Hvorfor farvepsykologi skal påvirke dit webdesign

Lær om farvevidenskab i webdesign & hvordan de farver, du vælger til dit websted / brand, psykologisk kan påvirke dine brugers tanker og handlinger.

Brug af farvevidenskab i webdesign

Et eller andet sted i det brede landskab af adfærdspsykologi er der den komplicerede og tilsyneladende vilkårlige videnskab farvepsykologi. Selvom forskning på dette felt ikke kan betegnes som en “nøjagtig videnskab” på grund af individets subjektive og personlige indflydelse, spiller farve uden tvivl en dyb rolle på vores opførsel, opfattelse og vaner, når det er forbundet med en virksomheds brand.

VIDSTE DU? forbrugere tage mindre end 90 sekunder at tage en beslutning om et produkt og 62 til 90% af denne beslutning er baseret på farve alene!

Det skal nu være klart, at dit brand bedømmes bogstaveligt bogstaveligt med et øjeblik, hovedsagelig på grund af de farver, du vælger at repræsentere din virksomhed. Din hjemmeside skal derefter vise en farvepalet, der tager nøje hensyn til, hvordan brugerne opfatter dit brand. Farvepsykologi kan være et stærkt værktøj til, hvordan du ændrer denne opfattelse og motiverer handling. For eksempel kan en vis smart brug af farve påvirke dine brugers browsebeslutninger baseret på konverteringsfrekvenser og deres lette navigering på dit websted.

Generelle farvepåvirkninger på vores opfattelse

Lad os se nu på lysspektret og se, hvordan hver farves særpræg kan påvirke en brugers psykologi forskelligt.

Rød

Farvepsykologi af rødt i webdesign

Rød er en farve, der inspirerer haster, årvågenhed, lidenskab, og overlevelse. Især i den vestlige kultur advarer farven rød mennesker om vitale advarsler; det udsender alarmklokker; det kommandoer opmærksomhed. Det er ikke nogen overraskelse, at rød er en af ​​de mest effektive farver, der skal bruges til stimulerende handling – nu! Medmindre hele websitet allerede er rød (generelt ikke anbefalet), vil det at sætte et element af en slående rød tone hvor som helst på din side helt sikkert henlede en brugers opmærksomhed på det først.

Nyttige tip

 • Kendt for at øge hjerterytmen. Brug ansvarligt.
 • Brugt til at overtale impulsive shoppere. “Rød tag” -salg skaber en følelse af presserende karakter.
 • Øger appetitten. Bruges i restauranter og på websteder i fødevareindustrien.
 • Farven på Netflix og Youtube– sandsynligvis fordi det stimulerer en bruger til proaktivt at se mere indhold, hvorimod en mere dæmpet farve vil have den modsatte effekt.
 • Ikke et godt valg for flyselskaber, finanser eller andre virksomheder, hvor tillid og ro i sindet er vigtige.

orange

Farvepsykologi af orange i webdesign

Orange kombinerer hastigheden af ​​rødt med munterheden i gult, hvilket resulterer i en farve, der er entusiastisk, sjovt, trøstende, og sikker. Brug af orange er et godt valg til opfordring til handling-knapper eller ethvert element, der kræver opmærksomhed – måske på en bedre måde end rød, fordi det er mere venligt og indbydende.

Nyttige tip

 • Skaber en følelse af sjov, spænding og barnlig forundring. Ofte brugt inden for sport og spil. Se også på Nickelodeon!
 • Inspirerer tillid til opfordring til handling-knapper.
 • Foreslår overkommelige priser og besparelser. Brugt af virksomheder som f.eks Betale mindre, Amazon, Hjemmedepot, og NameCheap.

Gul

Farvepsykologi af gult i webdesign

Gul kaldes ofte lykkeligste farve. Det fremkalder spænding, venlighed, og optimisme. Yellow løfter en persons ånd og giver inspiration. Psykologer siger, at folk ofte forbinder glade minder med farven gul, så nogle virksomheder bruger denne farve til at kapitalisere på munter følelser.

Nyttige tip

 • Brugt i mange babyprodukter, da forskning viser, at det er den første farve, som spædbørn reagerer på.
 • Solens farve. Forbundet med mange udendørs og energigivende mærker.
 • Brug sparsomt: For meget gult er kendt for at skabe en følelse af angst.
 • Visse gule nuancer kan utilsigtet føre til kvalme …

Grøn

Farvepsykologi af grønt i webdesign

Grøn er en farve, der inspirerer sindsro, balance, rigdom, og forbindelse til natur. Hvis dit brand befinder sig i et miljø-, miljøvenligt eller organisk felt, er grøn det indlysende valg for dig. Interessant nok bruges grøn også overvejende i tech-verdenen. Mørke nuancer er forbundet med penge og økonomi. På det nøjagtige midtpunkt for regnbuen er grønt harmonien for både det logiske og det følelsesmæssige; det er derfor en ekstremt alsidig farve.

Nyttige tip

 • Brugt i butikkerne til at slappe af og berolige kunder.
 • Inspirerer kreativitet.
 • Har meget få negative konnotationer sammenlignet med andre farver.
 • Repræsenterer vækst og velstand, hvilket gør det til et oplagt valg for finanssektoren.

Blå

Farvepsykologi af blå i webdesign

Måske den mest populære farve i vores samfund, blå instills produktivitet, tillid, og stilhed. Mens rød øger sanserne med en følelse af fysisk hastighed, påvirker blå mere den mentale tilstand med en følelse af fred og ro. Det er en ikke-invasiv farve, så den risikerer ikke at være overmægtig eller modbydelig, som nogle af de lysere farver kan være. Blå skaber en følelse af tillid og tillid, og derfor bruges den overvejende i finansielle institutioner, virksomheder eller områder, hvor gennemsigtighed er vigtig.

Nyttige tip

 • Den mest universelt populære farve – også af dem, der er farveblinde!
 • Brugt rundt omkring på arbejdspladsen for at øge produktiviteten.
 • Ikke anbefalet til mad, fordi det nedsætter appetitten.
 • Brug det til at sige: “Langsomt ned. Slap af. Alt er cool. ”

Lilla

Farvepsykologi af lilla i webdesign

Farven lilla fremkalder mysterium, fantasi, raffinement, og succes. I mange kulturer er det ofte forbundet med spiritualitet og magi samt royalty og luksus. Mange avancerede varer som smykker og skønhedsprodukter bruger lilla til dets elegance og klassighed – og også til at skræddersy til det feminine publikum. Purple inspirerer ny tanke og kreativitet; du vil se det brugt af virksomheder, der værdsætter visdom, fantasi og introspektion.

Nyttige tip

 • En af de mest populære farver af kvinder; en af ​​de mindst ønsket farver af mænd.
 • Inspirerer rigdom, hvilket gør det til en anden foretrukken farve for finanssektoren.
 • Ikke en stor motivator for opfordring til handling-elementer – brugere vil sandsynligvis ende med at overveje universet snarere end at klikke på en knap.

Lyserød

Farvepsykologi af pink i webdesign

Pink er en sjældent anvendt farve, der skaber medfølelse, romantik, og ungdommelighed. I det mindste i den vestlige kultur er pink næsten fuldstændig latterliggjort af mænd; af denne grund bruges det udelukkende i mere feminine mærker. Pink er en følelsesladet farve, der ofte bruges til at udløse romantik og legesygdom. Dens nærende kvalitet gør det til et godt valg for terapeuter, velgørenhedsorganisationer eller produkter, der er rettet mod børn.

Nyttige tip

 • Et godt valg til dekadente fødevarer som slik, cupcakes, is eller chokolade.
 • Målret mod et specifikt feminint publikum.
 • Skaber en beroligende og omsorgsfuld atmosfære.
 • Brug sparsomt: for meget lyserødt kan drænes og give en følelse af umodenhed.

Sort

Farvepsykologi af sort i webdesign

Den komplette fravær af farve, sorte instills myndighed, strøm, elegance, og alvor. Sort giver en dristig erklæring, og derfor skal den bruges med forsigtighed. For meget af det kan være overvældende eller give en negativ konnotation. Den høje kontrast til andre farver, især hvid, gør det alsidigt som baggrund for at henlede opmærksomheden på andre elementer. Sort tilføjer en følelse af luksus og raffinement, og derfor bruges den af ​​mærker, der kun skræddersyer til de rigeste klienter.

Nyttige tip

 • Brugt af mærker, der er stolte af eksklusivitet i luksus. Se Gucci, Chanel, Lamborghini, og Jaguar.
 • Godt valg til avanceret tøj og slanke teknologiprodukter.
 • Ikke et godt valg til mad, finans eller sundhedsydelser.

hvid

Farvepsykologi af hvid i webdesign

Hvid er kombinationen af ​​alle farver i fuld intensitet, hvilket skaber en visuel fornemmelse af fuldkommenhed, renhed, enkelhed, og kreativitet. Ærligt, kan du virkelig gå galt med hvidt? Mange websteder bruger hvidt rigeligt, da det er god design fornuftigt at udfylde områder med et mellemrum for at give åndbarhed i layoutet. Hvidt kan fremkalde klassificering og elegance, der bruges i butikskontorer og e-handelsforretninger for at skabe en trendy og sofistikeret atmosfære (tænk på Æble).

Nyttige tip

 • Hvid er en tom skifer; det inspirerer til nye ideer og nye begyndelser.
 • Brug hvidt til at forlade design og opmærksom kun på dit produkt eller indhold.
 • Brug det til at åbne overfyldte områder på dit websted.
 • For meget hvidt kan skabe en følelse af isolering eller kedsomhed.

Brug af farve til konverteringer

Der skal selvfølgelig helt sikkert være en grund til al denne opmærksomhed ved at vælge de rigtige farver til dit websted. Mens den æstetiske appel af en smagfuld farvepalet har sin plads i den samlede brugeroplevelse, er det sande mål med farvepsykologi at motivere til handling og øg konvertering.

Ved at forstå, hvorfor visse farver inspirerer til større resultater end andre, kan du bruge disse oplysninger til at planlægge design og visuelt hierarki på dit websted for at maksimere brugerinteraktion. Bevæbning af dig selv med denne viden kræver ofte at eksperimentere med forskellige farver og teste for at se, hvilke der klarer sig bedre, men i sidste ende skal du gøre det kend dit publikum for at opnå de bedste resultater.

Tænk på, hvilken service dit brand tilbyder, og til hvilken type forbruger du skræddersyer til. Målretter dit brand impulsive shopaholics, eller skræddersyr det mere til omhyggelige, sparsomme shoppere? Er tillid og tillid vigtige hjørnestener i dit brand’s mission statement – eller plejer din klient mere for sjov og spænding? Hver af disse faktorer kan knyttes til sin egen farve, så dit mærkes farveskema kan effektivt bestemmes af dets egne værdier og brugerbase.

Kønspræference

En åbenlys indikation af dit publikum har at gøre med dets køn, og det er ikke overraskende, at mænd og kvinder er forskellige i deres farvepræferencer. Generelt, Kvinder har en tendens til at foretrække blødere farver og farver, der trækker hen mod blå, lilla, og grøn. Mænd generelt gerne dristigere farver og nuancer, foretrækker blå, grøn, og sort.

EN forskningsprojekt udført af Joe Hallock viser nogle interessante fund relateret til farvepræference efter køn:

Mænd og kvinders yndlingsfarverMænd og kvinders yndlingsfarver. Billedkilde.
Mænd og kvinder mindst foretrukne farverMænd og kvinders mindst foretrukne farver. Billedkilde.

Jeg har ingen idé om, hvorfor verden elsker blå så meget, men det ser ud til at være en ret sikker indsats, at du vil gøre mange mennesker glade ved at inkludere det et sted på dit websted. Også dårlig orange …

Er visse farver virkelig mere effektive end andre?

Marketingbureauer har en tendens til at gå tabt i detaljerne med A / B-test. Gennem casestudier om at eksperimentere med farveændringer på websteder og måle forskellene i konverteringsfrekvenser, skynder mange marketingfolk sig med påstanden om, at visse farver simpelthen er mere effektive end andre til at øge brugerens handling. Dette fører til dristige erklæringer ligesom en “stor orange knap” er fremtiden for opfordring til handling-knapper – som om nogen anden farve er og for evigt skal være underordnet den almægtige BIR.

Utallige virksomheder florerer ekstatiske resultater fra at ændre farver til at øge konverteringer. Så ofte hører vi svimlende påstande som “salget steg 175% ved at skifte fra en grøn knap til en gul!” Alligevel er det virkelig den blotte farveskift, der er ansvarlig for det enorme skift i succes – eller er der andre psykologiske faktorer, der spiller på?

Eksempel på konvertering af farvepscyhologiDen oprindelige grønne CTA-knap på VegasSlotsOnline.com blev udskiftet til gul, hvilket de hævdede øget konvertering med 175%.

Ser man på ovenstående eksempel, ser det ud til at være lidt kortsynet til at hoppe op og bekræfte de mirakuløse kræfter i farven gul til virksomheder overalt. Det ville være en fejltagelse at antage, at denne enkle farveskift kan give universelle resultater til websteder overalt på internettet ved stadig at bruge grønne knapper. Selvom den specifikke farve, du vælger altid har sin betydning, er det også vigtigt at bemærke den sammenhæng, hvor disse farver bruges.

Kontrast gør en forskel

Kontrast kan påvirke en brugers opfattelse lige så meget som farvetone. Igen, se på ovenstående eksempel og prøv at udlede måske, hvorfor en gul knap ville motivere til større brugerhandling sammenlignet med en grøn. Baseret på bannernes grønne baggrund – og måske gennem resten af ​​webstedets farvepalet – går en grøn CTA-knap kun tabt i ensartetheden. Det ser ud til, at det bare er en ekstra kopi, der ikke giver noget opmærksomhedsfang, der kommandoen “Hej! Klik på mig! ” En gyldengul farvetone er det perfekte valg i denne sammenhæng: det parrer godt med den grønne baggrund og vigtigst af alt griber brugerens øjne og lokker dem til at pege sin markør over det.

Når vi er optaget af den samme farve et stykke tid, ser vores øjne naturligt efter modsatte farve som en visuel pause. Disse komplementære farver skiller sig ud fra hinanden med den højeste kontrast, og så er de mest effektive til webstedselementer som CTA-knapper ved siden af ​​hovedteksten. Derfor er det klogt at overveje kontrasten til dit eget websteds farveskema – snarere end blindt at følge et andet mærkes føring med deres fantastiske farveskiftende resultater.

HURTIGTIPS: Vores øjne går naturligvis først til den lyseste farve. Blå, grøn og cyan har en tendens til at trække sig tilbage, når de placeres sammen med varmere farver som gul, orange eller rød. Brug skøn, når du vil have en bestemt farve til at rette en brugers opmærksomhed.

Konklusion

Farverne på dit websted siger meget om værdier og klientel for dit brand. Vælg de rigtige, så får du glæde af forbedrede konverteringer og brugerinteraktivitet. Vælg dog de forkerte, så isolerer du måske dit publikum eller forlader dem forvirrede og inaktive. Beslutning om dit farveskema handler om mere end bare at vælge de farver, der “ser pænt ud”. Der er dybe psykologiske og underbevidste betydninger bag hver farve – og på nogle måder kan de påvirke dit publikum i endnu større grad end kvaliteten af ​​dit produkt eller din service.

Hvis indholdet er konge, er farve helt sikkert dronning.

Jeffrey Wilson Administrator
Sorry! The Author has not filled his profile.
follow me