WordPress.com vs. WordPress.org – u čemu je razlika?

Detaljna usporedba dviju verzija WordPress-a (.com i .org) kako bi vam pomogla odrediti koja je opcija najbolja za vas i vaše poslovanje..


WordPress.com vs. WordPress.org

Pokretanjem web stranice WordPress, vjerojatno ste naišli na pomalo zbunjujuću činjenicu da postoje dvije različite verzije iste:

WordPress.com i WordPress.org

Kada sam stvorio svoju prvu web stranicu WordPress, nisam imao pojma da se to dvoje razlikuje – ali kao što možda već znate do sada, .org verzija je potpuno odvojena cjelina od WordPress.com.

Ukratko, WordPress.org je samoposlužena verzija otvorenog koda gdje ste vlastiti vaše web stranice i WordPress.com je domaćin, komercijalna verzija gdje se nalazite najam svoju web lokaciju.

Snimka zaslona WordPress.com i WordPress.orgSnimka zaslona WordPress.com (hostirana, komercijalna verzija) i WordPress.org (samoposlužena verzija otvorenog koda)

Međutim, postoji i više od toga. Ako ste početnik ili se samo pitate zašto u svijetu postoje dva ukusa WordPress-a, pročitajte dalje kako biste dobili dodatno objašnjenje kako se ta dva razlikuju (i najbolje koristite slučajeve za svaki).

HITNA ČINJENICA: WordPress sada pokreće 28% svih web stranica na webu!

Razlika je u hostingu

Ključna razlika između WordPress.org i WordPress.com je tko je tko usluge poslužitelja svoju web lokaciju. S WordPress.com, hosting obavlja WordPress. Od sigurnosnih ažuriranja do sigurnosnih kopija web mjesta, održavanje web mjesta provodi se interno za vas.

S druge strane WordPress.org softver se preuzima i tada se mora hostnuti na poslužitelju. Samoposluživanje zahtijeva tehničku stručnost, ali postoji i mogućnost plaćanja pružatelja usluga hostinga koji će obavljati te zadatke umjesto vas.

Iako odabir kvalitetnog pružatelja usluga hostinga može biti skup, osigurat će da vaša web lokacija može zadovoljiti priliv prometa, te da ostane sigurna i optimizirana za izvanredne performanse. Ovo je važno ako je vaša web stranica izvor prihoda, a ne samo jednostavan blog.

U ovom se trenutku vjerojatno pitate zašto je WordPress stvorio dvije verzije sebe – onu koja je domaćin i onu koja nije. Mora postojati scenarij upotrebe za svakog, točno?

BRZI SAVJET: Trebate dobar web-domaćin da ugosti vaš WordPress softver? Pogledajte naš popis preporučenih domaćina WordPressa!

Iznajmljivanje (WordPress.com) u odnosu na kupnju (WordPress.org)

Nešto nakon što je pokrenut WordPress 2003. godine, suosnivač WordPressa Matt Mullenweg shvatio je da ima korisnika koji se ne žele brinuti o ažuriranju svoje web lokacije.

Zbog toga je WordPress.com izmišljen; blogeri mogu isključivo blogirati i ne moraju se brinuti o tehničkim aspektima održavanja web stranice.

Razlike u WordPressu između .com i .org verzijeWordPress.org = posjedovanje štene, WordPress.com = iznajmljivanje šteneta

Razmislite na ovaj način – WordPress.org je kao usvajanje šteneta. Vrlo je lako usvojiti slatko štene, ali kad jednom životinju budete kućni ljubimac, morate se pobrinuti za nju … vodite je u šetnju, nahranite, osigurajte da dobije odgovarajuća cijepljenja i tako dalje. Baš kao i o posjedovanju šteneta je vaša odgovornost da se brinete, tako da web mjesto na WordPress.org donosi i više odgovornosti (poput održavanja web mjesta) kako bi se održao isti.

S druge strane, WordPress.com je poput pozivanja Ubera da isporuči štenad. Možete se igrati s tim štenadima kad god želite, ali odgoj ih nije vaša odgovornost. Na web mjestu WordPress.com ne morate brinuti o dodavanju odgovornosti u vezi s rukovanjem ažuriranjima, sigurnosnim kopijama i sigurnošću. Učinjeno je za vas.

Koji je vaš okus?

WordPress.org logotip

WordPress.org

 • Dopunski su dopušteni
 • Naknade za samoosiguravanje
 • Potrebno je održavanje
 • Potpuno prilagodljiv
 • Potrebna je neka tehnička stručnost

WordPress.org logotip

WordPress.com

 • Nema integracije dodataka
 • Besplatno (s mogućnošću plaćanja poslovnog plana)
 • Nije potrebno održavanje
 • Ograničena u prilagođavanju
 • Jednostavan za korištenje

Ako ste poduzeće ili posao u trgovini ili samo želite postići potpuno prilagođavanje na svojoj web lokaciji, WordPress.org je put za to..

Iako je za pokretanje potrebna određena tehnička vještina, ipak možete unajmiti programera i pružatelja usluga hostinga za izgradnju i održavanje vaše web lokacije za vas.

WordPress.org je također u potpunosti proširiv i može se prilično uklopiti u bilo koju vrstu web mjesta koja želite. Ali jednom kad uđete u ove vode, dolazi odgovornost za održavanje mjesta. To je kompromis – iako WordPress.org s dodatnom odgovornošću, također iskoristite prednosti potpuno prilagodljivog CMS-a.

Spremište dodataka WordPress.orgRepozitorij dodataka WordPress.org omogućuje vam dodavanje novih funkcija na vaše web mjesto s besplatnim dodacima 50.000 plus.

Zbog prirode otvorenog koda WordPress.org i činjenice da je u pitanju softver koji se može preuzeti, može se 100 posto prilagoditi da s njim radi što god želite. Želite li izgraditi robusnu trgovinu za e-trgovinu? Za to postoji dodatak. Što je s razvojem gotovo bilo koje aplikacije s backPord-om WordPressa? To je moguće s WP REST API. Postoji bezbroj stvari koje možete učiniti s softverom otvorenog koda WordPress.org.

Naprotiv, s WordPress.com imate manje kontrole preko vaše web lokacije. To može biti dobro ako želite samo stvoriti sadržaj, prikazati svoju tvrtku ili prikazati portfelj bez brige (ili plaćanja) za tehničke aspekte održavanja web mjesta..

Iako je besplatno koristiti WordPress.com, dostupan je i Poslovni plan koji vam omogućava da dobijete najbolje od oba svijeta, uključujući dodatnu svestranost s temama, mogućnost odabira prilagođene domene i mogućnost instaliranja određenih dodataka.

Ostale prednosti i nedostaci

Da rezimiramo ono što smo već raspravljali, WordPress.com ograničen je značajkama (bez dodataka, bez prilagođenog koda), ali štedi vam novac i vrijeme kroz internetsko hosting i održavanje web mjesta.

WordPress.org može se integrirati s gotovo bilo kojom aplikacijom, što zahtijeva tehničku stručnost i dodatne naknade za troškove samoosnivanja i razvojnih programera.

Evo samo nekoliko drugih načina na koje se WordPress.org i WordPres.com razlikuju.

Unovčavanje

WordPress.org – postoje neograničeni načini za unovčavanje vaše web stranice putem .org verzije; možete integrirati bilo koji oglasni program koji želite bez ograničenja ili naknade od WordPress-a (osim ako ne plaćate premijski dodatak, koji također može imati koristi dodatkom značajki).

WordPress.com– oglasi na .com ograničeni su na WordAds, službeni program oglašavanja WordPress.com za Premium i Business planove; mogu se prijaviti samo web lokacije s mapiranom domenom; ako imate besplatni ili osobni plan, morate imati visoki promet i odgovarajući sadržaj za prijavu.

Analitika

WordPress.org – može se koristiti s bilo kojim analitičkim programom koji želite; imate mogućnost instaliranja jednog od mnogih različitih WordPress dodataka za analitiku da biste dobili dodatni uvid u rad vaše web stranice i donošenje informiranih odluka.

WordPress.com– dolazi s ugrađenom analitikom (Jetpack), ali ne može se integrirati s Googleovim alatima ako ne platite poslovni plan.

Podrška za teme

WordPress.org – nema ograničenja koja tema koristite; možete prilagoditi teme onako kako želite ili ih čak kreirati ispočetka; Genesis je popularna tema mnogih programera koja dolazi sa već izgrađenim okvirom.

WordPress.com– na raspolaganju vam je 165 dostupnih tema na besplatnom planu; kroz poslovni plan imate mogućnost plaćanja premijskih tema, no prilagođavanje tih tema točno vašim preferencijama ograničeno je u funkcionalnosti.

E-trgovina

WordPress.org – može se integrirati s mnogim rješenjima za e-trgovinu; WooCommerce (popularni dodatak za WordPress sa 25 milijuna dodataka za preuzimanje) jedno je od vodećih rješenja e-trgovine za web stranice koje pruža cjelovit paket alata za tvrtke dobavljače.

WordPress.com– nije dobra opcija za e-trgovinu; ima strogu prodajnu politiku; putem poslovnog plana korisnici mogu plaćati kako bi omogućili e-trgovinu na svojoj web lokaciji, no ona je i dalje ograničena u odnosu na WordPress.org.

Domena

WordPress.org – morat ćete kupiti domenu negdje drugdje, a zatim je povezati sa svojom web stranicom; domene je jeftino kupiti i bez „wordpress-a“ u naslovu, bolje je za SEO.

WordPress.com– Vaša će se web stranica izvoditi na poddomeni WordPress.com (tj. www.mywebsitename.wordpress.com); s plaćenim planovima možete ažurirati na ime domene bez WordPressa, što je bolje za pronalaženje u tražilicama.

SEO

WordPress.org – ovo je bolja opcija za SEO; imat ćete pristup mnogim SEO dodatcima (poput Yoast-a) koji vam mogu pomoći u poboljšanju SEO-a vašeg sadržaja kako bi se ostvario viši rang u tražilicama; postoje načini da ubrzate web mjesto na WordPressu, što također može poboljšati SEO; također imate mogućnost odabira iz brojnih tema prilagođenih SEO.

WordPress.com– nema pristupa SEO dodacima; morat ćete registrirati domenu da biste uklonili „wordpress“ iz vaše domene, što je bolje za SEO; nema pristup Google Search Console-u; Teme za WordPress.com nisu tako jednostavne za SEO, ali možete stvoriti sitemapove, što je dobro za SEO.

sigurnosti

WordPress.org – na vama je samo da osigurate svoju web lokaciju; pružatelj usluga hostinga kojeg odaberete može poboljšati sigurnost vaše web stranice automatskim ažuriranjima koja sadrže najnovije sigurnosne zakrpe, kao i provoditi automatsko sigurnosno kopiranje i nadzor sigurnosti. Da biste dodatno očvrsli svoju web stranicu, pogledajte kako očvrsnuti svoju web stranicu WordPress.

WordPress.com– dok se WordPress brine o sigurnosti, i dalje morate poduzeti sigurnosne mjere opreza, poput upotrebe jake lozinke, upotrebe 2FA i budnosti budni o tome koje korisničke uloge dodijelite.

Zaključak

Do sad biste trebali dobro razumjeti kako se WordPress.com i WordPress.org razlikuju. Najbolji način da uistinu shvatite razlike je da ih iskušate sami.

Vjerojatno ćete utvrditi da s WordPress.org imate veću kontrolu i fleksibilnost nad dizajnom i funkcionalnostima. No, poput šteneta, morat ćete njegovati web mjesto radeći stvari poput osiguravanja da se svi vaši dijelovi (tj. Teme, dodaci, jezgra) ažuriraju kako bi se izbjegle sigurnosne povrede. Iako je održavanje web mjesta vaša odgovornost, možete se ozbiljno skinuti s ramena ulaganjem u pružatelja usluga hostinga.

WordPress.com je zabavno sredstvo za početnike. Oni su također razvili aplikaciju koja vam omogućuje pristup vašoj web stranici ili blogu u pokretu. Iako su prilagođavanje i unovčavanje ograničeni, opustit ćete se znajući samo da morate stvoriti sadržaj dok se WordPress brine za održavanje web mjesta za vas.

Izbor je na vama, ali nadamo se da je ovaj članak otklonio svaku zbrku koja je mogla imati u vezi s dva ukusa WordPress-a.

Jeffrey Wilson Administrator
Sorry! The Author has not filled his profile.
follow me
  Like this post? Please share to your friends:
  Adblock
  detector
  map