11 най-добри UX инструменти, които да използвате по време на дизайн и разработка на уебсайтове

Открийте най-добрите инструменти за тестване на използваемост, които можете да използвате, за да подобрите потребителското изживяване на уебсайта си и да разберете по-добре поведението на посетителите.


Най-добри инструменти за проверка на UX

Изграждането на уебсайт за нечий бизнес не е малко начинание; има много неща, които трябва да се разгледат. Сайтът трябва да функционира по определен начин, да бъде видим за потребителите и да е лесен за намиране, когато се търси определена ниша, продукт или услуга.

Човек може да се окаже с напълно функциониращ, професионално изглеждащ уебсайт. Едно с голямо нетно присъствие и много посетители, но ниски проценти на реализация. Някои може да смятат, че предлаганата услуга или продукт по някакъв начин липсва или е нежелана, но това обикновено не е причина за ниски продажби. Лице, което е кликнало до определен уебсайт, го прави, защото е на пазара за конкретен продукт или услуга. Ниската конверсия може да се обясни по-добре с лошия потребителски опит (UX). Подобряването на UX е един от най-добрите начини за увеличаване на потребителските проценти. Тук ще разгледаме точно това, като започнем с кратко обяснение на UX и дизайна и последваме с най-добрите инструменти за проверка на UX.

Какво е UX?

Потребителският опит е аспект на дизайна на уеб страници, който се занимава с това как потребителите взаимодействат с уебсайт. Той се отнася до връзката между хората и функционалността на уеб страниците. Много хора неправилно приравняват UX с това как изглежда уебсайтът, неговите естетически качества, но това не е напълно вярно. Терминът, използван за описание на оформлението, цвета, структурата и цялостния облик на сайт, се нарича User Interface (UI). UX и UI са два основни аспекта на уеб дизайна и не могат да бъдат разделени. Двамата влияят един на друг. Например, кутия за превъртане може да се движи нагоре и надолу или наляво и надясно. И двете са UI опции, но принципите на UX ни казват, че потребителите силно предпочитат да превъртат нагоре и надолу. UI е чисто цифрово съображение и UX се занимава с това как цифровото функционално взаимодейства с човешкото потребителско изживяване.

Основни UX принципи

Запознаването с основните принципи на UX ще помогне за разбирането на UX и как той се различава от UI. Първият основен принцип на UX е ясното Йерархична структура в информационен поток на уеб страници. Например, падащите менюта трябва да имат заглавки с обща категория и да показват по-конкретна информация или опции, когато са избрани. Трябва да има и уебсайт Лесна за навигация. Ако потребителят иска да знае повече за даден продукт или услуга, той трябва лесно да го намери. Уебсайтовете се сканират и не се четат, така че не бива да се очаква, че потребителят ще отиде на лов за информация, тъй като това най-вероятно ще доведе до изключване от тях. И накрая, една страница трябва да има високо ниво Guidability. Потребителят трябва да поеме на малко пътуване, което да ги информира за предлагания продукт или услуга, защо имат нужда от него и завършва с опция за закупуването му.

11 от най-добрите инструменти за проверка на UX, за да изпробвате

Сега, когато е постигнато основно разбиране за UX, ще разгледаме някои от най-полезните инструменти за проверка на UX, от които хората могат да се възползват.

1. Потребителски тестове

UserTesting предлага честни отзиви от реални потребители. Този сайт функционира, като плаща на екранизирани лица да взаимодействат с уебсайта и да дават отзиви за него. Той също така предлага обратна информация от опитни UX дизайнери. Много хора харесват това, защото предоставя обратна връзка както от експерта, така и от обикновения потребител.

2. Конвертиране

Преобразуване на екрана

Convert специализира в A / B тестване, което е аналитичен изглед на два уебсайта или приложения и как те се представят един срещу друг. Ако дадена компания или физическо лице има два крайни проекта, но не е сигурен кой е по-добър, Convert може да извърши да определи кой от тях е по-добър. Convert използва интеграция с Google Analytics, която мнозина намира за полезна и проницателна./

3. Лудо яйце

Снимка на топлинната карта на Crazy Egg

Лудо яйце предоставя на собствениците на сайтове визуални данни за активността на потребителите на уеб страницата. Този инструмент използва мощни функции като HeatMap, ScrollMap, Overlay и Confetti за проследяване на неща, като например къде хората най-често щракват, колко далеч се превъртат и колко време прекарват на определени страници. Този инструмент може да бъде много полезен за определяне коя функционалност добавя към UX и кои аспекти просто заемат място.

4. SessionCam

SessionCam помага за подобряване на процента на конверсия чрез използване на конкретни аналитични инструменти. Той използва софтуер за откриване на грешки, който има за цел да намери най-често срещаните грешки на уеб страница. Освен това търси точки, където потребителите се борят най-много. Когато потребителите се наблюдават да прекарват повече време от необходимото за определена част от уебсайта, това може да означава, че UX може да бъде подобрен в този момент. Една от най-добрите функции, които предлага, е преиграване на сесията. Това е мястото, където собственикът на сайта може да види активността на отделните потребители, за да види как те взаимодействат с уебсайта. Хората не винаги взаимодействат с уебсайт по начина, по който дизайнерът е имал предвид, така че това може да бъде мощен поглед. Потребителското изживяване може да бъде значително по-различно от онова, което дизайнерът възнамерява да създаде. Да видите как потребителите взаимодействат с уебсайта и неговата функционалност е един от най-добрите методи за определяне дали визията съответства на реалността.

5. HotJar

Снимка на фунията на HotJar фуния

Точно като споменатия по-рано инструмент за изследване, HotJar също така осигурява качествени записи на сесии за собственици на сайтове и дизайнери. HotJar е много по-аналитичен и също използва използването на анкети и отзиви на потребителите. HotJar разглежда изживяването на потребителя в уебсайт като пътуване, което в крайна сметка би трябвало да ги накара да направят покупка.

6. Пълна история

Пълна история предлага същите инструменти за записване на сесия на живо като предишните два инструмента за проверка на UX, но с акцент върху идентифицирането на грешки и точки на срив. Грешки, сривове или грешки (като безкрайни контури или време за зареждане на страницата) е изключително вероятно да причинят отпадане от потребителя. При такова количество на конкуренция във всеки потребител на ниша няма търпение за лошо функционираща уеб страница. Дори ако някой UX е напълно оптимизиран, ако уебсайтът има грешки или често се срива, всичко това ще бъде напразно.

7. LookBack

Погледни назад е различен от другите по това, че се фокусира върху мобилния UX. Все повече и повече хора извършват големи порции или изобщо онлайн пазаруването си на мобилните си устройства. Това се дължи просто на удобството и броя на времето, което хората прекарват извън дома си или далеч от компютърното си бюро. Неправилно функциониращият мобилен сайт, който не е удобен за потребителя, вероятно ще доведе до ниски проценти на конверсия за тези, които гледат уебсайта на мобилно устройство.

8. Приложение

Екранна снимка на приложението

За разлика от последните няколко споменати приложения Apptentive се фокусира повече върху отзивите на потребителите, за разлика от данните за активността на потребителите. Умно прави това, като определя най-доброто време за събиране на отзиви на потребителите въз основа на активността, местоположението и поведението на потребителите. Приложението използва опции за оценяване, анкети и писмени отзиви на потребителите, за да помогне на собствениците на уебсайтове да подобрят UX.

9. UserReport

Снимка на отчета за потребителя

Понякога най-простите инструменти са най-добрите за работата. UserReport се фокусира върху елегантността свръх сложни аналитики и показатели. Той предлага основни, но мощни инструменти – анкета и писмени отзиви. Най-добрата част от UserReport е, че основните функции са безплатни. Надстройките, като аналитични доклади и оценка на NPS, са достъпни като платени надстройки.

10. Usabilla

Usabilla предлага широка гама от услуги, но е известна най-вече с задълбочения си аналитичен анализ. Тези, които искат да разберат по-добре потребителското изживяване при взаимодействие със своя сайт чрез много различни точки от данни, могат да се обърнат към Usabilla. Приложението е достъпно и за Mobile и се използва от компании като Toyota и Tommy Hilfiger.

11. Аплодисменти

Екран на екрана на таблото за аплодисменти

аплодисменти е съсредоточен около принципа на „тестване на множеството“. Той има една от най-големите световни общности на UX / UI тестери и предлага високо количество обратна връзка, несравнима от конкурентите му. Голямата мрежа от тестери позволява да се тества уебсайт на почти всяко устройство по света – лаптопи, настолни компютри, таблети, смартфони и др. Освен това разбива обратната връзка по конкретни демографски критерии, които могат да бъдат полезни за собственика на сайта. Например, ако даден продукт или услуга се предлага основно на определена възрастова група, би било по-ценно да разберем как тази група е оценила сайта пред останалите. Тези, които искат да изпробват сайта си от възможно най-голям брой хора, трябва да обмислят използването на Аплодисменти.

заключение

Създаването на качествено потребителско изживяване не е лесно. Това изисква голямо количество мисли и планиране от страна на дизайнера. Въпреки това, успехът не се измерва с никакво планиране или проектиране, а по-скоро от опита, който потребителите в реалния свят имат при взаимодействие с уебсайт и неговата функционалност. Използването на изброените по-горе инструменти е необходима стъпка в разработването на качествен UX.

Jeffrey Wilson Administrator
Sorry! The Author has not filled his profile.
follow me
    Like this post? Please share to your friends:
    Adblock
    detector
    map