Miért befolyásolja a színes pszichológia az Ön webdizájnját?

Tudjon meg többet a webtudomány színtudományáról & hogy a webhelyedhez / márkájához választott színek miként befolyásolhatják a felhasználók gondolatait és cselekedeteit.


A színtudomány használata a webdesignban

Valahol a viselkedési pszichológia tágabb táján található a bonyolult és látszólag önkényes tudomány színpszichológia. Noha az ezen a területen folytatott kutatásokat az egyén szubjektív és személyes befolyása miatt nem lehet „pontos tudománynak” nevezni, a szín kétségtelenül komoly szerepet játszik viselkedésünkben, felfogásunkban és szokásainkban, amikor egy vállalkozás márkájához kapcsolódnak..

TUDTAD? fogyasztók kevesebb, mint 90 másodperc dönteni egy termékről és 62–90% Ennek a döntésnek a része csak a színeken alapszik!

Most egyértelművé kell tennie, hogy márkáját könyörtelenül ítélik meg szó szerint egy pillanat alatt, elsősorban azoknak a színeknek köszönhetően, amelyeket választott, hogy képviselje vállalkozását. Ezért webhelyének olyan színpalettát kell megjelenítenie, amely körültekintően figyelembe veszi, hogy a felhasználók hogyan érzékelik az Ön márkáját. A színpszichológia hatékony eszköz lehet abban, hogy miként változtatja meg ezt az észlelést és motiválja a cselekvést. Például, a szín intelligens használata befolyásolhatja a felhasználók böngészési döntéseit az átváltási arányok és a webhelyükön való navigálás egyszerűsége alapján.

Általános színhatások érzékelésünkre

Vessünk egy pillantást a fény spektrumára, és nézzük meg, hogy az egyes színek megkülönböztető tulajdonságai hogyan befolyásolhatják a felhasználó pszichológiáját.

Piros

A piros színpszichológia a webdesignban

A piros egy inspiráló szín sürgősség, éberség, szenvedély, és túlélés. Különösen a nyugati kultúrában a piros szín figyelmezteti az embereket a létfontosságú figyelmeztetésekre; riasztási harangokat küld; figyelmet hív. Nem meglepő, hogy a vörös az egyik leghatékonyabb szín az élénkítéshez – most! Hacsak a teljes weboldal már vörös (általában nem ajánlott), a feltűnő piros hang elemének bárhol elhelyezése egyértelműen felhívja a felhasználó figyelmét rá.

Hasznos tippek

 • Ismert, hogy növeli a pulzusszámot. Használjon felelősségteljesen.
 • Az impulzív vásárlók meggyőzésére használják. A „red tag” vámkezelés sürgős érzetet teremt.
 • Növeli az étvágyat. Használják éttermekben és az élelmiszeripar webhelyein.
 • A színe Netflix és Youtube– Valószínűleg azért, mert arra ösztönzi a felhasználót, hogy proaktívan nézzen több tartalmat, míg a visszafogottabb színnek ellentétes hatása lenne.
 • Nem jó választás a légitársaságok, a pénzügyek vagy más társaságok számára, ahol a bizalom és a nyugalom fontos.

narancssárga

Narancssárga színpszichológia a webdesignban

A narancssárga ötvözi a vörös sürgősségét és a sárga vidámságát, aminek eredményeként az a szín lesz lelkes, móka, megnyugtató, és magabiztos. A narancs használata jó választás a cselekvésre hívó gombokhoz vagy bármely olyan elemhez, amely figyelmet igényel – talán jobb módon, mint a piros, mert barátságosabb és hívogatóbb.

Hasznos tippek

 • Szórakozás, izgalom és gyermeki csoda érzetét kelti. Gyakran használják a sport és a játék területén. Nézd meg Nickelodeon!
 • Inspirálja a cselekvésre ösztönző gombok iránti bizalmat.
 • Megfizethetőséget és megtakarítást javasol. Olyan cégek használják, mint például Fizess kevesebbet, amazon, Home Depot, és Namecheap.

Sárga

Sárga színpszichológia a webdesignban

Sárga gyakran nevezik legboldogabb szín. Kihívja izgalom, barát, és optimizmus. A sárga felemeli az ember szellemét és inspirációt nyújt. A pszichológusok szerint az emberek gyakran összekapcsolják a boldog emlékeket a sárga színtel, ezért egyes vállalatok ezt a színt használják vidám érzelmek kiaknázására..

Hasznos tippek

 • Számos babatermékben használják, mivel a kutatások azt mutatják, hogy az első színes csecsemők reagálnak rá.
 • A nap színe. Sok szabadtéri és energizáló márkával társul.
 • Használjon takarékosan: túl sok sárga ismeri a szorongás érzetét.
 • Bizonyos sárga árnyalatok véletlenül hányingert okozhatnak…

Zöld

A zöld színpszichológia a webdesignban

A zöld szín inspirálja higgadtság, egyensúly, jólét, és kapcsolat a természet. Ha márkája környezetvédelmi, környezetbarát vagy biogazdálkodási területen van, akkor a zöld a nyilvánvaló választás. Érdekes módon a zöldet elsősorban a tech világban is használják. A sötétebb árnyalatok társulnak a pénzhez és a pénzügyekhez. A szivárvány pontos középpontjában a zöld a logikai és az érzelmi harmónia; ezért rendkívül sokoldalú szín.

Hasznos tippek

 • Az üzletekben használják, hogy pihenjenek és megnyugtassák az ügyfeleket.
 • Kreativitást inspirál.
 • A többi színhez képest nagyon kevés negatív konnotációt tartalmaz.
 • A növekedést és a jólétet képviseli, és ez egyértelmű választás a pénzügyi szektor számára.

Kék

Kék színpszichológia a webdesignban

Talán a legnépszerűbb szín a társadalomban, a kék termelékenység, bizalom, és nyugalom. Míg a vörös fizikai sürgősséggel fokozza az érzékeket, a kék inkább a mentális állapotot érinti, a béke és a derű érzetével. Nem invazív szín, tehát nem kockáztatja, hogy túlsúlyos vagy kellemetlen lehet, mint például a világosabb színek közül néhány. A kék bizalom és bizalom érzetét kelti, és ezért elsősorban pénzügyi intézményekben, vállalatokban vagy olyan területeken használják, ahol az átláthatóság fontos.

Hasznos tippek

 • A leginkább tetszett szín – még a vakvak számára is!
 • A munkahely körül használják a termelékenység növelésére.
 • Nem ajánlott ételhez, mert csökkenti az étvágyat.
 • Használd ezt: „Lassíts le. Lazuljon el. Minden rendben van.”

Lila

Lila színpszichológia a webdesignban

A lila szín idézi elő rejtély, képzelet, kifinomultság, és siker. Sok kultúrában gyakran társul a lelkiséghez és a varázslathoz, valamint a jogdíjhoz és a luxushoz. Számos csúcsminőségű termék, például ékszerek és szépségápolási cikkek használják a bíborot eleganciájáért és osztályosságáért – és a nők közönségéhez való testreszabáshoz is. A lila új gondolatokat és kreativitást inspirál; látni fogja, hogy olyan cégek használják, amelyek értékelik a bölcsességet, a képzeletet és az önellenőrzést.

Hasznos tippek

 • A nők egyik legkedveltebb színe; az egyik legkevésbé kedvelt szín a férfiak számára.
 • A gazdagságot inspirálja, ez egy másik előnyben részesített szín a pénzügyi ágazat számára.
 • Nem nagy motiváló a cselekvésre ösztönző elemekhez – a felhasználók valószínűleg a gombra kattintás helyett inkább az univerzumot töprengették.

Rózsaszín

Rózsaszín színpszichológia a webdesignban

A rózsaszín egy ritkán használt szín, amely létrehoz együttérzés, romantika, és fiatalság. Legalább a nyugati kultúrában a rózsaszín szinte teljes egészében a férfiaktól származik; ezért kizárólag nőiesbb márkákban használják. A rózsaszín egy érzelmi szín, amelyet gyakran használnak a romantika és a játékosság felkeltésére. Tápláló minősége miatt kiválóan választható terapeuták, jótékonysági szervezetek vagy gyermekeknek szánt termékek számára.

Hasznos tippek

 • Kiváló választás dekadens ételekhez, például cukorka, cupcakes, fagylalt vagy csokoládé.
 • Kifejezetten nőies közönséget céloz meg.
 • Nyugtató és gondoskodó légkört teremt.
 • Használjon takarékosan: túl sok rózsaszín üríthet, és éretlenséget eredményezhet.

Fekete

A fekete színpszichológia a webdesignban

A szín teljesen hiányzik, a fekete fecseg hatóság, erő, elegancia, és súlyosság. A fekete félkövér állítású, ezért óvatosan kell használni. Túl sok lehet túlterhelő, vagy negatív konnotációt eredményezhet. Magas kontrasztja a többi színtel, különösen a fehérkel, ezért sokoldalúvá teszi háttérként, hogy felhívja a figyelmet más elemekre. A fekete hozzáteszi a luxust és a kifinomultság érzetét, így azokat a márkák használják, amelyek csak a leggazdagabb ügyfelek számára készülnek.

Hasznos tippek

 • Azok a márkák használják, amelyek büszkék a luxus exkluzivitására. Lát Gucci, Chanel, Lamborghini, és Jaguár.
 • Jó választás csúcsminőségű ruházathoz és elegáns technológiai termékekhez.
 • Nem jó választás élelmezéshez, pénzügyekhez vagy egészségügyi ellátáshoz.

fehér

Fehér színpszichológia a webdesignban

A fehér az összes szín teljes intenzitású kombinációja, amely vizuális érzetet teremt tökéletesség, tisztaság, egyszerűség, és kreativitás. Őszintén szólva, tényleg baj lehet a fehérvel? Számos weboldal bőségesen használ fehéren fehérjét, mivel a tervezés szempontjából helyes, ha a területeket szóközzel kell kitölteni, hogy az elrendezés lélegző legyen. A fehérség kiválthatja az osztályosságot és az eleganciát, amelyet a vitrinekben és az e-kereskedelem üzleteiben használnak, hogy divatos és kifinomult légkört hozzanak létre (gondolj alma).

Hasznos tippek

 • A fehér egy üres pala; új ötleteket és új kezdeteket inspirál.
 • Használja a fehért, hogy lemondjon a tervezésről, és csak a termékére vagy tartalmára hívja fel a figyelmet.
 • Használja azt a webhely zsúfolt területeinek megnyitásához.
 • A túl sok fehér létrehozhatja az elszigeteltség vagy az unalom érzetét.

Szín használata a konverziókhoz

Természetesen mindenképpen meg kell indokolni ezt a figyelmet arra, hogy a webhelyéhez a megfelelő színeket válassza. Míg az ízléses színpalettának esztétikai vonzereje a helyén van az általános felhasználói élményben, a színpszichológia valódi célja a cselekvés és a motiváció növelje az átalakítást.

Ha megérti, hogy egyes színek miért ösztönöznek nagyobb eredményeket, mint mások, felhasználhatják ezeket az információkat webhelyének tervezési és vizuális hierarchiájának megtervezésére a felhasználói interakció maximalizálása érdekében. A tudás felfedezéséhez gyakran különféle színekkel kell kísérleteznie, és tesztelnie kell, hogy megnézze, melyik teljesít jobban, de végül ismeri a közönséget a legjobb eredmények elérése érdekében.

Gondoljon arra, hogy a márkája milyen szolgáltatást nyújt, és milyen típusú fogyasztóinak személyre szabja. Célja-e márkája az impulzív shopaholistákat, vagy inkább a gondos, takarékos vásárlók számára alakítja? A bizalom és a bizalom fontos sarokkövei-e márkád küldetésének nyilatkozatában – vagy az ügyfelek inkább a móka és az izgalom érdekli? Ezen tényezők mindegyike a saját színével társítható, így a márkád színsémáját hatékonyan meg lehet határozni a saját értékei és felhasználói bázisa alapján..

Nemek közötti preferencia

A közönség nyilvánvaló jelzése a nemével kapcsolatos, és nem meglepő, hogy a férfiak és a nők színek preferenciáiban különböznek. Általánosságban, nők inkább a lágyabb színeket és árnyalatot részesítik előnyben, és felé mutatnak kék, lila, és zöld. Férfiak általában kedvelik a merészebb színeket és árnyalatokat, inkább kék, zöld, és fekete.

A kutatási projekt Joe Hallock által készített érdekes megállapításokat mutat be a nemek szerinti színpreferenciával kapcsolatban:

Férfi és női kedvenc színekFérfi és női kedvenc színek. Képforrás.
Férfiak és nők legkevésbé kedvelt színeiA férfiak és a nők legkevésbé kedvenc színei. Képforrás.

Fogalmam sincs, miért szereti a világ annyira a kék színt, de úgy tűnik, hogy ez egy nagyon biztonságos tét, hogy sok embert boldoggá tesz, ha beleteszi valahol a webhelyére. Szintén szegény narancs

Bizonyos színek valóban hatékonyabbak, mint mások?

A marketing ügynökségek hajlamosak eltévedni a részletekben az A / B teszteléssel. Az esettanulmányok eredményeként, amelyekben kísérleteztek a weboldalon a színváltozással, és mérik a különbségeket az átváltási arányokban, sok marketingszakember rohan az állításhoz, hogy egyes színek egyszerűbben hatékonyabbak, mint mások a felhasználói cselekvés fokozása érdekében. Ez ahhoz vezet merész nyilatkozatok mint a „Nagy narancssárga gomb” a cselekvésre ösztönző gombok jövője – mintha bármilyen más szín lenne, és örökké rosszabb lesz, mint a mindenható BOB.

Számtalan vállalkozás röhög extatikus eredmények attól kezdve, hogy megváltoztassa a színeket az átalakítás növeléséig. Olyan megdöbbentő állításokat hallunk, mint például: „az értékesítés 175% -kal nőtt, amikor a zöld gombról a sárgara váltott!” De valójában pusztán a színváltás felelős a hatalmas változásért a sikerben – vagy vannak-e más pszichológiai tényezők??

Színes pszichológiai átalakítási példaA VegasSlotsOnline.com webhely eredeti zöld CTA gombját sárgare cserélték, amely szerint 175% -kal növelték az átalakítást..

A fenti példát tekintve kissé rövidlátónak tűnik felugrni és felismerni a sárga szín csodálatos erejét a vállalkozások számára mindenütt. Hiba lenne azt feltételezni, hogy ez az egyszerű színváltás univerzális eredményeket biztosít az interneten keresztül, még mindig zöld gombokat használva. Míg a választott színnek mindig változatlanul van jelentősége, ugyanakkor feltétlenül fontos észrevenni, hogy milyen színekben használják ezeket a színeket.

A kontraszt különbséget tesz

A kontraszt ugyanúgy befolyásolhatja a felhasználó észlelését, mint a színárnyalat. Ismételje meg a fenti példát, és próbáljon arra következtetni, hogy miért motivál egy sárga gomb nagyobb felhasználói fellépést, mint egy zöld. A transzparens zöld háttere alapján – és talán a weboldal többi palettájának egészében – egy zöld CTA gomb csak az egységesség elveszik. Úgy tűnik, hogy csak egy kiegészítő példány, és nem kínál semmi figyelmet megragadó üzenetre, amely parancsot ad: „Hé! Kattints ide!” Aranysárga színű árnyalat a tökéletes választás ebben az összefüggésben: jól párosul a zöld háttérrel, és ami a legfontosabb: megragadja a felhasználó szemét, és arra készteti őket, hogy az egérmutató fölé irányítsa a kurzort..

Amikor egy ideig ugyanabban a színben szívódnak fel, a szemünk természetesen a szemben szín, mint vizuális törés. Ezek kiegészítő színek kiemelkednek egymástól a legnagyobb kontraszttal, és így azok a leghatékonyabbak a weboldal elemeknél, mint például a CTA gombok a főszöveg mellett. Ezért bölcs dolog mérlegelni a saját webhelyének színösszetételének ellentétét – ahelyett, hogy vakon követnénk egy másik márka vezetőit csodálatos színváltoztató eredményeikkel.

GYORS TIPP: A szemünk először a legfényesebb színre megy. A kék, a zöld és a cián hajlamosodik a visszahúzódásra, ha melegebb színekre, például sárga, narancs vagy pirosra helyezik őket. Használjon mérlegelési jogkört, ha azt szeretné, hogy egy bizonyos szín a felhasználó figyelmét irányítsa.

Következtetés

Webhelyének színei sokat mondnak a márka értékeiről és ügyfélköréről. Válassza ki a megfelelőket, és élvezheti a továbbfejlesztett konverziókat és a felhasználói interaktivitást. Válasszon azonban rosszat, és elkülönítheti közönségét, vagy zavart és inaktívvá teheti őket. A színséma meghozatala nem csupán a „szépnek” megfelelő színek kiválasztása. Minden szín mély pszichológiai és tudatalatti jelentése van – és bizonyos értelemben még nagyobb mértékben befolyásolhatják a közönséget, mint a termék vagy szolgáltatás minősége..

Ha a tartalom király, akkor a szín biztosan királynő.

Jeffrey Wilson Administrator
Sorry! The Author has not filled his profile.
follow me
  Like this post? Please share to your friends:
  Adblock
  detector
  map