Как да разработим стратегия за съдържание за вашия блог

Блоговете се нуждаят от план за стратегия за съдържание. Научете как да разработите стратегия за съдържание, която ще ви помогне да публикувате с цел, като използвате тези 5 прости стъпки.


Как да създадете стратегия за съдържание за вашия блог

Затова решихте, че вашият бизнес се нуждае от блог, който да ви помогне в маркетинговите усилия. Nice! Но преди да напишете първата си публикация, има нещо, което наистина трябва да направите първо: съставете стратегия за съдържание.

Наличието на солидна стратегия за съдържание може да бъде разликата между добър блог и страхотен блог – този, който дърпа в трафика за търсене и конвертира. Стратегията не само ще ви помогне да разберете какво да публикувате, но също така ще ви помогне да установите цели, да разберете по-добре аудиторията си и да създадете статии, които да отговарят на вашите читатели и да изграждат вашата репутация.

ВЗЕМЕТЕ ТОВА: Организациите, които имат документирана стратегия, са по-ефективни и по-малко предизвикателни във всеки аспект на маркетинга на съдържанието, в сравнение с тези, които имат само словесна стратегия или изобщо нямат стратегия., според Института за маркетинг на съдържанието. От онези, които имат писмена стратегия, 60% считат бизнеса си за ефективен, докато само 32% от тези с вербална стратегия казват, че са ефективни.

Лично за мен тези статистики важат. Блогирам професионално от 2012 г. и едва когато отделих време за проучване и съставих стратегия за съдържание, започнах да постигам солидни резултати. Сега вече не губя време да пиша грешни публикации, защото разбирам аудиторията си, имам организиран и последователен редакционен календар и – най-важното – пиша с цел, защото съм си поставил ясни цели.

5 ключови стъпки за разработване на стратегия за съдържание

В тази статия ще споделя с вас петте основни стъпки, които съм направила от управлението на блоговете. В края на тази публикация ще имате необходимите знания и инструменти, за да създадете свой собствен план за създаване на ефективна стратегия за съдържание на блога.

1. Задайте SMART цели & Разберете целта на вашия блог

Установихме, че искате да започнете блог, но каква е целта на блога ви?

Първата стъпка в създаването на вашата стратегия за съдържание е определянето на цели. Наличието на ясни цели ще даде на вашия блог цел и ще ви помогне да дадете приоритет на задачите, които го поставят за успех.

Що се отнася до поставяне на цели, аз съм голям фен на SMART цели. SMART целите внасят структура и проследимост в поставяне на цели, като се гарантира, че целите ви са по-склонни да бъдат постигнати.

За да бъде една цел SMART, тя трябва да бъде конкретна, измерима, постижима, уместна и навременна. Ето един чудесен пример от Балансът:

Широка цел: Искам да развивам бизнеса си.

SMART цели за стратегия за съдържание

Специфична: Ще придобия трима нови клиенти за моя консултантски бизнес.

Измерими: Ще измервам напредъка си с това колко нови клиенти въвеждам, като същевременно поддържам текущата си клиентска база.

Постижима: Ще помоля настоящите клиенти за реферали, да стартирам маркетингова кампания за социални медии и да се свържа с местни фирми.

Съответна: Добавянето на допълнителни клиенти към моя бизнес ще ми позволи да развивам бизнеса си и да увелича приходите си.

През определено време: Ще имам три нови клиенти в рамките на два месеца.

SMART цел:

Ще придобия трима нови клиенти за моя консултантски бизнес в рамките на два месеца, като поискам препоръки, стартирам маркетингова кампания в социалните медии и се свържа в мрежа с местния бизнес. Това ще ми позволи да развивам бизнеса си и да увелича приходите си.

Сега помислете какво искате да постигнете с блога си. Може би искате да привлечете органичен трафик, да генерирате потенциални клиенти и да увеличите реализациите? Или искате да образовате или поддържате своите клиенти в крак с най-новите нови функции във вашия продукт или услуга? Или дори да изградите репутацията на вашата марка и надеждно?

Каквато и да е общата ви цел, запишете я като широка цел като по-горе и след това я запишете отново като SMART цел. Не само записването на вашите цели ще ви даде яснота, но също така ви дава нещо, което да запишете на бележка и да се придържате към компютъра си за онези дълги нощи, когато страдате от писателски блок и се чудите защо те по дяволите сте започнали блог в първо място!

БЪРЗ БЛОГИРАН СЪВЕТ: Заглавията с 6-13 думи и 60 знака или по-малко привличат най-високото и последователно количество трафик.

2. Разберете коя е вашата аудитория

Следващата стъпка е да откриете вашата аудитория и да разберете коя е целевата аудитория за вашия блог. Неща като:

 • Демографски? Възраст, пол, местоположение и т.н..
 • Те какво правят? Разработчици, дизайнери, търговци и т.н..
 • Какви уебсайтове посещават? Кои са вашите потенциални конкуренти?
 • Какви социални канали използват? Twitter, Facebook, Instagram и т.н..
 • Кого уважават и слушат? Защо са им влиятели?
 • Какви са техните болкови точки? Какви проблеми имат те, които бихте могли да помогнете за решаването им?

Имайки предвид този списък, трябва да създадете потребителски персони. Персонажите на потребителите са измислени, обобщени герои, които обхващат различните нужди, цели и поведенчески модели на вашите идеални читатели на блогове.

Facebook вижда аналитични данниДанните за статистическите данни на Google Analytics и Facebook могат да ви помогнат да придобиете представа за демографските си данни, например откъде са посетителите / последователите ви, както и тяхната възраст и пол.

Защо да създавате персони? Ако искате хората да четат вашето съдържание, трябва да създадете съдържание, което е полезно за потенциалните ви читатели. Важно е винаги да имате предвид: „Ще се възползва ли моята аудитория от тази статия и ще разреши ли болките им?“

За да определите вашите персони, помислете за типа човек, когото си представяте да чете блога си. Каква работа вършат? За каква компания работят? Какви са техните цели и предизвикателства? Какъв вид съдържание ще им помогне да постигнат целите си?

Като общо правило, най-добре е да излезете с най-малко три души. За повече информация как да създадете персони, особено ако искате да създадете блог за голям бизнес, проверете това задълбочено ръководство от хората в Буфер.

3. Направете проучване на ключовите думи

Ако искате хората да намерят вашия блог органично чрез търсене, трябва да покриете теми, които вашата ниша търси.

Така че първо, трябва да опознаете своята ниша. Intimately. Например, ако искате да правите блог за продукти за поддръжка и база знания, започнете с търсене на тези термини в Планиращ ключови думи на Google AdWords. Колкото повече знания можете да съберете за това, което потенциалната ви аудитория търси, толкова по-ефективен ще бъдете в създаването на съдържание, което аудиторията ви ще открие при търсене.

След това създайте списък с ключови думи, които са популярни за вашата аудитория. Тези ключови думи трябва да са специфични, така че нещо като „Поддръжка“ няма да работи. Вместо това „Поддръжката на WordPress“ е по-специфична и в тази ниша бихте могли да имате „приставка за поддръжка на WordPress“ или „база от знания за поддръжка на WordPress“.

Използвайки тези ключови думи, можете да създадете списък с статии в блога, за да започнете и да засилите своя SEO. Например:

 • Топ 10 приставки за поддръжка на WordPress
 • 12 най-добри приставки за базата знания за WordPress
 • Как да създадете база от знания на вашия WordPress сайт

4. Напишете невероятно съдържание

С вашите ключови думи на място и някои идеи за публикации в джоба ви вече можете да използвате това, за да пишете невероятно съдържание.

Всеки се справя с писането по различен начин. Някои хора обичат просто да започнат да пишат и да видят какво се случва. Лично аз харесвам структура. Харесва ми да имам твърда идея и преглед на това, което искам да напиша, преди да започна. Ето моят процес:

 1. Измислете идея за публикация: Идеята трябва да отговаря на вашата целева аудитория. Опитайте да потърсите вашата идея и проверете какво са публикували вашите конкуренти. Ако можете да подобрите написаното от тях, чудесно! Ако не, измислете друга идея.
 2. Направете своите изследвания: Изследвайте темата си отвътре навън. Обикновено отварям много раздели и създавам списък с връзки и винаги приписвам всяка информация, която използвате – никога не копирайте.
 3. Напишете страхотно заглавие: Заглавията ви трябва да адресират ключова болка за вашите читатели. Уверете се, че е под 60 знака и включва най-важните си ключови думи.
 4. Планирайте структурата на публикацията си: Създайте списък с точки за различните точки, които искате да включите в публикацията си.
 5. Напишете вашето въведение: Първият ред на публикацията ви трябва да включва най-важната информация в него. Например, ако публикацията ви е за най-добрите плъгини за базата знания за WordPress, можете да напишете: „Търсите страхотна приставка за база знания за WordPress? Ние свършихме усилената работа за вас и съставихме този списък с най-добрите безплатни приставки. ” Останалата част от увода трябва да обобщи какво ще обръщате в останалата част от публикацията си.
 6. Напишете публикацията си: Използвайки структурата, която сте създали по-горе, напишете останалата част от публикацията си. Намирам, че писането на списъци с куршуми за всеки раздел ми помага да наредя мислите си, за да мога след това да ги разширя в пълни изречения.

БЪРЗ СЪВЕТ: 43% от хората признават, че скират публикациите в блогове. Затова накарайте вашия блог да се откроява с добре проектирани заглавия, видеоклипове и други визуални инструменти, за да направите най-важните части от статията си забелязани и запомнени.

5. Създайте редакционен календар

Няма нищо подобно на календар, който да ви помогне да останете на път – да не говорим за факта, че Google обича последователност.

Обичам да пиша списъци и да имаш календар – особено редакционен календар – е естествено продължение на това. Не само наличието на календар ви позволява да видите хубав птичи поглед какво предстои и какво вече сте публикували, но и бързо ви показва къде има пропуски в графика за публикуване.

Има няколко отлични безплатни инструменти като Trello и на Приставка за редакционен календар за WordPress (и двамата аз лично използвам). Ако търсите инструмент с малко повече oomph, опитайте CoSchedule. Тя включва някои готини разширени функции като интеграция на социални медии, работа в екип и аналитичност.

заключение

Сега, когато сте въоръжени със знанията, от които се нуждаете, за да създадете стратегия за съдържание на блога, всичко, което трябва да направите, е да стартирате блога си и да започнете да пишете! Не забравяйте, че организациите, които имат блог стратегия, са по-ефективни в маркетинга на съдържанието от тези, които имат словесна стратегия или изобщо нямат стратегия.

Успех стартирайте новия си блог!

Jeffrey Wilson Administrator
Sorry! The Author has not filled his profile.
follow me