Miért érdemes a tartalomszolgáltatási hálózatot (CDN) használni?

Útmutató a tartalomszolgáltatási hálózatokhoz (CDN-k) – Mik azok, hogyan működnek, és miért kell az Ön webhelyéhez gyors betöltése? & eredményesen.


Útmutató a tartalomszolgáltatási hálózatokhoz

Képzelje el, hogy szörfözne az interneten… ahol minden weboldal azonnal feltöltődött, a néző böngészője azt kérte, egyetlen milliszekundum várakozási idővel sem. Bár ez még nem lehetséges, megjelennek olyan technológiák, amelyek segítenek bennünket néhány lépésre közelebb hozni. A tartalomszállítási hálózat, vagy CDN Röviden: a cél elérésének egyik lépése. Ebben a cikkben elmagyarázom, mi a CDN, hogyan hasonlít a CDN modell a hagyományos web hosting modellhez, megvitatom a CDN webhelyén történő használatának előnyeit és hátrányait, és végül megmutatom, hogyan lehet elindítani a webhelyet CDN-vel.

A CDN egy olyan világszerte szétszórt webszerverek rendszere, amelyeket webhelye tartalmának hatékonyabb kiszolgálására használnak a végfelhasználók számára..

Kattintson a Tweet-re

Hogyan működik a CDN??

A CDN jelentősen lecsökkentheti webhelyének betöltési idejét. Alapvetően egy világszerte szétszórt webszerverek rendszere, amelyeket webhelye tartalmának hatékonyabb kiszolgálására használnak a végfelhasználók számára. Amikor a felhasználó betölti az Ön webhelyének tartalmát, a leghatékonyabb szerver (azaz a felhasználóhoz legközelebb lévő szerver) szolgálja ki a tartalmat. Ez elősegíti a webhely tartalmának betöltési idejének jelentős javulását. A pull CDN (a legnépszerűbb CDN típus) elolvassa a fájlokat az eredeti tárolási helyükről a jelenlegi web hosting szolgáltatóval, majd automatikusan gyorsítótárazza azokat a világ minden szerverein (lásd alább), hogy gyorsabban töltse be webhelyét.

A CDN működésének alapvető diagramja.

Hagyományos webtárhely CDN nélkül

A hagyományos webtárhely-modellel az Ön összes webhelyének fájljait (HTML, CSS, képeket stb.) A világ egyik helyéről tárolják – alapvetően bárhol, ahol a web hosting szolgáltató adatközpontja található. Amikor a végfelhasználók hozzáférnek az Ön webhelyéhez, a webhely tartalmát mindig ebből az egy helyről veszik ki. A legfontosabb szempont, amelyet itt meg kell jegyeznünk, hogy ez a modell az összes fájlt a világ egyik helyéről kiszolgálja. Emiatt számos negatív következménye van:

A sebességek csökkennek a távolság miatt

Tegyük fel, hogy a web hosting szolgáltató adatközpontja Texasban található. Minden alkalommal, amikor egy felhasználó betölteni akarja az Ön weboldalát, kérést kell küldeni a texasi adatközponthoz. Az átviteli sebesség csökken, annál tovább csökken a felhasználó földrajzi elhelyezkedése a szervertől, mivel a fájloknak nagyobb távolságot kell megtenniük. Minél távolabb van a felhasználó az adatközponttól, annál tovább tart az Ön webhelyének betöltése. Folytatva a példát, egy texasi weboldal felhasználó gyorsabban tudja betölteni webhelyét, mint egy kínai felhasználó, az adatközpont közelsége miatt.

Korlátozott transzfer tarifák

Fontolja meg azt a helyzetet, amikor több felhasználó próbál egyszerre betölteni az Ön webhelyét. Ahogyan a személyi számítógép korlátozza a fájlok átvitelének sebességét a hálózaton keresztül (átviteli sebesség), a kiszolgálóknak korlátozások vannak a fájlok átvitelének sebességére is. Felkészült-e a jelenlegi webhelyed a forgalom ilyen mértékű növekedésére? Különösen fontolja meg a megosztott tárhely megoldásokat, ahol az átviteli sebesség nincs meghatározva. Ezekben és más környezetekben az átviteli sebesség meglehetősen korlátozott lehet, ami észrevehető teljesítményhatást okozhat, ha a webhely forgalma rohamosan növekszik. Ezen okok miatt a forgalom növekedése megnövelheti webhelye betöltési idejét, mivel a webhely tartalmát egyszerre küldik el a végfelhasználóknak.

A CDN tárhelymodell pozitív következményei

A CDN-modell segítségével legyőzhetjük a hagyományos web hosting modell negatív következményeit. Számos pozitív következményt hoz létre, például:

Tartalom betöltése több helyről a webhely felgyorsításához

Ne feledje, hogy minél távolabb van a felhasználó a host szolgáltató adatközpontjától, annál hosszabb időt vesz igénybe webhelyének betöltése, mivel a fájlokat nagyobb távolságra kell továbbítani. A CDN tartalmat fog szolgáltatni egy él szerver vagyis a legközelebb vagy leghatékonyabban az egyes végfelhasználókhoz, attól függően, hogy hol helyezkednek el a világon. Például, ha valaki Kínában tölti be az Ön webhelyét, akkor a CDN automatikusan betölti webhelyének tartalmát egy kínai szerverről. Ha valaki Angliából fér hozzá az Ön webhelyéhez, akkor inkább egy angliai szervert lehet használni webhelyének betöltésére az adott felhasználó számára. A CDN automatikusan meghatározza, hogy melyik szerver a leghatékonyabb választás az egyes végfelhasználók számára.

A hagyományos tárhelymodell és a CDN-modell diagramja.

Fájlok szétszórt átadása a nagyobb forgalom kezelése érdekében

Mint korábban említettük, a szerverek korlátozásokat tartalmaznak arra vonatkozóan, hogy mekkora adat továbbítható egyszerre rajtuk keresztül. A CDN javítja webhelyének töltési idejét, amikor több felhasználó egyszerre próbál elérni azt. A CDN működésének természete miatt a webhelyére irányuló egyidejű kérelmeket valószínűleg a Google kezeli többszörös szervereket a világ számos területén, attól függően, hogy honnan származnak a kérések. Ilyen módon egy adott szervert nem elárasztanak a felhasználók összes kérése. A CDN szolgáltatók más eljárásokat is végrehajtanak annak biztosítása érdekében, hogy a fájlok még a forgalom szélsőséges körülményei között is hatékonyan betöltődjenek.

A DDoS enyhítése és védelme

A DDoS támadás akkor jelentkezik, amikor a szervert elárasztják illegális kérések a webhelyére, azzal a céllal, hogy összeomlik vagy növelje a sávszélességet a túlzott átvitel miatt. CDN-szolgáltatója valószínűleg DDoS-észlelési és -csökkentő mechanizmusokat fog kínálni, amelyek elősegítik webhelyének teljesítményét és az üzemidőt egy DDoS-támadás közepette..

Mik a CDN használatának hátrányai??

A CDN-k általában fizetnek

A CDN szolgáltatók gyakran díjat számítanak az átvitt tartalom alapján. Emiatt havi költségei havonta változnak. Előfordulhat, hogy a jelenlegi webtárhely-szolgáltató bizonyos összegű havi átutalást tartalmaz a jelenlegi tárhely-csomag részeként; ezért meg kell fontolnia, hogy a CDN többletköltségei életképesek-e vállalkozása online jelenlétében. Vegye figyelembe, hogy a „push CDN” szolgáltatók gyakran felszámítják a tárhelyet is (lásd alább).

A következő forgatókönyv megkönnyítése érdekében megértheti, hogy mennyibe kerül az áttérés a felhőbe. Tegyük fel, hogy webhelyének mérete 1 MB, és a CDN szolgáltatója számít fel $ 0,085 / GB átutalás. A teljes webhelyére való hozzáférés 10 000 felhasználójának költségei: ((1/1024) × 10 000) ÷ 0,085 = 114 cent, vagy 1,14 USD 10 000 kérésre.

Mint láthatja, ez nem felháborító költség. A legtöbb CDN-ajánlat azonban elolvassa a fájlokat a tárhelyükről a jelenlegi tárhelyszolgáltatóval, ami további költségeket jelent. Ez az eredeti kiszolgáló lehet fájltároló rendszer, például az Amazon S3, vagy lehet a jelenlegi tárhelyszolgáltató. Ha webhelye dinamikus tartalmat tartalmaz, akkor is fenn kell tartania egy olyan hostolási megoldást, amely képes feldolgozni az ilyen típusú fájlokat.

Mivel a CDN-megoldások gyakran fizetnek felhasználásonként, a DDoS-támadás pénzügyi szempontból kedvezőtlen lehet – az ilyen típusú támadások által okozott fájlátvitel drasztikus növekedése megnöveli a vállalkozás költségeit. A CDN szolgáltatók azonban a fenti támadások felfedezésén és enyhítésén dolgoznak, amint azt korábban tárgyaltuk.

További konfigurációra van szükségük a tartalom megváltoztatásának hatékony gyorsítótárazásához

Ne feledje, hogy a CDN úgy működik, hogy tárolja a webhely tartalmának másolatát az egész világon. A legtöbb weboldal azonban tartalmaz olyan tartalmat, amely megváltozik attól függően, hogy az adott felhasználó hozzáfér a webhelyhez, vagy más kritériumok (üdvözlő üzenetek egy adott felhasználó számára, bevásárlókocsik stb.). Az ilyen típusú tartalom nem olyan triviaális a gyorsítótár számára az egész világon, mivel kérésenként folyamatosan frissíti. A streaming fájlok a tartalom másik formája, amelyre külön figyelmet kell fordítani a CDN-ben. További részletek az alábbiakban találhatók.

Egyéb CDN-megfontolások

A fájl-gyorsítótár frissítése a fájlok frissítésekor

Ha az egyik fájlt egy pull CDN segítségével kell frissítenie, akkor az összes tárolt másolatot le kell szüntetni az egész világon, hogy azok a következő kérésnél frissüljenek. Annak érdekében, hogy ez megtörténjen, vagy várnia kell az alapértelmezett lejárati időt (amely a szolgáltatótól függ), vagy kényszerítenie kell a gyorsítótárazott fájlok azonnali érvénytelenítését. Noha a fájlok frissítése magában foglalhatja ezt a további lépést, a webhely statikus fájljait valószínűleg nem frissítik túl gyakran.

Gondoskodjon arról, hogy a ritkán hozzáférhető fájlokhoz elegendő lejárati idő álljon rendelkezésre

A „Pull CDN” megoldások nem feltétlenül tartalmazzák a fájlok másolatát minden szélső kiszolgálón – ezt az alábbiakban részletesebben tárgyaljuk. Ha még nem létezik egy fájl gyorsítótárazott verziója, akkor a fájlt ki kell húzni az eredeti szerverről. Ez inkább a nagyobb fájlok, például a videók problémája, mivel az ilyen típusú fájloknak az eredeti kiszolgálóról történő betöltésének teljesítményhatása meglehetősen jelentősen érezhető. A probléma néhány megoldása a gyorsítótárazott fájl lejárati idejének meghosszabbítása (ha lehetséges) annak érdekében, hogy a fájlt nem kell olyan gyakran frissíteni az eredeti szerverről, vagy nagy fájlokat „push CDN” megoldáson kell tárolni (lásd: lent).

Statikus és dinamikus tartalom

A webhelyek két elsődleges típusú adatot tartalmaznak – statikus és dinamikus tartalmat. A webhelyen látható tartalom nagy része (azaz a megjelenés és a megjelenés, a képek, a videók, a CSS és a JavaScript fájlok stb.) Gyakran statikus tartalom.. A statikus tartalom soha nem változik (kivéve, ha újra feltölti a forrásfájlt). Például a vállalata logója nem fog változni a megjelenésében, függetlenül attól, hogy ki látogatja fel a webhelyét, vagy hányszor tölti be újra az oldalt. Dinamikus tartalomváltozások attól függően, hogy ki kéri az adatokat vagy más kritériumokat. Például, amikor John bejelentkezik bankszámlájára, látja egyenlegeit. Amikor David bejelentkezik, az egyenlegek nem ugyanazok, mint amit Joe lát. További példaként a WordPress irányítópultba való bejelentkezés után olyan üzenetet fog látni, mint „Howdy, John!”. Ezt dinamikus tartalomnak is tekintjük, mivel a bejelentkezett személytől függően változik. A tartalmat, amely a felhasználótól vagy más kritériumtól függően változik, dinamikus tartalomnak tekintjük..

Hogyan működik a CDN statikus, dinamikus és streaming tartalmat??

Ezen a ponton egy fontos kérdéshez jutunk: “Milyen fájlokat tárolhatom a CDN-en?” Mivel a statikus fájlok általában ugyanazok maradnak, függetlenül attól, hogy ki tölti be az Ön webhelyét, ezért ezek alkalmasak arra, hogy a CD-n keresztül tárolódjanak az egész világon, mivel a fájlok ritkán frissülnek. Ami a dinamikus tartalmat (azaz egy bevásárlókosárot) illeti, gyakran nem létezik egyetlen fájl, amely tárolható a világ minden tájáról, mivel gyakran változik az egyes felhasználók vagy más feltételek. A CDN szolgáltatók azonban olyan megoldásokat vezetnek be, amelyek javítják a dinamikus tartalom betöltésének hatékonyságát, például megtalálják a leggyorsabb útvonalat a felhasználó és a host kiszolgáló között. Számos CDN-szolgáltató megoldásokat is bevezette az élő és az igény szerinti média CDN-n keresztüli közvetítésére.

Hogyan kezdjem el a CDN használatát??

Ezen a ponton valószínűleg arra gondolsz: „Meg vagyok győződve arról, hogy vállalkozásom webhelyéhez CDN szükséges! Hogyan lehet átmenni? ” A válasz a használt CDN-megoldás típusától függ. Néhány webtárhely-szolgáltató lehetőséget kínál arra, hogy a CDN-t a vezérlőpulton keresztül egyszerűen engedélyezze. Más beállításokhoz további extra lépések szükségesek.

Adjon hozzá egy CDN-réteget a teljes webhelyhez

Ez a lehetőség a legegyszerűbb a kisvállalkozások tulajdonosai számára. A felhasználók minden, a webhely tartalmához való hozzáférési kérelmet először egy CDN-szolgáltató által kezelt rendszeren keresztül szűrnek. A statikus tartalmat a CDN-ből tölti be, míg a dinamikus tartalmat közvetlenül a meglévő kiszolgálójáról töltjük be (vagy egy technikát lehet használni a dinamikus tartalom betöltési idejének javítására, ahogy korábban tárgyaltuk). A pull CDN valójában a színfalak mögött valósul meg annak érdekében, hogy a fájlokat a CDN-en keresztül terjesszék. CloudFlare az egyik ilyen cég, amely ilyen típusú CDN megoldást kínál. Egyes vállalatok, mint például a CloudFlare, más fejlesztéseket is nyújtanak az Ön webhelyének teljesítményéhez, csupán a CDN mellett.

Beállít: Az ilyen típusú CDN-rendszer beállításának fő lépése az, hogy frissítse webhelyének DNS-rekordjait, hogy a CDN-rétegre mutatjanak. A CDN réteg ezután szükség szerint továbbítja a kéréseket az eredeti kiszolgálóra. Még mindig meg kell őriznie a jelenlegi tárhely-megoldást, hogy a CDN fájlokat húzzon belőle.

Húzza a CDN-t

Ez a CDN-beállítás úgy működik, hogy fájlokat húz egy származási szerverről, hogy szükség szerint tárolja azokat a világ minden tájáról. Amikor a felhasználó első alkalommal kér egy fájlt (azaz új vagy lejárt fájlt), a CDN-kiszolgálónak el kell olvasnia a fájlt az eredeti szerverétől (azaz a jelenlegi tárhelyszolgáltatójától). A szélső kiszolgáló ezután tárolja a fájl gyorsítótárazott változatát. A fájl jövőbeni kérései közvetlenül az élkiszolgálótól érkeznek (ahelyett, hogy az eredeti kiszolgálótól származnának), amíg a fájl lejár. A lejárat után a fájlt ismét frissíteni kell az eredeti kiszolgálón, és gyorsítótárba kell helyezni.

Beállít: Megadja a fájlok helyét az eredeti kiszolgálón, amelyet el kell terjeszteni a CDN-en. A CDN ezután szükség szerint kihúzza a fájlokat az eredeti szerverről. Ugyancsak frissítenie kell a webhelyén található fájlok linkeit a CDN végpontjához, vagy frissítenie kell a DNS-beállításokat, hogy a CDN-re mutatjon.

Nyomja meg a CDN-t

A push CDN lehetővé teszi a felhasználók számára, hogy fájljaikat feltöltsék magukba a CDN-be, majd a fájlokat azonnal feltöltik a szélső kiszolgálókra. A fájljait már minden szélső kiszolgálón tárolja, anélkül, hogy az eredeti kiszolgálóra kellene volna őket húzni. Ez egy kevésbé gyakori lehetőség; előnyös azonban a nagyméretű médiafájlok terjesztése, mivel a média másolatát mindig a szélső szerverekre tárolják.

Beállít: Töltse fel fájljait a CDN szolgáltatóra. Ugyancsak frissítenie kell a webhelyén található fájlok linkeit a CDN végpontjához, vagy frissítenie kell a DNS-beállításokat, hogy a CDN-re mutatjon.

Ha el kellene hagynom a webtárhely-szolgáltatót?

Nem. Még a CDN-megoldás megvásárlása után is általában a web hosting szolgáltatónál kell maradnia. Ne feledje, hogy egy CDN-t használnak a tartalom gyorsítótárazásához; ha webhelye dinamikus tartalmat tartalmaz, akkor továbbra is meg kell őriznie a jelenlegi tárhely-megoldást annak tartalma feldolgozásához.

Következtetés

A CDN-k életképes megoldásként javítják webhelyének hatékonyságát azáltal, hogy csökkentik a fájlok felhasználói átviteléhez szükséges időt. Ez arra szolgál, hogy valószínűleg növeli az ügyfelek megtartását az Ön webhelyén, és akár javíthatja a keresési eredmények rangsorolását. A CDN-k szintén csökkentik a fájlkérelmek terhelését a jelenlegi tárhelybeállításban, ami segíthet a nagy forgalom kezelésében. A CDN azonban gyakran megnövekedett költségekkel jár. Webhelyed megérdemli a CDN által kínált teljesítményjavítást, de az előnyöknek meg kell haladniuk a lehetséges költségeket és az egyéb kompromisszumokat..

Használt CDN-t a webhelyén? Az alábbi megjegyzésekben ossza meg velünk a véleményét a CDN-ről!

Jeffrey Wilson Administrator
Sorry! The Author has not filled his profile.
follow me
    Like this post? Please share to your friends:
    Adblock
    detector
    map