11 A webhely felhasználói élménye (UX)

Megtanulja, hogyan lehetne javítani webhelyének felhasználói élményét (UX néven), hogy növelje SEO és ROI-ját e 11 hasznos használhatósági útmutató segítségével.


Hogyan lehet javítani webhelyének felhasználói élményét

Felhasználói tapasztalat vagy UX, egész egyszerűen az a tapasztalat, amelyet webhely nyújt a felhasználó számára. Valamennyi webhely definíció szerint valamilyen felhasználói élményt nyújt – legyen az pozitív, negatív vagy semleges. Az UX megközelítés lényege, hogy ellenőrizze, hogy webhelye megfelelő típusú élményt nyújt-e.

Miért is zavarja az UX??

Ahogy az online piac bővül, növekszik a verseny. Gondolhatja, hogy rendelkezik egyedi termékkel, de valószínű, hogy másnak is ugyanaz vagy nagyon hasonló ötlete van. Egyesek olcsóbban nyújthatják, mint amennyit megengedhet magának. Szóval hogyan lehet versenyezni??

Ön olyan oldalt nyújt, amit mások nem.

Sokan az áron kívüli okok miatt választanak egy terméket. Annak érdekében, hogy megértsük, hogyan működik ez, az online világon kívül is megnézhetjük a figyelmet. Ennek klasszikus példája az Apple.

Apple logó

Az Apple évek óta gyárt olyan termékeket, amelyek sok embernek tetszik. Bár néha nagyon innovatívak voltak, termékeik sokáig nem maradnak egyedi. Majdnem mindig talál hasonló terméket másoktól jóval kevesebb áron. Az Apple termékei is általában sokkal többet fizetnek, és néha megduplázják a verseny áraikat. Jobban vannak? Lehet, de valóban kétszer olyan jók? Ez nagyon valószínűtlen. Ennek ellenére rendkívüli márkahűséget fejlesztettek ki.

Szóval, hogyan csinálták??

A válasz az, hogy olyan modellt használnak, amely a jó tapasztalat a felhasználónak. Ez mindenképp nyilvánvaló, a formatervezéstől az ügyfélszolgálati modellig. Az összes termék karcsú és elegáns. Ha valaha is belépett egy Apple áruházba, akkor azt is észrevette, hogy az áruház különleges megjelenése és érzése van. Még az is, ahogy ügyfélszolgálati képviselőik (az „Apple Geniuses” az, amit ők hívnak) beszélnek veled, gondosan kezelve és szkriptítve.

Az Apple megérti a vevők által szerzett tapasztalatok fontosságát, nem csak a termék használatakor, hanem annak megszerzésének módját is.

MIÉRT UX? Íme 13 lenyűgöző statisztika a felhasználói élményről megmutatja, miért olyan fontos.

Most vigye el ezeket az ötleteket a webhelyére.

A felhasználói élmény magában foglalja:

 • Néz
 • Érez
 • használhatóság

Felhasználói élmény - megjelenés, érzés és felhasználhatóság

Néz

Így néz ki vagy jelenik meg webhelye a felhasználók számára. A webhely megjelenése információt közvetít a felhasználók számára, függetlenül attól, hogy szeretné-e vagy sem. Mielőtt megszervezné webhelyének megjelenését, nagyon fontos meghatározni, hogy kik a célfelhasználók és hogyan kíván megjelenni számukra. A helyes megközelítés nem minden webhelytípus esetében azonos. Például egy művészetet vagy fényképeket megjelenítő webhelynek valószínűleg eltérő megjelenésűnek kell lennie, mint egy üzleti tanácsadási webhelynek.

Érez

Ez az a terület, amelyre a legtöbb gondolkodik, amikor a felhasználói élményről beszél. Fontos, hogy megértsük és megpróbáljuk irányítani, hogy a felhasználók hogyan érzik magukat az Ön webhelyének használata során. Milyen az interakció? Passzív? Felhívja őket cselekvésre? Motiválja-e a felhasználókat a válaszadásra? Mit érez a felhasználó a webhely használatakor? Mit csinálnak belőle??

használhatóság

A használhatóság lehet a felhasználói élmény modell egyik legfontosabb területe, azonban a kifejezések nem szinonimák. Valószínűleg a legjobb ezt gondolni, mint a többi UX funkció előfeltételét. Nem számít a webhely kinézetétől, ha a felhasználó nem tudja kitalálni, hogyan tudja végrehajtani azt, amit meg akar tenni (vagy ami még fontosabb, mit akarsz nekik tenni), akkor valószínűleg szenvednek tapasztalataik. Ez negatívan befolyásolhatja az ön webhelyének használatát. Ha webhelye nem használható, akkor elronthatja őket, mielőtt még interakcióba állítanák őket, vagy pozitív élményt kaphatnak.

Ezen tényezők mindegyike szükséges a felhasználói élmény modelljéhez. A kapcsolatok szinergetikusak. Ha egyiknél kudarcot vall, akkor valószínűbb, hogy a többinél is kudarcot vall.

A DO-k és NEM az UX-hoz

Amit választott, nagymértékben függ attól, hogy milyen típusú webhelyed van. Számos tennivaló és dont, amelyek általában igazak minden webhelyre. Itt vannak:

1. Adj valamit ingyen

Ne feledje, hogy a szemgolyókon nagyon sok a verseny az interneten. Ha egy felhasználó / ügyfél úgy gondolja, hogy valamit megszerezhet anélkül, hogy másutt fizetett volna, akkor távozik. Ezért jó ötlet valamilyen „minta” vagy „teaser” megadása..

Ez különösen igaz akkor, ha kiváló minőségű tartalma van, vagy egy önmagában kiemelkedő termékkel rendelkezik. Hogyan tudhatják az emberek, hogy milyen jó a termék másokhoz képest, anélkül, hogy látnák?

Nem biztos benne, mit adhat el?

2. NE tartalmazza a tartalmat

Ily módon valamit elolvashat azok számára, akik többet szeretnének tudni egy termékről. Nem mindenki fogja, de azoknak, akik ezt teszik, nagyobb felhatalmazást fog biztosítani az Ön webhelyére. Pozitív előnye, hogy ez elősegíti a SEO fejlesztését.

Ez a blog jó példa. Ingyenes tippeket és utasításokat talál, amelyeket valójában használhat. Ez elősegíti a weboldal elindításához és a webhely elindításához, a webtárhely megkereséséhez, a fejlesztők felvételéhez stb. Való befektetés motiválását ingyenes szerszámok már a kezedben van, és folyamatosan új információkat szolgáltat. Ez (elméletileg… botlás) itt tart.

Néhány jó példa a nagyobb újságok, például a New York Times vagy a Washington Post. Ezek, valamint sok más minőségi hírportál, havonta bizonyos számú ingyenes cikket biztosítanak, mielőtt előfizetést igényelnének. Az ingyenes cikkek bizonyítják az értéket és ösztönzik a vásárlást. Az ingyenes és minőségi tartalomhoz való hozzáférés tapasztalata visszatér az embereket.

3. NE vonja el a felhasználót a hirdetésektől & képek

Ne feledje ezt a fontos szabályt:

Csak azért, mert tudod, nem azt jelenti, hogy kellene.

Ne felejtsen el jól használni a szóközt. Azt szeretné, hogy a felhasználók a tartalomra összpontosítsanak, nem pedig más olyan tartalomra, amely elvonhatja őket. Legyen óvatos, ha hirdetéseit bárhol elhelyezi. Persze, néhány kattintást generálhat a néhány hirdető számára, de ez nagymértékben kikapcsolhatja felhasználóit.

Használja a Közösségi igazolástA nagy, bosszantó előugró ablakok hozzáadása helyett használjon apró, finom hirdetéseket, amelyek relevánsak az oldalán. A UseProof.com egy tökéletes példa, amely megerősíti a társadalmi bizonyítékot, és ismert, hogy átlagosan 10% -kal növeli az értékesítést. Ez kicsi és zavaró, és remek módja annak, hogy növeljék a konverziókat anélkül, hogy elpusztítanák az UX-t.

GYORS TIPP: Távolítsa el a hirdetőket a flash használatától, és ha lehetséges, ellenőrizze a javascriptet, mielőtt lehetővé tenné a hirdetések megjelenését. Mindannyian megtapasztaltuk a számítógépet (különösen az alsó memóriájú laptopokon), hogy lefagy vagy ugrik az egész hely a pillanatban, amikor valamit elolvasunk. Ez egy kikapcsolás, és olyan tény, ami sok felhasználót arra készteti, hogy feladja és elhagyja webhelyét.

Ha az Ön webhelyén nagyon sok a tartalom (melynek, ahogyan azt fentebb már említettem, annak kellene lennie), győződjön meg arról, hogy kisebb részekre bontja, és könnyebben olvasható / emészthető darabokat oszt fel..

4. NE használjon futó mondatokat

Rövid mondatok kiemelkednek.

A bekezdéseket tartsa rövid. Próbálja meg tartani a bekezdéseket három vagy négy mondatot meg nem haladó mértékben. Online, több ember hajlamos gyorsan olvasni, és a szemében könnyebb megtartani.

5. NE használja a címsorokat a dolgok felbontásához

Ez sokkal könnyebbé teszi az olvasást a szemén, és korlátozott ideig engedheti meg a felhasználóknak, hogy beolvassák a tartalmat.

6. DO Link a releváns tartalomhoz

Ez növeli annak tekintélyét, amit mondani kell. Ha az emberek úgy érzik, hogy a témáját kutatta, akkor valószínűbb, hogy komolyan veszik Önt.

Ezenkívül győződjön meg arról, hogy bármikor hivatkozást használ, ha egy másik webhelyre mutat, akkor azt használja nyisson meg egy másik ablakban vagy lapon.

Ez két funkciót szolgál:

 • Segít a felhasználónak megőrizni a helyét, ha csak röviden akarnak ellenőrizni valamit
 • Ez biztosítja, hogy a felhasználók az Ön webhelyén maradjanak. Miután bezárják ezt a lapot, továbbra is a webhelyén lesznek

7. NE stílusosítsa linkeit azonosíthatóvá

Tegye nyilvánvalóvá. Ez elősegíti a felhasználók figyelmének felhívását és cselekvésre ösztönzését. Ez különösen akkor fontos, ha megkísérel valakit vásárolni, vagy olvassa el valami fontosat (pl. Szolgáltatási feltételek stb.).

Régebben a linkeknek kellett volna lenniük aláhúzás hogy láthatóvá tegyék őket, de valójában már nem ez a helyzet. Ha azonban úgy dönt, hogy aláhúzza a tartalmat, akkor csak linkekre kell vonatkoznia.

GYORS MEGJEGYZÉS: Csak megpróbált a fenti aláhúzott szövegre kattintani? Ez rendben van, beismerheti magának. Ennek oka az, hogy az aláhúzott szöveget a múltban oly gyakran használták linkekként, ez könnyen összetévesztheti a felhasználókat, akiket évek óta kondicionálnak, hogy aláhúzott tartalmat mutatnak linkként.

Ugyanakkor, bár ez nyilvánvalónak tűnik, ne használja a „Kattints ide”Linkekhez. Egyszerűen fordítsa a hivatkozott szöveget linkgé.

8. NE használjon képeket, de NE használjon túl sokat

Az emberek továbbra is jól reagálnak a vizuális tartalomra. Emlékszel-e a “ezer szó értékű kép” kifejezésre? Még mindig igaz. Fontos azonban figyelni, hogy mit közvetítsen. A helytelen kép továbbra is üzenetet fog küldeni, de nem feltétlenül azt, amit szeretne: pl. a nyilvánvaló stock fotó azt mondja: „általános” és „érdektelen”. Ne mutasson képet a csokoládés süteményről a spagetti receptjén (kivéve, ha természetesen humoros humor akar lenni).

Használja a megfelelő képeket a felhasználói élményhez (UX)Ez egy jó megjelenésű kép, de nem releváns a cikkhez, és rossz UX lenne (kivéve az a tény, hogy ezt rossz UX példának használjuk, tehát relevánssá válik!)

9. VIGYÁZAT Ellenőrizze, hogy webhelye reagáló-e

Különösen manapság, ne feledje, hogy a felhasználók a média sokféle formájában férnek hozzá az Ön tartalmához. Néhányan lehet, hogy telefont használ, mások táblagépen, mások asztalon, mások laptopon. Győződjön meg arról, hogy webhelye rendben van ezen eszközök mindegyikén. Még jobb, ha optimalizálta az összes formátum előnyeinek kihasználását.

GYORS MEGJEGYZÉS: Ha használsz bootstrap az elrendezésnél alapértelmezés szerint webhelye reagál!

Egy hiba, amit sokat láttam: olyan webhelyek, amelyek nagy sebességű kapcsolatot nyújtanak az asztali számítógépeken, pusztíthatnak az alacsony fogyasztású laptopokon. *

* A múltban félig tréfáltam, hogy az internetes használhatóság drasztikusan javulna, ha a webdizájnereket kényszerítenék kis alacsony sebességű laptopok használatára. A front-end web-tervezők általában képzeletbeli nagy képernyőkön dolgoznak. Az emberi természet, mi is az, megszokjuk a környezetünket, és az összefüggésben viszont minden létezik. Az első osztályú ülésekben levők számára is könnyű elfelejteni, hogy milyen repülni mások számára autóbusszal vagy busszal.

Hasonlóképpen, ne feledje, hogy egyes felhasználók nagyobb képernyőkön dolgoznak; győződjön meg róla, hogy webhelye rendben van nekik is. Amit jól néz ki a laptop, az furcsának tűnhet, ha nagy méretre van húzva. Tesztelje, tesztelje és tegye újra.

10. SZABÁLYOZZA BE A Felhasználókat

Az emberek szeretik a személyre szabott figyelmet. Ha egyszerűen válaszol egy megjegyzésre, vagy válaszol egy kérdésre vagy panaszra, csodát okoz, és az ügyfelek hűségét növeli, mint bármi másat..

11. NE FELKÉRI, hogy igaza van & Tesztelje webhelyét a tényleges felhasználókkal szemben

Nem tudja tudni, mennyire hatékony a webhely, amíg nem tesztel egy bizonyos tesztet a tényleges felhasználók válaszaira. Ők másképp fogják látni a webhelyet, mint gondolnád. Lehet, hogy ösztöneitek helyesek, de általában nem erről van szó, egyszerűen azért, mert a különböző emberek másképp gondolkodnak. Különösen fontos – vannak különböző igények és célok mint te, mint a webhely készítője.

A használhatóság tesztelésének megkezdéséhez itt található néhány tesztelési módszer rövid listája és egy mélyebb útmutató az A / B teszteléshez.

Következtetés

Ez természetesen messze van a webhely felhasználói élményének javításáról szóló átfogó útmutatótól, de ennek egy sor jó eszközt kell adnia az induláshoz. Biztos vagyok benne, hogy már van néhány remek ötlete. Tudassa velem az alábbi megjegyzés szakaszban!

Jeffrey Wilson Administrator
Sorry! The Author has not filled his profile.
follow me
  Like this post? Please share to your friends:
  Adblock
  detector
  map