11 Направете и не правете за потребителското изживяване на Вашия уебсайт (UX)

Научете как да подобрите потребителския опит на уебсайта си (известен като UX), за да увеличите SEO и ROI с помощта на тези 11 полезни насоки за използваемост.


Как да подобрим потребителския опит на уебсайта си

Потребителски опит или UX, е съвсем просто изживяването, което уебсайтът предоставя на вашия потребител. Всички уебсайтове по дефиниция предоставят някакво потребителско изживяване – независимо дали е положително, отрицателно или неутрално. Смисълът на подхода UX е да се уверите, че вашият сайт предоставя правилния вид изживяване.

Защо дори да се занимавам с UX?

С разширяването на онлайн пазара се увеличава и конкуренцията. Може да мислите, че имате уникален продукт, но има вероятност някой друг също да има същата или много подобна идея. Някои може дори да го осигурят по-евтино, отколкото можете да си позволите. И така как се състезавате?

Вие предоставяте нещо, което другите не правят.

Много хора ще изберат продукт поради причини, които са извън цената. За да разберем добре как работи това, можем да погледнем извън онлайн света. Класически пример за това е Apple.

Apple лого

Apple от години произвежда продукти, които много хора харесват. Макар понякога да са много иновативни, техните продукти не остават уникални за дълго. Почти винаги можете да намерите подобен продукт от някой друг за значително по-малко. Продуктите на Apple също са склонни да струват значително повече, а понякога и до удвояване на цената на конкуренцията си. По-добри ли са? Може би, но наистина ли са два пъти по-добри? Това е много малко вероятно. И все пак по някакъв начин са разработили изключителна лоялност към марката.

И така, как са го направили?

Отговорът е, че те използват модел, който осигурява а добър опит на потребителя. Това личи във всичко, от усещането им за дизайн до модела на обслужване на клиентите им. Всички техни продукти са елегантни и елегантни. Ако някога сте ходили в магазин на Apple, вероятно също сте забелязали, че има специфичен вид и усещане към магазина. Дори начинът, по който представителите им за обслужване на клиенти („Apple Geniuses“ разговарят с вас), е внимателно управляван и сценарист.

Apple разбира важността на опита, който клиентите получават, не само когато използват продукта, но и как го придобиват.

ЗАЩО UX? Ето 13 впечатляващи статистически данни за потребителското изживяване които показват защо е толкова важно.

Сега нека да пренесем тези идеи на вашия уебсайт.

Потребителският опит включва:

  • Виж
  • Усещам
  • ползваемост

Потребителско изживяване - външен вид, усещане и използваемост

Виж

Това е начинът, по който вашият уебсайт изглежда или изглежда на вашите потребители. Външният вид на сайта ще предаде информация на вашите потребители, независимо дали искате или не. Преди да организирате външния вид на вашия сайт, много е важно да определите кои са вашите целеви потребители и как искате да им се показвате. Правилният подход не е един и същ за всички видове сайтове. Например сайт, показващ изкуство или фотография, вероятно трябва да има различен вид от този за бизнес консултантски сайт.

Усещам

Това е областта, за която повечето се сещат, когато говорят за User Experience. Важно е да разберете и да се опитате да насочите как се чувстват потребителите относно използването на вашия сайт. Как е взаимодействието? Пасивно ли е? Призоваваш ли ги към действие? Вашите потребители се чувстват мотивирани да отговорят? Какво усеща потребителят, когато използва сайта? Какво се измъкват от това?

ползваемост

Използваемостта може да бъде една от най-важните области в модела User Experience, но условията не са синоними. Вероятно е най-добре да мислите за това като за необходимо условие за другите UX функции. Независимо колко страхотно изглежда вашият сайт, ако потребителят не може да измисли как да постигне това, което желае да направи (или по-важното, какво искате да направят), най-вероятно ще пострада опитът им. Това може да повлияе негативно на начина, по който се чувстват при използването на вашия сайт. Ако вашият сайт не е използваем, той може да ги прогони, преди дори да можете да ги накарате да си взаимодействат или да развиете положително изживяване.

Всеки от тези фактори е необходим елемент от модела User Experience. Връзката им е синергична. Ако се провалите в една, може да е по-вероятно да се провалите при другите.

DO и DON’Ts за UX

Какво ще изберете да направите, зависи до голяма степен от типа на сайта, който имате. Въпреки това, има редица направления и не, които обикновено са верни за всеки сайт. Ето ги и тях:

1. НЕ дайте нещо безплатно

Не забравяйте, че има голяма конкуренция онлайн за очни топки. Ако потребител / клиент мисли, че може да получи нещо, без да го плаща на друго място, ще напусне. Поради тази причина е добра идея да дадете някаква „проба“ или „тийзър“.

Това е особено вярно, ако имате висококачествено съдържание или продукт, който се откроява самостоятелно. Как хората могат да знаят колко добър е вашият продукт в сравнение с други, без да виждат част от него?

Не сте сигурни какво можете да подарите?

2. Включете съдържание

По този начин можете да предоставите нещо за четене на хора, които искат да знаят повече за даден продукт. Не всеки ще го направи, но за тези, които го правят, той ще предостави повече авторитет на вашия сайт. Положителна странична полза е, че това ще помогне за подобряване на SEO.

Този блог е добър пример. Има безплатни съвети и инструкции, които реално можете да използвате. Това помага да се мотивира желанието да продължите напред и да инвестирате в стартиране на уебсайт, намиране на уеб хостинг, наемане на разработчици и т.н. Имате безплатни инструменти вече в ръцете ви и непрекъснато снабдяване с нова информация. Това (теоретично … натискане на бутане) ви държи тук.

Някои други добри примери включват големи вестници, като New York Times или Washington Post. Те, заедно с много други качествени новинарски сайтове предоставят определен брой безплатни статии на месец, преди да се изисква да закупите абонамент. Безплатните артикули демонстрират стойност и насърчават закупуването. Опитът с достъп до безплатно и качествено съдържание продължава да връща хората.

3. НЕ разсейвайте потребителя с реклами & Снимки

Запомнете това важно правило:

Само защото можете, не означава, че трябва.

Не забравяйте да използвате добре бялото пространство. Искате потребителите да се съсредоточат върху вашето съдържание, а не върху някакво друго съдържание, което може да ги привлече. Внимавайте да поставяте реклами навсякъде. Разбира се, те могат да генерират няколко кликвания за тези няколко рекламодатели, но това може да изключи вашите потребители по голям начин.

Използвайте социално доказателствоВместо да добавяте големи, досадни изскачащи прозорци, използвайте малки, фини реклами, които са подходящи за вашата страница. UseProof.com е перфектен пример, който засилва социалното доказателство и е известно, че увеличава продажбите средно с 10%. Той е малък и ненатрапчив и чудесен начин да увеличите конверсиите, без да унищожавате вашия UX.

БЪРЗ СЪВЕТ: Препятствайте рекламодателите да използват флаш и, ако е възможно, проверете техния javascript, преди да разрешите да се показват реклами. Всички сме имали опит на нашия компютър (особено на лаптопи с по-ниска памет), като замръзваме или скачаме навсякъде точно в момента, когато прочетете нещо. Това е изключване и нещо, което ще накара много потребители да се откажат и да напуснат вашия сайт.

Ако вашият уебсайт има много съдържание (което, btw, както беше споменато по-горе, трябва), уверете се, че го разделяте на по-лесни за четене / усвояване парчета.

4. НЕ използвайте присъди за изпълнение

Кратките изречения се открояват.

Поддържайте кратки абзаци. Опитайте се да запазите параграфите си не повече от три или четири изречения. Онлайн повече хора са склонни да четат бързо и е по-лесно за очите да го поддържат кратко.

5. Използвайте заглавия, за да разбиете нещата

Това прави четенето много по-лесно в очите и може да позволи на потребителите с ограничено време да сканират съдържанието ви.

6. НЕ предоставяйте връзки към съответното съдържание

Това увеличава авторитета на това, което трябва да кажете. Ако хората имат усет, че сте изследвали темата си, е по-вероятно да ви вземат насериозно.

Също така се уверете, че винаги, когато използвате връзка, ако е към друг сайт, това отворете в друг прозорец или раздел.

Това обслужва две функции:

  • Помага на потребителя да запази мястото си, ако просто иска да провери нещо накратко
  • Той гарантира, че потребителите остават на вашия сайт. След като затворят този раздел, те ще останат на вашия сайт

7. Оформете вашите връзки, за да бъдат разпознаваеми

Направете ги очевидни. Това помага да се привлече вниманието на потребителите и служи като призив за действие. Това е особено важно, ако се опитвате да накарате някой да направи покупка или да прочетете нещо важно (например условия за услуги и т.н.).

Това беше, че трябваше да има връзки подчертаване за да бъдат видими, но това наистина вече не е така. Ако обаче решите да подчертаете съдържанието, то трябва да е само за връзки.

БЪРЗА ЗАБЕЛЕЖКА: Просто опитахте ли да кликнете върху горния подчертан текст? Добре е, можете да си го признаете. Това е така, защото подчертаният текст е използван толкова често в миналото като връзки, може лесно да обърка потребителите, които са били обусловени от години, да виждат подчертаното съдържание като връзка.

Освен това, макар това да изглежда очевидно, не използвайте думите „Натисни тук”За връзки. Просто превърнете реферирания текст във връзка.

8. Използвайте изображения, но НЕ използвайте твърде много

Хората все още реагират добре на визуално съдържание. Спомняте ли си израза „снимката струва хиляда думи“? Все още е вярно. Важно е обаче да обърнете внимание какво искате да предадете. Грешното изображение пак ще изпрати съобщение, но не е задължително това, което искате: напр. очевидна акция снимка казва “общо” и “неинтересно.” Не показвайте снимка на шоколадова торта по рецепта за спагети (освен ако, разбира се, вашият въпрос е да сте хумористични).

Използвайте правилните изображения за потребителско изживяване (UX)Това е готино изглеждащо изображение, но не е от значение за тази статия и би било лошо UX (с изключение на факта, че ние използваме това като лош UX пример, което го прави подходящо!)

9. Уверете се, че вашият уебсайт има отзивчив дизайн

Тези дни не забравяйте, че потребителите имат достъп до вашето съдържание от голямо разнообразие от медии. Някои може да използват телефон, други на таблет, други на работния плот, други на лаптоп. Уверете се, че вашият сайт прави добре на всяко от тези устройства. Още по-добре, оптимизирал ли е да използва предимствата на всеки от тези формати.

БЪРЗА ЗАБЕЛЕЖКА: Ако използвате фърмуера за вашето оформление сайтът ви ще отговаря по подразбиране!

Една грешка съм виждал много: сайтовете, които правят глоба на работния плот при високоскоростна връзка, могат да предизвикат хаос на лаптоп с по-ниско захранване. *

* В миналото наполовина се шегувам, че използваемостта в мрежата ще бъде подобрена драстично, ако уеб дизайнерите бяха принудени да използват малки лаптопи с ниска скорост. Обикновено предните уеб дизайнери работят на фантастични големи екрани. Човешката природа е това, което е, ние свикваме с нашата среда и всичко започва да съществува като относително към този контекст. Лесно е и за тези от първокласните седалки да забравят какво е летенето за останалите от нас в автобуса или в автобуса.

По същия начин, не забравяйте, че някои потребители ще работят на по-големи екрани; уверете се, че вашият сайт изглежда добре и за тях. Това, което може да изглежда добре на лаптоп, може да изглежда неудобно, когато се опъне до голям размер. Тествайте, тествайте и тествайте отново.

10. Ангажирайте вашите потребители

Хората обичат персонализираното внимание. Просто отговарянето на коментар или отговарянето на въпрос или оплакване създава чудеса и може да породи лоялност на клиентите като нищо друго.

11. НЕ приемай, че си прав & НЕ тествайте сайта си срещу реални потребители

Не можете да знаете колко ефективен е вашият сайт, докато не направите някои тестове, за да видите отговорите на реалните потребители. Те ще разглеждат вашия сайт по различен начин, отколкото може да мислите. Вашите инстинкти може да са прави, но обикновено това не е така, просто защото различните хора мислят различно. Особено важно – те имат различни нужди и цели отколкото вие като създател на сайта.

За да започнете с тестването на използваемост, ето кратък списък от няколко метода за тестване и по-задълбочено ръководство за извършване на A / B тестване.

заключение

Това, разбира се, е далеч от изчерпателно ръководство за това как да подобрите потребителското изживяване на вашия сайт, но това трябва да ви даде набор от добри инструменти, за да започнете. Сигурен съм, че вече имате няколко страхотни идеи. Уведомете ме в секцията за коментари по-долу!

Jeffrey Wilson Administrator
Sorry! The Author has not filled his profile.
follow me