Aplikimi i Parimit Pareto në tregtinë elektronike

Si mund të përdorni Parimin Pareto në tregtinë elektronike për të zbritur probabilitetet statistikore dhe për të rritur efikasitetin & cilësia e shitjeve tuaja në internet.


Parimi Pareto në tregtinë elektronike

Parimi Pareto (i njohur gjithashtu si Ligji i Vital Pak) është një teori që sugjeron për shumicën e ngjarjeve, afërsisht 80% e efekteve vijnë nga 20% e shkaqeve. Kjo gjithashtu ka bërë që ai të njihet si rregulli 80/20, megjithëse në shumë raste rregulli mund të përgjithësohet, kështu që 90/10 është gjithashtu i mundur.

Origjina dhe provat

Personi i parë që vuri re këtë efekt ishte Vilfredo Pareto, i cili vuri në dukje se 80% e tokës në Itali ishte në pronësi të 20% të njerëzve, dhe se 20% e pods së bizeles në kopshtin e tij prodhuan 80% të bizeleve. Ky raport i njëjtë ose ligj duket se shfaqet në shumë vende. Për shembull, ekonomisti Edward N Wolff, nga Universiteti i Nju Jorkut llogariti që 20% e lartë e familjeve amerikane zotëronin 85% të pasurisë. Një studim i Tan dhe Sessie në vitin 2009 përdori vlerësimet e Netflix si një metodë të përafërt për të përcaktuar filmat e shikuar (me një madhësi kampioni mbi 100 milion tituj filmash), dhe zbuloi se 20% e lartë e filmave llogaritnin 90% të pjesës së shikimit. Dëshmi është gjetur për këtë efekt në një gamë të gjerë të fenomeneve, duke përfshirë frekuencën e fjalëve në libra, dhe trafikun në faqet në internet.

Parimi Pareto në tregtinë elektronike

Nëse Parimi Pareto gjendet në kaq shumë vende, logjikisht vijon se duhet të ketë implikime për biznesin dhe tregtinë elektronike. Një studim i ankandeve në Yahoo tregoi se 20% e shitësve tërhoqën më shumë vëmendje dhe shitje dhe përbën 80% të tregut të ankandeve. Një studim tjetër u krye duke përdorur të dhënat e grupit GfK për shitjet e librave në Francë, ku gjurmon shitjet e librave në pothuajse të gjitha dyqanet (përfshirë 3500 dyqane). Ata zbuluan se 20% e shitjeve më të mira arritën në 87% të shitjeve në internet, dhe gati 93% të shitjeve offline. Duke i kushtuar vëmendje biznesit tuaj, ju mund të identifikoni modele të ngjashme dhe t’i përdorni këto njohuri për të përmirësuar shërbimin tuaj. Ekzistojnë një gamë e gjerë pretendimesh të bëra për implikimet e e-commerce të Parimit Pareto, por do të ishte një ide e keqe të zbatohej në çdo aspekt. Jo të gjitha idetë janë vërtetuar (as nuk janë të pavlefshme), por duhet t’i kushtohet vëmendje për të parë nëse modeli përputhet në rastin e veçantë të dyqanit tuaj.

Këtu janë disa aplikime të Parimit Pareto në tregtinë elektronike:

  • 80% e shitjeve tuaja vijnë nga 20% e produkteve tuaja
  • 20% e klientëve tuaj do të marrin 80% të kohës së shërbimeve të klientit tuaj
  • 20% e përpjekjeve tuaja do të sjellin 80% të kthimeve tuaja
  • 80% e fitimeve të një kompanie vijnë nga 20% e kohës që kalon stafi i saj
  • 80% e shitjeve të një kompanie bëhen nga 20% e stafit të saj të shitjeve

Zbatimi i Parimit

Këto janë metrika e e-tregtisë që janë lehtësisht të matshme, dhe nëse vërtetohen të vërteta në rastin tuaj të veçantë, mund të përdoren për të rritur efikasitetin dhe cilësinë e shitjeve tuaja. Për shembull, provat sugjerojnë që 20% të produkteve më të preferuara do të përbëjnë 80% të shitjeve. Nëse dyqani juaj përputhet gjithashtu me këtë model, ka kuptim të sigurohet që produkte të tilla janë gjithmonë në magazinë.

Kur bëhet fjalë për shërbimin ndaj klientit, nëse rezulton se 20% ose më pak e klientëve tuaj marrin 80% të kohës së shërbimit tuaj ndaj klientit, ia vlen të vlerësoni nëse klientët në fjalë janë me vlera të larta. Nëse po, koha e kaluar mund të jetë e justifikuar. Sidoqoftë, nëse po shpenzoni 80% të kohës së përkrahjes së klientit tuaj për të mbështetur një grup të klientëve që nuk përbëjnë një sasi të madhe të shitjeve tuaja, mund të jetë me vlerë të konsideroni ristrukturimin e mënyrës se si e drejtoni shërbimin tuaj të klientit.

Si ta përdorim parimin në mënyrë efektive

Parimi Pareto shfaqet në shumë aspekte të tregtisë elektronike, por nuk duhet të trajtohet si dogmatik ose një “rregull i vështirë”. Një qasje e mençur do të ishte të vendosni metrikë tuaj për të gjurmuar të dhëna që mund të kapin marrëdhënie të tilla dhe të përcaktoni se ku mund të përmirësohet efikasiteti dhe produktiviteti. Për shembull, ndjekja e kohës që shpenzoni në biznesin tuaj dhe shqyrtimi i efekteve të punës do t’ju japë një ide më të mirë se ku duhet të përqendroheni në përpjekjet tuaja. Identifikimi i klientëve që përbëjnë pjesën më të madhe të shitjeve tuaja mund të thotë t’i kushtoni më shumë kohë atyre dhe t’u kushtoni më shumë vëmendje zakoneve, sjelljes dhe nevojave të tyre. Në vend që të zbatoni verbërisht rregullat, qasja e mbrojtur këtu është të mbledhni më shumë të dhëna për biznesin tuaj dhe të përcaktoni se ku zbatohet Parimi Pareto me një shkallë sigurie, do të gjeni shumë nga modelet e përmendura, por të qenit i sigurt para se të bëni ndryshime do të ishte e kujdesshme.

Jeffrey Wilson Administrator
Sorry! The Author has not filled his profile.
follow me