Какво е уеб достъпност и защо има значение?

За достъпността в мрежата, за това как потребителите с увреждания имат достъп до уебсайтове и защо уеб разработчиците трябва да смятат достъпността на мрежата за подходящ проблем.


Добри практики за достъпност в Интернет

Достъпността до уеб е практика в рамките на уеб разработката и дизайна, която подчертава равната нужда на потребителите с увреждания да имат достъп до и използват уебсайтове. Казват, че уебсайт е „достъпен“, ако може да бъде използван изцяло от човек с увреждане или увреждане. Преглеждането се осъществява чрез набор от устройства или софтуер, които позволяват превеждането на съдържанието във форма, до която потребителят може да получи достъп. Прост пример е програма като JAWS, което помага на потребители със зрителни увреждания, които не могат да използват мишка за навигация в интернет, като четат текста и използват глас, за да предоставят опции за навигация.

Основен проблем е, че голямо количество уебсайтове, може би дори и повечето, не са написани с достъпност предвид. Следователно екранният четец не може да се възползва от допълнителните данни, които могат да бъдат предоставени от разработчик или дизайнер, за да помогнат при четене и навигация. Мнозина с увреждания съобщават, че просто не могат да изпитват и да имат достъп до по-голямата част от интернет. Последиците от липсата на достъпност в мрежата достигат отвъд етичното изискване за равен достъп и включват загуба на потенциални читатели, клиенти, репутация на сайта и дори перспектива за юридическа отговорност.

Митове срещу реалност

Поради липсата на акцент или изявена информация относно достъпността в основния диалог за разработване на уебсайтове, много митове продължават да съществуват относно необходимостта от достъпност:

Мит: Хората с увреждания не използват интернет.

Реалността: Изследвания от Pew Internet Research Study: Digital Differences (2011), демонстрирайки, че 54% от възрастните, живеещи с увреждане, са активни онлайн.

Мит: Осигуряване на достъпност на уебсайтове означава, включващи външен вид и функционалност.

Реалността: С широкото използване на семантичните маркери и допълнения на HTML5, сега е по-лесно от всякога да се използват семантични маркери, като например за обозначаване на навигационни елементи, и добавяне ролеви атрибути към HTML тагове за предоставяне на навигационни и оформление данни.

Мит: Хората с увреждания не са жизнеспособни клиенти.

Реалността: Като се има предвид, че хората, които живеят с увреждания, имат същите нужди като всеки друг, няма основание за това убеждение. Друг момент, който този мит пренебрегва е, че само 17% от хората са родени с увреждания. Това може да означава, че клиент, който преди това е бил в състояние да използва и купува от вашия сайт, изведнъж се отрязва от достъп.

Защо на много сайтове липсва достъпно съдържание

За съжаление, много уеб разработчици не знаят практиките за достъпност в мрежата. А Анкета за 2014 г. на потребителите, които използват четец на екрани, провеждано от WebAIM, компания, специализирана в експертиза на достъпността, при условие, че потребителите възприемат като причини:

отговорБрой респонденти% от анкетираните
Липса на информираност за достъпността в мрежата56639,6%
Липса на умения или знания за достъпност в мрежата39227,4%
Страхувайте се, че ще попречи на външния вид, усещането или функционалността35024,5%
Липса на бюджет или ресурси, за да стане достъпна1228,5%

Юридическа отговорност

Въпреки че етичните и пазарните проблеми трябва да са достатъчни, съществува и възможността да се изправят пред съдебни действия чрез невъзможност за предоставяне на услуга на потребителите с увреждания. Министерството на правосъдието на САЩ наскоро сключен в населено място за отстраняване на предполагаеми нарушения на Закона за хората с увреждания. Peapod, като голяма компания, демонстрира, че липсата на достъпност и предоставянето на услуга, която не може да се използва от хора с увреждания (проблем, който лесно може да бъде отстранен), предоставя ярък пример за случаи, в които може да има да бъде юридическа виновност.

Как да увеличите достъпността на уебсайта си

Консорциумът от World Wide Web (W3C) публикува a набор от насоки известни като WCAG 2.0, които са независими от технологията. По-долу са изброени някои полезни инструменти и ресурси, които можете да използвате, за да помогнете в процеса и образованието за създаване на достъпно съдържание:

За допълнително четене на материал, Страница с ресурси на WebAIM предоставя полезни връзки към съдържание и инструменти за подпомагане на образованието на хората и подобряване на достъпността в мрежата. Те включват:

Jeffrey Wilson Administrator
Sorry! The Author has not filled his profile.
follow me