Udhëzuesi i fundit për të mbështetur dhe rivendosur faqen tuaj të internetit

Mësoni se si të kopjoni dhe rivendosni faqen tuaj të internetit me këto praktika më të mira të industrisë, pavarësisht se cila nga faqet e internetit CMS ose metoda e përdorur për të ndërtuar faqen tuaj të internetit.


Si të kopjoni dhe rivendosni faqen tuaj në internet

Ndërsa ndërtoni uebfaqen tuaj të biznesit, gjëja e parë për të cilën ju shqetësoni përgjithësisht është ngritja dhe funksionimi i faqes tuaj; duhet shumë punë, gjëja kryesore është që gjithçka të funksionojë. Upshtë ngritur dhe funksionon pa probleme, dhe papritmas, diçka ndodh. Ka ikur. Skedarët tuaj mungojnë.

Nëse keni ndërtuar uebfaqen tuaj në një server lokal, mund të ndjeheni që tashmë keni një kopje rezervë. Ju keni gjithçka në dy vende, apo jo? Skedarët ekzistojnë në server dhe në kompjuterin tuaj. Whatfarë mund të shkojë keq? Nuk duhet shumë imagjinatë të mendosh se çfarë mund të ndodhë. Kompjuteri juaj vdes për ndonjë arsye, qoftë një energji e papritur, ose 3-vjeçari juaj vendos që është kënaqësi të derdhni qumësht në laptop. Por hej, ju e keni ruajtur atë në server, kështu që pse duhet të shqetësoheni, apo jo? Jo kaq shpejt….

Po sikur serveri të ketë një problem, ose ai ofrues i hostit super të lirë dhe në dukje i besueshëm shkon në bark pa paralajmërim? Po në lidhje me faktin që faqja juaj e internetit drejton një bazë të dhënash? A keni një kopje të saktë të çdo skedari në kompjuterin tuaj?

Në këtë artikull, unë do të mbulojë gjithçka që ju duhet të dini në lidhje me kopjimin e faqes tuaj të internetit, duke përfshirë arsyet, çfarë dhe si.

Pse rezervë?

Ekzistojnë një larmi arsyesh pse duhet të bëni kopje rezervë në faqen tuaj të internetit.

Malware, softuer të rastit, skedarë të fshirë, komanda të këqija, gabime njerëzore, zhvillues të pakënaqur ose punonjës dhe prishje të serverëve janë të gjitha arsyet pse ju duhet të kopjoni faqen tuaj të internetit!

Klikoni për të Tweet

Malware / Randsomware

Pa hyrë në shumë detaje, nuk ka diçka të tillë si një sistem plotësisht i sigurt. Pavarësisht se sa procedura sigurie dhe protokolle keni vendosur, të gjitha sistemet janë të cenueshëm. Ndërsa ka shkallë të sigurt, disa sisteme janë më të prekshëm se të tjerët. Shtë praktikisht e pamundur të parandalosh uebfaqen tënde nga të gjitha llojet e sulmeve, dhe aq më tepër nëse me të vërtetë pret që njerëzit të përdorin faqen tuaj. Mendoni për këtë si shtëpia juaj; ju mund ta vulosni atë si Fort Knox, por atëherë askush nuk mund të futej fare, kështu që duhet të keni dyer. Sigurisht që dyert tuaja kanë bravë të mirë, por dikush gjithmonë mund të depërtojë nëpër një dritare.

Pika më e dobët në çdo sistem është njerëzit. Gjithë sa duhet është një klik i keq, ose t’i përgjigjesh asaj që dukej si një email i rëndësishëm, për t’iu nënshtruar një sulmi phishing. Sapo dikush është në sistemin tuaj, përmes softuerit ose ndryshe, është e mundur që ata mund të marrin kontrollin e skedarëve tuaj për shpërblim. Në vend që të kërkoni para për disa të panjohur të cilët mund ose nuk mund të kthejnë faqen tuaj ose skedarë, ju jeni shumë më pak të prekshëm nëse keni një kopje.

Skedarët e fshirë / Komandat e gabuara / Gabimet njerëzore

Diçka aq e thjeshtë sa fshirja e skedarit të gabuar në serverin tuaj, qoftë me një “klikim / fshirje” të thjeshtë në Windows / Mac, ose me një linjë komande në Linux ose derivatet e tij mund të fshijnë një skedar kyç ose për këtë çështje të gjithë skedarët (Në Linux , komanda rm -r diretoryname heq një drejtori dhe të gjitha skedarët në të, shpesh pa konfirmim, madje edhe më keq, rm -rf / mund të fshijë edhe skedarët vetëm lexues dhe gjithçka nga rrënja, e cila në thelb do të vrasë të gjithë makinën tuaj! ).

Hacks

Sjellja dashakeqe është më e zakonshme nga sa do të donim. Ndonjëherë nuk është as aq e thjeshtë sa një malware, ose hak i llojit ransomware; ka shumë atje që sulmojnë në faqet e internetit si sport. Edhe nëse përmbajtja e faqes suaj të internetit është diçka për të cilën mund të mos mendoni se ka një vlerë të lartë për një haker, kjo ende mund të ndodhë. Ky është veçanërisht një rrezik për ata që përdorin platforma të njohura si WordPress, të cilat kanë shumë dobësi të dokumentuara mirë, të cilat, nëse nuk arrihen, ju lënë me një objektiv të madh në shpinë..

Zhvilluesi i keq / Punonjës / Kushdo

Shumë biznese mbështeten shumë tek palët e treta për të hartuar faqet tona. Në shumicën e rasteve, zhvilluesit e uebit janë aq të sinqertë sa pjesa tjetër. Shumica (si e juaja me të vërtetë) janë njerëz të shkëlqyeshëm dhe të ndershëm (dhe modestë!). Sidoqoftë, mbase futeni në një mosmarrëveshje pagese? Njerëzit duke qenë njerëz ndryshojnë shumë kur bëhet fjalë për atë që e konsiderojnë sjelljen etike. Isshtë shumë lehtë për një punonjës të zemëruar (ose të paduruar) që ka qasje në faqen tuaj të internetit për të hequr faqen thjesht nëse nuk janë të lumtur, ose për çfarëdo arsye. Kjo është diçka për të cilën nuk na pëlqen të mendojmë, por në përgjithësi është një ide e mirë të jesh i sigurt.

Rrëzohet serveri

Teknologjia është e shkëlqyeshme kur funksionon. Në shumicën e rasteve, veçanërisht nëse jeni duke përdorur një kompani të ngurtë dhe me reputacion pritës, prishjet e serverëve ku fshihen të dhënat tuaja është një dukuri e rrallë. Por edhe ofruesit më të mirë kanë probleme. Gjithashtu, në shumë raste këto ditë, faqja juaj ka shumë të ngjarë të pritet në një server virtual. Me fjalë të tjera, të dhënat tuaja nuk janë në një kompjuter fizik të pavarur, por të përbashkëta me shumë njerëz ose biznese të tjera. Shtë shumë e zakonshme për ofruesit e pritjes të presin shumë raste të ndryshme “virtuale” në një server fizik.

Për shumicën e kompanive pritëse, kjo është më e zakonshme sesa jo, dhe nëse nuk jeni të gatshëm të vidhni paratë e mëdha për të marrë serverin tuaj fizik, ka shumë të ngjarë të ndani hapësirë. Nëse diçka nuk shkon mirë në një segment tjetër, kjo mund të ndikojë në faqen tuaj dhe skedarët tuaj.

Gjithashtu, edhe nëse e keni pritur faqen tuaj në një server fizik, në thelb është ende vetëm një kompjuter. Ndërsa serverët kanë tendencë të ruhen në vende të sigurta, ashtu si me kompjuterin tuaj, ekziston gjithmonë mundësia që diçka të shkojë keq. Serverat mund të mbinxehen, mund të ketë një fatkeqësi natyrore të papritur, një luhatje të energjisë në kohën e gabuar, apo edhe të metat e një prodhuesi të fshehur që mund të shkaktojë humbjen e të dhënave tuaja. Mbi të gjitha, fermat e serverëve mund të jenë një objektiv për sulmet e koordinuara të Dedikuar të Shërbimit (DDOS) të koordinuar, të cilat në raste ekstreme mund të kërkojnë një rindizje të plotë; kjo gjithnjë ka rrezik potencial të humbjes së disa ose të gjitha të dhënave.

Për këto arsye, është përgjithësisht një ide e mirë për të mbajtur një kopje të të gjitha të dhënave thelbësore në një vend tjetër, kështu që nëse njëra prej këtyre mundshme, pa marrë parasysh sa e pamundur (që ndryshon nga rasti në rast) këto do të ndodhin.

Tofarë duhet të kopjoni?

Llojet e gjërave që ju mund të dëshironi të kopjoni mund të ndahen në kategoritë e mëposhtme:

Files

Këto janë të gjitha skedarët që përbëjnë faqen tuaj të internetit. Ato përfshijnë të gjitha faqet / skriptet / skedarët CSS dhe imazhet ose dokumentet, ose çdo përmbajtje multimediale që janë pjesa thelbësore e faqes suaj të internetit. Ju mund të mendoni se këto janë përmbajtje që nuk ndryshojnë; ato mbesin si objekte statike. Si rezultat, ato janë zakonisht pjesët më të lehta të faqes tuaj për të menaxhuar dhe rezervuar.

Baza e të dhënave

Siç është e mundur, shumica e faqeve të internetit përdorin bazat e të dhënave për të ruajtur produkte, faqe individuale ose sende të tjera që ka të ngjarë të jenë variacione të përmbajtjes së kopjuar. Nëse baza e të dhënave tuaja është disi statike (d.m.th. shumica e artikujve në sitin tuaj rrallë ndryshojnë) është relativisht e thjeshtë të mbash kopje rezervë, shumë si skedarët. Sidoqoftë, nëse, si në shumicën e rasteve, kjo përmbajtje është e lëngshme, siç janë postimet në blog, produktet, transaksionet ose ndonjë gjë tjetër që ndryshon ose shtohet në mënyrë të rregullt, do t’ju duhet të gjeni një mënyrë për të kopjuar rregullisht këto të dhëna.

Llogaritë e postës elektronike

Nëse jeni duke ruajtur një rekord të postave elektronike të përdoruesve ose informacionit të kontaktit. Ju gjithashtu ka të ngjarë të keni një server të plotë me email dhe të dhëna për të gjitha transaksionet tuaja me email përmes hostit tuaj. Ju ka të ngjarë të dëshironi të mbani të gjitha regjistrimet e ndërveprimeve, postave elektronike dhe listave të postës duke përdorur këtë llogari.

SHENIMI I SHUM: Nëse jeni duke ruajtur informacionin e kontaktit në një bazë të dhënash, përveç serverit tuaj të postës, gjithashtu do t’ju duhet të rezervoni!

Si të kopjoni?

Rikthimi i faqes tuaj nuk është veçanërisht i vështirë, por për të filluar kështu, duhet të kuptoni se ka metoda të shumta. Ato ndryshojnë sipas cilësisë, besueshmërisë dhe lehtësisë (në varësi të nivelit tuaj të aftësive). Në përgjithësi është një ide e mirë për të përdorur më shumë se një.

1. Nëpërmjet host-it tënd të internetit

Anydo host i mirë në internet duhet të krijojë një kopje rezervë automatike të të gjithë skedarëve në serverin në internet. Pritësi i faqes në internet duhet ta bëjë këtë brenda dhe zakonisht do të bëjë kopje rezervë të përditshme, pavarësisht se çfarë bëni. Kështu që ju duhet të jeni në gjendje të bini përsëri në kopjen rezervë të host-it tuaj nëse ndonjë gjë duhet të ndodhë. Sidoqoftë, hostet në internet zakonisht nuk mbajnë versione të shumta rezervë dhe ju jeni në mëshirën e tyre. Ata do të kenë një lloj mjeti për ju që të krijoni kopjet rezervë tuaj. Për shembull, lehtë mund të krijoni një kopje rezervë të plotë të faqes suaj të internetit përmes cPanel, një panel i zakonshëm kontrolli i përdorur nga shumica e pritësve të internetit.

Rezervime manuale në internet përmes cPanelJo të gjithë serverët përdorin cPanel, por zakonisht do të ofrojnë një mjet rezervë të një lloji të ngjashëm për një tarifë.

Për të përdorur mjetet rezervë të serverit tuaj, do t’ju duhet të pyesni ofruesin tuaj dhe të lexoni çdo manual që ata kanë siguruar. Në mënyrë tipike skedarët tuaj do të ruhen si skedar i zënë dhe do të ruhen në serverin tuaj. Ju mund të duhet të specifikoni se çfarë lloji të formatit dëshironi, në varësi të platformës tuaj. Ata gjithashtu do të japin udhëzime se si të rivendosni një kopje rezervë nëse bëhet e nevojshme.

kopjon skedarët e serverëve në internetNëse host-i juaj në internet e siguron këtë kopje të mbështetur në server, sigurohuni që ai të ruhet në një server të ndryshëm sesa faqja juaj e internetit. Serverat mund të rrëzohen!

Përparësitë e përdorimit të shërbimeve të ofruesit tuaj janë mjaft të dukshme; është zakonisht pa probleme me hostin tuaj.

Sidoqoftë, të metat kanë të bëjnë veçanërisht me ofruesin tuaj të pritjes. Ndërsa ato mund të jenë të shkëlqyera në mbajtjen e faqes tuaj, nuk është kurrë e mençur t’i mbani të gjitha vezët tuaja në një shportë. Nëse diçka nuk shkon siç duhet, siç është nëse ka një zjarr në fermën e serverëve të tyre, ose ata vijnë nën një lloj sulmi nga hakerat (po, kjo ndodh me raste; askush nuk është imun dhe ofruesit e pritjes janë objektiva kryesor).

Për këto arsye dhe më shumë, është një ide shumë e mirë që herë pas here të shkarkoni një kopje të skedarëve në kompjuterin tuaj. Ju gjithashtu do të dëshironi që të paktën manualisht të mbani vetë një kopje të faqes tuaj.

2. Shtojcat CMS

Nëse përdorni një CMS të njohur, si WordPress, ka shumë shtojca që mund të instaloni, si Backup Buddy. Këto janë shumë të përshtatshme dhe priren të instalohen shumë lehtë.

Sidoqoftë, shtojcat rezervë zakonisht mund të kenë efektin negativ të ngadalësimit të faqes tuaj. Meqenëse PHP është gjuha e programimit amtare për WordPress, shumica e shtojcave përdorin edhe PHP. Ndërsa kjo mund të jetë efektive, mund të ketë tendencë të drejtohet ngadalë, do të thotë se ata mund të ngadalësojnë faqen tuaj në procesin e drejtimit (ata zakonisht do të mbarojnë nga i njëjti motor që prodhon faqen tuaj), gjithashtu shton rrëmujë në faqen tuaj, dhe është gjithashtu një abstraksion i nivelit më të lartë sesa është ideal.

Një faktor tjetër është se ju, për ironi, mund ta bëni faqen tuaj më të prekshme. Vetë PHP ka disa çështje të njohura të sigurisë, veçanërisht nëse kodi që përdoret është i vjetëruar, ose i shkruar në mënyrë të pjerrët. Në qoftë se nuk jeni plotësisht i sigurt për kodin që hyn në këto shtojca (dhe seriozisht, kush ka kohë të hedhë mbi kodin burimor të dikujt tjetër?) Plugin që po përdorni për të mbajtur të dhënat tuaja të sigurta mund ta bëjë atë më pak të sigurt. (Po, shumë janë me reputacion dhe ofrojnë kod cilësor. Unë nuk do të frikësohem këtu, por kjo është diçka për të mbajtur në mend).

Ndërsa PHP është një gjuhë e shkëlqyer kodimi (është ndër të preferuarat e mia, dhe unë e përdor atë çdo ditë), është një ide e mirë për të mbajtur sa më shumë karakteristika që funksionojnë jashtë kësaj platforme. Në mënyrë tipike nëse doni të ekzekutoni ndonjë rezervë në nivelin OS. Nëse jeni duke ekzekutuar Linux ose ndonjë prej derivateve të tij, me siguri do të dëshironi të ekzekutoni një skenar shell, ose një skedar grumbull në Windows, ose një skedar makos në një Mac.

3. Kopje rezervë manuale

Shumë prej nesh mund të jenë të njohur me mënyrën e shkollës së vjetër për të bërë kopje rezervë të skedarëve: bërjen e një kopje të të gjitha skedarëve dhe vendosjen e tyre në një hard disk të heqshëm ose ruajtjen e tyre në cloud. Kjo është në thelb e njëjta metodë që ju do të përdorni me faqen tuaj të internetit, me disa paralajmërime.

Sigurisht, nëse e zhvilloni faqen tuaj në internet, dhe pastaj e transferoni atë përmes FTP (ose shpresojmë SFTP) te hosti juaj, ju teknikisht tashmë keni një kopje të faqes tuaj. Megjithatë ka një ndryshim kryesor. Nëse keni një bazë të dhënash në faqen tuaj, ka shumë të ngjarë të keni përmbajtje të ndryshme në nivel lokal (në bazën e të dhënave tuaja të provave) sesa në faqen live. Kjo është veçanërisht e vërtetë nëse përdorni një lloj programi CMS (WordPress dhe të ngjashme). Nëse ky është rasti, pothuajse e gjithë përmbajtja në faqen tuaj ruhet në një bazë të dhënash dhe jeton në asnjë skedar fare, jashtë vetë bazës së të dhënave.

Rikthimi i bazës së të dhënave është në të vërtetë relativisht e lehtë, veçanërisht nëse përdorni MySQL. Ju thjesht duhet të merrni një hale të databazës SQL; i cili thjesht një skedar i thjeshtë teksti që përmban gjithë përmbajtjen e bazës së të dhënave tuaja. Pasi të krijohet, ai thjesht mund të ngarkohet ose të ekzekutohet si skedar për të rindërtuar bazën e të dhënave.

Metoda e linjës komanduese

Kjo është relativisht e drejtpërdrejtë. Komanda e mëposhtme do të kopjojë një bazë të dhënash të tërë.

$ mysqldump -u [uname] -p [kalojë] db_name > db_backup.sql
Zgjidhni kodin

Nëse doni më shumë detaje mbi drejtimin e këtyre, dhe opsionet e ndryshme, shikoni Dokumentacioni i MySQL

Metoda PhpMyAdmin

Shkoni te skedari i eksportit të bazës së të dhënave, zgjidhni të gjitha opsionet që ju nevojiten (zakonisht do të dëshironi të përfshini “tabela me rënie”) dhe të krijoni mundësi të dhënash për të bërë ngarkimin e një kopje të re mbi një version më të vjetër të mundshëm, por blerësi ruajuni … fshini vërtet të dhënat ekzistuese për të zëvendësuar me një kopje të re).

Pastaj mund të merrni të gjitha skedarët që janë krijuar (kodi burim, bazën e të dhënave dhe imazhet) dhe t’i zinxhoni ato dhe të mbani kopjet aty ku ju pëlqen (Unë personalisht më pëlqen të përdor ruajtjen e cloud si Google Drive, ose Dropbox).

Pengesë e dukshme është se ju duhet të mbani mend ta bëni këtë dhe është shumë e thjeshtë të harrohet. Pra, nëse doni ta bëni këtë një hap më tej, mund të shkruani skriptet që bëjnë të gjitha këto dhe të përdorni sistemin për t’i ekzekutuar këto në mënyrë periodike. Në Linux është relativisht e thjeshtë të ekzekutosh deponimin sql përmes linjës së komandës dhe më pas të ekzekutosh këtë skenar si një pyetje për të kandiduar një herë në ditë, javë, ose çfarëdo që të pëlqen. Në Windows mund të përdorni një grup dhe programuesin e integruar të detyrave. Mënyra ime tipike për ta bërë këtë është të drejtoj një grumbull me një deponim sql dhe më pas një kopje të madhe të një direktorie të tërë në llogarinë time Dropbox.

SHENIMI I SHUM: Ju do të dëshironi të pastroni periodikisht drejtorinë ku janë ruajtur këto; ndërsa skedarët sql, të cilat janë skedarë teksti, kanë tendencë të jenë të vogla, ato mund të ndërtohen me kalimin e kohës, dhe nëse po ekzekutoni një kopje rezervë të imazheve ose skedarë multimedialë, mund të gjeni se keni disqet / serverin tuaj duke u shpërthyer në seams më përpara.

4. Shërbime rezervë

Sigurisht, trajtimi i gjithë kësaj me dorë mund të ndjehet pak i tronditur; ajo ende kërkon vëmendje dhe diçka aq e thjeshtë sa të harrosh të pastrosh një drejtori mund të rezultojë që skedarët të bien ose të shtohen tarifa të papritura në llogarinë tuaj (Dropbox lejon disa koncerte falas, por më pas ajo shpejt shkon nga atje).

Për këtë arsye, nëse jeni duke drejtuar një sit biznesi, është ndoshta një ide e mirë të përdorni një shërbim profesional rezervë. Këto zakonisht do të bëjnë gjithçka që përmendet nga të gjitha më lart, por në një mënyrë më të besueshme. Për dallim nga kopjet rezervë manuale, dikush tjetër do të bëjë punën për ju dhe të kujdeset për të gjitha ato pak probleme në të cilat mund të merrni. Për dallim nga shtojcat, ato do të ekzekutojnë jashtë faqes tuaj; nuk keni nevojë t’i shtoni ato. Ata nuk duhet të heqin shpejtësinë e përpunimit dhe nuk do të krijojnë ndonjë dobësi sigurie ndërsa e bëjnë këtë.

Më poshtë është një mostrim shumë i shkurtër i disa shërbimeve rezervë popullore. (Përgjegjësia: Ky nuk ka për qëllim të jetë madje një udhëzues gjithëpërfshirës, ​​thjesht për të kuptuar atë që është atje. Unë nuk kam testuar të gjitha shërbimet e përmendura).

Praktikat më të mira për krijimin e një strategjie rezervë

Pavarësisht se cila metodë ju zgjidhni, rezervimi i faqes tuaj të internetit duhet të ketë një plan të rrjedhës së punës. Ndërsa të gjitha metodat e përmendura më lart do të funksionojnë, ju absolutisht do të duhet të keni një strategji në vend, ose çdo sistem i përmendur që mund të vuajë nga disa dobësi serioze. Bëni një listë kontrolli dhe përcaktoni përgjigjet për kategoritë e mëposhtme

Sa shpesh për të bërë kopje rezervë?

Kjo eshte e rendesishme. A doni të ekzekutoni kopje rezervë çdo ditë ose mujore? Ju mund të merrni parasysh idenë e një drejtimi çdo herë që ka një ndryshim në faqen tuaj (produkt i ri, postim i ri në blog, etj). Kjo varet nga ju, por duhet të siguroheni që të keni një plan në vend.

Planifikimi i automatizuar

Pas sa më sipër, përcaktimi i një orari është i rëndësishëm. Si një bazë fillestare, me siguri do të dëshironi të përcaktoni një program për kur do të ndodhin rezervë.

Përdorni ruajtje në distancë

Ku i ruani këto të dhëna? Ju nuk do të doni thjesht të mbani kopjet në serverin tuaj, apo edhe laptop. A do të përdorni një hard disk të jashtëm? Re? Cili shërbim cloud?

Hapësira e mbajtjes

Sa kohë ju duhet të mbani kopjet e secilës kopje rezervë? A do të jenë të nevojshme skedarët nga një vit më parë, apo thjesht po mbledhin pluhur dhe a mund të zëvendësohen me kopje rezervë më të fundit?

encryption

Siguria për kopjet rezervë tuaj është e rëndësishme, veçanërisht nëse keni informacione të pronarit (të tilla si informacione konfidenciale për çmimet e produktit, ose edhe më të rëndësishme, regjistrimet e klientëve). Keni një plan për mbajtjen e kopjuar të kopjeve rezervë & të mbrojtur (Kriptimi i çelësit privat AES 256-bit dhe siguria e transportit TLS / SSL). Mësoni më shumë rreth kriptimit.

Ruani rezervë në RAID Arrays

RAID Arrays (Redundant Arrays of Disks Independent) nuk janë vetëm një ide e mirë për krijimin e kopjeve të shumta të faqes suaj të internetit dhe / ose të dhënave, por gjithashtu përmirësojnë performancën. Ata do të ofrojnë mbrojtje shtesë në rast se një nga disqet dështon. Kjo është një tipar tipik i ofruar nga shërbimet profesionale rezervë.

Rivendosja selektive

Bëni një procedurë në rast se nuk keni nevojë të rivendosni çdo pjesë të faqes tuaj. Ndoshta shumica e saj është në rregull, por disa pjesë mund të jenë humbur. Për shembull, nëse një tabelë produkti është dëmtuar, ju vetëm duhet të zëvendësoni atë pjesë në deponinë tuaj SQL. Kjo është zakonisht një ide më e mirë sesa të fshini gjithçka për të zëvendësuar një skedar. Në fakt është një gabim i zakonshëm të zëvendësosh gjithçka nëse diçka shkon keq. Sigurisht, kjo do të funksionojë, por ju do të humbni gjithçka që ndodhi pas rezervës së fundit. Shtë më mirë të përcaktoni nëse keni nevojë të zëvendësoni gjithçka. Kurseni rezervë të plotë për një zgjidhje të fundit, nëse gjithçka dështon.

Rivendosja e kopjes rezervë

Në rregull, kështu që faqja juaj u zhduk, por ju keni një kopje rezervë. Si e rivendosni faqen tuaj nga rezerva? Kjo relativisht e drejtpërdrejtë. Nëse kopja është ruajtur si një skedar zip, thjesht hiqeni atë dhe ngarkoni të gjithë skedarët përsëri në vendndodhjen e tyre origjinale. Merrni skedarin SQL (skedarin e tekstit që u krijua gjatë groposjes SQL) ose ose rikrijoni bazën e të dhënave duke përdorur linjën e komandës, ose nëse përdorni phpMyAdmin (ose ndonjë sistem tjetër të menaxhimit grafik të bazës së të dhënave si MySQL Workbench), dhe ose importoni skedarin ose kopjoni tërë gjërat në një dritare SQL dhe ekzekutoni atë.

Provojeni atë në vend, dhe nëse gjithçka është duke punuar, ngarkojini të gjitha rezervimet në server. Ju duhet të riktheheni dhe të vraponi në asnjë kohë.

Nëse jeni duke përdorur një shërbim profesional rezervë, ky proces ka të ngjarë të jetë edhe më i lehtë. Do shërbim i mirë duhet t’ju ofrojë mjete për rivendosjen e kopjes rezervë, qoftë një restaurim i pjesshëm ose një restaurim i plotë i sitit.

Kredi shtesë: Skenë për zhvillim

Përtej mbështetjes së thjeshtë të skedarëve ekzistues, nëse jeni duke zhvilluar faqen tuaj, ose duke punuar me një ekip zhvilluesish, mund të dëshironi të merrni në konsideratë një sistem versionimi për të mbajtur një rekord të të gjitha fazave gjatë procesit të zhvillimit. Kur ndërtoni faqen tuaj, në mënyrë tipike do të ketë versione dhe ndryshime në mënyrën e hartimit të faqes tuaj. Ndoshta ju po bëni një ridizajnim të plotë të faqes tuaj, por dëshironi të mbani një kopje të faqes së vjetër.

Gjithashtu, siç ndodh shpesh, ndërsa zhvilloni sitin, diçka shkon tmerrësisht e gabuar dhe ju duhet të gjeni një skedar ashtu siç ishte përpara se të ndryshohej. Ju gjithashtu do të dëshironi të mbani një version të zhvillimit lokal të faqes tuaj për të bërë azhurnime ose ndryshime përpara se ta hapni atë publikisht.

Këtu hyjnë në lojë sistemet e versionimit. Këto janë të ngjashme me bërjen e kopjeve të dosjeve sa herë që bëni një ndryshim, por janë shumë më të organizuar dhe mund të lejojnë zhvillimin bashkëpunues.

git është një mjet fantastik për të mbajtur mirë procesin e zhvillimit tuaj të organizuar mirë. Ajo punon në krijimin e rezervave të mira të kodit si në vend, dhe gjithashtu të zhvendoset lehtësisht përpara dhe me radhë në cloud për kopje rezervë të sigurt në distancë. Në vend që të keni kopje të shumta të skedarëve në drejtori të ndryshme; ato janë të ruajtura në degë, të cilat mund t’u japin mundësi shumë njerëzve të punojnë në skedarë pa aq rreziqe të konflikteve. Kur të jenë gati, ato mund të bashkohen në degët kryesore të zhvillimit dhe përfundimisht në një degë master që do të vendoset.

Më poshtë janë dy nga depot më të njohura të Git.

  • GitHub është falas nëse jeni i gatshëm të ndani kodin tuaj burimor (është me burim të hapur në zemër të tij), por gjithashtu ofron depo shumë të përballueshme të kodit privat. Shtë gjithashtu një vend i shkëlqyeshëm për të kërkuar copa kodesh dhe pret një komunitet të madh të zhvilluesve
  • BitBucket është e ngjashme; ndërsa nuk janë aq të mëdha të një komuniteti, ata ofrojnë disa depo private falas.

përfundim

Ndërsa disa metoda kanë avantazhe më të mira se të tjerët, rezervimi i faqes tuaj është një domosdoshmëri që nuk duhet të anashkalohet. Në mënyrë ideale duhet të konsideroni përdorimin e një kombinimi të metodave të përmendura më lart. Sigurimi që keni kopje të kopjuar të skedarëve do t’ju kursejë një dhimbje koke të madhe në rrugë. Edhe nëse nuk ndodh asgjë e keqe në faqen tuaj, dhe ju nuk keni nevojë për këtë, mendoni për gjumin shtesë që nuk do të shqetësoheni për këtë. Ju kopjoni skedarët tuaj në kompjuterin tuaj; faqja juaj e internetit duhet të ndjekë të njëjtat rregulla.

Jeffrey Wilson Administrator
Sorry! The Author has not filled his profile.
follow me
    Like this post? Please share to your friends:
    Adblock
    detector
    map