WordPress.com Vs. WordPress.org – Mi a különbség?

A WordPress két verziójának (.com és .org) részletes összehasonlítása, amely segít meghatározni, melyik lehetőség a legmegfelelőbb az Ön és vállalkozása számára..


WordPress.com Vs. WordPress.org

A WordPress webhely elindításakor valószínűleg belemerült a kissé zavaros ténybe, hogy kétféle verziója van:

WordPress.com és WordPress.org

Amikor elkészítettem az első WordPress webhelyem, fogalmam sem volt, hogy ez a kettő különbözik egymástól – de amint Ön már tudhatta, a .org verzió teljesen különálló elem a WordPress.com-tól.

Dióhéjban a WordPress.org az ön üzemeltetett, nyílt forráskódú verzió, ahol Ön található saját a webhely és a WordPress.com a hostolt, kereskedelmi változat, ahol tartózkodik bérlés te oldalad.

A WordPress.com és a WordPress.org képernyőképeA WordPress.com (a hostolt, kereskedelmi változat) és a WordPress.org (a saját üzemeltetett, nyílt forráskódú) képernyőképe

Ennek azonban több is van. Ha Ön kezdő vagy csak azon kíváncsi, hogy miért van a világon kétféle íz a WordPressben, akkor olvassa el tovább, hogy további magyarázatot kapjon arról, hogy ezek a kettő különbözik egymástól (és a legmegfelelőbb esetek mindegyikére).

Gyors tény: A WordPress mostantól az összes webhely 28% -át birtokolja!

A különbség a hostingban van

A legfontosabb különbség a WordPress.org és a WordPress.com között az, hogy ki az tárhely te oldalad. Val vel WordPress.com, a tárolást maga a WordPress végzi. A biztonsági frissítésektől a webhely biztonsági másolatáig, a webhely karbantartása házon belül történik az Ön számára.

Másrészt a WordPress.org a szoftver letöltésre kerül, majd azt saját kiszolgálón kell elhelyezni. Az önfogadáshoz technikai szakértelem szükséges, de lehetőség van arra is, hogy fizetjen egy tárhelyszolgáltatónak azért, hogy ezeket a feladatokat Önért elvégzi.

A minőségi tárhely-szolgáltató kiválasztása költséges lehet, ugyanakkor biztosítja, hogy webhelye méretezhető legyen a forgalom beáramlásának kielégítésére, valamint biztonságos és optimalizált maradjon kivételesen történő teljesítés érdekében. Ez akkor fontos, ha webhelye jövedelemforrás, és nem csupán egy egyszerű blog.

Tehát ezen a ponton valószínűleg azon tűnik kíváncsi, hogy a WordPress miért hozott létre két verziót önmagáról – egyet, amely saját házigazda, a másik pedig nem. Mindegyikhez alkalmazási forgatókönyvet kell készíteni, igaz?

GYORS TIPP: Szüksége van egy jó internetes hostra a WordPress szoftver üzemeltetésére? Nézze meg az ajánlott WordPress-házigazdák listáját!

Bérlés (WordPress.com) és vásárlás (WordPress.org)

Kicsit a WordPress 2003-as megalapítása után, a WordPress társalapítója, Matt Mullenweg rájött, hogy vannak olyan felhasználók, akik nem akartak aggódniuk webhelyük naprakészen tartása miatt..

Ezért találták ki a WordPress.com webhelyet; a bloggerek kizárólag blogolhatnak, és nem kellett aggódniuk a weboldal fenntartásának technikai szempontjai miatt.

A WordPress különbségei a .com és .org verzió közöttWordPress.org = kiskutya birtoklása, WordPress.com = kiskutya bérlése

Gondolj bele így – WordPress.org olyan, mint egy kiskutya. Nagyon könnyű elhozni egy aranyos kölyökkutyát, de ha ezt az állatot kedvtelésből tartották, akkor vigyáznia kell rá … sétálni, táplálni, ügyelni arra, hogy megfelelő oltást kapjon, és így tovább. Csakúgy, mint egy kiskutya birtoklása, az Ön felelőssége, hogy vigyázzon, a WordPress.org webhelyénél nagyobb felelősségvállalás (például a webhely karbantartása) jár, hogy a parfümön maradjon.

Másrészről, WordPress.com olyan, mintha Uberre hívnák a kölyökkutyákat. Bármikor játszhat ezekkel a kölyökkutyákkal, de nevelésük nem a te felelőssége. A WordPress.com webhelyen nem kell aggódnia, hogy felelősséget vállaljon a frissítések, biztonsági mentések és biztonság kezelésével kapcsolatban. Ez házon belül történik az Ön számára.

Mi az ízlésed??

WordPress.org logó

WordPress.org

  • Beépülő modulok megengedettek
  • Saját vendéglátási díjak
  • Karbantartás szükséges
  • Teljesen testreszabható
  • Bizonyos műszaki ismeretekre van szükség

WordPress.org logó

WordPress.com

  • Nincs beépülő modul integráció
  • Ingyenes (fizetési lehetőség az üzleti tervért)
  • Nincs szükség karbantartásra
  • A testreszabás korlátozott
  • Könnyen kezelhető

Ha vállalkozás vagy üzlethelyiség, vagy csak teljes testreszabást szeretne elérni a webhelyén, akkor a WordPress.org.

Annak ellenére, hogy elindításához szükség van bizonyos technikai ismeretekre, mégis bérelhet fejlesztőt és tárhely szolgáltatót az Ön webhelyének felépítéséhez és karbantartásához.

A WordPress.org szintén teljes mértékben kibővíthető, és nagyjából beleilleszthető bármilyen típusú webhelyre, ahol szeretné. De ha egyszer belépsz ezekbe a vizekbe, a hely karbantartásáért felel. Ez a kompromisszum – noha a WordPress.org hozzáadott felelősséggel jár, ugyanakkor kihasználhatja a teljesen testreszabható CMS előnyeit is..

WordPress.org plugin-lerakatA WordPress.org plugin-lerakat lehetővé teszi új funkciók hozzáadását a webhelyhez 50 000 plusz ingyenes bővítménnyel..

Mivel a WordPress.org nyílt forráskódú, és mivel ez egy letölthető szoftver, 100 százalékban testreszabható, hogy bármit megtehessen vele. Szeretne robusztus e-kereskedelmi üzletet felépíteni? Ehhez van egy plugin. Mi lenne a WordPress háttérrendszerével gyakorlatilag bármilyen alkalmazás fejlesztésével? Ez lehetséges a WP REST API. Végezetlen dolgok vannak a WordPress.org nyílt forráskódú szoftverével.

Éppen ellenkezőleg, a WordPress.com webhelyén van kevesebb irányítás a webhelyén. Ez akkor lehet jó, ha csupán tartalmat kíván létrehozni, vállalkozását bemutatni vagy portfóliót megjeleníteni anélkül, hogy aggódnia kellene (vagy fizetnie kellene) a webhely karbantartásának technikai szempontjai miatt..

Noha a WordPress.com használata ingyenes, rendelkezésre áll még Üzleti terv amely lehetővé teszi mind a két világ legjobb előnyeinek kihasználását, beleértve a témákhoz nyújtott sokoldalúságot, az egyéni tartomány kiválasztásának és az egyes bővítmények telepítésének képességét.

Egyéb előnyök és hátrányok

Összefoglalva azt, amit már tárgyaltunk, WordPress.com szolgáltatás korlátozott (nincs plugins, nincs egyedi kód), de pénzt és időt takarít meg a házon belüli tárhely és a webhely karbantartása révén.

WordPress.org szinte bármilyen alkalmazásba integrálható, így technikai szakértelemre és hozzáadott díjakra van szükség az önálló tárhely és a fejlesztő költségeihez.

Íme néhány további különbség a WordPress.org és a WordPres.com között.

A bevételszerzés

WordPress.org – Korlátlan módon lehet pénzt keresni webhelyén az .org verzión keresztül; integrálhat bármilyen kívánt hirdetési programot a WordPress korlátozásainak és díjainak nélkül (kivéve, ha fizet egy prémium pluginért, amelynek a hozzáadott szolgáltatások révén előnyei is lehetnek)..

WordPress.com– a .com hirdetései a WordAds-ra korlátozódnak, a WordPress.com hivatalos hirdetési programjára a prémium és az üzleti tervek számára; csak a leképezett domainnel rendelkező webhelyek jelentkezhetnek; ha ingyenes vagy személyes tervre van szüksége, akkor nagy forgalmúnak és a megfelelő tartalommal kell rendelkeznie.

Analitika

WordPress.org – bármilyen elemző programmal használható; lehetősége van a WordPress számos elemzési bővítményének telepítésére, hogy további betekintést nyerjen a webhely teljesítményéről, és megalapozott döntéseket hozzon.

WordPress.com– beépített elemzéssel (Jetpack) érkezik, de csak akkor integrálható a Google eszközeibe, ha fizet egy üzleti tervért.

Téma támogatás

WordPress.org – nincs korlátozás arra vonatkozóan, hogy melyik témát használja; testreszabhatja a témákat a kívánt módon, vagy akár a semmiből is létrehozhat; A Genesis sok fejlesztő számára népszerű téma, amelyhez már beépített keretrendszer tartozik.

WordPress.com– 165 szabadon választható téma közül választhat; az üzleti terv révén lehetősége van fizetni a prémium témákra, azonban ezeknek a témáknak a személyre szabott testreszabása korlátozottan működik.

E-kereskedelem

WordPress.org – sok e-kereskedelmi megoldással integrálható; WooCommerce (egy népszerű WordPress plugin 25 millió plusz letöltéssel) az egyik vezető weboldal-e-kereskedelmi megoldás, amely teljes eszközkészletet biztosít az eladó vállalkozások számára.

WordPress.com– nem jó lehetőség az e-kereskedelem számára; szigorú értékesítési politikával rendelkezik; az üzleti terv révén a felhasználók fizethetnek az e-kereskedelem engedélyezéséért a webhelyen, azonban ez továbbra is korlátozott a WordPress.org-hoz képest.

Tartomány

WordPress.org – a domainjét másutt kell vásárolnia, majd össze kell kapcsolnia a webhelyével; a domaineket olcsón lehet megvásárolni, és a címben szereplő „wordpress” nélkül ez jobb a SEO számára.

WordPress.com– webhelye a WordPress.com aldomainén fog futni (azaz. www.mywebsitename.wordpress.com); fizetett tervekkel frissíthet nem WordPress domain névre, ami jobb, ha megtalálják a keresőmotorokban.

SEO

WordPress.org – ez a SEO számára jobb választás; hozzáférést kap számos SEO beépülő modulhoz (mint például a Yoast), amelyek segítségével javíthatja tartalmának SEO-ját, hogy a keresőmotorokban magasabb rangot kapjon; vannak olyan lehetőségek, amelyek segítségével felgyorsíthatja webhelyét a WordPress-en, ami szintén fellendítheti a SEO-t; azt is megválaszthatja számos SEO-barát téma közül.

WordPress.com– nincs hozzáférés a SEO pluginokhoz; regisztrálnia kell egy domaint a „wordpress” eltávolításához a domainjéből, ami jobban megfelel a SEO számára; nincs hozzáférés a Google Search Console-hoz; A WordPress.com témái nem olyan SEO-barátságosak, de webhelytérképeket is létrehozhat, ami jó a SEO számára.

Biztonság

WordPress.org – rajtad múlik, hogy biztosítja-e webhelyét; a választott tárhelyszolgáltató javíthatja webhelyének biztonságát az automatikus frissítésekkel, amelyek a legújabb biztonsági javításokat tartalmazzák, valamint automatikus biztonsági mentéseket és biztonsági ellenőrzéseket végez. A webhely további megszilárdításához olvassa el a WordPress webhely megszilárdításának módját.

WordPress.com– míg a WordPress gondoskodik a biztonságról, továbbra is meg kell tennie a biztonsági óvintézkedéseket, mint például egy erős jelszó használata, a 2FA használata, és ébernek kell lennie arról, hogy milyen felhasználói szerepeket rendel hozzá.

Következtetés

Mostanra jól meg kell értenie a WordPress.com és a WordPress.org különbségeit. A különbségek valódi megértésének a legjobb módja az, ha kipróbálja mindkettőt.

Valószínűleg észreveszi, hogy a WordPress.org segítségével nagyobb irányítást és rugalmasságot élvezhet a tervezés és a funkcionalitás felett. De ugyanúgy, mint egy kölyökkutya, akkor a webhelyet is ápolnia kell, például ügyelve arra, hogy minden összetevőjét (azaz témákat, beépülő modulokat, magot) naprakészen tartsák a biztonság megsértésének elkerülése érdekében. Miközben a webhely karbantartása a te felelőssége, elháríthatja a vállát, ha befektet egy host szolgáltatóba.

A WordPress.com egy szórakoztató eszköz kezdőknek. Olyan alkalmazást fejlesztettek ki, amely útközben hozzáférhet webhelyéhez vagy blogjához. Míg a testreszabás és a bevételszerzés korlátozott, ellazulhat, ha tudod, hogy csak tartalmat kell létrehoznia, míg a WordPress gondoskodik az Ön webhelyének karbantartásáról.

A választás rajtad múlik, de remélhetőleg ez a cikk kiküszöböli a WordPress két ízével kapcsolatban esetlegesen felmerülő zavarokat..

Jeffrey Wilson Administrator
Sorry! The Author has not filled his profile.
follow me