Използване на Google Analytics за разбиране на трафика на уебсайтове

Научете как да използвате отчетите от Google Анализ, за ​​да видите поведението на потребителите & разкрийте кои маркетингови усилия привличат трафик към вашия уебсайт.


Разбиране на трафика на уебсайтове с Google Analytics

Днес предприятията могат да разполагат с множество данни за своите клиенти и посетители на уебсайта на една ръка разстояние – данни, които могат да помогнат за вземане на информирани маркетингови решения. През 20-годишния си маркетингов опит видях, че много фирми продължават да взимат скъпи решения въз основа на интуиция и дата. Въпреки че това може да не е лош избор, това са решения, които не се основават на проницателни данни.

За да оцените правилно и коригирате вашата дигитална маркетингова стратегия, трябва да знаете как се реализират вашите промоционални усилия. За бизнеса, който започва само с анализа на уебсайтове, проследяването на трафика на уебсайта Ви е отлично място да започнете да попълвате по-голяма картина на поведението на аудиторията и ефективността на съдържанието.

Откъде идват посетителите на уебсайта Ви?

Google Analytics може да проследява трафика на вашия уебсайт, идващ от следните канали по подразбиране: органично търсене, директно, платено търсене, други, препратка, дисплей, социални и имейл.

Видове трафик на уебсайтове

Какво означават тези канали? Трафикът се отчита като:

Търсене на органични продукти – когато посетител търси вашия уебсайт или подходяща ключова дума и кликне върху вашия уебсайт в страницата с резултати от търсачката (SERP).

Директен – когато посетител въведе директно URL адреса на вашия уебсайт.

Платено търсене – когато посетител дойде на вашия уебсайт, като кликне върху връзка в една от вашите реклами в мрежата за търсене.

Други – когато източникът на посетителя не може да бъде категоризиран. Това може да се случи, ако параметрите на UTM за източника или средата не са правилно настроени (това ще бъде обяснено по-късно).

Препратка – когато посетител дойде на вашия уебсайт, като кликне върху връзка на друг уебсайт (с изключение на търсачките и повечето социални мрежи).

Дисплей – когато посетител дойде на вашия уебсайт, като кликне върху връзка в някоя от вашите дисплейни реклами, той ще бъде отчетен като дисплей трафик.

Социални – когато посетител кликне върху връзка, насочена към вашия уебсайт от социална мрежа (тази, която се проследява от Google Analytics), той ще бъде отчетен като социален трафик.

Електронна поща – когато посетител кликне върху връзка в имейл, той ще бъде отчетен като имейл трафик.

Настройване на проследяване на Google Analytics

За да можете да проследявате тези различни източници на трафик и да се задълбочите в по-задълбочено и по-подробно проследяване, първо трябва да имате настроен акаунт в Google Анализ и да поставите кода на вашия уебсайт.

Ето статията на Google за настройка за проследяване на Google Analytics. Аз също имам бърз & прост Курс на Google Analytics които ще ви покажат стъпка по стъпка инструкции за настройка на вашия акаунт и проследяване.

Кои маркетингови усилия привличат трафик към вашия уебсайт?

Използвайки Google Analytics, можете да определите каква е ефективността на маркетинговите ви усилия и кампании. Възможността да оцени възвръщаемостта на инвестициите и общата стойност на текущите кампании позволява на вашия бизнес да коригира своята маркетингова стратегия въз основа на измерими показатели за ефективност. Отчетите за придобиване също ви помагат да определите ефективността на различни източници, като Twitter, Facebook и LinkedIn, и на медии, като имейл, социална и дигитална реклама.

Заедно с новия ви източник и средни познания можете да идентифицирате кои части от съдържанието са популярни драйвери за трафик И на кои източници и носители те се представят най-добре. Например, нека да кажем, че сте открили, че една от публикациите в блога ви води до голям обем на трафик и постоянно получава голям брой показвания на страници. Ако сте задали UTM параметри за проследяване (обяснено по-нататък), може също да откриете, че 40% от този трафик идва от органични, 25% от Twitter и 25% от месечен бюлетин по имейл. С тази информация можете да започнете да инвестирате повече в тези специфични източници за конкретния тип съдържание или тема. Преди да направите твърде много предположения въз основа на тази единствена точка от данни, ще искате да продължите да тествате и оценявате всички фактори за ефективност, след което да коригирате маркетинговите си стратегии и тактики.

Намиране на източници на трафик в Google Analytics

Под отчетите за придобиване ще намерите основната си информация за трафика в „Преглед“. По-долу ще видите каналите по подразбиране, където се отчита трафика на уебсайта ви.

Преглед на общия преглед на каналите в Google Analytics

Целият трафик > Канали

Преглед на каналите от целия трафик в Google Analytics

Целият трафик > Източник / Носител

Докладът „Източник / Среден“ е много важен за разбирането къде трябва да инвестирате маркетинговите си усилия и бюджет. За да научите как да използвате отчета за източника / носителя, можете да гледате този видеоурок, който създадох:

Ако искате да търсите конкретен тип съдържание, тема, страница или секция на вашия уебсайт, можете да създадете вторично измерение и след това да използвате опцията за предварително филтриране, за да търсите ключова дума. Например, можете да видите източника / носителя за отделни страници в блога си, като създадете вторично измерение за „Страница“ и разширен филтър за страници, съдържащи „/ блог /“ в URL адреса. Друг начин да направите това е да създадете вторично измерение за Източник / Среда под поведението>Съдържание на сайта>Всички страници отчитат и добавят филтър за „/ блог /.“

Целият трафик > Препратките

Преглед на рефералите за целия трафик в Google Analytics

социален > Преглед

Поглед към трафика от социалния канал в Google Analytics

Кампании > Всички кампании

Под Всички кампании ще намерите всички имена на кампании, които сте проследявали с параметър на UTM кампания. Ако използвате Google AdWords, този параметър се добавя автоматично за вас в тези кампании, освен ако не сте изключили маркирането на кампанията (той е включен по подразбиране).

Можете да кликнете върху отделни кампании, за да видите източник / носител и как се изпълняват кампаниите ви на различни канали и медии. От страницата Всички кампании можете също да създадете вторично измерение, за да видите Източник / Среден или дори отделни страници.

Преглед на вторичното измерение във всички кампании в Google Analytics

Как да настроите параметрите за проследяване на кампанията / UTM

Проследяването на трафика на кампанията Ви е толкова просто, колкото добавянето на допълнителен текст към URL адреса, към който се свързвате. Ще трябва да добавите UTM параметри, за да проследявате трафика на вашата кампания. Вижте нашата публикувана по-рано статия за параметрите на UTM, която обхваща как да направите това.

заключение

Като цяло е важно правилно да проследявате и анализирате трафика на уебсайта си, тъй като той може да ви предостави необходимите данни за вземане на ефективни маркетингови решения. За да научите повече за това как да използвате Google Analytics подробно, можете да гледате моята Google Analytics Reports Deep-Dive: Курс отчети за придобиване на Удеми. Може дори да успеете да извлечете печалба от шофьорите на трафика, които не сте знаели, че имате! Какво ви е казал трафикът ви? Бих искал да чуя за това! Чувствайте се свободни да коментирате по-долу или да се свържете с мен в Twitter: @janetdmiller.

Jeffrey Wilson Administrator
Sorry! The Author has not filled his profile.
follow me
    Like this post? Please share to your friends:
    Adblock
    detector
    map