A Pareto-elv alkalmazása az e-kereskedelemben

Hogyan lehet felhasználni a Pareto elvet az e-kereskedelemben a statisztikai valószínűségek levonására és a hatékonyság növelésére? & az online értékesítés minősége.

A Pareto elve az e-kereskedelemben

A Pareto-elv (az élet kevés törvényének is nevezik) egy olyan elmélet, amely a legtöbb eseményre utal, a hatások nagyjából 80% -a az okok 20% -ából származik. Ez ahhoz vezetett, hogy a 80/20 szabálynak nevezik, bár sok esetben a szabály általánosítható, tehát a 90/10 is lehetséges.

Eredet és bizonyítékok

Az első személy, aki észrevette ezt a hatást, Vilfredo Pareto volt, aki megjegyezte, hogy az olaszországi földterület 80% -át az emberek 20% -a birtokolja, és hogy a kertjében lévő borsó hüvelyeinek 20% -a termelte a borsó 80% -át. Ugyanez az arány vagy törvény sok helyen jelenik meg. Például Edward N Wolff, a New York-i Egyetem közgazdásza kiszámította, hogy az amerikai háztartások 20% -ának a legfontosabb része a vagyon 85% -a. Tan és Sessie által 2009-ben elvégzett tanulmány a Netflix besorolásait durva módszerként határozta meg a megtekintett filmek meghatározásakor (több mint 100 millió filmcím mintájú), és megállapította, hogy a filmek 20% -ának a teljes nézettség 90% -át tette ki. Bizonyítékokat találtak erre a jelenség széles skálájára, ideértve a könyvek szavak gyakoriságát és az internetes oldalak forgalmát.

A Pareto elve az e-kereskedelemben

Ha a Pareto-elv oly sok helyen megtalálható, akkor logikusan következik, hogy ennek ki kell terjednie az üzleti életre és az e-kereskedelemre. A Yahoo Auctions tanulmánya kimutatta, hogy az eladók 20% -a vonzott nagyobb figyelmet és értékesítést, és az aukciós piac 80% -át tette ki. Egy másik tanulmányt a GfK-csoportnak a franciaországi könyv-értékesítésre vonatkozó adatainak felhasználásával végezték, ahol szinte az összes üzletben (beleértve a 3500 üzletet is) nyomon követi a könyv-értékesítést. Megállapították, hogy a legkelendőbb eladók 20% -a az online eladások 87% -át, az offline eladások majdnem 93% -át tette ki. Ha a vállalkozására figyelmet fordít, azonosíthatja a hasonló mintákat, és ezeket az információkat felhasználhatja szolgáltatásának javítására. Széles körű igényt terjesztnek elő a Pareto-elv e-kereskedelem vonatkozásában, de rossz ötlet lenne minden szempontból alkalmazni. Nem minden ötletet validáltunk (és nem is érvénytelenítettünk), de odafigyelni kell arra, hogy megnézze, hogy a minta megfelel-e az Ön üzlete adott esetben.

Íme néhány alkalmazás a Pareto elvnek az e-kereskedelemben:

  • Értékesítésének 80% -a a termékek 20% -ából származik
  • Az ügyfelek 20% -a fogja igénybe venni az ügyfélszolgálati idő 80% -át
  • Erőfeszítéseinek 20% -a hozza meg a visszatérítés 80% -át
  • A társaság nyereségének 80% -a az alkalmazottai 20% -ának származik
  • A társaság értékesítésének 80% -át az értékesítési személyzet 20% -a végzi

Az elv alkalmazása

Ezek olyan e-kereskedelmi mutatók, amelyeket könnyen meg lehet mérni, és ha az adott esetben igaznak bizonyul, felhasználhatók az értékesítés hatékonyságának és minőségének növelésére. Például a bizonyítékok azt sugallják, hogy a legnépszerűbb 20% -kal nagyobb termékek képezik az eladások 80% -át. Ha üzlete is megfelel ennek a mintának, érdemes gondoskodni arról, hogy az ilyen termékek mindig raktáron legyenek.

Az ügyfélszolgálat kapcsán, ha kiderül, hogy ügyfeleinek legfeljebb 20% -a veszi igénybe ügyfélszolgálati idejének 80% -át, érdemes felmérni, hogy a kérdéses ügyfelek magas-e. Ha igen, akkor az eltöltött idő igazolható. Ha azonban az ügyfélszolgálat idejének 80% -át olyan ügyfelek egy részének támogatására fordítja, amelyek nem képviselik az értékesítés nagy összegét, érdemes lehet fontolóra venni az ügyfélszolgálat működésének átszervezését..

Az elv hatékony felhasználása

A Pareto-elv az e-kereskedelem számos aspektusában megjelenik, ám ezt nem szabad dogmatikusnak vagy „kemény szabálynak” tekinteni. Bölcs megközelítés az lenne, ha olyan mutatókat állítana be, amelyek követik az ilyen kapcsolatokat felvevő adatokat, és meghatározzák, hol lehetne javítani a hatékonyságot és a termelékenységet. Például, ha nyomon követi az üzleti vállalkozására fordított időt és megvizsgálja a munka hatásait, akkor jobb képet kap arról, hová kell összpontosítania erőfeszítéseit. Azoknak az ügyfeleknek a azonosítása, akik eladásaik nagy részét teszik ki, azt jelentheti, hogy több időt szentelnek számukra, és nagyobb figyelmet szentelnek szokásaiknak, viselkedésüknek és igényeiknek. A szabályok vakon történő alkalmazása helyett az itt javasolt megközelítés az, hogy több adatot gyűjtsön vállalkozásáról, és hogy bizonyos fokú bizonyossággal azonosítsa a Pareto-elv alkalmazását, sok említett mintát talál, de ha bizonyos, hogy a módosítások elvégzése előtt körültekintő lenne,.

Jeffrey Wilson Administrator
Sorry! The Author has not filled his profile.
follow me