5 tesztelési módszer a webhely felhasználói élményének javítása érdekében

Tanulja meg, hogyan hozhat létre és használhat egyszerű használhatóság teszteket & felhasználói élmény (UX) annak biztosítása érdekében, hogy a felhasználók megértsék a terméket, és ügyfelekké váljanak.


Felhasználói tapasztalatok tesztelési technikái

Kiváló terméked van. Bevásárlókosara fel van állítva. Az oldal gyönyörűen megtervezett és vizuálisan vonzó. Mindenki, akit kérsz, ezt mondja. Vásárolt hirdetést. Felvette a SEO szakembert, és az Ön webhelye forgalmat generál. A statisztikája rengeteg látogatást mutat, de van egy probléma:

Senki sem vásárol semmit. A látogatók nem haladják meg a céloldalt.

Szóval mi a baj? Tudod, hogy kiváló terméked van. Tudod, hogy ez jó üzlet. Mindezt az időt, energiát és pénzt költöztél, hogy megkapd. Mit csinálsz most?

Ideális esetben még nem ment ilyen messzire anélkül, hogy felfedezte ezt a problémát, de ha van, akkor valószínűleg át kell gondolnia a tartalom elrendezésének módját. Lehet, hogy az emberek vagy frusztrációt okoznak az Ön webhelyének használata során, vagy ami még rosszabb, egyáltalán nem találják meg az utat. Még rosszabb (és remélem, hogy ez nem a te problémád), az emberek nem tudják kitalálni, mi az Ön terméke.

Meg fog lepődni, hogy hány webhelyen vannak ezek a problémák. Szerencsére vannak megoldások.

Gyors tény: Az értékesítés és a konverziók javítása érdekében fontos a webhely felhasználói élményének (UX) javítása!

használhatóság

Gondolkodnod kell a következőkre: használhatóság webhelyén, vagy egyértelműbben, hogy az emberek kitalálják, hogyan kell csinálni, amit akarnak, vagy ami még fontosabb, mit akarnak csinálni. A webhely akkor használható, ha az emberek kitalálják, hogyan lehet gond nélkül megtalálni a szükséges információkat. Intuitív módon értik meg anélkül, hogy vadászni kellene. Mivel a legtöbb embernek nagyon rövid az online figyelmeztetése, ez minden webhely számára alapvető fontosságú.

Felhasználói élmény (UX)

Elég elkötelezettek az ügyfelek az Ön webhelyén, hogy érdekeljen?

Milyen tapasztalataik vannak? Frusztráló? Ez nem jó dolog. Kiváló termék lehet. Ha ez egy olyan termék, amelyre szükségük van, és amelyet másutt nem tud megszerezni, akkor lehet, hogy nem olyan fontos, de mint valószínűleg már tudja, ez ritkán fordul elő. Valaki más eladja ugyanazt a terméket, vagy jobb áron. A versenyképesség érdekében valamit kell felajánlani, amit mások nem.

Általános félreértés, hogy a használhatóság és a felhasználói élmény ugyanaz. Bár e két terület között nagymértékben átfedések vannak, ezek nem szinonimák. Egy weboldal használható lehet, de nincs erős UX. A használhatóság az UX része, de nem kizárólagos. Ezt a legjobban néhány példa bizonyítja.

1. példa: Craigslist

A Craiglist a használhatóság példájaA Craigslist.org nagyszerű példája a használhatóságnak.

A Craigslist egy olyan webhely példája, amely teljesen ellentmond annak, amit sok szakember állít. Szinte nincs grafikus tartalma. Nincs mutatós bemutatás. Szinte teljes egészében a HTML 1.0-ban van írva.

Valahogy ez az interneten az egyik legnépszerűbb oldal. Ez a tartalom? Persze, ez a legnagyobb az internetes apróhirdetések listája. De hogyan szerezte meg ezt a tartalmat? Mindezt a felhasználók nyújtják be. Miért működik? Mert használható. Az emberek pontosan tudják, mit kell tenni, ha odaérnek. Pontosan úgy néz ki, mint valami, amit már megértenek. Nincs összetévesztés azzal kapcsolatban, hogy mi van és hogyan lehet megtalálni. Ez egy klasszikus példa erre használhatóság.

Most működni fog a legtöbb e-kereskedelmi webhely? Valószínűleg nem. A Craigslist nem tesz különbséget a különféle termékek között; mind azonosak. Nincs nyomás a vásárlásra, nincs ok arra, hogy az emberek miért vásárolnak egy adott terméket.

Most nézzünk meg egy másik példát.

2. példa: Amazon

Az Amazon egy klasszikus példa egy olyan webhelyre, ahol a megközelíthetőség és az UX egyidejűleg történik. Az Amazon hasonló a Craigslist-hoz, mivel nagyszámú elem piaca. Van egy fő különbség; az a tény, hogy a webhely minden elemében van valami, ami arra készteti az ügyfelet, hogy vásároljon egy terméket, és sok esetben egynél többet is. A felhasználó számára nyújtott élmények arra ösztönzik az embereket, hogy maradjanak az oldalon. Íme néhány példa:

Példa az Amazon felhasználói élményére„Azok az ügyfelek, akik ezt a terméket is vásárolták” ösztönzi az embereket más termékek vásárlására és példa a felhasználói élményre.
Az Amazon egy példa a felhasználói élményreAz „ügyfél-vélemények” tisztességes visszajelzést adnak az elemekről. Az őszinteség bizalomhoz vezet, amely hűséghez vezethet.

Most természetesen valószínűleg valami olyanra gondol, mint „Ezek hatalmas webhelyek. Hogyan versenyezhetek ezekkel? ”.

Nos, ez igaz is lehet, azonban a lényeg nem az, hogy közvetlenül a nagy webhelyekkel versenyezzünk, hanem néhány koncepció használatával javítsuk a tartalmat, és ösztönözzük az embereket az Ön termékének megvásárlására..

TUDTAD? Az online fogyasztók 88% -a nem valószínű, hogy rossz felhasználói élmény után tér vissza egy webhelyre.

Webhelyének használhatóságának / UX javítása

A legelső dolog annak biztosítása, hogy a felhasználóknak ne legyen negatív tapasztalata. A rosszul használható webhely elvonja az embereket, súlyosan csökkenti az esélyét az információk továbbítására vagy a termék eladására.

Az alábbi módszerek mindegyikének vannak előnyei és hátrányai, azonban együttesen felhasználva kaphat rendkívül értékes visszajelzéseket, amelyek segítenek webhelyének legjobb bemutatásában..

Bízz magadban

Mindenekelőtt a saját véleményed fontos. A nyilvánvaló ténytől eltekintve, hogy a terméket el akarja adni, próbáljon gondolkodni más használt webhelyeken. Kezdje a következő kérdésekkel:

K: Van valami, amit szeretsz??

Vigyázzon a meglátogatott webhelyek dolgaira, azok tartalmán túl is, amelyek visszatérni szeretnének

K: Van valami, amit teljesen utálsz? Legyen teljesen biztos, hogy nem ezt csinálja!

Például lefagy-e böngészője az oldalán futó nagy mennyiségű JavaScript miatt? Mi a helyzet a Flash-kel? Nagyon sok memóriát igényel, és egyre több ember tiltja le. Még ha fantasztikus a tartalom, akár frusztrációt okoz, akkor ez rosszabb, mint haszontalan. El fogja távolítani az embereket.

Az egyik általános hiba, amelyet sokat látok, hogy a webhelyek lehetővé teszik a webhelyükön lévő hirdetőknek, hogy sok ilyen negatív tulajdonságot beépítsenek. Van egy régi mondás, amelyet át lehet venni a rádióhirdetésekből.  Ne foglaljon olyan hirdetéseket, amelyek miatt a felhasználók válthatják az állomást.  Lehet, hogy tetszik az általuk hozott hirdetési bevétel, de ha ez csak a kattintási csali és befagyasztja a felhasználói böngészőt? Nagy esély van arra, hogy elhagyják és soha nem térnek vissza.

csalódott felhasználó

Ne bízz magadban

Időnként túl közel állunk tartalomhoz és / vagy weboldalunk kialakításához, hogy objektív lehessen. Ez még rosszabbá válik az erre fordított erőfeszítés / pénz mennyiségével. Ezért el kell végeznie néhány tesztet.

Használhatóság / UX tesztelési technikák, amelyeket használhat

Íme néhány példa, amelyeket túl sok erőfeszítés nélkül meg lehet tenni. Sokkal jobb lesz, ha ezeket korábban elvégzi a fejlesztési folyamat során, de jó ötlet is, ha újra meglátogatja őket közvetlenül a webhely elindítása előtt, és azt követően is. (Hé, mindig van fejlesztési lehetőség, ugye?)

1. Előszoba tesztelése

A legegyszerűbb, mégis rendkívül értékes fajta tesztelés, amelyet egyszerűen megragad valaki, akit ismer, egy barátot vagy egy családtagot, és kikérdezi véleményét. Előfordulhat, hogy értékes információkkal szolgálnak, amelyeket Ön még nem vett figyelembe. Könnyű csalódni, ha túl sok tanácsot kap ebből a csoportból, de feltétlenül érdemes odafigyelni.

Előnyök: Könnyű és nagyon kevés időt vesz igénybe

Hátrány: Lehet, hogy kap a) tisztességtelen válaszokat, vagy b) túl személyre szabott válaszokat

2. Fókuszcsoport

Ez alapvetően ugyanaz, mint a folyosón történő tesztelés, de egy csoporttal másokkal, közvetlenül a közvetlen közelében lévőkön kívül. Számos tevékenység értékes lehet ezeknél a csoportoknál. Ne aggódjon, ha nincs sok ember elérhető. A bizonyítékok azt mutatják, hogy a betekintés hasznossága kevesebb, mint néhány embernél kezd el körülbelül 4 vagy 5 ember után esik le.   Ugyanez a szabály vonatkozik az alább leírt összes módszerre.

Egy dolog azonban világos: Még csak egy ember tesztelése is jobb, mint egyik sem tesztelése.

3. Kártya rendezés

Ez egy hasznos módszer, ha bonyolultabb, nagy mennyiségű információs webhellyel rendelkezik, és az információkat a felhasználók számára intuitív módon szeretné strukturálni..

A felhasználók kapnak egy indexkártyát, amelyeket megjelölnek minden olyan oldal, amely a webhelyén megjelenik. Utasításukra aztán felszólítják őket, hogy válogassák ezeket halmokba, amelyek a legnagyobb értelemben vették őket. Megengedhetik, hogy azonosítsák, melyik kártya a könyvtár neve, vagy használhatnak egy üres kártyát egy új tárgykör, vagy akár új elem létrehozásához, amelyet meg szeretnének találni az Ön webhelyén. *

Kártya válogatás

Előnyök: Ez a megközelítés sok betekintést nyújt arra, hogy az emberek hogyan szervezik az információkat és hol keresnek válaszokat

hátrányok: Az ellenőrzött környezet nem felel meg a valós világnak. Ez előfordulhat, hogy a valós eredmények sem jelennek meg.

* Ez az egyik legértékesebb módszer, amelyet a múltban használtam. Nemcsak azt fedeztem fel, hogy a tartalmakat sokkal más módon szervezem, mint a legtöbb ember, és több olyan tartalmat azonosítottam, amelyeket el kellett készíteni a webhely használhatóságának / UX-jének növelése érdekében..

4. Megfigyelés

A felhasználókat végezzen egy sor feladatot, miközben adott utasításokat adnak, és rögzítsék válaszukat. A professzionális laboratóriumokban vannak olyan szemmegfigyelési módszerek, amelyek pontosan megfigyelhetik az emberek egy maszkolt megfigyelőhely oldalát, és értékes betekintést nyújthatnak, azonban vannak olcsóbb módszerek a hasznos eredmények elérésére..

Mivel nehéz lehet belépni egy megfigyelő helyiségbe, a tesztet elvégezheti, miközben a személyt a válla fölött figyeli, bár a bizonyítékok azt mutatják, hogy az emberek időnként idegesedhetnek, ami befolyásolja viselkedésüket, és ezért az eredmények pontatlanok lehetnek. Egy jobb módszer egy számítógép használata különálló monitorral, szemben a másik irányba. Így legalább megfigyelheti a felhasználó egérmozgásait, és értékes betekintést nyerhet.

Felhasználói megfigyelési tesztmodell

Előnyök: Ez a megközelítés sok betekintést nyújt arra, hogyan mozognak az emberek egy webhelyen. Megfigyelheti azt is, hogy mi irritálhatja vagy nem irritálja az embereket

hátrányok: Az ellenőrzött környezet nem felel meg a valós világnak. A beállítástól függetlenül a felhasználók tudatában lehetnek annak, hogy „tesztelik” őket, és ennek megfelelően megváltoztathatják a válaszukat

5. A / B tesztelés

A / B tesztelés gyakran megtörténik a már elindított e-kereskedelmi webhelyeknél. Ez magában foglalja két különálló, ugyanazon termékkel rendelkező, de eltérően szervezett webhely létrehozását és a kettő közötti eredmény / eladás különbség mérését. Ezt a megközelítést gyakran alkalmazzák a marketingben is.

Előnyök: Ez rendkívül értékes lehet, és valós eredményeket adhat arról, hogy mi működik a „való világban”. Tudni fogja, hogy melyik módszer valósítja meg az értékesítést, és válthat az egyik másik webhelyre attól függően, hogy melyik működik a legjobban.

Hátrány: Lehet, hogy hibát tesztel, vagy az eredmények különbségei valami teljesen más következményei lehetnek. Lehet, hogy két oldalt olyan sok darabmal tervezett, amelyeknek különféle darabjai vannak, és ezek közül csak az egyiknek volt hatása, de nem világos, hogy melyik darab ez. Lebonthatja és azonosíthatja az egyes darabokat, de ez kissé költséges lehet. Két vagy több teljes helyet kell felépítenie. Ennek egyik lehetséges módja az A / B tesztek elvégzése, miután a fenti módszerek kombinációját alkalmazta.

Következtetés

Összességében egyszerűen a használhatóság és a felhasználói élmény figyelembevételének, valamint e módszerek közül legalább egynek vagy az e-kereskedelmi webhely fejlesztési folyamatának részeként történő alkalmazásának pozitív hatással kell lennie..

Jeffrey Wilson Administrator
Sorry! The Author has not filled his profile.
follow me