15 начина да накарате повече хора да споделят вашето съдържание

Научете как да насърчите повече споделяне на съдържание, използвайки различни психологически задействания и технически оптимизации в публикацията си.


Как да насърчим повече споделяне на съдържание

Всеки иска съдържанието им да стане вирусно. В края на краищата, вие отделихте много време и усилия за работа по него и сега е време да го покажете на света и да извлечете ползите от вашата упорита работа.

Така че, когато публикувате нова публикация в блога си и я споделяте в социалните мрежи, това може да бъде удар в червата, когато никой не харесва, коментира или споделя вашите неща. Да не говорим за факта, че наличието на акаунти в Twitter и Facebook, които изглеждат като гробища, е малко неудобно.

Създаването на успешна публикация, която води собствен живот, включва комбинация от невероятно съдържание, сериозни промоционални умения и отзивчива аудитория.

Кликнете, за да щракнете

Въпреки че можете да контролирате първите две, има изкуство и наука за насърчаване на реакцията, която искате от вашата публика. Това изисква две неща: задоволяване на психологическите призиви, които принуждават човек да споделя, и проверка на всички полета за по-осезаемите елементи на страницата, които я правят да изглежда споделена (т.е. страхотни заглавия, визуализации и бутони за социални споделяния).

В тази статия ще обсъдя как можете да използвате тези фактори, за да насърчите повече споделяния на съдържание във вашия блог.

Contents

Какво кара някой да иска да сподели вашето съдържание?

Първо, нека да се задълбочим в това защо хората искат да споделят вашето съдържание. Голяма причина, поради която споделяме това, което споделяме, се свежда до психологията.

1. Хората искат да се чувстват щастливи

Хората са много по-склонни да споделят положително съдържание, отколкото отрицателно. Според учения в социалните медии Дан Зарела, никой не харесва Деби Даунер. След анализ на 100 000 социални акаунта той намери отрицателните забележки доведоха до по-малко последователи. Отрицателните коментари включваха неща като тъга, агресия, отрицателни емоции и чувства и болезнени коментари.

хората споделят съдържание, което ги прави щастливиХората са по-склонни да споделят съдържание, което ги кара да се чувстват щастливи.

2. Хората, които искат да се чувстват вдъхновени, изненадани, развеселени & Изумени

Хората също обичат да споделят съдържание, което вдъхва страхопочитание. Интернет маркетинг Noah Kagan има допълнителни изследвания в подкрепа на това – той насочи топ 10 000 най-споделяни статии в мрежата за емоция, включително забавления, страхопочитание и тъга. Първите 3 емоции, свързани с най-споделяните статии, бяха: страхопочитание (25%), смях (17%) и забавление (15%).

3. Хората искат да обогатят живота на хората, за които се грижат

Девет от 10 души споделят съдържание онлайн, за да помогнат на някой да има положителен опит (или да избегне отрицателен), а почти толкова (89%) споделят, за да помогнат на другите да спестят пари.

New York Times Consumer Insight Group събра някои от най-категоричните доказателства за мотивите, защо хората споделят онлайн. Групата проведе лични интервюта, беше домакин на едноседмичен панел за споделяне и проучи 2500 тежки онлайн акционери като част от своите изследвания. Той намери основна мотивация, защо хората споделят съдържание е да подобрим живота на тези, които ни интересуват, като 94% от анкетираните казват, че „считат за стойността и полезността, която информацията, която споделят, ще има за получателя (ите).

4. Хората искат да определят себе си

Изследователите на „Ню Йорк Таймс“ също откриха, че 68% от хората споделят, за да се определят както пред другите, така и към себе си, и често споделянето им помага да „култивират идеализирана онлайн персона“.

Освен това проучването установи, че споделянето се основава на силно желание за валидиране. За много от респондентите споделянето на съдържание беше много за очакване и наслада на отговора. Един от респондентите коментира, че споделянето без получаване на обратна връзка е като „изказване, където никой не пляска“.

5. Хората искат да растат & Подхранвайте техните взаимоотношения

Четири от петима души, участвали в изследването на „Ню Йорк Таймс“, заявиха, че споделят информация с други хора като средство за поддържане на връзка, когато иначе няма да поддържат връзка. И три от четири (73%) споделят съдържание онлайн, за да им помогнат да се свържат с други, които споделят техните интереси.

6. Хората искат да се чувстват самоизпълнени

Хората се радват да споделят ценна информация с други хора и да получават заслуги за нея. Както един човек, който участва в изследването на „Ню Йорк Таймс“, коментира: „Радвам се да получавам коментари, че изпратих страхотна информация и че моите приятели ще я препратят на своите приятели, защото е толкова полезно. Това ме кара да се чувствам ценна. “

Споделянето на съдържание онлайн също помага на хората да се чувстват свързани с хората около тях, като 69% от хората казват, че споделянето на информация ги кара да се чувстват по-ангажирани със света.

7. Хората споделят, за да подкрепят добри причини

Четирима от всеки 5 души споделят информация за каузите и марките, които ги интересуват, като няколко души, участвали в проучването на The New York Times, заявяват, че когато става въпрос за разпространение на думата за причините, в които вярват, социалните медии са ги овластявали.

Създаване на съдържание, което може да се споделя

Създаване на съдържание, което може да се споделя

Сега, когато знаете психологическите фактори, които карат хората да искат да споделят, нека да преминем към техническата оптимизация на вашата страница, така че да е лесно за хората да споделят.

8. Направете наистина лесно хората да споделят вашето съдържание

Ако посетителите на вашия сайт трябва да прекарат 5 минути, като щракнат, за да споделят публикация, има вероятност те да се откажат. Затова направете възможно най-лесно хората да споделят съдържанието ви, като включите бутони за социални споделяния, връзки, цитати за туитър и дори бутони Pinterest към изображения. Позиционирането на тях също е важно и може да изисква някои тестове. Като цяло е най-добре да поставите бутони за социални споделяния над, отдолу и / или отляво на съдържанието си.

Добавете бутони за социални споделянияДобавянето на бутони за социално споделяне в горната, долната и лявата част на публикациите ви прави удобно и лесно за споделяне на хора.

Добавянето на бутони за социално споделяне в лявата част (както е показано на диаграмата по-горе) получава много внимание, тъй като бутоните се виждат непрекъснато, докато четецът превърта надолу по страницата. Тъй като хората четат отляво надясно, трябва да добавите бутоните от лявата страна. За мобилни устройства с малки екрани обаче това може да заема твърде много място и е най-добре да бъде деактивирано. Като се има предвид, уверете се, че е също толкова лесно да споделяте съдържанието си на мобилни устройства, както и на работния плот.

Не прекалявайте с разположенията си с бутони за социални споделяния. Твърде много могат да тълпят & влияят негативно на потребителското изживяване.

Кликнете, за да щракнете

Вижте какво точно направихме там? Съдържанието на „туитър“ по-горе обикновено получава 200% повече туитове, отколкото използването на нашия стандартен бутон за споделяне в долната част. Ако използвате WordPress, има различни плъгини „кликнете върху туитър“. Този, който използваме по-горе, е плъгинът TweetDis WordPress, който е много лесен за използване и изглежда страхотно. Това прави много удобно за читателите да чурукат само с щракване!

9. Помолете хората да споделят вашето съдържание

Просто моленето на хората да споделят вашето съдържание има мощен ефект. Читателите може да са напълно готови и отворени да споделят вашето съдържание, но те няма да го направят, освен ако не поискате. След публикацията си, обадете се на действие, като ги помолите директно да споделят със своите социални мрежи. Можете да предложите конкретна причина за споделяне – като „повторно публикуване, ако сте съгласни“ или „споделете с приятелите си, които харесват X продукт“ – или просто да им дадете обща покана. Това е безобидна заявка, която ще им напомни, че другите биха могли да се възползват от четене на съдържанието ви (и могат да им благодарят за това по-късно).

Помолете хората да споделятВместо само да изброявате бутоните за социални споделяния в края, помолете хората да споделят със съобщение. “

Дан Зарела също проучи въздействието на искането на хората да споделят. След като анализира 10 000 туитове, той откри, че тези, които използват фразите „моля, ретуирайте“ или „моля rt“, е много по-вероятно да бъдат ретуирани. По-дългата фраза „моля, ретуирайте“ привлече четири пъти повече акции.

10. Насърчете хората да коментират

Когато хората са направили принос за нещо, те се чувстват по-инвестирани в него. Използването на подкани в края на вашите публикации, като поставяне на въпрос относно съдържанието на публикацията, ще насърчи читателите да оставят коментар, което ще ги накара да се почувстват по-принудени да споделят с приятели.

Насърчете хората да оставят коментарВъпреки че е трудно да накарате хората да коментират, попитайте ги в края на публикацията ви.

Коментарите могат да увеличат стойността и уместността на една статия за много читатели. Затова не се колебайте да помолите хората във вашите социални мрежи или дори влиятелни постери за гости да оставят коментар. Някои хора с нетърпение очакват да прочетат секцията с коментари на публикация, така че интересните допълнения към разговора могат да ги подтикнат да публикуват статията отново.

11. Винаги използвайте изображения

Изображенията правят съдържанието по-достъпно, а публикациите с изображения получават повече споделяния. Включването на изображения в публикация (или дори публикуването на силно визуално съдържание, например инфографика) улеснява всеки, който погледне публикацията или графиката, бързо да получи основната същност на това, за което става дума. Според психолога Джером Брунер от Нюйоркския университет, хората помнят само 10% от това, което чуват и 20% от прочетеното, но около 80% от хората помнят какво виждат и правят. Уверете се, че използвате изображения с високо качество, които са подходящи за вашата тема.

БЪРЗ СЪВЕТ: Във Facebook публикациите, които включват изображения, получават 104% повече коментари, 84% по-добра честота на кликване и 54% повече харесвания!

12. Напишете силни заглавия

Заглавието е първото, което читателите виждат, когато започнат да четат съдържанието ви – и за около 80% от тях това е единственото нещо, което ще видят.

По-голямата част от читателите никога не преминават заглавието, защото това не ги грабва. Помислете внимателно за целевата си аудитория и привличането на съдържанието, преди да създадете перфектното си заглавие.

БЪРЗ СЪВЕТ: Заглавията трябва да осъществят емоционална връзка с читателя. Повечето читатели се нуждаят от това, за да продължат да четат и да се занимават с вашето съдържание и след това да го споделят. Не забравяйте да използвате един от психологическите елементи, за които говорихме по-горе, в заглавието си!

Помислете дали да използвате това Headline Analyzer от Института за усъвършенстван маркетинг, което определя емоционалното въздействие на заглавието ви. Има и инструменти като CoSchedule и KingSumo Headlines, които могат да ви помогнат да оптимизирате заглавията си.

13. Публикувайте разнообразие от различни видове съдържание

Публикуването на съдържание не означава автоматично публикуване на публикации или статии. Така че, ако сте някой, който трудно се опитва да избере правилните думи за съдържанието си, използвайте носителя, който работи за вас. Това може да е нещо визуално като инфографика или нещо по-осезаемо като видео.

Различните видове съдържание се харесват на различни типове хора. Затова, когато следвате да обмисляте какъв тип съдържание да публикувате и споделяте на сайта си, имайте предвид това 6 различни типа стилове на обучение:

  • зрителен: Визуалните учащи предпочитат графики, изображения и диаграми.
  • слухов: Учещите в аура учат най-добре чрез слушане на информация и разговори, както и при слушане на музика.
  • Глаголен: Вербалните учащи харесват написаното и се учат най-добре чрез четене и писане.
  • физически: Физическите учащи са най-удобни физически да изпълняват задача или когато се движат.
  • логичен: Тези хора имат математически умове и се учат чрез логика, разсъждения и системи.
  • социален: Социалните учащи се учат най-добре чрез разговор и групова работа.

Най-доброто нещо при създаването на разнообразно съдържание, което да се хареса на хора с различни стилове на обучение е, че ще направите своя сайт по-достъпен за по-широка аудитория и ще гарантирате, че съдържанието ви може да бъде споделено във всяка социална мрежа.

Ако имате архив със старо съдържание, също така си струва да разгледате отново целта си. Това означава да превърнете публикации с дълги форми в електронни книги, да адаптирате видеоклипове в подкасти и да намерите нови начини за публикуване на съществуващо съдържание. Буферът има страхотно ръководство за как да вдъхнем нов живот на старо съдържание.

14. Добавете метални маркери на отворена графика & Оптимизирайте ги за споделяне

Използването на персонализирани заглавия, описания и изображения може драстично да увеличи ангажираността ви в социалните медийни платформи. Защо? Защото, когато човек копира и постави връзката ви, за да я сподели в любимата си социална мрежа, обикновено ще изтегли стандартното заглавие и мета описание на вашата страница. Често изображението липсва или е без значение.

Добавяйки отворете графичните мета тагове към вашата публикация и оптимизиране на основните метаданни, можете да зададете информацията, която искате да показвате, и да контролирате какво виждат потребителите в техните социални емисии.

Добавете социални мета маркериДобавянето на мета маркери на отворена графика ще ви помогне да контролирате какво се показва, когато някой споделя вашето съдържание. Facebook обикновено върши прилична работа на това по подразбиране, но все пак е добра идея да добавите.

15. Определете правилно времето си

Докато хората използват социални медии 24/7 по целия свят, има пикови моменти, когато повече хора – и по-специално вашата целева аудитория – често са онлайн. Публикуването на вашето съдържание през тези пикови моменти ще ви осигури повече гледания и споделяния.

  • Най-доброто време за публикуване във Facebook е в 9:00, 13:00 и 15:00 в четвъртък, петък, събота и неделя.
  • Най-добрите времена за туитър са обяд, 15:00, 17:00 и 18:00 в сряда.
  • Най-добрите времена за публикуване в Instagram са 2 сутринта, 8-9 ч. И 17 ч. В понеделник и четвъртък.

Заслужава да се отбележи, че тези времена са общи, така че ги използвайте като ориентир, направете свои собствени изследвания на поведението на вашите конкретни целеви групи. Най-доброто място за стартиране е Google Analytics, където можете да създавате персонализирани отчети, за да определите най-добрия ден и час за споделяне на съдържанието си в социалните медии, както и да измервате резултатите си.

ЗАКЛЮЧИТЕЛЕН СЪВЕТ: Не забравяйте да проследявате резултатите си с инструменти като Google Analytics, за да можете да научите какво работи и какво не работи и да правите промени във вашето съдържание с течение на времето.

заключение

Отделянето на време за създаване на фантастично съдържание, което принуждава хората да споделят съдържанието ви отнема много работа, но изплащането си заслужава, когато съдържанието ви се споделя широко и получавате отзиви колко страхотно е.

Струва си да отделите време за оптимизиране на публикациите си, за да сте сигурни, че съдържанието ви е лесно за споделяне. Винаги включвайте изображения и заглавие, заслужаващо споделяне, и помислете за преназначаване на съдържанието си, така че винаги да имате нещо ново за споделяне.

Имате ли някакви съвети или въпроси за споделяне на съдържание? Уведомете ни в коментарите по-долу!

Jeffrey Wilson Administrator
Sorry! The Author has not filled his profile.
follow me