Топ 9 безплатни и платени инструменти за прототипиране на UX / UI дизайнери

Открийте най-добрите инструменти за прототипиране на UX & UI дизайнери, които ще направят създаването на вашия продукт по-бърз и по-ефективен.


Най-добрите инструменти за създаване на протоколи за UX / UI дизайнери

Прототипът работи по-добре от хиляда срещи.

В крайна сметка това е нещо, което бъдещите ви потребители и заинтересовани страни могат да видят и да кликнат. Което е чудесен начин да съберете отзивите им и да направите продукта си по-добър – в начален етап, а не когато е почти завършен.

Ето защо дизайнерите се опитват да направят всичко възможно на този етап и правилните инструменти със сигурност могат да помогнат.

Но е трудно да се загубите в този огромен брой приложения – безплатни, платени, уеб-базирани и настолни.

За да ви помогна да изберете правилния софтуер, изброих 9 най-добри инструменти за създаване на прототипи за 2020 г., както модерни, така и ефективни.

Нека ги проверим.

Най-добрите безплатни инструменти за прототипиране

Какъв е смисълът да харчите стотици за софтуер, когато можете да използвате безплатни инструменти за прототипиране?

Но има безплатни инструменти най-вече прости, с ограничена функционалност. Те няма да работят, ако работите върху UI / UX дизайн с голям екип от разработчици.

И все пак, ако работите по един проект като вашия уебсайт за бизнес, безплатните инструменти може да са повече от достатъчни.

Събрах няколко инструмента за създаване на прототипи, които може да искате да изпробвате – и няма да ви струва стотинка.

Adobe XD

платформи: macOS, Windows

Снимка на инструмента за създаване на прототипи на Adobe XD

Adobe XD идва със забележително прост, но лесен за използване интерфейс, съвпадащ с други приложения на Creative Cloud.

В секцията „Прототип“ дизайнерите могат да свързват дъски или екрани, да преглеждат готови прототипи и да ги споделят за преглед на клиентите.

Основни характеристики:

 • Теч прототип тече. Дизайнерите могат да преминат от режим на проектиране към прототип и да свържат платки. Помага им да комуникират потока от мултиекранни приложения и да превключват между различни сценарии.
 • Гласово прототипиране. Създателите взаимодействат със своите прототипи, използвайки гласови задействания и възпроизвеждане на реч. Най-просто казано, в Adobe XD дизайнерите могат да използват гласови команди като тригер.
 • Преглед на iOS и Android на устройството. Когато създават прототипи за iOS или приложение за Android, дизайнерите могат да видят визуализацията на тяхната работа на съвместими устройства, използвайки мобилно приложение XD. По този начин те могат да визуализират и тестват приложението едновременно.
 • Импортиране на файлове на скици, Photoshop и Illustrator. Инструментите за дизайн на Adobe са съвместими помежду си, така че можете да копирате един елемент в Illustrator и да го поставите на Adobe XD. Освен Adobe инструменти, има и плъгин за Sketch.

Начален план потребителите имат достъп до неограничен брой споделени документи, редактори и споделени връзки (до април 2020 г.).

InVision

платформи: уеб-базирана

Скрийншот на инструмента за прототип Invision

InVision далеч не е най-популярният инструмент за телена рамка, създаване на прототипи и макети.

Основни характеристики:

 • Изграждане на богати интерактивни прототипи. Основната функция, която помага на дизайнерите да се справят ефикасно с InVision и да създадат нови кокетни прототипи.
 • Оставяне на коментари. Дизайнерският екип може да напише своите коментари относно различни прототипи. Плюс това, те могат да прегледат историята на промените – файловете се актуализират веднага след като бъдат редактирани.
 • синхронизация. Проектите се синхронизират с облачни хранилища като Google Drive или Dropbox. InVision разполага и със система за управление на проекти, която да организира ефективно работния процес.
 • Plugins. Някои плъгини, които позволяват на потребителите да изпращат проекти на InVision от Sketch и Photoshop.

Безплатният план предлага един прототип с неограничени екрани, което може да е достатъчно за отделните дизайнери.

чудо

платформи: уеб, iOS, Android

Снимка на инструмента за прототип на Marvel

чудо е друг инструмент за прототипиране с предварително инсталирани елементи (бутони, менюта) за различни платформи.

Основни характеристики:

 • Изграждане на реалистични прототипи. Дизайнерите могат да трансформират дизайнерски макети в интерактивни мобилни или уеб прототипи за минути. Без да пишете един ред код.
 • Потребителско тестване. Тъй като UX играе решаваща роля в създаването на всеки дигитален продукт, дизайнерите могат да получат обратна връзка от потребителите по време на бета тестване и да правят промени, за да задоволят нуждите на клиентите.
 • Автоматично създаване на спецификации за дизайн. Marvel разполага с интегриран инструмент Handoff, който позволява на дизайнерите да предадат дизайна си на разработчиците, като им изпращат URL.

Приложението Marvel е доста лесно – интерфейсът му е ясен, така че дори начинаещи могат да се справят с него.

Освен това, Marvel има плъгин за Sketch за по-добри взаимодействия и продуктивна работа.

Figma

платформи: уеб-базирана

Снимка на прототипа на инструмента Figma

Figma е облачно базиран инструмент за дизайн, подобен на Sketch, но още по-добър за екипно сътрудничество.

Firma прави супер простото създаване на прототипи с помощта на преходи и не е необходимо да изтегляте едно приложение за трети страни за това.

Основни характеристики:

 • Плавно предаване. Всичко, което екипът на UI / UX трябва да направи, е да сподели връзка с разработчиците и те ще имат достъп до цялата информация – четения, графични активи, измервания, готови за експортиране.
 • Всичко в едно платформа. Дизайнерите могат лесно да превключват между дизайнерския файл и живия прототип. Промените се появяват моментално в прототипа.
 • Сътрудничество. Членовете на екипа, включително клиентите, могат лесно да преглеждат готовите дизайни, да оставят обратна връзка в реално време и да комуникират чрез Slack, интегриран във Figma.
 • Plugins. Дизайнерите могат да разширят основните функционалности на Figma, като използват плъгини като Unsplash, Figmotion, Color Bling и така нататък – повече от 100 за сега.

Figma е безплатна за индивидуални дизайнери – до 2 редактора и 3 проекта.

Webflow

платформи: уеб-базирана

Снимка на прототипа на инструмента за уеб поток

Webflow е многофункционален инструмент и ще бъде най-добрият избор, ако искате да разберете как да създадете уеб дизайн – и практикувай много.

С Webflow създавате потребителски интерфейс на уебсайта, анимации и оформление и по-нататъшното им публикуване.

Основни характеристики:

 • Разработване&дизайн. Дизайнерите преобразуват дизайна си в чист код, който отговаря на всички необходими стандарти. От своя страна, дизайнер става и разработчик.
 • 3D анимации / трансформации. Екипът на UI / UX създава 3D CSS трансформации, без да се налага да пишете кода.
 • Широка гама от компоненти. Webflow съдържа приспособими форми, падащи менюта, раздели, отзивчива навигация към уебсайта и т.н..
 • Webflow CMS. Webflow CMS позволява на собствениците на уебсайтове да управляват сайта си – във всеки браузър или устройство.
 • интеграции. Като пълноправен конструктор на уебсайтове, Webflow има интеграции с Google Analytics, Google Optimize, MailChimp, Zapier.

Така Webflow е чудесен избор за дизайнерите, които трябва да правят всичко сами.

Най-платени инструменти за прототипиране

С платен софтуер може да очаквате перки като неограничено пространство на диска, нови полезни функции, частни приставки и шрифтове и много други.

Нека разберем какви инструменти за създаване на прототипи струват парите си през 2020 г..

Скица

платформи: macOS

Скрийншот на инструмента за прототип на скица

Ако някога сте се доближили до дизайна на потребителския интерфейс, сигурен съм, че сте чували за това. днес, Скица е един от най-популярните и мощни инструменти за създаване на прототипи.

Sketch позволява на потребителите да изграждат телени рамки, макети и прототипи и да взаимодействат с други инструменти за прототипиране поради множество плъгини. 

Основни характеристики:

 • прототипи. Потребителите създават интерактивни и стабилни прототипи с Sketch и визуализират дизайна си, за да видят как работят в действие.
 • Векторна редакция. Тъй като Sketch е векторно базиран инструмент за дизайн, UI екипът използва функции за редактиране на вектори, за да създава и редактира съществуващи форми.
 • Предварителни настройки добавя, съхранява, експортира. Дизайнерите създават любими предварителни настройки и ги съхраняват в Sketch. Тогава те могат да експортират тези предварителни настройки за споделяне с членове на екипа.
 • Експорт на код. Дизайнът може да бъде експортиран като код. По този начин той допринася за сътрудничеството между дизайнери и разработчици.
 • Стотици плъгини. Sketch предоставя много полезни приставки, които опростяват процеса на проектиране и подобряват цялостното изживяване.

цена: 99 долара за личния лиценз

принцип

платформи: macOS

Принцип на екрана на инструмента за прототип

принцип по-популярен инструмент за създаване на прототипи за изграждане на анимирани и интерактивни интерфейси.

Основни характеристики:

 • Изграждане на анимирани интерфейси. Принцип позволява на дизайнерите да създават интерактивни и анимирани потребителски интерфейси.
 • Експорт и преглед на прототипи. Ако дизайнерите трябва да видят как изглежда прототип на телефона, те могат да изтеглят приложението Principle за iPhone и да свържат смартфона си с Mac, за да тестват визуализацията.
 • Няколко екрана. Можете да създадете няколко екрана за приложение за много екрани.
 • внос. Дизайнерите импортират Sketch файлове и ги правят анимирани, ако са статични.

цена: 129 долара

Axure

платформи: macOS, Windows

Екранна снимка на инструмента за прототипи на Axure

Axure е прогресивен инструмент за прототипиране на UX, който помага на дизайнерите да изграждат прототипи както за уеб, така и за мобилни платформи.

Основни характеристики:

 • прототипи. Най-новата версия на Axure (RP 9) се предлага с мобилен режим с сензорни курсори и мобилни ленти за превъртане, за да се подобри мобилното изживяване, опциите за мащабиране, преки пътища за следващи / предишни страници и т.н..
 • Форматирайте джаджи. Axure предлага персонализиран стил, включително типография, рамки и пълнежи, стилови ефекти, които позволяват на дизайнерите да добавят персонализирани елементи.
 • Добавяне на документация. Дизайнерите могат да включват документация в своите прототипи и диаграми. Помага при писането на подробна информация относно всеки прототип или диаграма – как работи прототипът, основните компоненти на приложението и други.
 • Сътрудничество на високо ниво. Дизайнерите работят в Axure по същия прототип заедно със своите колеги. Лесно е да споделяте дизайни с акционери или потенциални потребители, за да получите техните отзиви.

Цена: $ 29 за Axure RP 9 Pro версия на месец ($ 495 – постоянно)

Justinmind

платформи: macOS, Windows

Снимка на прототипа на инструмента Just In Mind

Едно от най-добрите предимства на Justinmind инструмент за прототипиране е неговата настолна версия. Можете да го инсталирате на вашия компютър и да работите в офлайн режим, дори ако нямате интернет връзка в момента.

Основни характеристики:

 • Предварително заредени UI комплекти. JustInMind съдържа UI комплекти, които правят прототипирането както на уеб, така и на мобилни версии да става по-лесно и по-бързо.
 • Управление на изискванията. Дизайнерите могат да добавят всички изисквания на проекта към процеса на прототипиране и текста на връзката. По този начин те управляват всички изисквания и се уверяват, че всяко от тях е изпълнено.
 • интеграция. JustInMind може да бъде интегриран със Sketch, Adobe Suite, JIRA за разширяване на съвместните процеси.
 • Сътрудничество. Дизайнерите споделят работата си с членовете на екипа, сътрудничат си бързо и оставят коментари.

Цена: $ 29 на месец ($ 228 годишно)

Това е! Както виждате, има голям избор от инструменти за създаване на прототипи – за отделни дизайнери и екипни играчи.

И само от вас зависи какво да използвате, така че изберете разумно.

Jeffrey Wilson Administrator
Sorry! The Author has not filled his profile.
follow me
  Like this post? Please share to your friends:
  Adblock
  detector
  map