B2B vs B2C Marketingu i përmbajtjes – Cili është ndryshimi?

Mësoni ndryshimin midis marketingut të përmbajtjes B2B dhe B2C dhe zbuloni strategji të ndryshme për të synuar perspektivat tuaja me përmbajtjen që konverton.


B2B Vs. Marketingu i përmbajtjes B2C

Zoti i marketingut Seth Godin tha që marketingu me përmbajtje është lloji i vetëm i marketingut që ka mbetur. Por pavarësisht nëse jeni në hapësirën B2B ose B2C, është jashtëzakonisht e rëndësishme që të kuptoni dallimet midis marketingut të përmbajtjes B2B dhe B2C. Njohja e ndryshimit do t’ju ndihmojë të krijoni një fushatë më të fortë që synon perspektivat tuaja me përmbajtje që konverton.

Jo vetëm kaq, por ROI juaj do të përmirësohet.

Në këtë artikull, ne do të hedhim një vështrim në ndryshimin midis marketingut të përmbajtjes B2B dhe B2C, dhe ne gjithashtu do të ofrojmë strategji për t’ju ndihmuar të përmirësoni fushatat tuaja.

B2B Vs. Marketingu i përmbajtjes B2C – Dallimet kryesore

Motivimi i Prospektit

B2C

Në hapësirën B2C, klienti po kërkon të krijojë një marrëdhënie me ju përmes përmbajtjes tuaj. Ata duan të argëtohen dhe emocionohen. Me fjalë të tjera, ata duan të ndiejnë diçka.

Kjo është arsyeja pse tregimi i tregimeve është kaq i rëndësishëm në marketingun e përmbajtjes B2C. Ajo nxit emocione të caktuara dhe – për një afat të gjatë – e shtyn klientin të ndërmarrë veprime dhe të qëndrojë besnik me ju.

Merrni për shembull përmbajtjen e markës. Përmbajtja e markës nuk ka të bëjë as me produktin. Përkundrazi, ka të bëjë me përzgjedhjen e emocioneve të caktuara brenda audiencës së synuar në mënyrë që ata të ndjehen një mënyrë të caktuar.

Në të njëjtën kohë, përmbajtja B2C duhet të përfshihet në një faktor tjetër që motivon blerësin, dhe kjo është se blerësi ka një problem që duhet të zgjidhet. Si e tillë, ata do t’i drejtohen përmbajtjes ose të bëjnë ndonjë hulumtim ose të zbulojnë një përgjigje aktuale për pyetjen e tyre (dhe kjo pyetje mund të jetë çdo gjë, nga “si ta zgjidh këtë?” Tek “cila markë është më e mira për mua? ‘

B2B

Në hapësirën B2B, klienti është në kërkim të vlerës. Ata duan që ju të jeni një ekspert efikas i cili ka përmbajtje të mbushur me statistika dhe studime të rasteve që paraqiten në mënyrë të tillë bindëse që e vetmja gjë që ata mund të bëjnë tani është të ndërmarrësh veprime.

Besimi është i rëndësishëm edhe për klientët B2B, por është veçanërisht i rëndësishëm për klientët B2B. Shpesh ka shumë para të përfshira dhe ata duhet të shohin që ju jeni autoriteti këtu, i cili ka atë që u nevojitet. Si rezultat, përmbajtja B2B duhet të përqendrohet në pozicionimin e markës si një udhëheqës mendimi në sektorin e tyre.

Strategjia e përmbajtjes

B2C

Një strategji e përmbajtjes B2C është zakonisht gjithëpërfshirëse. Ai përfshin postime në blog, video, kopje në internet, postë elektronike, dhe madje edhe tweets qesharake në miniaturë.

Ai gjithashtu përfshin përmbajtje të bëra nga tifozët, të tilla si kjo nga tifozët e Starbucks:

Shembull i strategjisë së përmbajtjes B2C

Me strategjinë që Starbucks përdor, gjigantët e kafesë janë në gjendje të krijojnë marrëdhënie me audiencën e tyre duke rezonuar me ta më shumë se sa konkurrentët e tyre.

Markat shpesh krijojnë përmbajtje që ndajnë të njëjtat vlera si klientët e tyre, ose të cilat promovojnë një kauzë për të cilën interesohet audienca e tyre. Konsumatorët gjithashtu kujdesen për imazhin.

Qëllimi, pra, i strategjisë së përmbajtjes B2C është të shtyni butonat emocional dhe të jeni relativisht me audiencën tuaj. Në të njëjtën kohë, kjo nuk do të thotë që ju nuk mund të përzieni gjërat me të dhëna të ngurta gjithashtu. Përdorni përmbajtjen tuaj për të krijuar marrëdhënie, por mos harroni se duhet të jeni eksperti këtu. Mos harroni, ju duhet të fitoni para përmes shitjeve dhe ta bëni atë, njerëzit duhet të besojnë se ju e dini se çfarë po bëni.

Më e rëndësishmja, mos harroni të krijoni përmbajtje që i bën njerëzit të ndjehen në një mënyrë të caktuar.

Shikoni si kjo. Njerëzit që zgjedhin Coca Cola mbi Pepsi nuk e bëjnë këtë sepse Coca Cola di më shumë se Pepsi. Një studim i rastit ose një statistikë vështirë se mund ta shtyjë dikë në njërën anë. Përkundrazi, njerëzit që zgjedhin Coca Cola mbi Pepsi (ose anasjelltas) shpesh e bëjnë këtë sepse e lidhin veten me një markë të veçantë më shumë.

Dhe mënyra se si markat i bëjnë njerëzit të shoqërohen dhe të identifikohen me markën e tyre në vitin 2019 është përmes përmbajtjes.

B2B

Për dallim nga B2C, marketingu me përmbajtje B2B është i përqëndruar në lazer në ROI. Në këtë sferë, gjithçka ka të bëjë me shtypjen e numrave dhe përdorimin e të dhënave të ngurta. Klientët duan të dinë çfarë, pse dhe si. Ata nuk duan që ju të shtypni butonat e tyre emocionale. Përkundrazi, ata duan të shohin se çfarë mund të bëni për ta, dhe pse ata duhet t’ju zgjedhin. Vendimet e tyre udhëhiqen nga logjika dhe nevoja për të përfunduar detyra të caktuara.

Kështu që, përmbajtja B2B është informuese, edukative dhe drejtëpërdrejtë.

Kjo nuk do të thotë që ju nuk mund të përdorni histori në përmbajtjen tuaj. Por tregimet duhet të plotësohen me grafikë, figura dhe fakte të ftohta. Prandaj, mund të përdorni infografikë, postime në blog, artikuj dhe kopje të faqes në internet për të folur me audiencën tuaj të synuar.

Persona të blerësit

B2C

Krijimi i një personi blerës B2C mund të jetë pak i ndërlikuar sepse shpesh ekzistojnë lloje të ndryshme. Kjo është arsyeja pse segmentimi, për shembull, është kaq i rëndësishëm në sferën B2C.

Bëni bodybuilding. Një blog për ndërtimin e trupit, i cili në fund të fundit po promovon shtesa proteinike, do të duhet të marrë parasysh një larmi personash, nga meshkujt deri tek femrat, të mirat deri tek fillestarët. Si pasojë, nuk ka asnjë rregull ‘një madhësi nuk i përshtatet të gjithave’. Përkundrazi, ju duhet të krijoni përmbajtje të ndryshme për nevoja të ndryshme. Kjo është veçanërisht e vërtetë për fushatat tuaja të postës elektronike, ku ndarja do të rezultojë e dobishme.

B2B

B2B është i ndryshëm në atë që audienca e synuar është më e përqendruar dhe më specifike. Ata janë thjesht blerësit që kanë përgjegjësinë për të marrë vendime blerjeje për organizatën e tyre.

Dhe kjo është kryesore: Ju synoni shërbimet tuaja – dhe kështu përmbajtjen – në një lloj organizate specifike. Si pasojë, audienca juaj është më e vogël dhe më e përcaktuar.

Kontrastoni atë me Coca-Cola, audienca e të cilit është e madhe, dhe që përfshin të gjitha llojet e ndryshme të personaliteteve dhe profesionistëve.

Në disa mënyra, fakti që një audiencë B2B është më specifike e bën më të lehtë krijimin dhe përshtatjen e përmbajtjes. Ju gjithashtu mund të përdorni kanale si Azhurnimet e Sponsorizuara të LinkedIn për ta bërë jetën tuaj edhe më të lehtë. Dhe ndërsa përmbajtja B2C është më shumë në kanalet e tjera të mediave sociale, të tilla si Twitter, Instagram dhe Facebook, kjo nuk do të thotë që një strategji me përmbajtje B2B duhet t’i injorojë ato.

Thënë kështu, mënyra si krijoni personat tuaj të blerësit ose për perspektivat B2B ose B2C është pak a shumë e njëjta.

Format e përmbajtjes

B2C

Vizualet janë jashtëzakonisht të rëndësishme kur bëhet fjalë për marketing me përmbajtje B2C, me 11% më shumë B2C sesa tregtarët B2B (sipas SocialMediaExaminer) që thonë se përmbajtja vizive është numri një për sa i përket përparësisë.

Në të vërtetë, klientët i përgjigjen shumë mirë pamjeve vizuale. Sidomos në pajisjet e tyre mobile, ku shikohen videot 10 milion herë më shumë çdo ditë sesa ishin në vitin 2017.

Instagram është natyrisht më vizuali i platformave, por formatet e përmbajtjes B2C janë me përmasa të gjera. Ato përfshijnë artikuj në internet, bloge, infografikë, përmbajtje të markës, aplikacione për celular dhe webinar.

Infographics janë veçanërisht të dobishme, pasi ato janë një mënyrë e shkëlqyeshme për të distiluar shumë informacione kryesore në një mënyrë vizuale të këndshme.

Por është përmbajtja video që funksionon më së miri në lidhjen e bizneseve me klientët e tyre. YouTube është rritur si motori i dytë më i madh në botë i kërkimit dhe mbase asnjë lloj tjetër i përmbajtjes nuk shtyn aq butona emocionues sa videot. Video lejon që një markë të tregojë tregimet e tyre në një mënyrë tërheqëse (dhe madje edhe interaktive kur merrni parasysh teknologjinë e realitetit virtual), dhe ato gjithashtu duken mjaft të zgjuara.

B2B

Ndërsa përmbajtja B2B ende mund të përfshijë vizuale, ka më pak të ngjarë të përfshijë sa më shumë përmbajtje B2C. Sipas një raporti, 85% e bizneseve preferoni përmbajtjen e tekstit në video ose audio kur merrni një vendim biznesi.

Mund të ketë një larmi arsyesh për këtë. Për një gjë, klienti mund të jetë i prirur të lexojë një postim në blog gjatë orarit të zyrës, por natyrisht, nuk mund të jetë në gjendje të dëgjojë audio.

Për më tepër, ata mund ta ndajnë kohën e tyre midis një postimi në blog dhe punës së tyre, diçka që është më e vështirë të bësh me një video, pasi një postim i formuar mirë në blog, lejon që lexuesi të skanojë shpejt përmbajtjen.

Si rezultat, përmbajtja B2B përfshin studime të rasteve, bloge dhe gazeta të bardha. Por ajo gjithashtu shtrihet në prezantimet në internet, në internet dhe në marketingun e mediave sociale.

Si të krijoni përmbajtje B2C dhe B2B

Kur bëhet fjalë për krijimin e përmbajtjes, duhet të kuptoni pse audienca juaj do të dëshironte të blinte nga ju.

Klikoni për të Tweet

Kompanitë blejnë nga ndërmarrjet B2B sepse kanë një nevojë specifike.

Konsumatorët ndonjëherë blejnë nga markat B2C sepse kanë një nevojë specifike (për shembull, ata kanë nevojë për një makinë të re larëse për të bërë rrobat e tyre).

Megjithatë, ndonjëherë, konsumatorët blejnë për arsye joserioze. Për shembull, a ka me të vërtetë ai student 21-vjeçar që jeton në San Francisko me të vërtetë një mëngjes i shtrenjtë me akull këtë mëngjes? Ndoshta jo, por ata shkojnë përpara dhe e blejnë atë sidoqoftë.

Si konsumatorë, atëherë, shumë blerje tona janë të drejtuara nga emocionet tona. Në fakt, shumica e vendimeve tona të blerjes vendosen nga nënvetëdija jonë.

Bizneset janë të ndryshme. Ata blenë thjesht bazuar në logjikë dhe një nevojë për të kryer një detyrë sa më efikase të jetë e mundur. Vendimet e tyre për blerje janë të ftohta dhe të llogaritura.

Kështu, lënda e përmbajtjes suaj do të jetë e ndryshme në varësi të faktit nëse jeni në hapësirën B2B ose B2C.

Si rregull i përgjithshëm, përmbajtja B2B duhet gjithmonë të edukojë dhe informojë, ndërsa përmbajtja B2C duhet të eksitojë dhe frymëzojë.

Kjo nuk do të thotë të thuash që përmbajtja B2C nuk mund të edukojë dhe informojë gjithashtu. Mund dhe, shumë kohë, e bën. Por fokusi kryesor duhet të jetë në ndërtimin e një gumëzhitje rreth një produkti, një marke dhe gjenerimin e shumë eksitimit.

Përmbajtja informuese

Shikoni seksionin e burimeve të MailChimp më poshtë.

Shembull i strategjisë së përmbajtjes B2b

MailChimp është një organizatë B2B që krijon përmbajtje që synon të edukojë dhe informojë bizneset e tjera mbi temën e marketingut me email sa më shumë që të jetë e mundur.

Dhe ata bëjnë një punë mjaft të mirë për të.

Ata duhet te. Përndryshe, klientët do të ktheheshin në vend të rivalëve të tyre.

Shihni, klientët në sferën B2B duhet të jenë 100% të sigurt për një biznes para se të marrin një vendim blerjeje. Ata duhet të jenë 100% të sigurt se kjo biznes do ta bëjë biznesin e tyre më efikas.

Duke krijuar një seksion të burimeve duke shpërthyer me përmbajtje të dobishme, MailChimp është duke treguar njohuritë e tyre dhe duke u pozicionuar veten si ekspertë të shkallës së tyre..

Jo vetëm kaq, por ato krijojnë përmbajtje që u tregon bizneseve se si të përfitojnë sa më shumë nga shërbimi i tyre dhe tiparet e tij. Shtë kjo lloj përmbajtje që ngacmon organizatat në drejtim të një shitje sepse nuk janë në gjendje të kuptojnë se si funksionon një shërbim është një nga arsyet që shkalla e dredhjes mund të jetë kaq e lartë për bizneset e Saas.

Përmbajtja frymëzuese

Përmbajtja B2C duhet të frymëzojë në një farë mënyre.

Klikoni për të Tweet

Kjo, natyrisht, është më e vërtetë në niches specifike sesa në të tjerët.

Merrni për shembull, Madewell Musings, një blog mode për markën e modës Madewell. Përmbajtja e tyre nuk është e përqendruar vetëm në ndihmën e njerëzve që të zgjedhin veshjet e duhura. Përkundrazi, strategjia e tyre e përmbajtjes përfshin artikuj frymëzues për kulturën, kuzhinën, pushimet dhe madje edhe muzikën.

Pse? Sepse ata e kuptojnë që blerësit e tyre ndajnë këto interesa. Duke krijuar një përmbajtje frymëzuese në lidhje me këto tema, Madewell është duke krijuar një lidhje të fortë me audiencën e tyre dhe duke i bërë ata të ngazëllyer për markën e tyre.

Ata nuk do të hyjnë në shitje gjatë gjithë kohës. Përkundrazi, ata janë përqendruar në ndërtimin e marrëdhënieve aktuale afatgjata.

Në fund të fundit, hulumtimi ka treguar se duhet 2 – 8 pika prekjeje përpara se një kompani të bëjë një shitje. Mos harroni se një klient shkon në një udhëtim para se të blejë nga ju, dhe është përmbajtja juaj që mund t’i udhëzojë ata gjatë udhëtimit nga kontakti fillestar në konvertim.

Përmbajtja juaj është më miqësore, më e personalizueshme dhe frymëzuese, aq më e mundshme ka të bëjë që klienti të qëndrojë në kontakt.

Përmbajtja që u përgjigjet pyetjeve

Pavarësisht nëse jeni në sektorin B2B ose B2C, duhet të krijoni përmbajtje që u përgjigjet pyetjeve.

Mendoni për këtë, çfarë kanë të përbashkët perspektivat B2B dhe B2C? Nëse ka një gjë që ata kanë të përbashkët, është se ata kanë një problem.

Një mënyrë e shkëlqyeshme për të gjetur pyetje për të cilat po bën audienca juaj e synuar është të përdorni një mjet si Përgjigju Publikut ose Quora.

Pastaj, duhet të kryeni hulumtime të fjalëve të gjata për fjalë kyçe në mënyrë që të renditeni në SERP dhe të drejtoni trafik të kualifikuar (çon) në faqen tuaj të internetit..

Sigurisht, ka edhe më shumë për të. Përmbajtja juaj duhet të ketë sa më shumë vlerë, dhe duhet t’i përgjigjet pyetjeve me sa më shumë thellësi dhe depërtim. Me fjalë të tjera, duhet të jetë më mirë se konkurrenca. Për këtë qëllim, është një ide e mirë për të krijuar përmbajtje me forma të gjata (përmbajtja që është të paktën 1.000 fjalë).

Dhe nëse vërtet po përpiqeni, mund ta zbatoni teknikë rrokaqiejt. Kjo ndodh kur merrni një pjesë ekzistuese të përmbajtjes që performon mirë (mund ta përdorni BuzzSumo për t’ju ndihmuar të gjeni përmbajtje), të identifikoni dobësitë – dhe pastaj ta bëni atë më të madh dhe më të mirë duke përdorur fjalët tuaja. Kjo do të thotë të shtoni më shumë këshilla, më shumë informacione, më shumë statistika, më shumë hulumtime etj.

4 mënyra për të krijuar një strategji të suksesshme të marketingut të përmbajtjes

Që marketingu i përmbajtjes B2B dhe B2C të jetë i suksesshëm, strategjia e duhur duhet të vendoset. Këtu janë disa këshilla:

Kuptoni gypin tuaj të shitjeve

Pavarësisht nëse jeni në sferën B2B ose B2C, perspektivat tuaja do të hyjnë në një gyp shitjeje.

Një gyp shitje fillon me fazën e vetëdijes, përpara se të kaloni në fazën e vlerësimit dhe të përfundoni me fazën e blerjes.

Në krye të gypit (faza e vetëdijës) është përmbajtja e vetëdijes tuaj për markën. Kjo është ajo ku ju përdorni përmbajtjen për të rrëmbyer vëmendjen e njerëzve, për të ndërtuar besimin dhe për t’i angazhuar ata.

Thënë kjo, është vërtet e rëndësishme që mësoni si të krijoni përmbajtje për çdo pjesë të gypit tuaj.

Përdorni Analytics për të udhëzuar Vendimet e marketingut tuaj të përmbajtjes

Një fushatë e mirë për marketing me përmbajtje ka të bëjë me cilësinë mbi sasinë. Një dalje e qëndrueshme ka rëndësi, por ka shumë rëndësi nëse prodhimi nuk po godet vendin me audiencën tuaj.

Shtë gjithmonë një ide e mirë të përdorni analitikën tuaj (të tillë si Google Analytics) për të zbuluar se çfarë po funksionon dhe çfarë nuk është. Pastaj, ju mund të përsosni dhe përmirësoni strategjinë tuaj.

Shtë gjithashtu një ide e zgjuar për të kryer një kontroll të përmbajtjes, si dhe një auditim SEO çdo disa muaj në mënyrë që të qëndroni në rrugën e duhur.

Krijoni dhe publikoni përmbajtje, dhe pastaj analizoni, shkulni dhe shpëlani dhe përsërisni.

Përsërisni përmbajtjen tuaj

Më parë përmendëm formatet e ndryshme të përmbajtjes për bizneset B2B dhe B2C.

Lajmi i mirë është që ju mund të rivarrosni përmbajtjen tuaj nëpër kanale të ndryshme në mënyrë që jo gjithmonë të keni nevojë të krijoni ide të reja.

Për shembull, ju mund ta shndërroni një webinar në një kurs në internet, ose mund të krijoni një seri Tweets të shkurtra të bazuara në një infografik..

Ju gjithashtu mund të shndërroni videot në postime të shkruara në blog (dhe anasjelltas) ose të shkurtoni video me forma të gjata në një seri të formave të shkurtra me madhësi kafshimi që i postoni në mediat sociale.

Nisni një fushatë për informimin e Bloggerit

Bukuria e një fushate në terren për blogerët është që të arrini të arrini shumë më shumë njerëz.

si?

Epo, funksionon si kjo: Ju gjeni disa uebfaqe me trafik të lartë, me domain të lartë në kamare tuaj, të cilët pranojnë postimet e miqve dhe pastaj u hapin atyre disa ide temash. Nëse ata pranojnë, ju shkruani artikullin dhe përfshini një lidhje përsëri në faqen tuaj të internetit.

Duke publikuar përmbajtje të mrekullueshme në faqet e internetit të tjera, ju po e vendosni veten përpara më shumë syve të këmbëve dhe do të vendoseni veten si një autoritet në kamare tuaj.

Për t’ju ndihmuar, shikoni më të mirën mjete për informimin e blogerit. Ose nëse nuk keni kohë për të dalë jashtë, gjithmonë mund të përdorni lidhje të afta dhe të lejoni që afrimi të vijë tek ju.

përfundim

Shpresojmë, ju i kuptoni ndryshimet midis marketingut të përmbajtjes B2B dhe B2C tani. Cilindo lloj përmbajtjeje të krijoni, dhe për cilindo audiencë, sigurohuni që ta promovoni atë nëpër media sociale në mënyrë që të arrini më shumë njerëz.

Jeffrey Wilson Administrator
Sorry! The Author has not filled his profile.
follow me