Isfarë është mundësia e përdorimit të internetit dhe pse ka rëndësi?

Në lidhje me mundësinë e përdorimit të uebit, mënyrën se si përdoruesit me aftësi të kufizuara hyjnë në faqet e internetit dhe pse zhvilluesit e uebit duhet ta konsiderojnë mundësinë e përdorimit të uebit si një çështje relevante.


Praktikat e mira të aksesit në ueb

Mundësia e përdorimit të uebit është një praktikë brenda zhvillimit të internetit dhe dizajnit që thekson nevojën e barabartë që përdoruesit me aftësi të kufizuara të jenë në gjendje të përdorin uebfaqe. Një faqe në internet thuhet se është “e arritshme” nëse mund të përdoret plotësisht nga dikush me aftësi të kufizuara ose dëmtimi. Shfletimi realizohet përmes një grupi pajisjesh ose softuerësh për të lejuar përkthimin e përmbajtjes në një formë që përdoruesi mund të përdorë. Një shembull i thjeshtë është një program si GRYKE, i cili ndihmon përdoruesit me dëmtim të shikimit që nuk janë në gjendje të përdorin një mi për të lundruar në internet duke lexuar tekstin dhe duke përdorur zërin për të ofruar opsione navigimi.

Një problem i madh është se një sasi e madhe e faqeve në internet, ndoshta edhe shumica, nuk janë shkruar me qasje në mendje. Prandaj, një lexues i ekranit nuk mund të përfitojë nga të dhënat shtesë që mund të sigurohen nga një zhvillues ose projektues për të ndihmuar në lexim dhe navigim. Shumë me aftësi të kufizuara kanë raportuar se ata thjesht nuk mund të provojnë dhe të hyjnë në pjesën më të madhe të internetit. Pasojat e mungesës së aksesit në internet arrijnë përtej kërkesës etike për qasje të barabartë megjithatë, dhe përfshijnë humbjen e lexuesve të mundshëm, klientëve, reputacionin e faqes dhe madje edhe perspektivën e përgjegjësisë ligjore.

Mitet Vs. realitet

Për shkak të mungesës së theksit ose informacionit të spikatur për qasjen në dialogun kryesor për krijimin e faqeve të internetit, shumë mite vazhdojnë të kenë nevojë për qasje:

Miti: Njerëzit me dëmtime nuk përdorin internetin.

realiteti: Hulumtimi nga Studimi i Kërkimit në Internet për Pew: Dallimet Dixhitale (2011), duke demonstruar që 54% e të rriturve që jetojnë me aftësi të kufizuara janë aktivë në internet.

Miti: Vënia në përdorim e faqeve në internet do të thotë që përfshin pamjen dhe funksionalitetin.

realiteti: Me përdorimin e gjerë të etiketave dhe shtesave semantike të HTML5, tani është më e lehtë se kurrë të përdoren etiketa semantike siç janë përcaktimi i elementeve të lundrimit, dhe shtimi i atributet e roleve në etiketat HTML për të siguruar të dhëna naviguese dhe paraqitëse.

Miti: Njerëzit me dëmtime nuk janë klientë të vlefshëm.

realiteti: Duke marrë parasysh që njerëzit që jetojnë me aftësi të kufizuara kanë të njëjtat nevoja si kushdo tjetër, nuk ka asnjë bazë për këtë besim. Një pikë tjetër që ky mit lë pas dore është se vetëm 17% e njerëzve kanë lindur me aftësi të kufizuara. Kjo mund të nënkuptojë që një klient i cili më parë ka qenë në gjendje të përdorë dhe blejë nga faqja juaj papritmas bëhet i shkëputur nga qasja.

Pse shumë faqe nuk kanë përmbajtje të arritshme

Fatkeqësisht, shumë zhvillues të uebit nuk kanë dijeni për praktikat e aksesit në internet. A Sondazhi i vitit 2014 të përdoruesve që përdorin lexuesit e ekranit, të realizuar nga WebAIM, një kompani që është e specializuar në ekspertizën e aksesit, me kushtin që përdoruesit i perceptojnë si arsyet:

përgjigje# e të anketuarve% e të anketuarve
Mungesa e vetëdijes për aksesin në internet56639.6%
Mungesa e aftësive ose njohurive të aksesit në internet39227.4%
Frika se do të pengojë pamjen, ndjenjën ose funksionalitetin35024.5%
Mungesa e buxhetit ose burimeve për ta bërë atë të mundshme1228.5%

Përgjegjësia juridike

Megjithëse shqetësimet etike dhe të tregut duhet të jenë të mjaftueshme, ekziston gjithashtu mundësia që të ndeshni veprime juridike përmes dështimit të ofrimit të një shërbimi për përdoruesit e dëmtuar. Departamenti i Drejtësisë në Sh.B.A. kohët e fundit kanë hyrë në një zgjidhje për të korrigjuar shkeljet e pretenduara të amerikanëve me Aktin e Aftësisë së Kufizuar. Peapod, si një kompani e madhe, tregon se mungesa e aksesit, dhe ofrimi i një shërbimi që nuk mund të shfrytëzohet nga personat me aftësi të kufizuara (një problem që lehtë mund të korrigjohet), ofron një shembull të gjallë të rasteve kur mund të ekzistojë të jetë fajësia ligjore.

Si të rrisni mundësinë e përdorimit të faqes suaj të internetit

Konsorciumi World Wide Web (W3C) ka botuar një grup udhëzimesh të njohur si WCAG 2.0 që janë të pavarur nga teknologjia. Të listuara më poshtë janë disa mjete dhe burime të dobishme që mund të përdorni për të ndihmuar në proces dhe edukim për krijimin e përmbajtjes së arritshme:

Për materiale të mëtutjeshme për lexim, Faqja e burimeve të WebAIM siguron lidhje të dobishme për përmbajtjen dhe mjetet për të ndihmuar në edukimin e njerëzve dhe përmirësimin e aksesit në internet. Kjo perfshin:

Jeffrey Wilson Administrator
Sorry! The Author has not filled his profile.
follow me
    Like this post? Please share to your friends:
    Adblock
    detector
    map