Udhëzuesi i vendimit: A duhet të kaloni në HTTPS / SSL?

Mësoni rreth certifikatave SSL (Secure Socket Layer) dhe nëse faqja juaj duhet të ketë një të tillë. Lexoni të mirat & të këqijat e SSL për t’ju ndihmuar të vendosni.


Pro dhe të këqijat e SSL

Përkundër faktit se çertifikatat SSL (Secure Socket Layer) janë një temë e nxehtë këto ditë, shumë njerëz nuk e dinë në fakt se çfarë janë ose nëse faqja e tyre e internetit duhet t’i përdorë ato. Në këtë artikull, ne do t’ju ndjekim se çfarë është një certifikatë SSL, cilat janë të mirat dhe të mirat për të marrë një certifikatë SSL, dhe nëse kalimi në një SSL është i duhuri për faqen tuaj të internetit.

Farë është SSL?

Informacioni i transferuar duke përdorur një lidhje të pasigurt mund të lexohet nga hakerët nëse ata e përgjojnë ndërsa transferohet nga klienti në server. SSL është një protokoll që krijon një lidhje të koduar midis serverit dhe klientit në mënyrë që vetëm ata me një çelës të mund të deshifrojnë informacionin.

E thënë thjesht, SSL ka për qëllim të mbrojë informacione të ndjeshme në mënyrë që vetëm marrësi i synuar të mund të lexojë informacionin që transferohet.

Mund të tregoni nëse një sit është duke përdorur SSL nëse shihni një pako të vogël së bashku me URL-në në shiritin e lundrimit të shfletuesit tuaj.

Dollap SSL

Situatat e zakonshme kur përdoren certifikatat SSL përfshijnë:

 • Uebfaqe për shfletues (shembull: Kontrolli i partisë në shfletuesin e qytetit)
 • Lidhja nga një klient i postës me një server të postës (shembull: Outlook)

Kush i përdor ato?

Në të kaluarën, lidhjet SSL u përdorën kryesisht nga faqet që transferonin informacione të ndjeshme si numrat e kartave të kreditit ose numrat e sigurimeve shoqërore. Sidoqoftë, ata kanë parë përdorim më të gjerë nga faqet që duan të mbrojnë informacionin e klientit ose të përfitojnë nga njoftimi i Google që përdorimi i një SSL mund të ndihmojë në rritjen e renditjes në kërkim.

A do SSL ta bëjë Sajtin tim 100% të Sigurt?

Një dobësi e quajtur “HeartBleed” u ekspozua në fund të vitit 2014. “Zemra me zemër” u shkaktua nga një prekshmëri në standardin e kodimit të hapur OpenSSL. Ekspertët vlerësojnë se rreth dy të tretat e serverëve të botës janë prekur nga kjo çështje.

Që nga ajo kohë është lëshuar një rregullim, por fakti që një ndjeshmëri kaq e ndjeshme depërtoi në kaq shumë serverë të pazbuluar është një kujtesë se nuk ka garanci 100% se informacioni është i sigurt nga palët e treta.

Farë duhet të bëj për të ngritur një SSL?

Vendosja e SSL është një proces mjaft i thjeshtë dhe i lirë nëse mund ta bëni vetë. Nëse jo, ju duhet të faktoni në koston e kohës që do të marrë një profesionist për ta vendosur atë për ju. Ndërsa vendosja e një SSL ndryshon në varësi të llojit dhe konfigurimit të serverit tuaj, shumica e ofruesve dhe pritësit e uebit janë të gatshëm t’ju ndihmojnë gjatë secilit hap, por më poshtë është një përmbledhje themelore e hapave që sjell procesi.

Hapi 1: Përcaktoni llojin e certifikatës SSL që është e përshtatshme për ju – ekzistojnë disa lloje të ndryshme të certifikatave SSL që mund të merrni. Disa nga llojet më të zakonshëm janë:

 • Domain i vërtetuar – vërteton që domeni i uebfaqes është i regjistruar në një person që ka të drejtat e administratorit dhe që ata e kanë aprovuar certifikatën
 • Certifikimi i Organizatës (OV) – Përveç vërtetimit të domain-it si në një Certifikatë të Valifikuar me Domain, Certifikata OV gjithashtu vërteton informacionin organizativ si emrin dhe vendndodhjen e biznesit..
 • Validimi i Zgjeruar (EV) – Përveç kërkesave të një Certifikate OV, certifikata e vlefshme e zgjatur kërkon vërtetimin e ekzistencës ligjore të organizatës.

Hapi 2: Gjeneroni një CSR në serverin tuaj – Një CSR, ose Kërkesë për Nënshkrimin e Certifikatës, është një bllok teksti i gjeneruar në server që ju lejon të ndani informacionin tuaj publik me ofruesin tuaj SSL. Shumica e ofruesve SSL do të japin udhëzime se si të gjeneroni këtë çelës.

Hapi 3: Dorëzoni CSR tek ofruesi juaj SSL – kur ofruesi juaj të marrë CSR, ata do të vërtetojnë informacionin e dhënë.

Hapi 4: Instaloni certifikatën në serverin tuaj të internetit – pasi të vërtetohet CSR, ofruesi juaj SSL do të lëshojë një certifikatë dhe udhëzime për ju që të instaloni certifikatën në serverin tuaj.

Hapi 5: Rishkruaj URL-të në 301 ridrejtuar në versionin HTTPS të faqes suaj – pasi faqja juaj të jetë transferuar në HTTPS vs HTTP, sigurohuni që çdo lidhje përsëri në versionin HTTP të faqes të ridrejtohet në shtëpinë e tyre të re për të shmangur lidhjet e vdekura dhe të kalojë përgjatë SEO “lëng lidhjeje”.

A ndikon SSL në Renditjen e Google dhe SEO?

Edhe pse Google ka treguar që përdorimi i SSL është një sinjal pozitiv i renditjes, ka pak prova që vetëm SSL bën një ndikim të vlefshëm në pozicionin tuaj në rezultatet e kërkimit. Si shumica e sinjaleve të renditjes më të vogla, ju duhet ta bëni ndryshimin nëse ka kuptim që ju ta bëni atë sidoqoftë, por jo me qëllimin e vetëm për të rritur renditjen tuaj.

Nëse vendosni të kaloni në SSL, mbani mend të siguroni që keni ridrejtime nga versioni HTTP i URL-ve tuaj në versionin HTTPS. Nëse nuk e përdorni, përdoruesit dhe botët që përpiqen të arrijnë në URL-të tuaj të vjetër HTTP mund të godasin një gabim 404, duke shkaktuar potencialisht renditjen tuaj..

Pra… A duhet të kaloni në SSL?

Përgjigja e preferuar e të gjithëve: varet. Për t’ju ndihmuar me vendimin tuaj, më poshtë është një përmbledhje e dobishme e të mirat dhe të këqijat e kalimit në SSL.

Miratimet e kalimit në SSL:

 • Një shtresë shtesë mbrojtjeje është shtuar për të mbajtur të dhënat e sigurta ndërsa udhëton nga klienti në server.
 • Konsumatorët kanë më shumë të ngjarë t’i besojnë një faqeje që përdor një SSL.
 • Google ka treguar që përdorimi i një SSL është një sinjal renditje.

Kundrat e kalimit në SSL:

 • Kostoja (koha dhe paraja) e konfigurimit.
 • Më shumë burime të përdorura të serverit do të thotë herë më të ngadalta të ngarkesës.
 • Informacioni është më i mbrojtur sesa nëse nuk përdorni SSL, por akoma nuk ka garanci 100% të mbrojtjes.

shembuj

Shembull kohe! Edhe pse ka shumë raste kur nuk ka përgjigje të drejtë ose të gabuar nëse duhet të merrni një SSL, ne rrumbullakosëm disa shembuj të zakonshëm më poshtë.

Faqet që duhet të kenë SSL:

 • Faqet e E-Commerce që kryejnë transaksione në internet.
  • Shënim: nëse keni një sit të e-commerce, duhet të kontrolloni për të parë se cilat lloj standardesh të pajtueshmërisë PCI ju kërkohen të plotësoni bazuar në vëllimin e transaksionit tuaj dhe portën e pagesës.
 • Faqet që pranojnë numrat e sigurimeve shoqërore.
 • Faqet që ofrojnë anëtarësim.
 • Sitet që pranojnë informacione private të klientit.

Faqet ku SSL ka të ngjarë të mos jetë e nevojshme (por gjithashtu nuk dëmton)

 • Faqet që nuk pranojnë të dhëna personale.
 • Vende informuese pa parashtresa të formës.
Jeffrey Wilson Administrator
Sorry! The Author has not filled his profile.
follow me
  Like this post? Please share to your friends:
  Adblock
  detector
  map