Odabir Geolokacije vašeg sljedećeg web-domaćina

Zašto je lokacija podatkovnog centra vašeg web hostinga važna i kako pronaći web hosting na temelju mjesta poslužitelja za bolji rad web stranice.

lokacija poslužitelja web hostinga

Većina ljudi razmišlja o divovskom oblaku koji pluta nebom kada zamišljaju gdje je web mjesto pohranjeno, ali vaša se web lokacija zapravo nalazi na fizičkoj lokaciji. Dobavljač web hostinga pohranit će vašu web lokaciju na poslužitelj koji sjedi unutar podatkovnog centra. Gdje god se ovaj podatkovni centar nalazi geografski, tamo se nalazi i vaša web stranica.

Pogledajte podatkovni centar InMotion HostingPogledajte podatkovni centar InMotion Hosting u Los Angelesu u Kaliforniji gdje su web stranice fizički pohranjene.

U ovom ćemo članku raspravljati zašto je lokacija podatkovnog centra važna, kako udaljenost može utjecati na brzinu vaše web lokacije i koji je pružatelj web hostinga najbolji za vašu zemljopisnu lokaciju.

Zašto me briga gdje se pohranjuje moja web stranica?

Geolokacija vaše web stranice važan je čimbenik u web hostingu kao kraće udaljenosti pridonijeti veće brzine. Iako postoje brojni čimbenici, zemljopisni položaj podatkovnog centra jedan je od najznačajnijih čimbenika koji će utjecati na brzinu prijenosa vaše web stranice na računalo posjetitelja. Kada se posjetitelji nalaze geografski bliže podatkovnom centru vaše tvrtke, hosting će se učitati brže. Ako se nalaze dalje od njega, vaše će web mjesto trebati prijeći daljinu putem interneta što zahtijeva više „skakanja“ između mreža, zbog čega se web mjesto sporije učitava. Na primjer, recimo da se vaša web stranica nalazi u New Yorku. Posjetitelj u New Yorku moći će učitati vaše web mjesto brže od posjetitelja u Kaliforniji, jednostavno zbog blizine podatkovnog centra.

Kako udaljenost utječe na brzinu?

Vaša web stranica prenosi se s web poslužitelja na računalo posjetitelja kroz prolaz međusobno povezanih mreža koje zajednički nazivamo internetom. Prva mreža koju vaša web stranica mora proći je mreža vlastitih podataka. Nakon toga se vaša web stranica preusmjerava i prenosi najefikasnijim putem mreže unutar Interneta kako bi se došlo do osobne mreže posjetitelja, a zatim, konačno, osobnog računala posjetitelja.

Iako se većina mreža koristi optičkim kabelama koje mogu prenositi podatke brzinom svjetlosti (otprilike 186.282 milje / sekundu u vakuumu), postoje mnogi čimbenici koji se odnose na udaljenost koji značajno smanjuju tu brzinu. Sama vlakna imaju indeks loma, a bilo kakve grube / nepravilne površine unutar kabela mogu prouzročiti rasipanje svjetlosti, što sve prirodno smanjuje brzinu, posebno na velikim daljinama. Ali ipak, putuje prilično brzo! Postoji opće pravilo da na svakih 1000 kilometara kabela postoji 10 milisekundi kašnjenja. Nije velika stvar. Najveći problem je brzina repetitora i usmjerivača i sve komponente u različitim mrežama kroz koje podaci moraju prolaziti. Tu se događa pravo usko grlo i zašto udaljenost može značajno utjecati na brzinu.

Brza napomena: Učinci na izvedbu koji se odnose na lokaciju podatkovnog centra primjećuju se najznačajnije za veće datoteke poput medija (slike, filmove itd.).

Odaberite podatkovni centar u blizini ciljane publike

Iako mnogi tada o tome ne razmišljaju, lokacija je važan čimbenik pri odabiru web-domaćina. Odaberite ga s podatkovnim centrom bliskim ciljnoj publici bez obzira na to gdje se vi kao vlasnik tvrtke nalazite.

Geolokacija podatkovnih centara za poznate web domaćine

Kao što možete vidjeti na gornjoj slici, svaki od tih web domaćina ima podatkovne centre koji se nalaze na različitim lokacijama i najbrži su na tom području. Na primjer, InMotion Hosting je održiv izbor ako su vaši posjetitelji koncentrirani u Južnoj Kaliforniji ili na istočnoj obali u blizini Virginije. Bluehost je održiv izbor za posjetitelje koji se nalaze u i oko Utaha, gdje je HostGator najbolji za one u blizini Teksasa. Imajte na umu da je A2 hosting održiv izbor za posjetitelje koji se nalaze na području Michigana. Za više informacija o odabiru web domaćina, možete pogledati naš popis najboljih web hosting tvrtki.

Brzi savjet: Napominjemo da navedeno sjedište hostinga tvrtke nije uvijek smješteno u istom gradu kao i njihov podatkovni centar. Na primjer, mnogi američki domaćini upravljaju podatkovnim centrima iu Europi i Aziji. Osigurajte da se stvarni podatkovni centar nalazi u regiji u blizini vaše ciljne publike, bez obzira na to gdje se nalazi sjedište web hosting tvrtke.

Neke tvrtke nude i mrežu za dostavu sadržaja (CDN), sustav koji vaše web mjesto sprema na više poslužitelja širom svijeta. Za izvlačenje sadržaja vaše web stranice upotrijebit će se najučinkovitiji poslužitelj za svakog posjetitelja (tj. Najbliži poslužitelj). Više o CDN-ovima možete pročitati ovdje.

Lokacija nije sve

Treba napomenuti da lokacija očito nije sve što se tiče brzine vaše web stranice. Postoje i brojni drugi faktori koji će također utjecati na brzinu posluživanja vaše web stranice:

  • Specifikacije poslužitelja (kao što je količina RAM-a i procesorska snaga procesora)
  • Vrsta web hostinga & plan (kao što je zajednički, VPS i namjenski)
  • Brzina pogona na poslužitelju (mnogi domaćini sada nude Solid State pogone (SSD))
  • Vaša stvarna web stranica & kako je kodirano
  • Količina medija na vašoj web lokaciji
  • Zdravlje baze podataka
  • Kompresija (ili nedostatak)
  • Korišteno predmemoriranje, ako ih ima
  • Mreža isporuke sadržaja (CDN) koja se koristi, ako ih ima

Brza napomena: Odabir podatkovnog centra samo je jedan korak u ubrzavanju vaše web stranice; postoje mnogi drugi faktori koji utječu na vrijeme učitavanja.

Zaključak

Data centri su vrlo važna veza u lancu posluživanja web stranica, a loše smješten može značajno utjecati na brzinu vaše web stranice i zadržavanje korisnika. Odaberite web hosting tvrtku koja koristi visokokvalitetni podatkovni centar koji se nalazi najbliže vašim kupcima. Međutim, lokacija podatkovnog centra nije sve. Svakako pogledajte naš članak o tome kako popraviti sporo web mjesto.

Jeffrey Wilson Administrator
Sorry! The Author has not filled his profile.
follow me