точка на CDN, или да актуализирате настройките на DNS, за да сочите към CDN.

Трябва ли да напусна доставчика си на уеб хостинг?

Не. Дори след закупуване на CDN решение, обикновено ще трябва да останете при доставчик на уеб хостинг. Имайте предвид, че CDN се използва за кеширане на съдържание; ако уебсайтът ви съдържа динамично съдържание, все пак ще трябва да запазите текущото си хостинг решение, за да обработите това съдържание.

заключение

CDN са надеждно решение за подобряване на ефективността на вашия уеб сайт чрез намаляване на времето, необходимо за прехвърляне на файлове на потребителите. Това може да увеличи задържането на клиенти на вашия уебсайт и евентуално дори да подобри класирането на резултатите от търсенето ви. CDN също така ще намали натоварването на заявки за файлове в текущата ви настройка на хостинг, което може да помогне при обработката на големи обеми на трафик. Въпреки това, CDN често идва с по-висока цена. Вашият уебсайт заслужава подобрение на производителността, което CDN може да предложи, но ползите трябва да надвишават потенциалните разходи и други компромиси..

Използвали ли сте CDN за вашия уебсайт? Кажете ни в коментарите по-долу какво мислите за CDN!

Jeffrey Wilson Administrator
Sorry! The Author has not filled his profile.
follow me