Vodič za početnike Googleov algoritam pingvina

Sve što trebate znati o Google Penguinu i zašto je Penguin toliko važan za optimizaciju tražilice.

Vodič za Googleov algoritam Penguin

“Penguin” nije riječ koja se obično povezuje sa strahom i tjeskobom – na kraju krajeva, šta je ljepše od pingvina? Ako, naravno, ne govorite o optimizaciji tražilice (SEO). U SEO, riječ “Penguin” često čini ljude nelagodnima.

To je zato što je u SEO-u “Penguin” Googleov algoritam. Prvi put objavljen u travnju 2012. godine, Penguin je zamišljen da kažnjava mjesta koja koriste sheme manipulativnih veza kako bi umjetno napunili svoje liste pretraživanja.

Penguin je sjajan i kompliciran događaj u povijesti interneta. Zbog toga sam ovdje Destificirati ću komplicirane stvari u nešto lako razumljivo. Predstavit ću vam zašto je Penguin bio potreban i koji je učinak na internetu općenito.

Zašto je Google stvorio pingvina

Da biste razumjeli zašto je Google stvorio Penguin, morate znati malo o njihovoj neprekidnoj borbi protiv neželjene pošte. A činjenica da Google nije uvijek pobjeđivao.

Prije svega, (skoro) nitko zapravo ne uživa u neželjenoj pošti. Međutim, neželjena pošta postala je popularna jer funkcionira. Neželjena pošta veze definirana je kao stvaranje mnoštva veza – stotine ili tisuće – na drugim web mjestima, kako bi se upravljalo algoritmima tražilice, koji koriste veze kao signal povjerenja i autoriteta. Te veze nisu namijenjene ljudima, već samo tražilicama. Niske su kvalitete i izgledaju neželjeno za ljudsko oko.

Nažalost, u 2012. godini neželjena pošta zapravo je poboljšala ocjenu web lokacija u Googleovim rezultatima pretraživanja. Stoga su ljudi prirodno započeli spam-ove veze kako bi ili bili ispred svojih konkurenata ili barem bili u toku.

Činjenica da je neželjena pošta radila tako dobro da je odoljela skakanju na poveznici neželjene pošte. Manje pažljivi članovi SEO industrije koristili su sve vrste neželjene taktike, od vezanja do komentara u blogove do stvaranja čitavih mreža web lokacija čija je jedina svrha bila stvaranje veza na web mjesta klijenta.

Na kraju Googlea, nevažne web stranice pojavile su se popularne ključne riječi, gurajući stranice proizvoda iznad informacija za koje bi korisnici mogli biti korisni. To se loše odražavalo na Googleu, poslužujući rezultate koji nisu pružali vrijednost osobama koje koriste svoju tražilicu.

Ova hrabra manipulacija njihovim rezultatima povukla je Google u kut. Afterall, ovo je bila egzistencijalna prijetnja njihovom poslovanju – ugrožavala je njihov osnovni proizvod. Većina Googleovog prihoda ostvaruje se pretraživanjem, a loši rezultati pretraživanja dovode u opasnost njihovu tvrtku.

To je bila teška situacija za Google. Da se suparnička tražilica podigla u ovo doba neželjene pošte, možda bismo imali još jednog glagola za pretraživanje na internetu.

Naravno, Google se borio protiv takvog ponašanja od svog početka, gotovo desetljeće u tom trenutku. Išli su nakon skrivenih veza i napunjenih ključnih riječi od 2003. s ranim ažuriranjima Cassandra i Florida. Izveli su ih Jagger u 2005. za rješavanje taktika poput plaćenih i recipročnih veza. Google neprestano podešava njihov algoritam pretraživanja, postavljajući njihove prikaze na bilo koji problem koji je u tom trenutku najnaporniji.

U 2012. godini nije bilo više problema s Googleom od neželjene pošte. Link neželjene pošte potrajao je na glavni način – jer još uvijek djeluje. Da bi ponovo preuzeo kontrolu nad njihovim rezultatima pretraživanja, 26. travnja 2012. Google je oslobodio Penguina.

Što Pingvin radi?

Penguin je osmišljen da kažnjava manipulativne postupke veze.

Iz Googleova najava Penguina:

„Iako ne možemo objaviti određene signale jer ne želimo ljudima dati način da igraju naše rezultate pretraživanja i pogoršavaju iskustvo za korisnike, naš savjet za webmastere je da se usredotoče na stvaranje visokokvalitetnih web lokacija koje stvaraju dobro korisničko iskustvo i koristiti SEO metode bijelog šešira umjesto da se upušta u agresivne taktike neželjenog softvera. “

Googleov cilj bio je umjetno kažnjavati stranice koje se rangiraju manipulativnim vezama.

Evo primjera iz te najave onoga što je Google želio pogubiti:

Primjer veze neželjene pošte

Imajte na umu manipulativne veze s sidrenim tekstovima bogatim ključnim riječima.

Ovaj primjer posta je izdvojen sadržaj, riječ salata, punjene ključne riječi, smeće za sidro teksta s odgovarajućim podudaranjem. Čitatelju ne pruža nikakvu vrijednost i nesumnjivo je stvoren da manipulira pretraživanjem. Veze čak nisu irelevantne za sadržaj jer nema sadržaja o kojem bi se moglo govoriti. Zamišljen je da izgleda kao stvarna sintaksa i obmanjuje tražilice da ga identificiraju kao relevantne podatke.

Google neće otkriti kako točno radi njihov algoritam pretraživanja (iako su gotovo desetljeće tvrdili da obraćaju pažnju na preko 200 faktora rangiranja), ali Penguin je jasno dao do znanja da imaju nultu toleranciju za bilo kakve manipulacije, posebno kada je u pitanju linkovi.

Penguin također nije niže mjesto na ljestvici. Oni su ispustili stranice po cijeloj potrazi. Utvrđeno je samo oko 3% upita (pogledajte više o tome što to znači) ovdje), ali s obzirom na to da se godišnje obavi više od trilijuna Google pretraga, to je još uvijek ogroman broj. Tisuće web-lokacija sankcionirano je i učinjeno praktički nevidljivim na većini weba.

Gotovo svaki SEO poznavao je nekoga s web mjesta koje je na neki način pogodio Penguin. Razveselila je SEO industriju na način na koji niti jedan Google algoritam nije postojao prije ili od tada.

Penguin’s Aftermath

Penguin je bio atomska bomba ažuriranja za algo.

Penguin je po prirodi izrazito kažnjiv i pogađa sve one koji se bave neželjenom vezom, koja je prilikom prvog objavljivanja bila raširena. Google je mogao osmisliti Penguin da samo obezvrijedi neželjenu poštu, izrezujući noge ispod taktike. Umjesto toga, odlučili su aktivno kažnjavati web mjesta kriva za neželjenu poštu – bez puno upozorenja.

Kazna je bila trenutna, i pomračila je sve ljude koji su se spremali.

Preko noći mnoga su poduzeća izgubila promet na svojim web stranicama, ometajući važan izvor prihoda. A nije bilo rute za pravodobno oporavak – Google ne nudi metodu za podnošenje zahtjeva za ponovno razmatranje. Jedini način da se vratite nakon pogotka Penguina je ukloniti neželjenu poštu putem revizije povratne veze i zatim pričekati da se novi Penguin osvježi. Povrh svega, za razliku od ručne kazne, nije postojalo i ne postoji način da se 100% kaže je li web mjesto kaznilo Penguin. Jedini način provjere je ukopati se u organske kapi prometa i vidjeti da li je u korelaciji s ažuriranjem Penguina.

Iako je Penguin funkcionirao isključivo u digitalnom carstvu, u Googleovom algoritmu pretraživanja, imao je vrlo stvarne posljedice. Pogođene tvrtke bile su prisiljene pronaći nove izvore prihoda, smanjiti broj zaposlenih ili ih čak zatvoriti. Googleov odgovor na raširene tvrdnje o kolateralnoj šteti bio je objavljivanje obrasca za povratne informacije. Obrazac je ljudima pružio priliku da tvrde da je Penguin pogrešno kaznio njihovu stranicu.

Mnogi su vlasnici web mjesta ugovorili vještine upitnih SEO-ova, a da nisu shvatili da će se takva manipulativna ponašanja koristiti na njihovim web lokacijama.

Uz toliko pogođenih, Penguin je često izvor loše volje prema Googleu. Poduzeća, karijere i obitelji osjetili su Penguinove kaznene učinke, mnogi ne shvaćajući zašto.

Penguin je također za mnoge promijenio SEO. Link neželjene pošte preko noći postaje neučinkovit. Optimizacija za pretraživanje postala je mnogo više fokusirana na ljude. Prije Penguina, izgradnja veze za Googleove alate za indeksiranje bila je učinkovita. Nakon Penguina, veze su trebale biti fokusirane na ljude da bi bile učinkovite.

Sada su SEO-ovi suočeni s izborom bilo slijeđenja Googleovih smjernica ili su riskirali tešku kaznu.

Pingvin je označio mjesto na kojem je “bijeli šešir” po potrebi postao mnogo popularniji.

U tom je smislu Penguin odigrao ključnu ulogu u evoluciji izgradnje veza od svojih stigmatiziranih, neželjenih korijena u legitimnu taktiku marketinga.

Pengainova ostavština

Penguin je poslao jasnu poruku, poruku “nulte tolerancije” “postani-djeluj-skupa”, koja se drži svih nas tri solidne godine (vječnost u ovoj industriji).

Bio je to učinkovit napad protiv spam veze, ozbiljno onemogućavajući manipulativne taktike koje su do tada bile toliko pouzdane. Također je ostavila razaranje koji je osakaćen posao, čak i ako njegovi vlasnici nisu znali bolje ili su svoje web lokacije povjerili drugima.

Penguin je usadio dubok i postojan osjećaj paranoje svima koji dolaze u kontakt sa SEO-om.

  • Mnogi vlasnici tvrtki i webmasteri obraćaju više pozornosti na moć koju tražilice drže nad životnim mogućnostima (i puno su oprezniji od SEO-ova).
  • SEO-ovi sada slijede Googleove smjernice osim samo slova, ali i u duhu. SEO-ovi uzimaju u obzir namjeru pretraživača, kvalitetu web mjesta i korisničko iskustvo.
  • SEO-i mogu provoditi samo taktike koje vode do zakonitih veza. SEO se moraju usmjeriti na ljudsku stranu tražilica, pored algoritamske strane.

Konačno, iako je došlo do neprihvatljive kolateralne štete i iako spam preživljava, Penguin je pomogao u smanjenju učinkovitosti neželjene pošte. Unatoč boli i stresu koji je Penguin uzrokovao toliko mnogo ljudi, nesporljivo je da je Google u mogućnosti bolje poštovati svoje smjernice.

Od 2012. bilo je šest ažuriranja Penguina, što nas uvjerava da je Google podjednako posvećen sprječavanju webspam-a. Na neki način Penguin je živo biće, mijenja se i razvija se, baš kao što je događaj i formula.

TL DR

Penguin je Googleov algoritam koji cilja manipulativne postupke veza. Početno ažuriranje u travnju 2012. imalo je ogroman utjecaj, uzrokujući stvarne učinke na stvarne ljude i tvrtke. Penguin je uvelike promijenio SEO krajolik i kontinuirano nastavlja SEO-evima usavršavanjem svojih taktika veze. Penguin je osmišljen kako bi branio Googleove rezultate pretraživanja od manipulacije vezama, a Googleovi rezultati pretraživanja održavali visoku kvalitetu.

Pingvin je pomogao oblikovanju interneta u cjelini. A za bolje ili gore, Penguin je ovdje da ostane.

Da biste saznali više specifičnosti evolucije Penguina, pogledajte ovo opsežni vodič sastavili moji kolege u Linkaratiju.

Jeffrey Wilson Administrator
Sorry! The Author has not filled his profile.
follow me