Pse të përdorni një rrjet të dorëzimit të përmbajtjes (CDN)?

Një udhëzues për Rrjetet e Dorëzimit të Përmbajtjeve (CDN) – Cilat janë ata, si funksionojnë, dhe pse faqja juaj e internetit ka nevojë për një të ngarkuar shpejt & në mënyrë efikase.


Udhëzues për Rrjetet e Dorëzimit të Përmbajtjes

Imagjinoni të shfletoni në internet … ku çdo faqe në internet ngarkohet menjëherë shfletuesi i shikuesit e kërkoi atë, pa asnjë milisekond të vetëm të kohës së pritjes. Edhe pse kjo nuk është e mundur akoma, po shfaqen teknologji që po na ndihmojnë të afrojmë disa hapa. A rrjeti i shpërndarjes së përmbajtjes, ose CDN me pak fjalë, është një nga ato hapa drejt arritjes së këtij qëllimi. Në këtë artikull, unë do të shpjegoj se çfarë është një CDN, se si një model CDN krahasohet me modelin tradicional të mbajtjes në internet, diskutoni mbi të mirat dhe të mirat e përdorimit të një CDN për faqen tuaj të internetit, dhe pastaj së fundi, t’ju tregoj se si të filloni faqen tuaj të internetit me një CDN.

Një CDN është një sistem i serverëve në internet të shpërndara gjeografikisht në të gjithë botën, të cilat përdoren për t’i shërbyer përmbajtjes së faqes tuaj të internetit në mënyrë më të efektshme për t’i dhënë fund përdoruesve.

Klikoni për të Tweet

Si funksionon një CDN?

Një CDN ka potencialin që të zvogëlojë ndjeshëm kohën e ngarkimit në faqen tuaj të internetit. Në thelb, është një sistem i serverëve në internet të shpërndara gjeografikisht në të gjithë botën, të cilat përdoren për t’i shërbyer përmbajtjes së faqes suaj të internetit më efikase për t’i dhënë fund përdoruesve. Kur një përdorues ngarkon përmbajtjen e faqes tuaj të internetit, serveri më efikas (d.m.th. serveri më i afërt me përdoruesin) do t’i shërbejë përmbajtjes. Kjo ndihmon për të përmirësuar ndjeshëm kohën e ngarkimit të përmbajtjes së faqes suaj të internetit. Një tërheqje CDN (lloji më i popullarizuar CDN) do të lexojë skedarët tuaj nga vendndodhja e tyre origjinale e ruajtjes me ofruesin tuaj aktual të mbajtjes së faqes në internet dhe më pas automatikisht i fsheh ato në serverët në të gjithë botën (shiko më poshtë) për të bërë më shpejt ngarkimin e faqes suaj të internetit.

Diagrami themelor se si funksionon një CDN.

Web Hosting Tradicional pa një CDN

Me modelin tradicional të mbajtjes në internet, të gjitha skedarët e faqes suaj të internetit (HTML, CSS, imazhe, etj.) Janë pritur nga një lokacion në botë – në thelb kudo që të jetë e vendosur data e të dhënave të ofruesit tuaj të internetit. Kur përdoruesit përfundimtarë qasen në faqen tuaj të internetit, përmbajtja e faqes tërhiqet gjithmonë nga ky vendndodhje. Pika kryesore për tu përmendur këtu është se ky model i shërben të gjitha skedarëve tuaj nga një vendndodhje në botë. Për shkak të kësaj, ka disa implikime negative:

Shpejtësitë ulen gjatë distancës

Le të themi se data e të dhënave të ofruesit tuaj të hostimit është e vendosur në Teksas. Sa herë që një përdorues dëshiron të ngarkojë faqen tuaj të internetit, një kërkesë do t’i dërgohet databazës së Teksasit. Shpejtësitë e transferimit priren të ulen më tej përdoruesi ndodhet gjeografikisht nga serveri juaj, pasi skedarët duhet të udhëtojnë në një distancë të mëtejshme. Aq më tepër që një përdorues është i vendosur nga data e të dhënave, aq më gjatë kërkon ngarkesën e faqes suaj të internetit. Duke vazhduar me shembullin, një përdorues i uebfaqes në Teksas do të jetë në gjendje të ngarkojë faqen tuaj të internetit më shpejt sesa një përdorues në Kinë, për shkak të afërsisë me bazën e të dhënave.

Mimet e kufizuara të transferimit

Konsideroni një situatë kur përdorues të shumtë po përpiqen të ngarkojnë uebfaqen tuaj në të njëjtën kohë. Ashtu si kompjuteri juaj personal ka kufizime se si shpejt mund të transferohen skedarët në të gjithë rrjetin (shkalla e xhiros), serverët gjithashtu kanë kufizime se sa shpejt mund të transferojnë skedarët. A është prenotimi juaj aktual në internet i përgatitur për një ngjitje të tillë në trafik? Sidomos merrni parasysh zgjidhjet e përbashkëta të pritjes, kur nivelet e transferimit nuk specifikohen. Në këto dhe mjedise të tjera, nivelet e transferimit mund të jenë mjaft të kufizuara, gjë që mund të rezultojë në një ndikim të dukshëm të performancës kur ka një rritje të trafikut në faqen tuaj të internetit. Për këto arsye, një rritje e trafikut mund të rrisë kohën e ngarkimit të faqes suaj të internetit, pasi përmbajtja e faqes së internetit u dërgohet të gjithë përdoruesve fundorë menjëherë.

Implikimet Pozitive të një Modeli Hosting CDN

Me një model CDN, ne mund të kapërcejmë implikimet negative të modelit tradicional të mbajtjes në internet. Krijon disa implikime pozitive siç janë:

Duke ngarkuar përmbajtjen nga lokacione të shumëfishta për të shpejtuar faqen tuaj të internetit

Mos harroni se sa më tej përdoruesi të jetë i vendosur në databazën e ofruesit tuaj të pritjes, aq më gjatë do të duhet që ngarkimi i faqes suaj të internetit, pasi skedarët duhet të transferohen në një distancë të mëtejshme. Një CDN do të shërbejë me përmbajtje nga një server buzë që është ose më i afërti ose më i efektshmi për çdo përdorues individual individual, bazuar në vendin ku ata janë të vendosur në botë. Për shembull, nëse dikush në Kinë do të ngarkonte faqen tuaj të internetit, CDN mund të ngarkojë automatikisht një kopje të përmbajtjes së faqes tuaj të internetit nga një server në Kinë. Nëse dikush do të hynte në faqen tuaj nga Anglia, një server në Angli mund të përdoret në vend të kësaj për të ngarkuar faqen tuaj te internetit për atë përdorues specifik. CDN automatikisht do të përcaktojë se cili server është zgjidhja më efikase për çdo përdorues përfundimtar.

Diagrami i një modeli tradicional të pritjes kundrejt një modeli CDN.

Transferimi i shpërndarë i skedarëve për të trajtuar më shumë trafik

Siç u përmend më parë, serverët përmbajnë kufizime se sa të dhëna mund të transferohen përmes tyre menjëherë. Një CDN ndihmon për të përmirësuar kohën e ngarkimit të faqes suaj të internetit kur përdorues të shumtë po përpiqen t’i qasen menjëherë. Duke pasur parasysh natyrën e funksionimit të CDN-së, kërkesat e njëkohshme në faqen tuaj të internetit ka të ngjarë të trajtohen shumëfish servera në zona të shumta në të gjithë botën, në varësi të vendit nga vijnë kërkesat. Në këtë mënyrë, një server i veçantë nuk është përmbytur me të gjitha kërkesat e përdoruesve. Ofruesit e CDN gjithashtu do të zbatojnë procedura të tjera në mënyrë që të sigurohen që skedarët tuaj të ngarkojnë me efikasitet edhe në mes të një sulmi në trafik.

Zbutja dhe mbrojtja e DDoS

Një sulm i DDoS është kur serveri juaj është përmbytur me kërkesa të paligjshme për faqen tuaj të internetit, me qëllim shkatërrimin e faqes tuaj ose për të shkaktuar akuza në rritje të bandës për shkak të transferimit të tepërt. Ofruesi juaj CDN ka të ngjarë të ofrojë mekanizma për zbulimin dhe zbutjen e DDoS, të cilat do të ndihmojnë për të përmirësuar performancën e saj në internet dhe kohën e duhur në mes të një sulmi DDoS.

Cilat janë të metat e përdorimit të një CDN?

CDN-të janë zakonisht Pagesë-Për-Përdorim

Ofruesit e CDN shpesh tarifojnë bazuar në sa përmbajtje po transferoni. Për shkak të kësaj, kostoja juaj mujore ndryshon nga muaji. Ofruesi juaj aktual i strehimit në ueb mund të përfshijë tashmë një sasi të caktuar të transferimit mujor si pjesë e paketës tuaj aktuale të pritjes; Prandaj, do të duhet të merrni parasysh nëse kostoja e shtuar e CDN është e zbatueshme për praninë në internet të biznesit tuaj. Vini re se ofruesit e “shtyp CDN” shpesh ngarkojnë gjithashtu për hapësirën e magazinimit (shiko më poshtë).

Për t’ju ndihmuar të kuptoni se çfarë do t’ju kushtojë kalimi në re, konsideroni skenarin e mëposhtëm. Thuaj se madhësia e faqes suaj të internetit është në madhësi 1MB dhe tarifat e ofruesit tuaj CDN $ 0,085 / GB e transferimit. Kostoja e 10,000 përdoruesve që hyjnë në të gjithë faqen tuaj të internetit do të ishte: ((1/1024) × 10,000) ÷ 0.085 = 114 cent, ose 1.14 dollarë për 10,000 kërkesa.

Siç mund ta shihni, kjo nuk është një kosto e egër. Sidoqoftë, shumica e ofertave CDN lexojnë skedarët tuaj nga vendndodhja e tyre e depozitimit me ofruesin tuaj aktual të pritjes, që është një kosto shtesë. Ky server me origjinë mund të jetë një sistem i ruajtjes së skedarëve siç është Amazon S3, ose mund të jetë ofruesi juaj aktual i pritjes. Nëse faqja juaj e internetit përmban përmbajtje dinamike, ju ende do të duhet të mbani një zgjidhje pritëse që mund të përpunojë ato lloje të skedarëve.

Meqenëse zgjidhjet CDN shpesh janë pagesa për përdorim, një sulm DDoS mund të jetë financiarisht i pafavorshëm – rritja drastike e transferimeve të skedarëve të shkaktuara nga ky lloj sulmi do të rezultojë në një kosto të rritur për biznesin tuaj. Sidoqoftë, ofruesit e CDN janë duke punuar në zbulimin dhe zbutjen e këtyre llojeve të sulmeve, siç u diskutua më herët.

Ata kërkojnë konfigurim shtesë për të përmirësuar përmbajtjen në ndryshim të cache

Mbani në mend se një CDN punon duke fshehur kopje të përmbajtjes së faqes suaj të internetit në të gjithë botën. Sidoqoftë, shumica e faqeve të internetit përfshijnë disa përmbajtje që ndryshojnë në varësi të përdoruesit specifik që hyn në faqen e internetit ose kritere të tjera (mesazhe të mirëseardhura për një përdorues specifik, karrocat e blerjeve, etj.). Ky lloj i përmbajtjes nuk është aq i parëndësishëm për cache në të gjithë botën, pasi ajo po azhurnon vazhdimisht për çdo kërkesë. Skedarët streaming janë një formë tjetër e përmbajtjes që kërkojnë vëmendje të veçantë për t’u përdorur në CDN. Shikoni më poshtë për disa detaje të tjera.

Konsideratat e tjera të CDN

Rinovimi i cache-së së skedarëve kur azhurnoni skedarët tuaj

Kur të keni nevojë të azhurnoni njërën prej skedarëve tuaj duke përdorur një CDN të tërhequr, të gjitha kopjet e ruajtura në të gjithë botën do të duhet të skadojnë gjithashtu në mënyrë që ato të rifreskohen në kërkesën tjetër. Në mënyrë që kjo të ndodhë, ju mund të duhet të prisni kohën e paracaktuar të skadimit (e cila ndryshon nga ofruesi) ose t’i detyroni skedarët e fshehur të zhvlerësohen menjëherë. Megjithëse azhurnimi i skedarëve tuaj mund të përfshijë këtë hap shtesë, skedarët statikë të faqes suaj të internetit nuk ka gjasë të azhurnohen shumë shpesh.

Siguroni kohën e mjaftueshme të skadimit për skedarë me qasje të rrallë

Zgjidhjet “Tërhiqni CDN” nuk përmbajnë domosdoshmërisht një kopje të skedarëve tuaj në çdo server buzë në çdo kohë – kjo do të diskutohet më në detaje më poshtë. Nëse tashmë nuk ka një version të ruajtur në skedar, skedari duhet të tërhiqet nga serveri i origjinës. Kjo është më shumë çështje për skedarët më të mëdhenj siç janë videot, pasi ndikimi në performancën e ngarkimit të këtyre lloj skedarëve nga serveri i origjinës mund të ndihet mjaft i ndjeshëm. Disa zgjidhje për këtë çështje janë rritja e kohës së skadimit të skedarit të ruajtur (nëse është e mundur) në mënyrë që skedari të mos ketë nevojë të rifreskohet nga serveri i origjinës si shpesh, ose të ruajë skedarë të mëdhenj në një zgjidhje “push CDN” (shiko më poshtë).

Përmbajtja statike vs dinamike

Uebfaqet përmbajnë dy lloje kryesore të të dhënave – përmbajtja statike dhe përmbajtja dinamike. Shumica e përmbajtjes që shihni në një faqe në internet (d.m.th. pamja dhe ndjenja, imazhet, videot, skedarët CSS dhe JavaScript, etj.) Shpesh janë përmbajtje statike. Përmbajtja statike nuk ndryshon kurrë (përveç nëse rilexoni skedarin burimor). Për shembull, logoja e kompanisë suaj nuk do të ndryshojë në pamjen, pavarësisht se kush viziton faqen tuaj të internetit ose sa herë rifitoni faqen. Ndryshimet dinamike të përmbajtjes varësisht nga kush i kërkon të dhënat ose kriteret e tjera. Për shembull, kur Gjoni regjistrohet në llogarinë e tij bankare, ai sheh bilancet e tij. Sidoqoftë, kur Davidi hyn në llogari, ekuilibrat nuk janë të njëjta me atë që sheh Joe. Si një shembull tjetër, pasi të keni hyrë në pultin e WordPress, do të shihni një mesazh si “Howdy, John!”. Kjo gjithashtu konsiderohet si përmbajtje dinamike, pasi ndryshon në varësi të kujt është regjistruar. Përmbajtja që ndryshon në varësi të përdoruesit ose kritereve të tjera konsiderohet si përmbajtje dinamike.

Si funksionon një CDN me përmbajtje statike, dinamike dhe transmetuese?

Në këtë pikë, ne kemi një pyetje të rëndësishme: “kindfarë lloj skedar mund të ruaj në CDN?” Meqenëse skedarët statikë kanë tendencë të qëndrojnë të njëjta në çdo kohë pa marrë parasysh se kush po ngarkon faqen tuaj të internetit, ato janë mirë të përshtatshme që të ruhen në të gjithë botën përmes një CDN, pasi skedarët azhurnohen jo rrallë. Sa i përket përmbajtjes dinamike (d.m.th. një shportë blerjeje), shpesh nuk ekziston një skedar i vetëm që mund të ruhet në të gjithë botën, pasi që shpesh ndryshon për secilin përdorues ose kritere të tjera. Sidoqoftë, ofruesit e CDN po zbatojnë zgjidhje për të përmirësuar efikasitetin e ngarkimit të përmbajtjes dinamike, siç është gjetja e rrugës më të shpejtë midis përdoruesit dhe serverit tuaj të pritjes. Shumë ofrues të CDN kanë zbatuar gjithashtu zgjidhje për të transmetuar të dyja media live dhe ato sipas kërkesës përmes një CDN.

Si të filloj duke përdorur një CDN?

Në këtë pikë, me siguri po mendoni, “Jam i bindur që në uebfaqen e biznesit tim duhet një CDN! Si mund të bëj tranzicionin? ” Përgjigja varet nga lloji i zgjidhjes CDN që përdorni. Disa ofrues të web hosting ofrojnë një mundësi për të mundësuar lehtësisht CDN përmes panelit të tyre të kontrollit. Vendosjet e tjera kërkojnë disa hapa shtesë.

Shtoni një shtresë CDN në faqen tuaj të tërë

Ky opsion është një nga më të thjeshtë për t’u vendosur për pronarët e bizneseve të vogla. Requestdo kërkesë nga përdoruesit për të hyrë në përmbajtjen e faqes tuaj të internetit së pari do të filtrohet përmes një sistemi të menaxhuar nga një ofrues CDN. Përmbajtja statike do të ngarkohet nga CDN, ndërsa përmbajtja dinamike do të ngarkohet direkt nga serveri juaj ekzistues (ose një teknikë mund të përdoret për të përmirësuar kohën e ngarkimit të përmbajtjes dinamike, siç u diskutua më herët). Një CDN tërheq do të implementohet në prapaskenë në mënyrë që të shpërndahen skedarët përmes CDN. CloudFlare është një kompani e tillë që ofron këtë lloj zgjidhjeje CDN. Disa kompani të tilla si CloudFlare gjithashtu do të ofrojnë përmirësime të tjera për punën e faqes suaj të internetit vetëm përtej CDN.

Setup: Hapi kryesor në vendosjen e këtij lloji të sistemit CDN është të azhurnoni regjistrimet DNS të faqes suaj të internetit për të treguar në shtresën CDN. Shtresa CDN më pas do të drejtojë kërkesat drejt serverit tuaj të origjinës sipas nevojës. Ju ende do të duhet të mbani zgjidhjen tuaj aktuale të pritjes në mënyrë që CDN të tërheq fotografi prej tij.

Tërhiqni CDN

Ky konfigurim i CDN funksionon duke tërhequr skedarë nga një server origjine për t’i ruajtur ato në të gjithë botën sipas nevojës. Herën e parë që një përdorues kërkon një skedar (d.m.th. një skedar të ri ose të skaduar), serveri CDN do të duhet të lexojë skedarin nga serveri juaj i origjinës (d.m.th. ofruesi juaj aktual i pritjes). Serveri edge pastaj do të ruajë një version të ruajtur të skedarit. Kërkesat e ardhshme për skedarin do të vijnë direkt nga serveri i skajit (në vend se të tërhiqen nga serveri i origjinës), derisa skedari të skadojë. Pas skadimit, skedari do të duhet përsëri të rifreskohet nga serveri i origjinës dhe të mbahet i fshehur.

Setup: Ju specifikoni vendndodhjen e skedarëve tuaj në serverin tuaj të origjinës për t’u shpërndarë në CDN. CDN më pas do të tërheqë skedarët nga serveri i origjinës si të nevojshme. Ju gjithashtu do të duhet të azhurnoni lidhjet në skedarët në faqen tuaj të internetit në pikën e fundit të CDN, ose të azhurnoni cilësimet tuaja DNS për të treguar në CDN.

Shtyj CDN

Një CDN shtytëse u lejon përdoruesve të ngarkojnë skedarët e tyre në vetë CDN, dhe skedarët shpërndahen menjëherë në serverat e skajit pasi të jenë ngarkuar. Skedarët tuaj janë ruajtur tashmë në çdo server buzë, pa pasur nevojë të tërhiqen nga një server origjinale. Ky është një mundësi më pak e zakonshme; sidoqoftë, është e dobishme për shpërndarjen e skedarëve të mëdhenj të mediave, pasi një kopje e mediave gjithmonë do të ruhet në serverat e skajit.

Setup: Vendosni skedarët tuaj tek ofruesi CDN. Ju gjithashtu do të duhet të azhurnoni lidhjet në skedarët në faqen tuaj të internetit në pikën e fundit të CDN, ose të azhurnoni cilësimet tuaja DNS për të treguar në CDN.

Duhet të Lini Ofruesin e My Web Hosting?

Jo. Edhe pasi të keni blerë një zgjidhje CDN, zakonisht do t’ju duhet të qëndroni me një ofrues të mbajtjes së faqes në internet. Mbani në mend se një CDN është përdorur për të ruajtur përmbajtjen; nëse faqja juaj e internetit përmban ndonjë përmbajtje dinamike, ju ende do të duhet të mbani zgjidhjen aktuale të pritjes për të përpunuar atë përmbajtje.

përfundim

CDN janë një zgjidhje e vlefshme për të përmirësuar efikasitetin e faqes tuaj të internetit duke zvogëluar kohën e nevojshme për transferimin e skedarëve te përdoruesit. Kjo shërben për të rritur gjasë mbajtjen e klientit në faqen tuaj të internetit, dhe ndoshta edhe të përmirësojë renditjen e rezultateve të kërkimit tuaj. CDN gjithashtu do të zvogëlojë ngarkesën e kërkesave për skedarë në konfigurimin tuaj aktual të pritjes, i cili mund të ndihmojë në trajtimin e vëllimeve të mëdha të trafikut. Sidoqoftë, CDN shpesh vjen me një kosto të rritur. Uebfaqja juaj meriton përmirësimin e performancës që një CDN mund të ofrojë, por përfitimet duhet të tejkalojnë kostot e mundshme dhe shkëmbimet e tjera.

A keni përdorur një CDN për faqen tuaj te internetit? Na tregoni në komentet më poshtë se çfarë mendoni për CDN!

Jeffrey Wilson Administrator
Sorry! The Author has not filled his profile.
follow me