Udhëzuesi i fillestarit për Algoritmin e Penguin të Google

Gjithçka që duhet të dini në lidhje me Google Penguin dhe pse Penguin është kaq i rëndësishëm për optimizimin e motorit të kërkimit.

Udhëzues për algoritmin Penguin të Google

“Penguin” nuk është një fjalë që zakonisht shoqërohet me frikë dhe ankth – në fund të fundit, çfarë është më e butë se një pinguin? Në qoftë se, natyrisht, nuk po flisni për optimizimin e motorit të kërkimit (SEO). Në SEO, fjala “Penguin” shpesh i bën njerëzit të jenë çmendur.

Kjo sepse, në SEO, “Penguin” është një algoritëm i Google. Së pari u lëshua në Prill 2012, Penguin u krijua për të ndëshkuar faqet duke përdorur skemat e lidhjeve manipuluese të fryj artificialisht renditjet e kërkimit.

Penguin është një ngjarje e nuancuar dhe e ndërlikuar në historinë e internetit. Kjo është arsyeja pse unë jam këtu. Unë do të distiloj gjërat e komplikuara në diçka të lehtë për t’u kuptuar. Unë do t’ju prezantoj pse Penguin ishte i nevojshëm dhe çfarë efekti ka pasur ai në internet në përgjithësi.

Pse Google krijoi Penguin

Për të kuptuar pse Google krijoi Penguin, duhet të dini pak rreth betejës së tyre të vazhdueshme kundër spam-it. Dhe fakti që Google nuk ka fituar gjithmonë.

Para së gjithash, (pothuajse) askush me të vërtetë nuk e shijon spamming. Sidoqoftë, spam u bë i njohur sepse funksionoi. Spam i lidhjeve përcaktohet gjerësisht si krijim i një numri lidhjesh – qindra ose mijëra – në uebfaqe të tjera, me qëllim manipulimin e algoritmeve të motorëve të kërkimit, të cilët përdorin linqe si një sinjal besimi dhe autoriteti. Këto lidhje nuk janë të destinuara për njerëzit, por vetëm motorët e kërkimit. Ata janë me cilësi të ulët, dhe duken spammy për syrin e njeriut.

Fatkeqësisht, në vitin 2012 lidhja e spamit në të vërtetë përmirësoi renditjen e faqeve në rezultatet e kërkimit të Google. Kështu që njerëzit filluan natyrshëm të lidhin spamming ose të marrin përpara konkurrencën e tyre ose të paktën të mbajnë lart.

Fakti që spam-i i lidhjes funksionoi aq mirë, e bëri të vështirë të rezistojë duke kërcyer në bandwagon-un e lidhjes spam. Anëtarët më pak skrupulozë të industrisë SEO përdorën të gjitha llojet e taktikave spammy, nga lidhjet e shoehorning në komentet në blog deri tek krijimi i rrjeteve të tëra faqeve, qëllimi i vetëm i të cilit ishte të krijonte lidhje përsëri në faqet e klientëve.

Në fund të Google, faqet e parëndësishme po shfaqeshin për fjalë kyçe të njohura, duke shtyrë faqet e produkteve mbi informacionin që përdoruesit në të vërtetë mund t’i konsideronin të dobishëm. Kjo reflektohej dobët në Google, duke shërbyer rezultate që nuk u jepnin vlerë njerëzve që përdorin motorin e tyre të kërkimit.

Ky manipulim i pacipë i rezultateve të tyre e mbështeti Google në një cep. Mbi të gjitha, ky ishte një kërcënim ekzistencial për biznesin e tyre – po kompromentonte produktin e tyre thelbësor. Shumica e të ardhurave të Google janë bërë përmes kërkimit, dhe rezultatet e këqija të kërkimit e vënë kompaninë e tyre në rrezik.

Kjo ishte një situatë e rëndë për Google. Nëse një motor kërkimi rival ishte ngritur gjatë kësaj epoke të spamit, ne mund të kemi pasur një folje tjetër për të kërkuar në internet.

Sigurisht, Google e kishte luftuar këtë sjellje që nga fillimi i saj, gati një dekadë në atë pikë. Ata do të shkonin pas lidhjeve të manteluara dhe mbushjeve me fjalët që nga 2003 me azhurnime të hershme si Cassandra dhe Florida. Ata do të rrokulliseshin Jagger në 2005 për të adresuar taktikat si lidhjet e paguara dhe reciproke. Google vazhdimisht tweaks algoritmin e tyre të kërkimit, duke vendosur pamjet e tyre mbi çfarëdo problemi është më i ngutshmi në atë kohë.

Në vitin 2012, nuk pati asnjë problem më të madh për Google sesa lidhja Spam. Spam i lidhjeve vazhdoi në një mënyrë madhore – sepse ajo ende funksiononte. Për të marrë përsëri kontrollin e rezultateve të tyre të kërkimit, në 26 Prill 2012, Google hapi Penguin.

Doesfarë bën Penguin?

Penguin është krijuar për të ndëshkuar praktikat e lidhjeve manipuluese.

nga Shpallja e Google për Penguin:

“Ndërsa ne nuk mund të nxjerrim sinjale specifike sepse ne nuk duam t’u japim njerëzve një mënyrë për të luajtur rezultatet e kërkimit tonë dhe për të përkeqësuar përvojën për përdoruesit, këshilla jonë për webmasterët është që të përqëndrohemi në krijimin e vendeve me cilësi të lartë që krijojnë një përvojë të mirë të përdoruesit dhe të përdorin metoda SEO të kapelës së bardhë në vend që të përfshihen në taktikat agresive të uebfaqes. “

Qëllimi i Google ishte të ndëshkonte faqet që renditen në mënyrë artificiale përmes lidhjeve manipuluese.

Këtu është një shembull, nga ai njoftim, për atë që Google synonte të shmangej:

Lidhni shembullin e spamit

Vini re lidhjet manipuluese me tekstet e spirancave të pasura me fjalë kyçe.

Ky postim shembulli është përmbajtja e rrumbullakosur, sallatë fjalësh, fjalë kyçe të mbushura, mbeturina të sakta të ankorimit të ndeshjes. Ajo nuk i jep asnjë vlerë lexuesit dhe ishte ndërtuar pa dyshim për të manipuluar kërkimin. Lidhjet nuk janë as të parëndësishme për përmbajtjen sepse nuk ka përmbajtje për të cilën flitet. Designedshtë krijuar që të duket si sintaksë aktuale dhe motorë kërkimi të marrë në identifikimin e tij si informacion të rëndësishëm.

Google nuk do të zbulojë saktësisht se si funksionon algoritmi i tyre i kërkimit (megjithëse ata kanë pretenduar për gati një dekadë që ata i kushtojnë vëmendje mbi 200 faktorëve të rangut), por Penguin e bëri të qartë se ata kanë zero tolerancë për çdo manipulim, veçanërisht kur bëhet fjalë për lidhje.

Penguin nuk ka vetëm faqet më të ulëta në renditje. Ata ranë faqet e kërkimit. Vetëm rreth 3% e pyetjeve u prekën (shiko më shumë se çfarë do të thotë këtu), por duke pasur parasysh që ka mbi një trilion kërkime në Google të bëra në vit, ky është ende një numër gjigant. Mijëra site janë penalizuar, bërë praktikisht të padukshëm për shumicën e uebit.

Pothuajse çdo SEO e njihte dikë me një faqe në internet të goditur nga Penguin, në një farë mënyre. Ajo tronditi industrinë e SEO në një mënyrë që asnjë algoritëm Google nuk ka para ose qysh.

Pasojat e Penguinit

Penguin ishte bomba atomike e azhurnimeve algo.

Penguin është natyrë jashtëzakonisht ndëshkuese dhe godet këdo që është i përfshirë në spam lidhje, i cili kur u lëshua për herë të parë ishte i përhapur. Google mund ta kishte dizajnuar Penguin thjesht të zhvlerësojë spam lidhjen, duke prerë këmbët nga nën taktikë. Në vend të kësaj, ata zgjodhën të ndëshkojnë në mënyrë aktive faqet fajtore për spamming të lidhjeve – pa shumë paralajmërim.

Dënimi ishte i menjëhershëm, duke përfshirë tërë njerëzit në vazhdën e tij.

Gjatë natës, shumë biznese humbën trafikun në faqet e tyre të internetit, duke prishur një burim të rëndësishëm të ardhurash. Dhe nuk kishte rrugë për një rikuperim në kohë – Google nuk ofron një metodë për të paraqitur një kërkesë për rishqyrtim. Mënyra e vetme për të bërë një rikthim pas një goditjeje nga Penguin është të hiqni spam-in tuaj përmes një kontrolli të lidhjes backlink dhe më pas të prisni për një freskim tjetër të Penguin. Për më tepër, për dallim nga një penallti manuale, nuk kishte dhe nuk ka asnjë mënyrë për të thënë 100% nëse një faqe në internet po ndëshkohej nga Penguin. Mënyra e vetme për të kontrolluar është të gërmoni në pika organike të trafikut dhe të shihni nëse ajo lidhet me një azhurnim Penguin.

Edhe pse Penguin funksiononte thjesht në fushën dixhitale, brenda algoritmit të kërkimit të Google, ai kishte pasoja shumë të vërteta. Kompanitë e prekura u detyruan të gjejnë burime të reja të të ardhurave, të zvogëlojnë stafin, ose madje edhe të ngushtë plotësisht. Përgjigja e Google ndaj pretendimeve të përhapura të dëmtimit të kolateralit ishte lëshimi i një forme feedback. Forma u dha njerëzve një shans të argumentojnë që Penguin e ndëshkoi faqen e tyre në gabim.

Shumë pronarë të faqeve kishin kontraktuar aftësitë e SEO-ve të dyshimta pa e kuptuar se këto sjellje manipuluese do të përdoren në faqet e tyre.

Me kaq shumë të prekur, Penguin është shpesh burimi i vullnetit të keq ndaj Google. Bizneset, karriera dhe familjet ndienin efektet ndëshkuese të Penguin, shumë pa e kuptuar pse.

Penguin gjithashtu ndryshoi SEO për shumë njerëz. Spam i lidhjeve u bë i paefektshëm gjatë natës. Optimizimi i kërkimit u bë shumë më i përqendruar te njerëzit. Para Penguin, ndërtimi i një lidhjeje për crawlers të Google ishte efektiv. Pas Penguin, lidhjet duhej të përqendroheshin në njerëz, në mënyrë që të jenë efektive.

Tani SEO-të u përballën me një zgjedhje ose të ndjekur udhëzimet e Google ose duke rrezikuar ndëshkime të ashpra.

Penguin shënoi pikën kur “kapelë e bardhë” u bë, sipas nevojës, shumë më e popullarizuar.

Në këtë kuptim, Penguin ishte i dobishëm në zhvillimin e lidhjeve nga rrënjët e tij të stigmatizuara, spammy në një taktikë të ligjshme të marketingut.

Trashëgimia e Penguinit

Penguin dërgoi një mesazh të qartë, një mesazh “tolerancë zero” “bëj-akt-së bashku” që ka mbërthyer me të gjithë ne për tre vjet të ngurta (një përjetësi në këtë industri).

Ishte një grevë efektive kundër spamit të lidhjeve, duke dekurajuar ashpër taktikat manipuluese që deri atëherë kishin qenë kaq të besueshme. Gjithashtu la një shkatërrim që bizneset e gjymtuara, edhe nëse pronarët e saj nuk e dinin më mirë ose ua besuan faqet e tyre të tjerëve.

Penguin gjithashtu futi një ndjenjë të thellë dhe të qëndrueshme të paranojës te të gjithë ata që vijnë në kontakt me SEO.

  • Shumë pronarë të afarizmave dhe webmasterëve i kushtojnë më shumë vëmendje fuqisë që motorët e kërkimit mbajnë jetesën e tyre (dhe janë shumë më të kujdesshëm ndaj SEO-ve).
  • Tani SEO ndjekin Udhëzimet e Google përtej letrës, por edhe në frymë. SEO konsiderojnë qëllimin e kërkuesit, cilësinë e sitit dhe përvojën e përdoruesit.
  • SEO-të mund të ndjekin vetëm taktikat që çojnë në lidhje legjitime. SEO-të duhet të përqëndrohen në anën njerëzore të motorëve të kërkimit, përveç anës algoritmike.

Më në fund, megjithëse kishte një dëm kolateral të papranueshëm dhe megjithëse spam mbijeton, Penguin ndihmoi në zvogëlimin e efektivitetit të spam. Përkundër dhimbjes dhe stresit që Penguin shkaktoi kaq shumë, është e pakundërshtueshme që Google është në gjendje të mbështesë më mirë udhëzimet e tij.

Ka pasur gjashtë azhurnime në Penguin që nga viti 2012, gjë që na siguron që Google është po aq i përkushtuar për të parandaluar uebfaqen si gjithmonë. Në disa mënyra, Penguin është një entitet i gjallë, ndryshon dhe zhvillohet, po aq sa është një ngjarje dhe një formulë.

TL; DR

Penguin është një algoritëm i Google që synon praktikat e lidhjeve manipuluese. Azhurnimi fillestar në prill 2012 pati një ndikim të jashtëzakonshëm, duke shkaktuar efekte në botën reale për njerëzit e vërtetë dhe bizneset. Penguin ndryshoi shumë peizazhin e SEO dhe vazhdimisht i mban SEO-t duke rafinuar taktikat e tyre të lidhjeve. Penguin u krijua për të mbrojtur rezultatet e kërkimit të Google nga manipulimet përmes lidhjeve dhe për të mbajtur rezultatet e kërkimit të Google me cilësi të lartë.

Penguin ka ndihmuar në formimin e internetit në tërësi. Dhe për më mirë ose më keq, Penguin është këtu për të qëndruar.

Për të mësuar më shumë specifika rreth evolucionit të Penguin, shikoni këtë udhëzues gjithëpërfshirës të vendosur së bashku nga kolegët e mi në Linkarati.

Jeffrey Wilson Administrator
Sorry! The Author has not filled his profile.
follow me