Primjena Pareto načela u e-trgovini

Kako možete koristiti Pareto načelo u e-trgovini kako biste oduzeli statističke vjerojatnosti i povećali učinkovitost & kvalitetu vaše internetske prodaje.


Pareto načelo u e-trgovini

Pareto načelo (poznato i kao Zakon vitalnog malog broja) je teorija koja sugerira za većinu događaja, otprilike 80% učinaka dolazi od 20% uzroka. To je također dovelo do toga da je poznato kao pravilo 80/20, mada se u mnogim slučajevima pravilo može generalizirati, pa je moguće i 90/10.

Podrijetlo i dokazi

Prvi koji je primijetio ovaj učinak bio je Vilfredo Pareto, koji je napomenuo da je 80% zemlje u Italiji bilo u vlasništvu 20% ljudi, a da 20% mahuna graška u njegovom vrtu proizvodi 80% graška. Čini se da se isti omjer ili zakon pojavljuju na mnogim mjestima. Na primjer, ekonomista Edward N Wolff sa Sveučilišta u New Yorku izračunao je da prvih 20% američkih kućanstava posjeduje 85% bogatstva. Studija Tan i Sessie iz 2009. koristila je Netflixove ocjene kao grubu metodu za definiranje gledanih filmova (s veličinom uzorka od preko 100 milijuna filmskih naslova) i otkrila da je prvih 20% filmova činilo 90% udjela u gledanju. Za ovaj je učinak pronađen dokaz za širok raspon pojava, uključujući učestalost riječi u knjigama i promet na web mjesta na Internetu.

Pareto načelo u e-trgovini

Ako se Pareto načelo nađe na toliko mnogo mjesta, logično slijedi da moraju postojati implikacije na poslovanje i e-trgovinu. Studija Yahoo Aukcije pokazala je da je 20% prodavača privuklo više pažnje i prodaje i činilo 80% aukcijskog tržišta. Još jedna studija provedena je koristeći podatke GfK grupe o prodaji knjiga u Francuskoj, gdje ona prati prodaju knjiga u gotovo svim prodajnim mjestima (uključujući 3.500 prodajnih mjesta). Otkrili su da 20% najprodavanijih prodaja čini 87% internetske prodaje i gotovo 93% izvanmrežne prodaje. Promatrajući vlastiti posao, možete identificirati slične obrasce i pomoću tih uvida poboljšati svoju uslugu. Postoji široki raspon zahtjeva za posljedice Pareto načela na e-trgovinu, ali bilo bi loše primijeniti u svim aspektima. Nisu sve ideje potvrđene (niti su nevažeće), ali treba obratiti pažnju kako biste vidjeli odgovara li uzorak u određenom slučaju vaše trgovine.

Evo nekoliko primjena Pareto principa u e-trgovini:

 • 80% vaše prodaje dolazi od 20% vaših proizvoda
 • 20% vaših kupaca zauzet će 80% vremena za korisničke usluge
 • 20% vašeg truda donijet će 80% vašeg povrata
 • 80% dobiti tvrtke dolazi od 20% vremena koje provodi njeno osoblje
 • 80% prodaje tvrtke čini 20% njezinog prodajnog osoblja

Primjena načela

To su mjerni podaci e-trgovine koji se lako mjere, a ako se u vašem konkretnom slučaju dokaže istinitim, mogu se koristiti za povećanje učinkovitosti i kvalitete vaše prodaje. Na primjer, dokazi sugeriraju da će najpopularnijih 20% proizvoda činiti 80% prodaje. Ako vaša trgovina također odgovara ovom uzorku, ima smisla osigurati da takvi proizvodi uvijek budu na zalihama.

Kada je riječ o usluzi kupcima, ako se pokaže da 20% ili manje vaših klijenata zauzima 80% vašeg vremena za korisnike, vrijedno je procijeniti jesu li dotični kupci visoko vrijedni. Ako je tako, utrošeno vrijeme može biti opravdano. Međutim, ako trošite 80% vremena za korisničku podršku podržavajući podskupinu kupaca koji ne predstavljaju veliku količinu vaše prodaje, možda bi bilo vrijedno razmotriti restrukturiranje kako vodite korisničku službu..

Kako se načelo učinkovito koristiti

Pareto načelo pojavljuje se u mnogim aspektima e-trgovine, ali ne bi ga trebalo tretirati kao dogmatično ili „teško pravilo“. Mudar pristup bio bi postaviti svoje mjerne podatke za praćenje podataka koji mogu zabilježiti takve odnose i odrediti gdje se učinkovitost i produktivnost mogu poboljšati. Na primjer, praćenje vremena koje provodite na posao i ispitivanje učinaka posla pružit će vam bolju predodžbu o tome gdje biste trebali usredotočiti svoje napore. Prepoznati kupce koji ostvaruju većinu vaše prodaje može značiti posvetiti im više vremena i posvetiti više pažnje njihovim navikama, ponašanju i potrebama. Umjesto da se slijepo primjenjuju pravila, pristup koji se ovdje zagovara jest prikupljanje više podataka o vašem poslovanju i prepoznavanje gdje se Pareto načelo primjenjuje sa sigurnošću, pronaći ćete mnoge od spomenutih obrazaca, ali ako budete sigurni prije uvođenja promjena, bilo bi razborito..

Jeffrey Wilson Administrator
Sorry! The Author has not filled his profile.
follow me
  Like this post? Please share to your friends:
  Adblock
  detector
  map