Hvad er webtilgængelighed og hvorfor er det vigtigt?

Om webtilgængelighed, hvordan brugere med handicap får adgang til websteder, og hvorfor webudviklere bør betragte webtilgængelighed som et relevant problem.


Webadgangs god praksis

Webtilgængelighed er en praksis inden for webudvikling og design, der understreger det lige behov for brugere med handicap for at kunne få adgang til og bruge websteder. Et websted siges at være “tilgængeligt”, hvis det fuldt ud kan bruges af en person med handicap eller handicap. Browsing gennemføres via et sæt enheder eller software for at tillade oversættelse af indholdet til en form, som brugeren kan få adgang til. Et simpelt eksempel er et program som JAWS, hvilket hjælper synshæmmede brugere, der ikke er i stand til at bruge en mus til at navigere på internettet ved at læse teksten og bruge stemmen til at give navigationsindstillinger.

Et stort problem er, at en stor mængde websteder, måske endda flertallet, ikke er skrevet med tilgængelighed i tankerne. Derfor kan en skærmlæser ikke drage fordel af de ekstra data, som en udvikler eller designer kan levere til hjælp til læsning og navigation. Mange handicappede har rapporteret, at de simpelthen ikke kan opleve og få adgang til den største del af internettet. Konsekvenserne af en mangel på webtilgængelighed rækker imidlertid ud over det etiske krav om lige adgang, og inkluderer tab af potentielle læsere, kunder, webstedets omdømme og endda udsigten til juridisk ansvar.

Myter Vs. Virkelighed

På grund af en mangel på vægt eller fremtrædende information om tilgængelighed i mainstream-dialogen om udvikling af websteder, vedvarer mange myter om behovet for tilgængelighed:

Myte: Mennesker med handicap bruger ikke internettet.

Virkelighed: Forskning fra Pew Internet Research Study: Digital Differences (2011), hvilket viser, at 54% af voksne, der lever med et handicap, er aktive online.

Myte: At gøre websteder tilgængelige midler, der omfatter udseende og funktionalitet.

Virkelighed: Med den udbredte brug af HTML5s semantiske tags og tilføjelser er det nu lettere end nogensinde at bruge semantiske tags, f.eks. Til at udpege navigationselementer og tilføje rolleattributter til HTML-tags for at levere navigations- og layoutdata.

Myte: Mennesker med handicap er ikke levedygtige kunder.

Virkelighed: I betragtning af at mennesker, der lever med handicap, har de samme behov som nogen anden, er der ikke noget grundlag for denne tro. Et andet punkt, denne myte forsømmer, er, at kun 17% af mennesker blev født med deres handicap. Dette kan betyde, at en kunde, der tidligere var i stand til at bruge og købe fra dit websted, pludselig bliver afskåret fra adgangen.

Hvorfor mange websteder mangler tilgængeligt indhold

Desværre er mange webudviklere uvidende om webadgangspraksis. EN Afstemning i 2014 af brugere, der bruger skærmlæsere, udført af WebAIM, en virksomhed, der er specialiseret i ekspertise i tilgængelighed, forudsat, hvad brugerne opfattede som årsagerne:

Responsantal respondenter% af respondenterne
Manglende bevidsthed om tilgængelighed på nettet56639,6%
Mangel på internetadgangskompetencer eller viden39227,4%
Frygt for det vil hindre udseendet, fornemmelsen eller funktionaliteten35024,5%
Mangel på budget eller ressourcer for at gøre det tilgængeligt1228,5%

Juridisk ansvar

Selvom de etiske og markedsmæssige betænkeligheder bør være tilstrækkelige, er der også muligheden for at blive udsat for juridiske handlinger ved ikke at levere en service til handicappede brugere. Den amerikanske justitsafdeling for nylig indgået et forlik at afhjælpe påståede overtrædelser af amerikanerne med handicaploven. Som en stor virksomhed demonstrerer Peapod, at en mangel på tilgængelighed og leverer en service, der ikke kan bruges af handicappede (et problem, der let kan afhjælpes), giver et levende eksempel på tilfælde, hvor der kan være der være juridisk sagsanlighed.

Sådan øges dit websteds tilgængelighed

World Wide Web Consortium (W3C) har offentliggjort en sæt retningslinjer kendt som WCAG 2.0, der er teknologiuafhængige. Nedenfor er nogle nyttige værktøjer og ressourcer, som du kan bruge til at hjælpe i processen og uddannelsen til at skabe tilgængeligt indhold:

For yderligere læsestof, WebAIMs ressursside leverer nyttige links til indhold og værktøjer til at hjælpe med at uddanne mennesker og forbedre webtilgængeligheden. Disse inkluderer:

Jeffrey Wilson Administrator
Sorry! The Author has not filled his profile.
follow me