Как да напишете перфектната публикация в блога за вашия бизнес

Научете как да напишете перфектната публикация в блога, като разберете основните елементи на публикацията и използвайте ефективен & ефективна формула за писане.


Как да напиша публикация в блог

Писането на публикации в блогове за вашия бизнес е отнемащ време процес, който отнема много работа и всеотдайност. Знам, че преди ми отнемаше дни. Бих прекарал часове в изследване на тема, суетене около избора си на думи и в крайна сметка ще изпратя статии, от които не бях напълно доволен. А когато пишете за собствения си бизнес, това е още по-стресиращо, тъй като е наложително да публикувате статия, отразяваща качеството, което бизнесът ви предоставя.

Вашият блог е отражение на вашия бизнес & задължително е да публикувате качествено съдържание за вашите читатели.

Кликнете, за да щракнете

В днешно време мога да извадя добре проучена и внимателно изработена статия от 2000 думи за по-малко от четири часа, всички без да нарушавам потта.

Какво се промени? Опит. Пиша и блогвам с WordPress професионално вече пет години и през това време разработих формула, която ми помага да изследвам и пиша по-бързо. Вече не гледам курсора на екрана си, осакатен от блока на писателя. Мога да се гмурна направо в темата си и просто да пиша.

В тази статия ще обсъдя моята формула за писане на перфектната публикация в блога и как да го направя по ефективен и ефикасен начин. И така, ето го.

9 ключови елемента на блог публикация

Първо, важно е да разберете деветте ключови елемента, които всяка публикация в блога трябва да има:

Елементи на перфектната публикация в блогаДиаграма на ключовите елементи, които всяка публикация в блога трябва да има.

БЪРЗА ЗАБЕЛЕЖКА: Подзаглавието е по избор и не е задължително необходимо. Това е нещо, което зависи от темата / шаблона на вашия блог и вашите собствени предпочитания. Ако решите да внедрите такъв, той трябва да бъде оформен като a HTML клас а не а HTML заглавие.

По-долу ще разгледам по-подробно ролята, която всеки елемент трябва да играе.

1. Хлебни пръчици

Хлебните платки помагат на вашите SEO усилия и също така служат като визуално навигационно помагало за вашите читатели. Това е задължително и трябва да се добави към публикацията ви (и през целия ви уебсайт също). Ако използвате WordPress, аз лично предпочитам формата на „Начало > Блог > Категория блог > Заглавие на публикацията “в галерията за публикации.

2. Заглавие

Онлайн повечето хора имат много кратък период на внимание – така че заглавието ви е първият елемент, който ще им помогне да решат дали вашата публикация си заслужава да бъде прочетена или не. Заглавието винаги трябва да се състои от HTML h1 таг, използвайте основните си ключови думи и включете прост, но мощен език. Наоколо има много фантастични ресурси, ако сте заседнали да се опитвате да пишете ефективни заглавия. препоръчвам WordStream.

Написване на заглавие за перфектната ви публикация в блога

3. Автор & Дата

Все още има многобройни блогове онлайн, които никога не показват информация за автора или датата в публикация. Това е само лоша практика и винаги трябва да разкривате кой е написал статията и кога е написана.

4. Въведение

Въведението към вашата статия е вторият най-важен елемент от публикацията ви. Необходимо е двете да обобщят накратко за какво е публикацията и да убедят читателя, че публикацията си струва да бъде прочетена до края. Има много различни стилове на въвеждане, които бихте могли да напишете – разказване на истории, хумор, задаване на въпроси или посочване на факт. Какъвто и подход да предприемете, той трябва да бъде убедителен за читателя. Ако сте се затруднявали да пишете въведения (има толкова много ужасни въведения там!), Горещо ви предлагам да започнете с най-интересната или изненадваща информация, която сте научили, докато изследвате темата си.

5. Основно съдържание

Това е тялото на публикацията ви. Не забравяйте да включите различни неща като списъци, използващи точки и / или числа, Блоковото, изображения, видеоклипове и подзаглавия, които помагат да се раздели текстът, за да се улесни четенето. Читателите ще загладят големи парчета текст и вероятно ще спрат да четат и ще затворят раздела.

6. Подзаглавия

Подзаглавията (технически HTML заглавията h2 до h6’s) минават след заглавието (h1) и не само улесняват читателите да разберат по-добре структурата на статията си, но и улесняват читателите да сканират и усвояват вашите съдържание.

Подзаглавията са елемент от перфектната публикация в блога

7. Изображения

Случвало ли ви се е да вземете вестник или списание, че всичко това е текст? Точно. Образът е от решаващо значение за привличането на читателите към съдържанието ви и осигуряването на бърз контекст за думите ви. Винаги включвайте надписи – като заглавия и подзаглавия, надписите осигуряват друг елемент, който читателите могат бързо да сканират и усвояват, докато превъртат статията си..

8. Представено изображение

Добре подбраното представено изображение ще отразява статията ви и ще даде точка на интрига на читателите, така че те да се почувстват принудени да прочетат публикацията ви..

9. Заключение

Винаги завършвайте публикациите със заключение, което накратко обобщава за какво е публикацията ви. Можете също така да искате да включите ресурси за по-нататъшно четене.

ЗНАЕШЕ ЛИ? Заглавията между 12 и 14 думи се харесват най-често във Facebook, но заглавието на публикацията ви трябва да е 60 знака или по-малко за търсачките. Създайте ново / преработено заглавие, когато споделяте в социалните медии, за да получите повече споделяния.

Писане на публикация в блог

Как да напишете публикацията си ефективно & Ефективно

Всеки има различен подход към писането. Някои хора обичат просто да започнат да пишат и да видят какво се случва. Други, като мен, предпочитат структурата.

Харесва ми да имам ясна представа – и на хартия / бележки – какво пиша, преди да започна.

Това обикновено включва моя процес:

1. Генериране на идея

Измислете идея за публикация в блога, която отговаря на целевата ви аудитория. Вашите идеи винаги трябва да имат за цел да решат проблемите на вашите читатели. Не мога да подчертая това достатъчно. Ако пишете за тема, на която аудиторията ви не се интересува или тя вече знае отговора, няма да я прочете. Просто като това. Опитайте да гуглите идеята си и проверете какво са публикували вашите конкуренти. Ако можете да подобрите написаното от тях, чудесно! Ако не, измислете друга идея.

2. Проучване

Въпреки че вече трябва да сте много добре запознати с темата, за която пишете, винаги изследвайте внимателно темите си. Целта при писането на перфектната публикация в блога е да бъде авторитетът по тази тема. Иначе няма смисъл да пишем за това. Обикновено отварям много раздели и създавам голям списък с връзки и приписвам всяка информация, която използвате – никога не копирайте.

3. Достойно заглавие за щракване

Тук не говоря за примамка за щракване. Говоря за заглавие, което веднага привлича вниманието на читателя и ги интересува достатъчно, за да започне да чете. Заглавията трябва да адресират ключова болка за вашите читатели. Уверете се, че е под 60 знака и включва най-важните си ключови думи.

4. Планиране на структурата

Създайте списък с контурни точки на очертанието на публикацията си. Това трябва да включва заглавието, края на въвеждането ви и кратко резюме на всеки раздел от публикацията ви. Планирането на публикацията ви по този начин ще ви помогне да попълните заготовките и да оформите плътно публикацията си.

БЪРЗ СЪВЕТ: Намирам, че планирането на начина, по който искам да структурирам публикацията си, чак до писането на заглавия, подзаглавия и точки на куршуми за всяко заглавие, ми прави по-лесно да разглобявам публикациите си. Например, вече написах резюме на куршума за заключението си, че ще се превърна в пълни изречения в тази публикация. организация!

5. Писане на въвеждането

На този етап вече сте написали някои бележки за вашето въведение, така че попълнете подробностите. Първият ред трябва да включва най-важната информация в публикацията ви. Ако се борите с писането на въведения, каси Фантастичното ръководство на CoSchedule за писане на неустоимо въведение.

6. Писане на публикацията

Използвайки създадената от вас структура, попълнете празните места и напишете публикацията си. Когато се задържам да пиша, откривам, че използвам точки от куршуми, за да изброя мислите си, ми помагат да накарам мислите си, за да мога да ги разширя в пълни изречения. Не забравяйте да завършите публикацията си със запомнящо се заключение.

ЗНАЕШЕ ЛИ? Най- идеалната дължина на блога е приблизително 2100 думи, но това ще варира в зависимост от вашата тема.

Допълнителни съвети за по-нататъшно усъвършенстване на вашите блог публикации

Често самите думи не са достатъчни. Това е особено вярно, когато става въпрос за писане онлайн.

Ето някои по-общи съвети за публикуване, които си струва да имате предвид.

1. Кратки параграфи

Има причина, поради която параграфите от вестници и списания са дълги само 1-2 изречения – те са по-лесни за четене и смилане. По същия начин, онлайн трябва да се придържате към кратки изречения. В противен случай съдържанието ви ще изглежда тромаво и читателите ще се уморят и ще се откажат от четенето.

2. Стремете се към 2100 думи

Според Hubspot идеалната дължина на блога е приблизително 2100 думи. междувременно, среда казва публикации, които отнемат 7 минути за четене, получават най-много ангажираност и внимание. Открихме също, че повечето от топ 10 резултатите от търсенето с Google са между 2,032 и 2,416 думи. Затова избягвайте да пишете кратки публикации. Уверете се, че всяка публикация в блога, която пишете, обхваща задълбочено темата.

3. Включете числата & Статистика

Когато е възможно, архивирайте това, което пишете с факти и цифри (точно както направих в последния раздел за дължината на думата). Той не само е информативен за читателя, но добавя достоверност и авторитет на вашата работа. И винаги свързвайте към всякакви данни и номера, които включвате в публикациите си в блога.

4. Връзка вътрешно

Доколкото можете, препратка към други публикации и допълнително четене на вашия сайт. Това не само ще насърчи читателите да изследват съдържанието ви, но означава, че не е необходимо да обяснявате идея всеки път, когато пишете за нея – просто свържете и насърчете читателите да научат повече.

5. Използвайте качествени изображения

Изображенията са важни за публикацията ви и използването на подходящи и добре редактирани такива ще увеличи представите на вашата публикация. Нашите собствени аналитични данни показват, че публикациите с повече изображения получават повече гледания, отколкото публикации само с едно или никакви изображения. Затова привлечете хората в писането си с висококачествени снимки и графики, които добавят стойност на публикацията. И не забравяйте да оптимизирате вашите изображения, така че да се зареждат бързо.

6. Форматирайте своя текст

Където е уместно, разбийте текста си с удебелени думи, точки, цитати и други видове форматиране. Използването на множество различни формати за писането ви ще улесни четенето и разбирането от пръв поглед. Големите парчета или текст веднага ще отвърнат читателите.

7. Четен шрифт

Използвайте добър шрифт, който е лесен за четене и съответства на вашата марка. Очевидно е, че трябва да се избягвате от фантастични шрифтове и кратък почерк – придържайте се с проста типография.

заключение

Ето защо, моята формула за писане на публикации в блогове.

Написването на перфектната публикация в блога е свързано с формула & използвайки го.

Кликнете, за да щракнете

Въпреки че тази формула работи за мен, може да не е задължително да работи за вас. Затова следващия път, когато пишете публикация в блог, използвайте елементите в тази статия, които резонират с вас и създайте своя собствена формула. С течение на времето ще разработите свой собствен метод за писане на публикации, който работи за вас.

Jeffrey Wilson Administrator
Sorry! The Author has not filled his profile.
follow me
    Like this post? Please share to your friends:
    Adblock
    detector
    map