7 съвета за отглеждане на вашата бизнес страница във Facebook

Научете как да управлявате & разширете бизнес страницата си във Facebook с тези 7 полезни съвета, които са гарантирани, за да получите повече последователи & харесвания!


Съвети за отглеждане на вашата бизнес страница във Facebook

Ако сте собственик на бизнес или просто сте живи, то вероятно сте чували добронамерените съвети за това как трябва да използвате Facebook, за да намерите клиенти. Сериозно, можете ли да издържите, за да видите тази реклама още веднъж, в която развълнуваните хора ви казват с най-сериозни изрази за компанията, която ще ви създаде „Фейсбук акаунт БЕЗПЛАТНО“, така че хората да кажат: „Намерихме ви във Facebook!“

Първи неща първо – нищо не е безплатно! Ако не запазите услугите им, те се разминават със страницата ви във Facebook и с всички придобити последователи. Леле … това е сделка нали? Имате действително притежание на нищо, не трябва да е тема в дребния шрифт.

Може би сте взели няколко от тези класове в социалните медии, които очертават стратегията за постигане на резултати в графика, която прилича на обратна схема за игра на футбол за любимия ви колеж.

Вижте, не е толкова сложно. Истината е, че вашият бизнес може да бъде намерен във Facebook и можете да получите клиенти, ако сте готови да въведете времето и техниката, за да го направите. Ето моите 7 страхотни съвета, че открих произведения, които ще превърнат вашата страница във Facebook в мина за злато на трафика:

Съвет 1: Правила за съдържание

Всички заедно – колективен стон! Да, създаването на съдържание е болка. Истината е, че повечето хора се фокусират върху пускането на повече, вместо върху по-доброто съдържание. Реалността е, че аудиторията ви ще следва вашата водеща позиция по отношение на съдържанието. Създаването на силно съдържание по график помага на читателите да предвидят и участват.

Ето един подход – Извадете месечен календар и гледайте три месеца напред. Запитайте се – какво се случва след три месеца и как се вписва във вашия цикъл на продажби? Празниците и спазването са част от плана ви за съдържание, така че започнете да пишете в определени дни следните видове съдържание (според случая на вашия бизнес): блог, продажби / промоция, видео, цитати / факти / статистика и съобщения на общността, ако ти си местен. Когато видите, че календарът ви за съдържание се развива, ще имате крайни срокове за всеки от тези видове съдържание. Сега задайте тема на всеки от тези видове съдържание. Календарът ви със съдържание може да бъде толкова общ или конкретен, колкото искате.

Съвет във Facebook: Създайте календар за съдържание за публикуване

ЗА ВКЪЩИ: Създаването на съдържание не е трудната част. Вие контролирате какво излиза от вашата страница. Проектирането на график ще ви следи и ще помогне да управлявате създаването на съдържание.

Съвет 2: Времето е всичко & ПОВЕЧЕ ▼.

Невъзможно е да се подчертае значението на намирането на подходящия час и дата за вашето съдържание. Можете да създадете най-доброто съдържание на планетата. Ако аудиторията ви греши или времето ви е изключено, никой няма да го види или ще се интересува. Например видеоклип за вашата коледна разпродажба на Хелоуин е напълно изключен – освен ако не му дадете сладко въртене и не го наречете Spooky Good Christmas Sale! 99% от времето трябва да се съсредоточите върху очакването на аудиторията около събития и теми, които са най-належащи, така че е по-лесно да се ангажирате, отколкото да отклонявате. Това е мястото, където вашият съдържателен календар ще ви помогне да прецените реакциите си към различни времена, дати и материали за аудитория. Прозренията ви от страницата ви във Facebook ще ви кажат кога по-голямата част от вашата аудитория е във Facebook – използвайте това като ориентир – и проследете колко добре се справя съдържанието ви през това време. Може да разберете, че блоговете се справят по-добре в определен час или ден. Ако е така, ощипнете този календар и започнете да оптимизирате. Съдържанието трябва да е свързано с хващането на купувача * многократно * в момента, в който той иска да купи.

Най-добрите и най-лошите моменти за публикуване във Facebook

ЗА ВКЪЩИ: Последователната публикация е важна, но трябва да намерите сладкото място, където вашата страница във Фейсбук всеки ден среща вашите клиенти с полезно съдържание за аудиторията.

Съвет 3: Ангажирайте клиента си.

ВСИЧКО знаем, че един човек, който НИЩО не говори, но говори за себе си. Бъдете честни – в социалните медии ли сте този човек? Социалните медии са отношения за запознанства, в които ухажвате клиентите си. Ако винаги говорите за блоговете си, промоциите си и видеоклиповете си, значи вие сте твърде ВАС! Златното правило на бизнеса е на първо място клиентите. Това се отнася и за вашите социални медии. Ангажирайте клиентите си с нещо, за което искат да говорят – ТЕМИ! Създайте анкета, за да задавате на клиентите въпроси за това какво им харесва / какво не харесва. Създайте графики, които показват няколко селекции с ясно обозначени A / B / C с публикация, питащи коя най-много им харесва. Маркирайте искрящо свидетелство или проведете състезание, в което хората трябва да дадат своя принос. Това са всички начини, по които можете да накарате хората да се видят, като използват вашите продукти или услуги. В примера по-долу, ако разберете, че вашите клиенти пият сода (вашия продукт) с пица, тогава може да искате да започнете партньорство с компания за пица и да използвате пица в рекламите си.

Съвет във Facebook - ангажирайте се с феновете си

Бонус – тези техники ви дават допълнително предимство да придобиете маркетингов поглед. Ако откриете повече клиенти като синята риза вместо червената риза – кой е най-добрият артикул, който можете да пуснете в продажба? Синята риза! Ако вашето проучване доведе до това, че клиентите мразят да чакат по телефона и предпочитат да разговарят с представител, тогава можете да помислите за добавяне на функция за чат към вашия уебсайт. Ако разберете, че много от вашите клиенти чуруликат по няколко пъти на ден, тогава може да помислите за клас, за да научите тактиките на Twitter.

Анкетиране на вашите фенове във facebook

ЗА ВКЪЩИ: Хората обичат да споделят информация за себе си. Това е в основата на растежа на социалните медии. Задайте им въпроси и потърсете модели в отговорите на неща, които могат да помогнат на вашия маркетинг.

Съвет 4: Направете филм.

Да, говоря за видео и кратка анимация. Преди да започнем отново този колективен стон – нека бъдем креативни и забавни! Социалните медии означават, че имате цялото помещение за мърдане в света, за да плените клиентите си. Използване на продукти като RIPL за да вземете обикновена оферта или продажба, добавете музика, връзки и снимки дава движение на вашия маркетинг. Инстинктивно е човешкото същество да гледа какво се движи. Създаването на тези анимирани парчета е лесно и хората трябва да го гледат, за да решат дали искат – ПЕЧЕЛЕТЕ / ПЕЧЕЛЕТЕ!

Разбира се, има обичайните видеопроходи като отзиви от клиенти, визуализации на продукти и споделяне на информация. Те трябва да бъдат основа за всяка видео маркетингова кампания. Споменах ли, че тези видеоклипове също трябва да влизат в имейла ви? Защо? Е … ето защо ….

Съвет във Facebook - направете филм

ЗА ВКЪЩИ: Използването на видео и кратки анимационни маркетингови парчета може да превърне скучния ви стар „всеки прави това“ маркетинг в динамичен движещ се влак, който събира харесвания и споделяния. СЪВЕТ – не забравяйте да добавите вашето лого и връзки с възможност за кликване!

Съвет 5: Преобразувайте фенове в купувачи.

Повечето хора мислят за феновете на Facebook като за колекция от потенциални купувачи, без да им дават причина да преминат в цикъла на купуване. Публикациите трябва винаги (ВИНАГИ!) Да имат CTA или да призовават за действие. Това не е бал. Не се мъчите да накарате хората да ви харесват, без да питате. Публикациите с ясен призив за действие получават най-много, добре … действие, защото казвате на хората какво искате да правят. Ако искате купувачите да донесат купон във вашия магазин или да използват промо код по време на касата, тогава предоставете на Facebook само промоции, които им казват да го направят. Ако в магазина ви има знак, който гласи: „нашите фенове във Facebook получават 10% при всяка покупка“, тогава се подгответе за регистрациите в регистъра, за да вентилирате вашата Facebook страница, защото сте мотивирали клиентите си да действат.

Съвет във Facebook - използвайте талони

Това работи ли и онлайн? Да, както в примера по-горе, добавете стъпка в количката си за пазаруване или началната страница, която гласи: „искате ли да спестите 5% от покупката си днес? Присъединете се към нашия Facebook за кода. “ По този начин вие казвате на клиентите си, че да останете в контакт чрез социални медии е важно за вас.

ЗА ВКЪЩИ: Дайте на клиентите ясни инструкции как да взаимодействат в процеса на покупка и ползите от това при всеки пост. Казвайки на клиента как да закупи или давайки им причина да купуват, вие изграждате в полза, която те могат да получат само чрез вашата социална медия.

Съвет 6: Процъфтявайте тактиките.

Повечето хора публикуват за хора. Няма голяма изненада, нали? Хората четат вашите публикации! Проверка на реалността – хората четат вашите публикации, ако търсачките и Facebook алгоритмите ги свързват с вашите публикации. Ако имате местен бизнес, бих отказал в създаването на статия със съвети за Facebook, ако не ви казах таг-формулата за перфектен пост: маркиране, гео-маркиране и хеш-маркери. Може би сте забелязали, че светът на Facebook (и социалните медии като цяло) се върти около маркирането. Като се има предвид, че в публикацията ви вече има изображение / видео с връзка и призив за действие (CTA), истинската връзка за публикация е в създаването на добро хеширане на важни ключови думи и гео-маркиране за споделяне на вашето местоположение (град, щат или бизнес). Хеширането на ключови думи (#) ви дава възможност за търсене след публикуване от търсещите вашия продукт / услуга според това, което предоставяте. Силното гео-маркиране (@) помага на местните хора да намерят вашите продукти / услуги около тяхното местоположение. Комбинацията създава трафик към вашата врата и вашия магазин. Както в примера на Oreo по-долу, доброто съдържание, което информира, е смесено с хеширане и CTA доведе до увеличаване на продажбите на бисквитки.

Съвети във Facebook - използвайте тактиката на процъфтяването

ЗА ВКЪЩИ: Комбинирането на добри техники за публикуване в социални медии със силно съдържание увеличава трафика към бизнеса и уебсайтовете.

Съвет 7: Виртуални недвижими имоти за продажба.

Независимо дали сте локално или национално фокусирани, вашите недвижими имоти в социалните медии са неограничени и безплатни! Намирането на добри партньори, които правят комплимент за вашето бизнес предлагане, може да се удвои > троен > четворни очи на екрана. Популяризирането на друга компания с оферти или специални оферти, достъпни само заради партньорството ви, може да нарасне следването ви по-бързо от всеки друг метод. Подобно на безплатната реклама, споделянето на събития в общността и бизнес партньорите ви дава кредит и видимост, което ще доведе до голям трафик към вашия бизнес и вашия сайт.

Не забравяйте, че можете да споделяте пространство с феновете си. В екземпляра Man of Steel по-долу хората се насърчават да споделят своите истории за това, което ги прави като Superman, за да бъдат представени на страницата.

Съвети във Facebook - използвайте виртуална реалност

ЗА ВКЪЩИ: Получаването на партньорства може да катапултира вашата страница във Facebook, като използвате други фирми и тяхната фен база. Не забравяйте да споделите пространството си (и поискайте същото в замяна).

Разбира се, има почти задължително напомняне за свързването на точките в социалните медии. Ако имате уебсайт, визитна картичка, брошури, флаери, имейли или автоотговори, тогава трябва да бъде показана на страницата ви във Facebook с покана за присъединяване.

заключение

Facebook изглежда претъпкан с политически постове, спонсорирани реклами и други разсейвания. От вас зависи да преодолеете слепотата в социалните медии, за да активирате желанието на клиента да участва и да се ангажира. Когато ангажирате клиентите си в цикъла на закупуване, ще докоснете до златната мина на Facebook, която съществува за всеки бизнес.

Jeffrey Wilson Administrator
Sorry! The Author has not filled his profile.
follow me
    Like this post? Please share to your friends:
    Adblock
    detector
    map