B2B vs B2C Content Marketing – Каква е разликата?

Научете разликата между B2B и B2C съдържание маркетинг и открийте различните стратегии за насочване на вашите перспективи със съдържание, което конвертира.


B2B Vs. B2C съдържание маркетинг

Маркетингът бог Сет Годин каза, че маркетингът със съдържание е единственият вид маркетинг, който остава. Но независимо дали сте в B2B или B2C пространството, много е важно да разберете разликите между B2B и маркетинга за B2C съдържание. Познаването на разликата ще ви помогне да създадете по-силна кампания, която е насочена към перспективите ви със съдържание, което конвертира.

Не само това, но вашата ROI ще се подобри.

В тази статия ще разгледаме разликата между B2B и B2C маркетинг със съдържание, а също така ще предложим стратегии, които да ви помогнат да подобрите кампаниите си.

B2B Vs. B2C Content Marketing – Основните разлики

Мотивацията на проспекта

B2C

В B2C пространството клиентът търси да изгради връзка с вас чрез вашето съдържание. Те искат да се забавляват и емоционализират. С други думи, те искат да почувстват нещо.

Ето защо сюжетът е толкова важен в маркетинга на B2C съдържанието. Това предизвиква определени емоции и – в дългосрочен план – кара клиента да предприеме действия и да остане лоялен с вас.

Вземете например марково съдържание. Съдържанието на марката не е дори за продукта. Вместо това става въпрос за предизвикване на определени емоции в целевата аудитория, така че те да се чувстват по определен начин.

В същото време съдържанието на B2C трябва да използва друг фактор, който мотивира купувача и това е, че купувачът има проблем, който трябва да бъде решен. Като такива, те ще се насочат към съдържанието или да направят някакво проучване или да открият действителен отговор на тяхната заявка (и тази заявка може да бъде всичко, от „как да реша това?“ До „коя марка е най-добрата за мен?“ “

B2B

В B2B пространството клиентът търси стойност. Те искат да бъдете ефективен експерт, който разполага със съдържание, напълнено със статистически данни и казуси, които са представени по толкова убедителен начин, че единственото, което могат да направят сега, е да предприемат действия.

Доверието е важно и за B2B клиентите, но е особено важно за B2B клиентите. Често са включени големи пари и те трябва да видят, че вие ​​сте тук властта, която има това, което им трябва. В резултат на това B2B съдържанието трябва да се фокусира върху позиционирането на марката като мисловен лидер в техния сектор.

Съдържателна стратегия

B2C

Стратегията за съдържание на B2C обикновено е всеобхватна. Тя включва публикации в блогове, видеоклипове, уеб копие, имейли и дори миниатюрни, смешни туитове.

Тя включва и съдържание, направено от вентилатори, като това от феновете на Starbucks:

Пример за стратегия за съдържание на B2C

Със стратегията, която Starbucks използва, кафе гигантите са в състояние да изградят отношения с публиката си, като резонират с тях повече от конкурентите си.

Брандовете често създават съдържание, което споделя същите ценности като техните клиенти или което насърчава кауза, за която се интересува аудиторията им. Клиентите също се грижат за изображението.

Целта на стратегията за съдържание на B2C е да натисне емоционални бутони и да бъде свързан с вашата аудитория. В същото време това не означава, че и вие не можете да смесвате нещата със солидни данни. Използвайте съдържанието си за изграждане на взаимоотношения, но не забравяйте, че тук трябва да сте експерт. Не забравяйте, че трябва да печелите пари чрез продажби и за да направите това, хората трябва да се доверят, че знаете какво правите.

Най-важното е, че не забравяйте да създавате съдържание, което кара хората да се чувстват по определен начин.

Вижте го така. Хората, които избират Coca Cola over Pepsi, не го правят, защото Coca Cola знае повече от Pepsi. Казус или статистика едва ли ще насочат някого към една страна. Вместо това хората, които избират Coca Cola over Pepsi (или обратното), често го правят, защото се асоциират с определена марка повече.

А начинът, по който марките карат хората да се асоциират и идентифицират с марката си през 2019 г., е чрез съдържание.

B2B

За разлика от B2C, маркетингът за B2B съдържание е фокусиран в лазер на ROI. В тази сфера става въпрос за смачкване на числата и използване на солидни данни. Клиентите искат да знаят какво, защо и как. Не искат да натискаш емоционалните им бутони. Вместо това те искат да видят какво можете да направите за тях и защо трябва да избират вас. Техните решения се ръководят от логиката и необходимостта от изпълнение на определени задачи.

По този начин съдържанието на B2B е информативно, образователно и пряко дотам.

Това не означава, че не можете да използвате истории в съдържанието си. Но историите трябва да бъдат допълнени с графики, цифри и студени факти. Ето защо можете да използвате инфографика, публикации в блогове, статии и копие на уебсайтове, за да говорите с вашата целева аудитория.

Лица на купувача

B2C

Създаването на персонал за купувач на B2C може да бъде малко сложно, защото често има различни видове. Ето защо сегментацията например е толкова важна в B2C сферата.

Вземете бодибилдинг. Блогът за културизъм, който в крайна сметка насърчава протеиновите добавки, ще трябва да вземе предвид различни персони – от мъже до жени, професионалисти до начинаещи. Следователно няма правило „един размер отговаря на всички“. Вместо това трябва да създадете различно съдържание за различни нужди. Това важи особено за вашите имейл кампании, където сегментирането ще се окаже полезно.

B2B

B2B се различава по това, че целевата аудитория е по-фокусирана и специфична. Те просто са купувачите, които носят отговорност за вземане на решения за покупки за своята организация.

И това е ключово: Вие насочвате услугите си – и следователно съдържанието – към определен тип организация. Следователно, вашата аудитория е по-малка и по-дефинирана.

Сравнете това с Coca-Cola, чиято аудитория е огромна и която включва всички различни видове личности и професионалисти.

По някакъв начин фактът, че дадена B2B аудитория е по-специфична, улеснява създаването и приспособяването на съдържание. Можете също да използвате канали като Спонсорираните актуализации на LinkedIn, за да улесните живота си. И макар B2C съдържанието да е повече у дома в другите канали за социални медии, като Twitter, Instagram и Facebook, това не означава, че стратегията за съдържание на B2B трябва да ги игнорира..

Това каза, начинът, по който създавате вашите персони за купувачи или за B2B, или за B2C перспективи е повече или по-малко същият.

Формати на съдържанието

B2C

Визуалистите са супер важни, когато става въпрос за маркетинг на B2C съдържание, като 11% повече B2C от B2B маркетолозите (според SocialMediaExaminer) казват, че визуалното съдържание е номер едно по приоритет.

Всъщност клиентите реагират много добре на визуализациите. Особено на техните мобилни устройства, където се гледат видеоклипове 10 милиона пъти повече всеки ден, отколкото бяха през 2017 г..

Instagram естествено е най-визуалният от платформите, но форматите за B2C съдържание са широкообхватни. Те включват уеб статии, блогове, инфографика, марково съдържание, мобилни приложения и вебинари.

Инфографика е особено полезна, тъй като те са чудесен начин да дестилирате много ключова информация по визуално приятен начин.

Но видеосъдържанието работи най-добре при свързването на бизнеса с клиентите им. YouTube се е издигнал като втората по големина търсачка в света и може би никой друг тип съдържание не натиска толкова емоционални бутони като видео. Видео позволява на марката да разказва историите си по завладяващ (и дори интерактивен начин, когато обмислите технологията за виртуална реалност), а също така изглеждат доста умни.

B2B

Въпреки че B2B съдържанието все още може да включва визуализации, е по-малко вероятно да се включи колкото B2C съдържание. Според доклад, 85% от бизнеса предпочитайте текстово съдържание пред видео или аудио, когато вземате бизнес решение.

За това може да има най-различни причини. От една страна, клиентът може да е склонен да чете публикация в блог по време на работно време, но разбира се, може да не може да слуша аудиото.

Освен това те могат да разделят времето си между публикация в блога и собствената си работа, нещо, което е по-трудно да се направи с видео, тъй като добре форматираната публикация в блога позволява на читателя да сканира бързо съдържанието.

В резултат на това съдържанието на B2B включва казуси, блогове и бели книги. Но той се разпростира и до онлайн презентации, уебинари и маркетинг на социални медии.

Как да създадете B2C и B2B съдържание

Когато става въпрос за създаване на съдържание, трябва да разберете защо вашата аудитория би искала да купи от вас.

Кликнете, за да щракнете

Компаниите купуват от B2B компании, защото имат конкретна нужда.

Потребителите понякога купуват от B2C марки, тъй като имат конкретна нужда (например, за прането на прането им се нуждаят от нова пералня).

Понякога обаче потребителите купуват по несериозни причини. Например, този хип 21-годишен студент, живеещ в Сан Франциско, наистина се нуждае от скъпа ледена мока тази сутрин? Вероятно не, но все пак продължават да го купуват.

Като потребители, значи, много от нашите покупки са водени от нашите емоции. Всъщност повечето от нашите решения за покупка се решават от нашето подсъзнание.

Бизнесът е различен. Те купуват чисто въз основа на логиката и необходимостта да се изпълни задача възможно най-ефективно. Решенията им за покупка са готини и изчислени.

По този начин темата на вашето съдържание ще бъде различна според това дали сте в B2B или B2C пространството.

Като общо правило, B2B съдържанието винаги трябва да образова и информира, докато B2C съдържанието трябва да вълнува и вдъхновява.

Това не означава, че B2C съдържанието също не може да обучава и информира. Това може и много време го прави. Но основният акцент трябва да се съсредоточи върху изграждането на шум около продукт, марка и генериране на много вълнения.

Информационно съдържание

Вижте раздела за ресурси на MailChimp по-долу.

Пример за стратегия за B2b съдържание

MailChimp е B2B организация, която създава съдържание, насочено към обучение и информиране на други бизнеси по темата за имейл маркетинга, доколкото е възможно.

И те вършат доста добра работа от това.

Те трябва да. В противен случай клиентите биха се обърнали към своите конкуренти.

Вижте, клиентите в B2B сферата трябва да бъдат 100% сигурни в даден бизнес, преди да вземат решение за покупка. Те трябва да са 100% сигурни, че този бизнес ще направи бизнеса им по-ефективен.

Чрез създаването на ресурсна секция, зареждаща с полезно съдържание, MailChimp демонстрира своите знания и се позиционира като най-добрите експерти в своята ниша.

Не само това, но те създават съдържание, което показва на бизнеса как да извлекат максимума от своята услуга и нейните функции. Именно този вид съдържание тласка организациите в посока на продажба, тъй като не е в състояние да разбере как работи дадена услуга е една от причините, че процентът на бързината може да бъде толкова висок за бизнеса в SaaS.

Вдъхновяващо съдържание

Съдържанието на B2C трябва да вдъхновява по някакъв начин.

Кликнете, за да щракнете

Това, разбира се, е по-вярно в конкретни ниши, отколкото е в другите.

Вземете например, Madewell Musings, моден блог за модната марка Madewell. Съдържанието им не е насочено само към подпомагане на хората да избират правилните тоалети. Вместо това стратегията им за съдържание включва вдъхновяващи статии за култура, кухня, празници и дори музика.

Защо? Защото разбират, че купувачите им споделят тези интереси. Създавайки вдъхновяващо съдържание по тези теми, Madewell осъществява силна връзка със своята публика и ги вълнува от своята марка.

Те не просто влизат в продажба винаги. Вместо това те са фокусирани върху изграждането на действителни дългосрочни отношения.

В крайна сметка, изследванията показват, че са необходими 2 – 8 допирни точки, преди дадена компания направи продажба. Не забравяйте, че клиентът тръгва на път, преди да купи от вас, и вашето съдържание може да ги насочи през пътя от първоначалния контакт до реализацията.

Колкото по-приятелски, по-персонално и вдъхновяващо е вашето съдържание, толкова по-вероятно е клиентът да поддържа връзка.

Съдържание, което отговаря на въпроси

Независимо дали сте в сектора на B2B или B2C, трябва да създавате съдържание, което отговаря на въпроси.

Помислете за това какво общо имат перспективите за B2B и B2C? Ако има едно общо нещо, то те имат проблем.

Чудесен начин да намерите въпроси, които вашата целева аудитория задава, е да използвате инструмент като Отговорете на обществеността или Quora.

След това трябва да извършите проучване на ключови думи с дълга опашка, така че да се класирате в SERP и да задвижвате квалифициран трафик (води) към вашия уебсайт.

Разбира се, има и още нещо. Вашето съдържание трябва да има възможно най-голяма стойност и то трябва да отговаря на въпроси с възможно най-голяма дълбочина и прозрение. С други думи, тя трябва да бъде по-добра от конкуренцията. За тази цел е добра идея да създадете дългоформатно съдържание (съдържание, което е най-малко 1000 думи).

И ако наистина се борите, можете да приложите техника на небостъргача. Това е, когато вземете съществуващо парче добре изпълнено съдържание (можете да използвате BuzzSumo да ви помогне да намерите съдържание), да идентифицирате слабостите – и след това да го направите по-голям и по-добър, използвайки собствените си думи. Това означава да добавите повече съвети, повече информация, повече статистики, повече изследвания и т.н..

4 начина да създадете успешна стратегия за маркетинг на съдържанието

За да е успешен маркетингът за B2B и B2C съдържание, трябва да се въведе правилната стратегия. Ето няколко съвета:

Разберете Вашата търговска фуния

Независимо дали сте в сферата на B2B или B2C, перспективите ви ще влязат във фуния за продажби.

Търговската фуния започва от етапа на осведоменост, преди да преминете към етапа на оценка и да завърши със етапа на покупка.

В горната част на фунията (етап на осведоменост) е съдържанието на вашата марка. Това е мястото, където използвате съдържание, за да привлечете вниманието на хората, да изградите доверие и да ги ангажирате.

Това каза, че е много важно да се научите как да създадете съдържание за всяка част от фунията си.

Използвайте Google Анализ, за ​​да ръководите решенията си за маркетинг на съдържание

Една добра маркетингова кампания за съдържание е свързана с качеството над количеството. Стабилният изход има значение, но има значение много по-малко, ако продукцията не засяга мястото на аудиторията ви.

Винаги е добра идея да използвате анализите си (като Google Analytics), за да разберете какво работи и кое не. След това можете да прецизирате и подобрите стратегията си.

Освен това е интелигентна идея да извършвате одит на съдържанието, както и SEO одит на всеки няколко месеца, за да останете на път.

Създавайте и публикувайте съдържание, а след това анализирайте, настройвайте и изплакнете и повторете.

Пренасочете съдържанието си

По-рано споменахме различните формати на съдържанието както за B2B, така и за B2C бизнеса.

Добрата новина е, че можете да пренареждате съдържанието си в различни канали, така че не винаги трябва да измисляте свежи идеи.

Например, можете да превърнете уебинар в онлайн курс или да създадете серия от кратки туитове, базирани около инфографика.

Можете също така да превърнете видеоклипове в писмени публикации в блога (и обратно) или да намалите видеоклипове с дълги форми в поредица от къси формати, които публикувате в социалните медии.

Стартирайте Blogger Outreach кампания

Красотата на блогърската кампания за пропагандиране е, че можете да достигнете до много повече хора.

как?

Е, тя работи така: В своята ниша намирате няколко уебсайта с висок трафик, голям домейн, които приемат публикации на гости и след това им поставяте няколко идеи за теми. Ако те приемат, вие пишете статията и включвате връзката обратно към вашия собствен уебсайт.

Публикувайки страхотно съдържание на други уебсайтове, вие се поставяте пред повече очни ябълки и се утвърждавате като авторитет във вашата ниша.

За да ви помогнем, разгледайте най-доброто Блогърски средства за проникване. Или ако нямате време за работа с хора, винаги можете да използвате Link -able и да оставите достъпът до вас.

заключение

Надяваме се, че сега разбирате разликите между B2B и B2C съдържание маркетинг. Независимо от вида на съдържанието, който създавате, и за каквато и аудитория, не забравяйте да го популяризирате в социалните медии, така че да достигнете до повече хора.

Jeffrey Wilson Administrator
Sorry! The Author has not filled his profile.
follow me