Mi az a Web akadálymentesség és miért számít?

A webes akadálymentességről, arról, hogy a fogyatékossággal élő felhasználók hogyan férnek hozzá a weboldalakhoz, és miért kellene a webfejlesztőknek a webes akadálymentességet releváns kérdésnek tekinteni.

A webes akadálymentességre vonatkozó bevált gyakorlatok

A webes akadálymentesség a webfejlesztés és -tervezés során alkalmazott gyakorlat, amely hangsúlyozza a fogyatékossággal élő felhasználók azonos igényét a webhelyek elérésére és használatára. Azt állítják, hogy egy weboldal hozzáférhető, ha fogyatékossággal vagy fogyatékossággal élő személyek teljes mértékben használhatják azt. A böngészés egy eszközkészlet vagy szoftver segítségével történik, amely lehetővé teszi a tartalom lefordítását olyan formába, amelyhez a felhasználó hozzáférhet. Egy egyszerű példa egy olyan program, mint a JAWS, amely segíti a látássérült felhasználókat, akik nem tudnak egérrel navigálni az interneten a szöveg elolvasásával és a hang használatával a navigációs lehetőségek biztosításához.

Fontos probléma az, hogy sok webhelyet, talán még a legtöbbet is, nem az akadálymentesség szem előtt tartásával írják. Ezért a képernyőolvasó nem használhatja ki azokat az extra adatokat, amelyeket a fejlesztő vagy a tervező biztosíthat az olvasás és a navigálás elősegítése érdekében. Sok fogyatékossággal élő személy azt jelentette, hogy egyszerűen nem tudják megtapasztalni és elérni az internet nagyobb részét. A webes akadálymentesség következményei azonban meghaladják az egyenlő hozzáférés etikai követelményeit, és magában foglalják a potenciális olvasók, ügyfelek, a webhely hírnevének és akár a jogi felelősségvállalás elvesztését is..

Mítoszok Vs. Valóság

Mivel a webhelyek fejlesztésével kapcsolatos mainstream párbeszédben nem hangsúlyozták a hozzáférhetőségre vonatkozó kiemelkedő információkat vagy nem voltak kiemelkedő információk, sok mítosz továbbra is fennáll az akadálymentesség szükségességéről:

Mítosz: A fogyatékos emberek nem használják az internetet.

Valóság: Kutatás Pew internetes kutatás: Digitális különbségek (2011), bemutatva, hogy a fogyatékossággal élő felnőttek 54% -a aktív online.

Mítosz: A weboldalak hozzáférhetővé tétele azt jelenti, hogy megjelenésükből és funkcionalitásukból állnak.

Valóság: A HTML5 szemantikai címkéinek és kiegészítéseinek széles körű használatával mostantól könnyebb a szemantikai címkék használata, például navigációs elemek kijelölése és hozzáadása szerepjellemzők HTML-címkékhez navigációs és elrendezési adatok biztosítása érdekében.

Mítosz: A fogyatékossággal élő emberek nem életképes vásárlók.

Valóság: Tekintettel arra, hogy a fogyatékossággal élő embereknek ugyanazok a szükségletek vannak, mint bárki másnak, erre a hitre nincs alap. Egy másik szempont, amelyet ez a mítosz elhanyagol, az az, hogy az emberek csak 17% -a fogyatékossággal született. Ez azt jelentheti, hogy egy olyan ügyfél, aki korábban már képes volt a webhelyére használni és vásárolni, hirtelen kiszorul a hozzáférésből.

Miért hiányzik sok webhelyhez hozzáférhető tartalom?

Sajnos sok webfejlesztő nem ismeri az internetes akadálymentességet. A 2014-es közvélemény-kutatás azoknak a felhasználóknak, akik képernyőolvasókat használnak, amelyet a WebAIM, az akadálymentességre szakosodott vállalkozás szakosodott cég végez, feltéve, hogy mit észlelnek a felhasználók az okokból:

VálaszA válaszadók számaA válaszadók% -a
A webes akadálymentesség ismerete hiányzik56639,6%
A web akadálymentességgel kapcsolatos készségek vagy ismeretek hiánya39227,4%
Fél, hogy akadályozza a megjelenést, érzetet vagy a funkcionalitást35024,5%
Költségvetés vagy források hiánya annak elérhetőségéhez1228,5%

Jogi felelősség

Noha az etikai és piaci aggályoknak elegendőnek kell lenniük, fennáll annak a lehetősége is, hogy jogi lépésekkel járjon azáltal, hogy nem nyújtanak szolgáltatást a csökkent felhasználói számára. Az Egyesült Államok Igazságügyi Minisztériuma nemrég kötött egy települést a fogyatékossággal élő amerikaiak törvény állítólagos megsértésének orvoslására. A Peapod, mint nagyvállalat, bizonyítja, hogy a hozzáférhetőség hiánya és a fogyatékkal élők számára nem használható szolgáltatás (egy könnyen orvosolható probléma) élénk példát mutat az esetleges esetre. legyen jogi bűnös.

Hogyan javíthatja webhelyének akadálymentességét

A World Wide Web Consortium (W3C) közzétette a iránymutatások a WCAG 2.0 néven ismert, technológiától független. Az alábbiakban felsorolunk néhány hasznos eszközt és forrást, amelyek felhasználhatók a hozzáférhető tartalom létrehozásának folyamatában és oktatásában:

További anyag, A WebAIM erőforrás oldala hasznos linkeket tartalmaz a tartalomhoz és az eszközökhöz az emberek oktatásához és az internet elérhetőségének javításához. Ezek tartalmazzák:

Jeffrey Wilson Administrator
Sorry! The Author has not filled his profile.
follow me