5 стъпки за проектиране и изграждане на многоезичен уебсайт

Полезни съвети & най-добри практики за многоезичен уебсайт. Научете всичко, което трябва да знаете за проектирането & изграждане на многоезичен уебсайт за вашия бизнес.


Как да направите многоезичен уебсайт

Всеки бизнес иска да разшири целевия си пазар и какъв по-добър начин да го разшири, като се приближи до пазари, които говорят друг език?

Предлагайки на клиентите си многоезичен уебсайт, можете да предприемете бизнеса си в международен план и да разширите обхвата си на нови пазари. Според последните статистически данни:

Само около 20% от цялото световно население говори английски, което означава, че има огромен неизползван пазар, който само чака да бъде открит.

Кликнете, за да щракнете

Въпреки това, с изграждането на многоезичен уебсайт (или преобразуването на съществуващия) определено има някои предизвикателства, които трябва да преодолеете и преодолеете.

В тази статия ще ви насоча към стъпките, които ще трябва да предприемете, като опиша подробно всичко, което трябва да знаете за многоезичен уебсайт, така че да сведете до минимум риска от проблеми и да увеличите максимално възможностите си. Така че, нека скочим право в него!

ЗНАЕШЕ ЛИ? Многоезичен уебсайт е всеки уебсайт, който предлага съдържание на повече от един език, докато мултирегионален уебсайт е този, който се фокусира върху потребителите в различни страни. Може да искате прочетете това полезно ръководство от Google относно многоезичните указания за съдържание за търсачките.

Стъпка 1 – Преведете съдържанието си

Въпреки че не е пряко свързано с проектирането или изграждането на вашия уебсайт, това е може би най-важната стъпка, която трябва да предприемете. Първото нещо, което ще искате да започнете, е да превеждате съдържанието си. Независимо дали имате няколко страници на уебсайта си или хиляди страници и описания на продуктите, превеждането на съдържанието ви ще бъде най-отнемащата време задача, така че ще искате да започнете веднага.

Превод на вашето съдържаниеПървата ви стъпка е да преведете съдържанието си за всяка страница на езика, на който искате да бъде вашият уебсайт.

Също така ще искате преводите да са точни, така че избягвайте безплатни инструменти за превод на език.

БЪРЗ СЪВЕТ: Въпреки че може да се изкушите да използвате безплатен инструмент за превод, като например Гугъл преводач, тези инструменти не винаги са перфектни (въпреки че услугата се актуализира редовно). Предложете вашето съдържание да бъде преведено от истински човек!

Въпреки че това може да е най-изгодното решение, наемането на професионална преводаческа услуга или преводач на свободна практика е много точен път. Има многобройни преводачески услуги, които бихте могли да помислите, като например Международен превод или Големи задания. Това е така, защото човешките преводачи разбират много по-добре език, включително аспекти като концепция, речник и цялостното усещане на всяко изречение.

Стъпка 2 – Вземете решение за вашия многоезичен формат

Накратко, има два основни начина, по които можете да подходите към създаването на многоезичен уебсайт. Можете или:

1) Имайте един домейн на уебсайт, където ще можете да вземете името на един домейн на вашия уебсайт и да добавите поддомейни (или подпапки), които съдържат преведените страници.

Многоезичен формат на един домейнЕто пример за многоезичен уебсайт с един домейн за Samsung. Обърнете внимание, че всеки език връзва към един и същ домейн.

2) Можете да използвате отделни домейни, за да хоствате многоезичните версии на уебсайта си, като например да имате отделен co.uk и .FR. уебсайт.

Многоезичен уебсайт за отделен домейнЕто пример за многоезичен уебсайт с отделни домейни за всеки език за Mitsubishi. Обърнете внимание, че домейнът завършва в специфичния за всяка страна IDN ccTLD, като .es или .co.za.

И за двете има плюсове и минуси, които описах по-долу:

Подходът за поддомейни

Професионалисти

  • Достъпно решение
  • Няма нужда да инвестирате в десетки URL адреси и домейни

Против

  • Ще трябва да пренасочвате страници
  • По-висок риск от скъсани връзки

Подходът за отделен домейн

Професионалисти

  • Специално потребителско изживяване, без значение какъв език използват
  • Не е нужно да пренасочвате страници
  • По-малко време за настройка
  • Избройте риск от счупени връзки

Против

  • Може да бъде много скъпо
  • Означава, че трябва да управлявате и актуализирате няколко уебсайта.

Подходът за поддомейни – Как да изградим подреден оформление

С поддоменовия подход просто ще създавате допълнителни, свързани страници към съществуващите ви написани на английски страници. Например, да кажем, че превеждате английски на френски, испански и немски. Докато ще имате своя английска страница, тогава ще трябва да създадете три други страници, по една за всеки език и да направите поддомейни за всяка държава и местоположение на потребителите. Например, es.yourwebsite.com където “ове“Е поддомейн за испански език. Също така вашият уебсайт трябва да има опция за избор на други езици.

Многоезично оформление на поддомейни

След това тези страници ще трябва да бъдат свързани помежду си по същия начин, по който вашите англоезични страници са свързани с потребителя, за да може да се движите лесно през вашия уебсайт. По принцип е като копие на уебсайта ви, просто на друг език, който е успореден на уебсайта ви на английски.

След това обаче ще трябва да добавите връзка за всяка англоезична страница, така че хората, които използват тази страница като тяхна целева страница (първата страница, на която кацат, докато имат достъп до вашия уебсайт), след това могат бързо да преведат съдържанието.

Подходът за отделен домейн – как да изградим отделно оформление на домейна

Вторият подход, който можете да предприемете, е да инвестирате в отделни уебсайтове, които ще представляват всеки език. Въпреки че основната грижа е бюджетът (тъй като ще плащате за отделни домейни и персонализирани URL адреси), има много ползи от използването на този подход.

Първо, можете да пишете съдържание, специфично за всяка страна. Въпреки че това е възможно с помощта на поддоменен подход, нещата могат да бъдат много сложни, когато се опитвате да управлявате няколко слоя на уебсайт.

Вместо това, при отделна настройка на домейна, можете да запазите всичко, за да няма риск съдържанието да се превърне на грешен уебсайт. Пример за това може да бъде, когато може да пишете по определени теми, които са от значение във Великобритания, но никоя друга държава. Това означава, че можете да хоствате само подходящо съдържание на всеки уебсайт, като предоставяте на клиентите си по-добра колекция от подходящо съдържание, от което те ще се интересуват.

Многоезична отделна подредба на домейнаThe Guardian: изданията на САЩ и Великобритания

Второто основно предимство е колко лесно можете да внедрите многоезичния формат. Това е така, защото можете просто да добавите падащо меню към всяка страница на вашия уебсайт, която се свързва към паралелната страница на преведената версия на вашия уебсайт.

Това означава, че просто няма значение на коя страница се приземява читателят, те могат просто да кликнат върху падащото меню (вижте по-долу) и незабавно да бъдат отведени до преведената страница (и целия уебсайт), така че да продължат да разглеждат съдържанието ви без усилие.

Макар и потенциално скъп, това е и по-лесният метод за настройване, защото просто инвестирате в друг уебсайт и URL адрес, както сте направили с оригиналния си уебсайт и след това просто добавяте преведеното съдържание. За да направите нещата още по-лесни, можете просто да копирате съществуващия си уебсайт в новия домейн и след това просто да замените съдържанието с преведените версии.

Стъпка 3 – Приложете меню за избор на език

Както при всеки уебсайт, функционалността и цялостното потребителско изживяване трябва да бъдат в основата на всяко решение, което вземате. Ако вече имате уебсайт, който ще преобразувате, ще искате да започнете, като видите къде описаните по-долу характеристики на дизайна ще се впишат в текущата ви тема. Ако стартирате нов уебсайт, можете просто да започнете от нулата.

Най-важното е, че ще искате да помислите как потребителите ще могат да избират на кой език да гледат вашия уебсайт. Ако потърсите онлайн примери, една от най-популярните и ефективни форми за подбор е използването на добре поставен капка меню.

Многоезично меню за избор на език на уебсайтаAmazon: Пример на падащото меню

Обикновено тези менюта са разположени в горния десен ъгъл на началната страница и са един вид универсално място за поставянето им, което означава, че потребителите инстинктивно ще гледат тук. Освен това, друг начин, по който можете да внедрите функцията за промяна на езика, е като добавите списък от езици, от които да избирате.

Можете да добавите това в заглавката на уебсайта си, долен колонтитул или дори в страничната лента, каквото прецените, че изглежда добре за дизайна, който използвате. Също така си струва да се отбележи, че ако използвате платформа за вашия уебсайт, например WordPress, има много плъгини и функции, които можете да използвате, за да улесните тази задача.

Стъпка 4 – Форматирайте менюто си за избор на език

След като сте решили дизайн или функция, която се вписва в темата на вашия уебсайт, можете да започнете, като изградите самото меню. Първо, ще искате да започнете, като изброите всички езици, които ще предлагате.

След това ще искате да помислите как ще ги изброите в менюто. Обикновено има два начина бизнесът да подходи към това; използвайки знамена или използвайки текст. Лично аз много предпочитам да използвам текстово базиран подход, тъй като това е лесно за потребителите да разпознаят и дефинират езика, който искат да използват.

БЪРЗ СЪВЕТ: Стойте далеч от използването на само флагчета в менюто си. Не забравяйте, че флаговете представляват държави, а не езици. Нещо повече, някои езици също ще говорят няколко езика и език може да се говори в много страни. Например, испански език (или негови версии) се говорят в държави по целия свят.

Използвайте текстова опция и не забравяйте да напишете езика в неговата естествена форма. Например немският език ще трябва да бъде изписан като „Deutsch“, испанският като „Español“, а френският като „Français“. Това е просто, за да предоставите на вашите международни потребители по-добър UX (потребителски опит).

В повечето случаи много уебсайтове ще изберат да използват смес от текст и знамена, където ще можете лесно да идентифицирате езика, който потребителят ви търси лесно.

БЪРЗ СЪВЕТ: Не забравяйте да сканирате преведеното си съдържание и да проверите за плагиатство. Въпреки че оригиналното ви съдържание може да не е плагиат, новото ви съдържание може да бъде, затова използвайте инструменти за плагиатство като Copyscape или академизиран да проверя. В противен случай ще рискувате да повредите доверието и SEO класацията на уебсайта си.

Стъпка 5: Проверете вашата типография

Типографията на вашия уебсайт на няколко езика е важна подробност, която е толкова лесно да се пренебрегва, когато сте заети с опитите да проектирате своя уебсайт.

Това включва шрифта и оформлението, които използвате за съдържанието си. Въпреки че написаният на ръка шрифт може да изглежда прекрасен за английски текст, трябва да се запитате колко читава ще бъде, когато го превеждате на френски или още по-сложен език като китайски или арабски?

Многоезична типография на езика на уебсайта

Винаги проверявайте, че проверявате съдържанието си, за да се уверите, че е четимо за всички езици, които предоставяте на потребителите си. Като правило, когато пишете многоезичен уебсайт, е много по-лесно да се използва Unicode, платформа, способна да кодира символи от над 90 езика.

Многоезично кодиране на unicode на уебсайт

Ръка за ръка с горното внимание; ще трябва да проверите формата и подравняването на вашия текст. Въпреки че може да ви се струва нормално да подравнявате текста си от лявата страна на страницата, някои общества и култури четат отдясно на ляво, което означава, че ще трябва да прелиствате или огледало страницата.

Помнете малките детайли …

Чрез това подробно ръководство разгледахме доста от основните проекти за проектиране и изграждане на многоезичен уебсайт, но заслужава да се отбележи, че трябва да обърнете внимание на малките дебелозърнести детайли, за да гарантирате, че уебсайтът ви е идеален за потребителите в други страни и други култури.

Например, да си наясно с какво се откроява културата и да вярваш е жизненоважно за успеха ти. Например не искате да качвате изображение или изявление, че друга култура ще бъде обидна. Не забравяйте да проверите, преди да отидете на живо.

По същия начин, не всяка държава използва един и същ формат, когато става въпрос за показване на датата, което ще трябва да се уверите, че е коригирано, когато превеждате и форматирате страница. Едно от големите неща, които някои строители на уебсайтове пропускат, е CAPTCHA, ако вашият уебсайт ги използва.

Разбира се, буквите и знаците са различни на различни езици и на английска captcha може да е невъзможно да въведете с помощта на чужда клавиатура. Последното нещо, което ще искате да запомните, е как представяте телефонни номера. Ако сте със седалище във Великобритания, но уебсайтът ви вече работи в Индия, не забравяйте да добавите кода на държавата към номера, за да могат потребителите да се свържат.

заключение

И това ни довежда до края на тази статия за това как да изградим многоезичен уебсайт. Основният акцент при проектирането на вашия уебсайт е представянето на вашите потребители с вашето USP (Уникално предложение за продажба), както обикновено, като се фокусира върху предоставянето на вашите потребители с най-доброто потребителско изживяване, което е възможно. Отделете време, организирайте се и новият ви многоезичен уебсайт със сигурност ще бъде успешен!

Jeffrey Wilson Administrator
Sorry! The Author has not filled his profile.
follow me