Trebam li prijeći na Google AMP (ubrzane mobilne stranice)?

prozodija & Mogu vam pomoći da odredite trebate li na svoju web lokaciju implementirati ubrzane mobilne stranice iz perspektive malog poduzeća.


Prednosti i nedostaci Google AMP-a (ubrzane mobilne stranice)

Projekt ubrzanih mobilnih stranica (AMP) je otvoreni standard koji podržava Google i koji ima cilj učiniti web gotovo trenutnim za mobilne korisnike. Već se koristi i mnogi veliki izdavači – poput Forbesa, Washington Posta, & CNN – već su prešli na AMP. Ali što je s malim poduzećima i njihovim web stranicama? Je li AMP zaista vrijedan implementacije na vašoj web stranici? Je li to praktično? Koji su prosci & kontra?

Ako raspravljate o tome želite li prebaciti na AMP ili ne, ovaj će vam članak pomoći da odredite što učiniti.

Veliko pitanje – trebam li implementirati AMP na svoju stranicu?

Kratki odgovor je “Da, trebali biste.” Ali možda ne sada …

Pravo pitanje nije trebate li ili ne biste ga trebali dobiti, nego kada ga morate dobiti. AMP je i dalje prilično nov i zahtijeva da se neki posao pravilno provede. Faza implementacije može biti naporna, a možda će trebati i programera (ako niste tehničar), a ne funkcionira previše u većini postojećih sustava upravljanja sadržajem. Zbog toga različite tvrtke, web stranice i vrste sadržaja mogu tražiti da se drugačija vremenska linija nastavi u smjeru AMP.

Pusti me da pojasnimo: Brzina je važna za poboljšanje korisničkog iskustva. AMP nije samo za velike web stranice … Brže vrijeme učitavanja može značajno koristiti bilo kojoj web stranici, maloj ili velikoj. Pitanje prelaska na AMP za male tvrtke je trošak, poteškoća i hitnost. Većini web lokacija za male tvrtke neće trebati neko vrijeme, ali s vremenom će & treba se usredotočiti na implementaciju AMP-a što je prije moguće.

Kakvi su profesionalci & Protiv AMP?

S tim rečima, razmotrimo detaljnije zašto biste se trebali prebaciti na AMP, a također ćemo razmotriti neke nedostatke / nedostatke s kojima biste mogli naići prilikom prelaska. Evo nekoliko pro & kontra koji će vam pomoći da utvrdite je li trenutno AMP praktično koristiti ili čekati kasniji datum:

Glavni prednosti AMP-a

 • AMP je otvorenog koda. To omogućuje zajednici da stalno poboljšava i prilagođava svoje principe i provedbu. Ujedno je i programerima lakše raditi s okvirom.
 • AMP omogućuje brže vrijeme učitavanja stranica, do 85% prema Google i AMP projekt resursa, značajno poboljšavajući korisničko iskustvo.
 • AMP će vjerojatno osigurati viši rang pretraživanja zahvaljujući utjecaju na brzinu stranice, što je važan kriterij za Google, na temelju utjecaja koji ima na poboljšanje korisničkog iskustva.
 • AMP je usmjeren prema korisnicima mobilnih uređaja, a ogroman broj posjetitelja web stranica sada pristupa sadržaju putem svojih mobilnih uređaja. Ovo je važno za sve mrežne tvrtke jer je većina vaših gledatelja sada mobilna.
 • Web lokacije AMP-a imaju potencijalno povećanu klikovnu stopu (CTR) na rezultatima pretraživanja, jer se oni često pojavljuju u vrtižu (rezultati „Top priče“) i jasno je označen posebnom značkom na Googleu. Možete vidjeti primjer toga:
  Web lokacije s AMP navedenim unutar
 • AMP se može implementirati na postojeći WordPress, Drupal, & Web stranice Joomla zahvaljujući novonastalim dodacima / modulima / proširenjima. Međutim, još uvijek može biti nekih problema s tim (što ću spomenuti kasnije).

Glavni nedostaci AMP-a

 • AMP zahtijeva određenu razinu tehničkog znanja (možda ćete trebati zaposliti programera) i trebat će vam neko vrijeme i resursi za implementaciju.
 • AMP zahtijeva napore za optimizaciju i pažnju resursa treće strane. Primjerice, vanjski će se sadržaj učitavati mnogo kasnije od ostatka stranice, što će rezultirati tzv problem koordinacije. Ovom se fenomenu često govori na različite načine ili se etiketira pod različitim nazivima. U slučaju reklamnih sadržaja, tim se projektom AMP trenutno bavi rješenjem poznato kao A4A.
 • Graditelji web stranica i sustavi za upravljanje sadržajem uglavnom nisu spremni za AMP. Mnoge popularne platforme poput SiteBuilder, Squarespace i Wix trenutno ne podržavaju AMP i trebat ćete duže čekati dok to ne učine.
 • AMP vam sprečava upotrebu vanjskog CSS-a i JavaScript-a, podržavajući samo AMP JS (vidi Stranica projekta AMP i GitHub repozitorij za službenu dokumentaciju). Ovo će možda zahtijevati malo rada na vašem postojećem predlošku ili temi.
 • AMP možda nije u potpunosti kompatibilan sa starijim preglednicima (podržava se na Edge i najnovijim verzijama Chrome, Firefox, Safari, Opera), iako je namijenjen za rad sa širokom kompatibilnošću i ispravci se prihvaćaju za preglednike s tržišnim udjelom većim od 1%. Svaki nepodržani preglednik ne može vizualizirati stranicu onako kako je namjeravate, što može stvoriti nepredvidivo ponašanje.

Praktičnost AMP-a za mala poduzeća

Iako je implementacija AMP-a relativno jednostavna za programere, to će biti teže za vlasnike malih poduzeća koji upravljaju vlastitim web mjestima. Kao što sam gore spomenuo, trebat će vam određena razina tehničkog znanja. Ako ste ambiciozni isprobati AMP, postoje dva opća načina implementacije:

Direktno kodiranje

To je najteža metoda. Ako ste u mogućnosti urediti kôd web lokacije i relativno dobro poznajete HTML, CSS i JavaScript – početak rada s AMP-om trebalo bi biti izvediv. Jednostavno pregledavanje Github skladište i the službena stranica projekta izvući će te do sjajnog starta.

Korištenje sustava za upravljanje sadržajem

Samo nekoliko CMS platformi trenutno pružaju podršku za AMP. Vrijedi napomenuti da je WordPress vjerojatno najlakši i najrasprostranjeniji, ali Joomla & Drupal i druga valjana rješenja.

WordPress, Drupal, & Joomla

Ako imate WordPress, jednostavno ga možete instalirati AMP dodatak. Nakon aktiviranja, postovi će se prevesti u AMP. Slično je i za Drupal, The Drupal AMP modul omogućuje pretvorbu stranica čvora u AMP. Za Joomla možete koristiti wbAMP. U svim ćete slučajevima primijetiti da neki aspekti dizajna web mjesta nisu sačuvani ili su neke komponente nepravilno izmijenjene. Ako se to dogodi, nažalost će vam trebati naprednije prilagođavanje CSS i JavaScript elemenata, što može dovesti do angažiranja programera za njihovo ispravljanje..

Pusti me da pojasnimo: AMP može biti praktičan za mnoge male tvrtke koje koriste WordPress, Drupal ili Joomla. Implementacija može biti nešto tako jednostavno kao instaliranje dodatka / modula / proširenja ako sve ide dobro. Na ovoj strani može biti potrebno napredno podešavanje. Za druge platforme možda ćete trebati pričekati da se podrži AMP ili uložiti resurse u zapošljavanje programera.

Završne misli

Brzina je važna za bilo koje internetsko poslovanje, bilo veliko ili malo. Google AMP ima za cilj da web stranice gotovo trenutno učitavaju mobilne korisnike i nešto je što želite primijeniti za svoju web lokaciju. Iako implementacija možda u ovom trenutku nije praktična za mnoge male tvrtke, trebali biste što prije planirati prelazak na AMP. Za sada još uvijek imate vremena i možete čekati da vidite kako napreduje razvoj.

Jeffrey Wilson Administrator
Sorry! The Author has not filled his profile.
follow me