WordPress.com Vs. WordPress.org – Каква е разликата?

Подробно сравнение между двете версии на WordPress (.com и .org), за да ви помогне да определите коя опция е най-подходяща за вас и вашия бизнес.


WordPress.com Vs. WordPress.org

След като стартирате уебсайт на WordPress, вероятно сте се натъкнали на леко объркващия факт, че има две различни негови версии:

WordPress.com и WordPress.org

Когато създадох първия си уебсайт на WordPress, нямах представа, че тези два се различават – но както може би вече знаете досега, .org версията е напълно отделно образувание от WordPress.com.

С две думи, WordPress.org е самостоятелно хостваната версия с отворен код, където сте собствен вашия сайт и WordPress.com е хостваната, комерсиална версия, където сте под наем вашия сайт.

Екранна снимка на WordPress.com и WordPress.orgЕкранна снимка на WordPress.com (хостваната, търговска версия) и WordPress.org (самостоятелно хоствана версия с отворен код)

Все пак има повече от това. Ако сте начинаещ или просто се чудите защо в света има два вкуса на WordPress, прочетете, за да получите допълнително обяснение как се различават тези две (и най-добре използваните случаи за всеки).

БЪРЗ ФАКТ: WordPress захранва 28% от всички уебсайтове в мрежата!

Разликата е в хостинга

Ключовата разлика между WordPress.org и WordPress.com е кой е кой хостинг вашия сайт. с WordPress.com, хостингът се извършва от самия WordPress. От актуализации на сигурността до архивиране на сайтове, поддръжката на сайта се провежда вътрешно за вас.

От друга страна WordPress.org софтуерът се изтегля и след това трябва да бъде самостоятелно хостван на сървър. Самостоятелният хостинг изисква техническа експертиза, но има и възможност да платите на хостинг доставчик, който да се справи с тези задачи вместо вас.

Въпреки че изборът на качествен доставчик на хостинг услуги може да бъде скъп, той ще гарантира, че вашият сайт може да мащабира, за да посрещне притока на трафик, както и да остане сигурен и оптимизиран да изпълнява по изключение. Това е важно, ако уебсайтът ви е източник на доходи, а не просто обикновен блог.

В този момент вероятно се чудите защо WordPress създаде две версии на себе си – тази, която е самостоятелно хоствана и тази, която не е. Трябва да има сценарий за използване за всеки, нали?

БЪРЗ СЪВЕТ: Нуждаете се от добър уеб хост, който да хоства вашия софтуер WordPress? Вижте нашия списък с препоръчани хостове на WordPress!

Даване под наем (WordPress.com) срещу купуване (WordPress.org)

Малко след създаването на WordPress през 2003 г., съоснователят на WordPress Matt Mullenweg разбра, че има потребители, които не искат да се притесняват да поддържат актуализацията на сайта си..

Ето защо WordPress.com е изобретен; блогърите могат единствено да правят блогове и да не се притесняват от техническите аспекти на поддържането на уебсайт.

Разлики в WordPress между .com & .org версиятаWordPress.org = притежаване на кученце, WordPress.com = наемане на кученце

Мислете за това по този начин – WordPress.org е като осиновяване на кученце. Много лесно е да осиновиш сладко кученце, но след като го имаш като домашен любимец, трябва да се грижиш за него… да го разхождаш, да го храниш, да се увериш, че ще получи правилни ваксинации и т.н. Точно като притежаването на кученце е ваша отговорност да се грижите, наличието на сайт на WordPress.org носи повече отговорност (като поддръжка на сайта), за да го поддържате равностойно.

От друга страна, WordPress.com е като да се обадиш на Uber да достави кученца. Можете да играете с тези кученца, когато искате, но отглеждането им не е ваша отговорност. Със сайт на WordPress.com не е нужно да се притеснявате за добавяне на отговорности по отношение на работата с актуализации, архивиране и сигурност. Направено е вътрешно за вас.

Какъв е вашият аромат?

Лого на WordPress.org

WordPress.org

 • Разрешени са приставки
 • Такси за самостоятелно хостинг
 • Изисква се поддръжка
 • Напълно адаптивни
 • Изисква се известна техническа експертиза

Лого на WordPress.org

WordPress.com

 • Без интеграция в плъгини
 • Безплатно (с опция за заплащане на Бизнес план)
 • Не се изисква поддръжка
 • Ограничени в персонализирането
 • Лесен за използване

Ако сте предприятие или бизнес в магазина или просто търсите да постигнете пълно персонализиране с вашия уебсайт, WordPress.org е начинът да вървите.

Въпреки че това изисква някои технически умения за стартиране, все пак можете да наемете програмист и хостинг доставчик, който да изгради и поддържа вашия сайт за вас.

WordPress.org също е напълно разширяващ се и може почти да бъде смесен във всеки тип сайт, който искате да бъде. Но след като влезете в тези води, идва отговорността за поддръжката на обекта. Това е компромисът – докато WordPress.org носи допълнителна отговорност, вие също извличате ползите от напълно адаптивен CMS.

WordPress.org плъгин хранилищеWordPress.org Plugin Repository ви позволява да добавяте нови функции към вашия сайт с безплатни плъгини 50 000 плюс.

Поради естеството на отворения код на WordPress.org и факта, че това е софтуер за изтегляне, той може да бъде 100 процента персонализиран да прави с него каквото си поиска. Искате ли да изградите здрав магазин за електронна търговия? Има приставка за това. Какво ще кажете да разработите практически всяко приложение с бек-енд WordPress? Това е възможно с WP REST API. Има безкраен набор от неща, които можете да направите със софтуера с отворен код на WordPress.org.

Напротив, с WordPress.com имате по-малко контрол над вашия сайт. Това може да е добре, ако всичко, което искате да направите, е да създадете съдържание, да покажете бизнеса си или да покажете портфолио, без да се притеснявате (или плащате) за техническите аспекти на поддръжката на сайта..

Въпреки че е безплатно да използвате WordPress.com, има и наличен Бизнес план което ви позволява да получите най-доброто от двата свята, включително добавена гъвкавост с теми, възможност за избор на персонализиран домейн и възможност за инсталиране на определени приставки.

Други плюсове и минуси

За да обобщим това, което вече обсъдихме, WordPress.com е ограничена по функции (без приставки, без персонализиран код), но ви спестява пари и време чрез вътрешно хостинг и поддръжка на сайта.

WordPress.org може да бъде интегрирана с почти всяко приложение, като по този начин се изисква техническа експертиза и допълнителни такси за разходи за самостоятелно хостинг и разработчици.

Ето само няколко други начина, по които WordPress.org и WordPres.com се различават.

Осигуряването

WordPress.org – има неограничени начини за осигуряване на приходи от вашия сайт чрез .org версията; можете да интегрирате всяка рекламна програма, която искате, без ограничения или такси от WordPress (освен ако не плащате за премиум приставка, която също може да има ползи чрез добавени функции).

WordPress.com– рекламите в .com са ограничени до WordAds, официалната рекламна програма WordPress.com за планове Premium и Business; могат да кандидатстват само сайтове с картографиран домейн; ако имате безплатен или личен план, трябва да имате голям трафик и подходящо съдържание, за да кандидатствате.

анализ

WordPress.org – може да се използва с всяка програма за анализи, която искате; имате възможност да инсталирате един от много различни приставки за анализи на WordPress, за да получите по-нататъшна представа за това как функционира сайтът ви и да вземате информирани решения.

WordPress.com– идва с вградена аналитика (Jetpack), но не може да бъде интегриран с инструментите на Google, освен ако не платите за бизнес план.

Тематична поддръжка

WordPress.org – няма ограничения по отношение на коя тема използвате; можете да персонализирате темите по желания от вас начин или дори да създадете такава от нулата; Genesis е популярна тема за много разработчици, която идва с вече изградена рамка.

WordPress.com– в безплатния план има 165 налични теми; чрез бизнес плана имате възможност да плащате за премиум теми, но приспособяването на тези теми към вашите точни предпочитания е ограничено във функционалността.

Е-търговия

WordPress.org – могат да бъдат интегрирани с много решения за електронна търговия; WooCommerce (популярен плъгин за WordPress с 25 милиона изтегляния) е едно от водещите решения за електронна търговия за уебсайтове, което предоставя пълен набор от инструменти за бизнес доставчици.

WordPress.com– не е добър вариант за електронна търговия; има строга политика за продажби; чрез бизнес плана потребителите могат да плащат, за да активират електронната търговия на своя сайт, но тя все още е ограничена в сравнение с WordPress.org.

домейн

WordPress.org – ще трябва да закупите домейна си другаде и след това да го свържете към вашия сайт; домейните са евтини за закупуване и без „wordpress“ в заглавието е по-добре за SEO.

WordPress.com– уебсайтът ви ще работи на поддомейн от WordPress.com (т.е.. www.mywebsitename.wordpress.com); с платени планове можете да актуализирате до име на домейн без WordPress, което е по-добре да намерите в търсачките.

SEO

WordPress.org – това е по-добрият вариант за SEO; ще получите достъп до много SEO плъгини (като Yoast), които могат да ви помогнат да подобрите SEO на съдържанието си, за да се класирате по-високо в търсачките; има начини да ускорите вашия сайт в WordPress, което също може да засили SEO; вие също имате възможността да избирате от редица теми, подходящи за SEO.

WordPress.com– няма достъп до SEO плъгини; ще трябва да регистрирате домейн, за да премахнете „wordpress“ от вашия домейн, което е по-добре за SEO; няма достъп до конзолата за търсене на Google; Темите на WordPress.com не са толкова лесни за SEO, но можете да създадете Sitemap, което е добре за SEO.

Сигурност

WordPress.org – зависи от вас да защитите сайта си; избраният от вас хостинг доставчик може да подобри сигурността на вашия сайт с автоматични актуализации, които съдържат най-новите корекции на защитата, както и да провежда автоматично архивиране и наблюдение на сигурността. За да втвърдите допълнително вашия сайт, вижте как да втвърдите вашия уебсайт WordPress.

WordPress.com– докато WordPress се грижи за сигурността, вие все още трябва да вземете предпазни мерки за сигурност, като например да използвате силна парола, да използвате 2FA и да сте бдителни относно това какви потребителски роли възлагате.

заключение

Досега трябва да имате добро разбиране за това как се различават WordPress.com и WordPress.org. Най-добрият начин да разберете истински разликите е да ги изпробвате и за себе си.

Вероятно ще установите, че с WordPress.org имате по-голям контрол и гъвкавост по отношение на дизайна и функционалността. Но, също като кученце, ще трябва да подхранвате сайта си, като правите неща, като се уверите, че всичките ви компоненти (т.е. теми, плъгини, ядро) се актуализират, за да избегнете нарушения на сигурността. Докато поддръжката на сайта е ваша отговорност, можете да вземете тежкото повдигане от раменете си, като инвестирате в хостинг доставчик.

WordPress.com е забавно средство за начинаещи. Те също са разработили приложение, което ви позволява да имате достъп до уебсайта или блога си в движение. Въпреки че персонализирането и осигуряването на приходи са ограничени, ще се отпуснете знаейки, че всичко, което трябва да направите, е да създавате съдържание, докато WordPress се грижи за поддръжката на сайта за вас.

Изборът зависи от вас, но се надяваме тази статия да е изчистила объркването, което бихте могли да имате по отношение на двата вкуса на WordPress.

Jeffrey Wilson Administrator
Sorry! The Author has not filled his profile.
follow me
  Like this post? Please share to your friends:
  Adblock
  detector
  map